A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan óvjuk kutyáinkat Szilveszterkor?

Petárdamentes Boldog Új Évet!


2015. december 29., 13:00


Szerző: kiberov


Kategória: Egészség




A kutyák nagy része fél a dörgéstől, a villámlástól és ugyanígy a tűzijáték és petárda hangjától. Ezért is fontos tudni, hogy a nagy szilveszteri égzengést hogyan vészeljük át velük.



Állandóan visszatérő probléma Szilveszter környékén, hogy a napokon át tartó petárdázást, tűzijátékot nagyon sok kutya rosszul viseli. Képesek annyira pánikba esni, hogy akár magukban, akár környezetükben kárt tesznek. A kinti kutyák például (érdekes módon nagyon sok, egyébként bátor házőrző is) darabokra kaparják a bejárati ajtót, illetve a legrosszabb esetben elszöknek, világgá mennek. 

Hogy jobban el tudjuk képzelni, hogy milyen hanghatás érheti ilyenkor őket, nem kellene mást tennünk, csak egy teljes hangerőre állított fülhallgatón keresztül hirtelen egy nagyon magas hangot meghallgatni! A szilveszteri petárdázáskor ez a hatás folyamatosan és meghatározhatatlan helyről éri őket, ezért is reagálnak erre nagyon sokszor pánikszerűen!

 

Petárdamentes Boldog Új évet!


Sajnos az embereket nem lehet önmérsékletre rávenni, pedig ez is sokat segítene a helyzeten.

 

Megelőzés?

A legnehezebb és legidőigényesebb módszer, ha megpróbáljuk kutyánkat még fiatalon hozzászoktatni a szilveszteri „őrülethez”. 

Ennek az a lényege, hogy ezekhez a hangokhoz pozitív élményt csatoljon kutyánk. Ilyenkor azonnal oda kell menni hozzá és próbáljuk játékkal lefoglalni és elterelni a figyelmét. Nagyon fontos, hogy ebben a helyzetben sem szabad „babusgatni” hiszen ezzel megerősítjük benne, hogy nem ok nélkül fél!

 

Mit tegyünk, ha lehetetlen olyan helyre költöznünk, ahol nincs petárdázás?

Még a petárdázás előtt próbáljunk elmenni kutyánkkal sétálni, és olyan nyakörvet tegyünk rá, amiből biztosan nem tud kibújni.
Amennyiben közben elkezdődik a szilveszteri hangzavar, őrizzük meg nyugalmunkat, hiszen a kutya mindig a falkavezér utasításait követi, aki jelen esetben a kutya gazdája.
A séta befejezése után, a kertben lakó kutyát is vigyük be a házba, esetleg garázsba, mindenképpen olyan helyre, ami zárható és ahová kevésbé hallatszik be a zaj!

 

Félelem Szilveszter éjjelén
Félelem Szilveszter éjjelén


A nyugodt pihenést az is elősegítheti, ha előtte nap jól kifárasztjuk, így aznap már gyorsan és mély álomba tudnak szenderülni.
Természetesen van lehetőség nyugtatót is adni a kutyáknak, amit állatorvosnál fel tudunk íratni. Ezen kívül a kereskedelmi forgalomban több olyan, kifejezetten állatok számára készült nyugtató is kapható, amelyet ilyenkor felhasználhatunk. Ezek párologtató és spray formájában is elérhetőek.

Szilveszterkor a kutyát ne hagyjuk egyedül, különösen akkor, ha tudjuk, hogy mennyire félős.

Abban az esetben, ha a sok elővigyázatosság ellenére a szilveszteri őrületben mégis csak megszökik házi kedvencünk, azonnal értesítsük a közeli állatorvost vagy menhelyet és jelezzük nekik, hogy kutyánk eltűnt. Természetesen ezzel együtt kezdjük el mi is keresni a megszokott és kedvelt helyein!

 

Ezekkel az óvintézkedésekkel megelőzheted a bajt Szilveszterkor
Ezekkel az óvintézkedésekkel megelőzheted a bajt Szilveszterkor

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: 3milliondogs.com
Cikk első megjelenése: 2014. december 30.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád
Jó érzés szeretni, és annak is nagyon tudunk örülni, ha viszontszeretnek minket. De miből tudhatjuk, hogy kutyánk is így érez irántunk?

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Brimo partysátor AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Segíts, hogy hazataláljon! Hírek - Címlapon
Segíts, hogy hazataláljon!
Kitüntetést kap Diesel, a hős rendőrkutya Hírek - Címlapon
Kitüntetést kap Diesel, a hős rendőrkutya