A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád

2024. február 26., 15:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Jó érzés szeretni, és annak is nagyon tudunk örülni, ha viszontszeretnek minket. De miből tudhatjuk, hogy kutyánk is így érez irántunk?



 

Ahhoz, hogy választ kaphassunk a kérdésre, nagyon fontos, hogy megértsük kedvencünk testbeszédét, hiszen elsősorban ezen keresztül kommunikál velünk. Lássuk, melyek lehetnek ezek a szeretet-jelek!

 

1. Laza testtartás, csóválás

 

Kutyánk társaságában biztató jel, ha nyugalmat és lazaságot sugároz, pofija kisimult, kedves tekintete bizalmat és szeretetet áraszt. Ha emellett még a farkincáját is lazán, kényelmesen csóválja, akkor tényleg jól érzi magát. Örömről árulkodik, ha például lelkesen riszálja a hátsóját, amikor hazaérkezünk, de akkor is, ha játékot vagy sétát szimatol.

 

 

Laza testtartás, mosolygó kutya
Laza testtartás, mosolygó kutya
Fotó: Freepik

 

 

2. Szemöldökét mozgatja

 

Hogy mit csinál? Megfigyelhetjük ezt, amikor kutyusunk örül nekünk. 2013-ban japán kutatók jöttek rá erre, amikor kutyák arckifejezéseit vizsgálták: gazdájuk láttán megemelkedett a szemöldökük, míg idegenek esetében ez a reakció elmaradt.

 

 

3. Keresi a figyelmedet

 

Jó jel, ha kutyusunk szeretné elnyerni figyelmünket, hiszen ezt azt jelenti, hogy örül, ha együtt csinálunk valamit. Például, ha szeret velünk játszani, előkaphatja a jellegzetes játékos meghajlást (mellső mancsait előre nyújtja, teste hátsó részét megemeli, farkával csóvál, akár vakkanthat is), vagy odahozza nekünk kedvenc játékait. Persze azért fontos, hogy ügyeljünk az egyensúlyra: ha mindig azt tesszük, amit ő kigondol, akkor idővel elkezdhet követelőzni. De ha a mindennapokban odafigyelünk igényeire és szükségleteire (séta, játék, mozgás, társaság, minőségi étel, stb.), akkor ő sem fogja azt érezni, hogy mindenáron magára kell vonnia a figyelmünket.

 

 

Szeretet jelei - Keresi a figyelmedet a kutya
Szeretet jelei - Keresi a figyelmedet a kutya
Fotó: Freepik

 

 

4. Neked dől

 

Szívmelengető érzés, amikor kutyánk nekünk dől, de azért itt is fontos észben tartani, hogy nemcsak az irántunk érzett szeretete állhat a háttérben. Lehet, hogy fél, nem érzi magát biztonságban egy adott helyzetben, környezetben, vagy nem érzi jól magát, például fázik a hidegben, és szeretne megmelegedni. Ezekben az esetekben viszont gondoljunk arra, hogy nálunk keres menedéket, tőlünk várja, hogy segítsünk neki, ami mind-mind azt jelzi, hogy bízik bennünk.

 

 

Nekidől a kutya a gazdi kezének
Nekidől a kutya a gazdi kezének
Fotó: Freepik

 

 

Félreérthető jelek

 

Emberek vagyunk, és bármennyire is jól tudjuk kutyánk testbeszédét, hangjait olvasni, előfordul, hogy mást látunk bele, mint ami valójában. Ilyen lehet a csóválás, hiszen nem mindig jelent boldogságot. Feszültséget, izgatottságot is jelezhet a csóválás, erről bővebben itt olvashattok: 

 

 

Lehet, hogy pocaksimit kér, vagy valami mást akar elmondani a kutya?
Lehet, hogy pocaksimit kér, vagy valami mást akar elmondani a kutya?
Fotó: Freepik

 

Egy másik félreérthető viselkedés, ha a kutya hanyatt dobja magát. Gondolhatnánk, hogy pocaksimit kér, de ha izmai megfeszülnek, kerüli tekintetünket, farkát behúzza a lábai közé, esetleg nyüszög is, akkor itt másról van szó – például félelem, stressz, bizonytalanság múltbéli rossz tapasztalatok miatt, és így tovább.

 

 

Mindezzel csak arra szeretnénk utalni, hogy ha úgy dönt(ött)ünk, megosztjuk életünket egy (vagy több) kutyával, akkor fontos, hogy minél alaposabban megismerjük a kutyák viselkedését, és kedvencünk jellemét is. Minden kutya egyéniség, így időbe telik, mire értelmezni tudjuk, mit szeretne „elmondani” nekünk testbeszédével.

 

Mit jelenthet egy-egy apró mozdulat vagy hang, amit kiad? Milyen hangulatban lehet? Hogy érzi magát? Ha odafigyelünk ezekre a dolgokra, nemcsak kutyusunk életét tehetjük teljesebbé és boldogabbá, de a kettőnk kapcsolata is szárnyalni fog.

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: Freepik
Cikk első megjelenése: 2024. január 31.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál
Sallie egyszerűen ott volt azok mellett, akiket megszeretett, hűségesen vigyázta álmukat, és a tragédia óráiban sem hagyta el azokat, akik gondoskodtak róla, akik fontosak voltak a számára.

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort
Messi, a nyolcéves kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta, micsoda ajándékot kapott!

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever
Winnie, az aranyszívű kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta az új jövevényt!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta MOL Nyrt. Brimo partysátor MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel Hírek - Címlapon
A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel
Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál Hírek - Címlapon
Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál