A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tudomány a kutyanevelésben – Az appetitív viselkedés

2022. február 26., 13:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés




Tudod mit jelent az appetitív viselkedés? Mikor mutatja kutyusod? Cikkemben megosztom veled és tippeket is adok, hogyan tudod bővíteni tudásod.



 


Szeretettel ajánlom a Gazdiknak Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeuta új sorozatát! A kutyák világába kalauzol, hogy nektek is legyenek tudományos alapjaitok kedvenceddel a mindennapokhoz. Tanuljunk együtt!

 

Hornyák-Schmidt Zsófi

kutyabarathelyek.hu


 

 

 

Tudomány a kutyanevelésben - Panyi Zita

 

Emlékszem, milyen volt kezdő gazdinak lenni. Mindent szerettem volna tudni a kutyákról és szerettem volna tökéletesen érteni kis mancsos barátom. Akárhány tanácsot hallottam, folyton két kérdés motoszkált bennem… „De miért?” „És ez mit jelent?” Hasznos lett volna, ha valaki töviről hegyire elmagyarázza az alapokat. Hogy könnyebben boldoguljunk. Tudom, nem mindenkinek van lehetősége drága szemináriumokon, képzéseken részt venni. Vagy utazni a tudás megszerzéséért. Viszont mélyen hiszem: az ismeret, a tudomány mindenkié! Tarts velem, ismerjük meg a kutyák viselkedésének alapjait, a képzésük során használt szakkifejezéseket!

 

Panyi Zita

www.panyizita.hu

 

 

 

 

Appetitív viselkedés

 

A kutyus nem gép, tehát az őt ért környezeti hatásokra sem reflex-szerűen válaszol. Megesik, hogy ehhez épp nincs motivációja, máskor pedig pont olyan ingerek után kutat, amikre szívesen válaszolna. Hiszen saját belső aktivitási központjai, szabályzórendszerei vannak, belső állapotokat és késztetéseket él meg. Craig szerint, mikor aktív viselkedési fázisokat mutatnak az állatok, azaz táplálék, partner, búvóhely után kutatnak például, cselekvésük ezen szakaszát kereső, más szóval appetenciás (appetitív) viselkedéssel illethetjük.

 

(Appetencia jelentése: kereső tevékenység, sóvárgás, hajlam, késztetés, természetes törekvés arra és afelé, ami az élőlény számára kielégülést jelent. )

 

Appetitív viselkedés esetén a kutya legkönnyebben azokra a kulcsingerekre reagál, melyeket pillanatnyi motiváltságából eredően éppen keres. Aktuális késztetés lehet neki az éhség, szomjúság, szexuális vágy, kíváncsiság, harci kedv vagy éppen a gazdija jelenléte utáni sóvárgás. Az appetitív viselkedés tanulással módosítható.

 

 

Lent van az orra a földön - lehet, hogy finom falatokat keres kutyád
Lent van az orra a földön - lehet, hogy finom falatokat keres kutyád
Fotó: Unsplash - Annika Moan

 

 

 

Példa: Ha kutyusod mondjuk éhség-vezérelten porszívózik az utcán, nem igazán fogja érdekelni a plüss maci, amit lóbálsz előtte játékot kezdeményezve, hogy eltereld figyelmét. Helyette fogj egy nagy értékű jutifalatot (sajt, virsli), mutasd meg neki, majd falatos megvezetéssel – akár klikkerrel megerősítve ügyes teljesítését – kérd meg őt egy kis láb mellett követésre. Így elvezetheted arról a területről, ahol szedegetni akart. Hozzájut a vágyott élelemhez és még rángatnod, kiabálnod sem kellett vele. Miután csillapodik éhsége, kevéssé fog porszívózni. Plusz megtanulja: nálad mindig vannak finomságok és izgalmas kihívások várják. Érdemes tehát sétán rád figyelnie. Nagyobb lesz feléd a bizalma is, hiszen nem keltettél benne félelmet hangoskodással és nem okoztál neki fájdalmat a póráz megrántásával.

 

 

Kiegészítés: Amikor épp megszűnik az appetitív viselkedés, mert kutyusod táplálkozik, elbújik a vágyott helyre, ergo hozzájut az általa keresett dolgokhoz, helyzetekhez, végrehajtási (konszummációs) fázisnak nevezzük.

 

 

 

Utána nézhetsz a következő neveknek: Csányi Vilmos, Wallace Craig, Kováts Zsolt.

 

 

 


Irodalom:

Craig, W. (1918). Appetites and Aversions as constituens of instincts. Biol. Bull. Woods Hole 34, 91-107. 

Source: Biological Bulletin, Feb., 1918, Vol. 34, No. 2 (Feb., 1918), pp. 91-107 Published by: The University of Chicago Press in association with the Marine Biological Laboratory Stable URL: https://www.jstor.org/stable/1536346

Csányi, V. (1994). Etológia Nemzeti Tankönyvkiadó Rt., Budapest.

Kováts, Zs. (1986). Kutyaiskola Gondolat Kiadó, Budapest.

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unsplash - Annika Moan

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

A Te kutyádnak is van legjobb barátja? A Te kutyádnak is van legjobb barátja?
Az ember legjobb barátja a kutya – nem is kérdéses e szavak igazságtartalma. De honnan lehetünk ennyire biztosak benne? Bundás pajtásunk szívének minden szeretete felénk irányul vagy azért más(ok)nak is akad benne hely?

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Tényleg mosolyognak ránk a kutyák? Tényleg mosolyognak ránk a kutyák?
Szélesre nyitott, laza száj, a sarkokban felhúzódó ajkak, kilógó nyelv. Szinte mosolyog – szoktuk mondani. De valóban ez történik? Úgy használják a kutyák ezt a kifejezést, mint mi: az öröm és az elégedettség kifejezésére?

Tudomány a kutyanevelésben – Altruizmus Tudomány a kutyanevelésben – Altruizmus
Mit jelent az altruizmus? Cikkemben megosztom veled és tippeket is adok, hogyan tudod bővíteni tudásod.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com MTI EB OVO Közhasznú Egyesület Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Játékot az ebünknek, de milyet? Hírek - Címlapon
Játékot az ebünknek, de milyet?
Kölyökkutyákat akart külföldre csempészni Hírek - Címlapon
Kölyökkutyákat akart külföldre csempészni