A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mosolyogj a kutyádra, és még jobban fog szeretni

2022. február 27., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Mosolyogj, és a világ visszamosolyog rád, tartja a mondás. Túlzónak tűnhet, egyvalami azonban biztos: ha a világ nem is, kutyád értékeli a törekvésedet. Miben rejlik a varázslat?



Ugye Te is szívesen osztasz meg egy mosolyt kedvenceddel? A jó hír, hogy annak a bizonyos mosolynak köszönhetően kutya és gazdája közötti kötelék még szorosabbra fonódik és az oda-vissza áramló szeretet érzését is növeli. Egy kutatás szerint a kutyák szimpatikusabbnak találják azokat az arcokat, melyekre kiül a mosoly, szemben azokkal, melyek a harag, düh, fenyegetés érzéseit közvetítik.

 

Habár a következtetés elsőre magától értetődően hangzik, valójában nagyon is fontos eredmény, ami az állatok világát illeti. Lényege, hogy kutyáink erősebb, mélyebb érzelmekkel reagálnak a mosolygó arcokra, mint a negatív érzelmeket kifejezőkre.

 

A kutyák értékelik, ha rájuk mosolyogunk
A kutyák értékelik, ha rájuk mosolyogunk
Fotó: medium.com

 

Amikor rámosolygunk kutyánkra, figyelünk rá, kedvességgel halmozzuk el, mindkettőnk szervezetében megnő a szeretethormonnak is nevezett oxitocin szintje. E folyamat rendkívül hasonló ahhoz, mely anya, apa és gyermeke között megy végbe egy szeretetteljes érintés, tekintet, ölelés formájában.

 

A tanulmányban az oxitocin kutyákra történő hatását vizsgálták; megfigyelték szemük mozgását és azt is, milyen mértékben tágultak ki pupilláik (ez utóbbi az érzelmekkel is szoros összefüggésben áll). A kutatók azt találták, hogy a kutyák jóval erőteljesebb érzelmi választ mutattak a mosolygó emberi arcok láttán, mint a fenyegető kifejezéseknél.

 

Mosolyogj, és a kutyád visszamosolyog rád
Mosolyogj, és a kutyád visszamosolyog rád
Fotó: Pinterest

 

Ami még ennél is érdekesebb, hogy az oxitocin magasabb szintje mellett még a dühös arcokat is kevésbé találták fenyegetőnek a kísérletben résztvevő ebek. Mindebből arra következtettek, hogy a szeretethormon valóban megváltoztatta azt, ahogy a kutyák a világot szemlélték. Gondoljunk csak bele, ha valaha voltunk már szerelmesek (vagy éppen most éljük át ezt a lehengerlő érzelmet), akkor mi is úgy látjuk, minden szép és jó, egyszerűen csodálatos. Ahogy mondani szokták, rózsaszín szemüvegen át nézzük a világot.

 

S hogy ennek mi a jelentősége? Minél többet tekintünk szeretettel kedvencünkre, minél többet mosolygunk rá, annál több szeretethormon termelődik mindkettőnk szervezetében, ez pedig erősíti a kötődést. És már bele is estünk a nem-is-olyan-ördögi körforgásba: több mosoly - több oxitocin - több szeretet - még több mosoly. És így tovább. Hát nem nagyszerű?

Forrás: cuteness.com
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2021. január 29.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg
"A legfontosabb, amit Ginger tanított nekem, talán pont az, hogy sohasem késő újrakezdeni."

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Irodakutya.com Praktiker MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Segítségünket kéri Mandy, a nyugdíjas tűzszerész kutya Hírek - Címlapon
Segítségünket kéri Mandy, a nyugdíjas tűzszerész kutya
Tudomány a kutyanevelésben – Az appetitív viselkedés Hírek - Címlapon
Tudomány a kutyanevelésben – Az appetitív viselkedés