A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért csóválja a kutya a farkát?

2024. január 25., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Boldog, kíváncsi, vagy éppen békítő szándékkal jár a farkincája? Rengeteg oka lehet a csóválásnak, de hogyan is alakult ki ez a viselkedés? 

A címben szereplő kérdés egyszerűen hangzik, és szinte mindenkinek van rá válasza; legyen az illető kutató vagy kutyabarát, gazdi. De tényleg tudjuk, miért csóvál a kutya? Marc Bekoff, etológus és viselkedésökológus több ízben ír erről az állatok és a kutyák érzelmeiről és viselkedéséről szóló könyveiben – e szerint például a csóválás társas és nem-társas helyzetekben is megjelenik kedvenceinknél. Hogyan, mikor és miért is?

 

Kutatók vizsgálták a különböző helyzetekben történő csóválást, egy kiemelt momentum előtt, alatt és után. A viselkedés lehet megközelítő vagy azonnali annak függvényében, hogy éppen mi történik: mit gondol vagy mit érez a kutya az adott pillanatban, illetve azt megelőzően és azt követően. Azt már tudjuk, hogy a kutyák emlékeznek korábbi kellemes helyzetekre, ezért csóválnak, ha újra átélik, de az embereket még mindig roppant mód izgatja a dolog mikéntje és miértje.

 

 

 

Azt is nézni kell, milyen helyzetben van a kutya, és hogyan csóvál
Azt is nézni kell, milyen helyzetben van a kutya, és hogyan csóvál
Fotó: Unsplash/@leekos

 

 

Harold Spira, a Canine Terminology (Kutyaterminológia) című könyvében a kutyák farkának több mint 25 típusát írja le. Használják akkor, amikor más kutyákkal és velünk, emberekkel kommunikálnak, mi pedig megtanultuk felismerni a jeleiket és a magunk módján értelmezni azokat. Egy boldog kutya általában csóvál, míg egy ijedt kutya gyakran behúzza a farkát a lábai közé. A fejlődést tekintve elmondható, hogy a kölykök kb. 30-50 napos koruk között kezdik el csóválni a farkukat, de már ezelőtt is megfigyelhetünk csóváláshoz hasonló mozdulatokat, például játék, birkózás közben.

 

Az, hogy mit takar a csóválás és a farok állása, kontextusfüggő: ide tartozik a kutya jelleme, társas kapcsolatai, de azt is fontos nézni, hogy a farok mozgása és helyzete mennyire illik a kutya által adott jelzésekhez. A testbeszéd, a fülek állása, az arckifejezések, a test pozicionálása mellett információt hordoz az, milyen hangokat ad ki a kutya, milyen a járása, és milyen illatokat bocsát ki magából.

 

Magyarán: az egész kutyát kell látnunk, ahelyett, hogy pusztán a farkincája alapján próbálnánk meg értelmezni viselkedését. Egy lazán csóváló farok jelezhet barátságos hangulatot, míg egy feszes, gyors csóválás határozottságot vagy agressziót – ugyanakkor nincsenek kőbe vésett szabályok, és a csóválás sem mindig egyenlő azzal, hogy „örül a kutyus”.

 

 

Kíváncsi, játékos, vagy nyugodt - Az egész kutyát kell figyelni, hogy értsük, miért csóvál
Kíváncsi, játékos, vagy nyugodt? Az egész kutyát kell figyelni, hogy értsük, miért csóvál
Fotó: Unsplash/@dayso

 

 

Az sem mindegy, milyen a csóválás iránya: ha jobbra húz, akkor az általában egy boldog és nyugodt kutyát takar, ám ha balra tendál, akkor már a szorongás és bekúszik a képbe. Ezt alátámasztja egy kutatás is: gazdájuk láttán a kutyák általában gyors ütemben csóválták a farkukat jobbra (ez a bal agyfélteke aktiválódására utal), míg az ismeretlen, domináns kisugárzású kutyák láttán inkább balra csóváltak (ez a jobb agyfélteke aktiválódására utal).

 

Mindez igazolni látszik a feltevést, mely szerint a kutyák jobb és bal agyféltekéje eltérően specializálódott: a jobb agyfélteke a visszahúzódó, távolódó (konfliktuskerülő) viselkedésre, míg a bal agyfélteke a közelítő (barátkozós) viselkedésre. És még körkörösen is tudnak csóválni!

 

 

Mi van, ha a kutya elveszíti a farkát?

 

A pszichológia professzora, Stanley Coren említ egy esetet, melyben egy kutyának amputálni kellett a farkát azután, hogy szerencsétlenül „összetalálkozott” egy motorral. A beavatkozást követően úgy tűnt, fajtársai nem értették meg, mit szeretne a kutya kommunikálni feléjük. Egy másik esetben egy Echo nevű kutya, miután egy baleseten elvesztette a farkát, megváltoztatta saját kommunikációját: hiányzó testrésze pótlása érdekében egész testét és füleit is bevetett, hogy segítsen megértetni magát fajtársaival és az emberekkel. Érzései kifejezésében főként füleire támaszkodott: amikor nagyon izgatott lett valaki láttán (a jó értelemben véve), teljesen lelapított füleit hátrafele, és szinte azokkal „csóvált”. Emellett kifejlesztett egy sajátos „ugrálós-csóválást”, amikor parányit felugrott és jobbra-balra riszálta hátsóját, hogy „elmondja”, mennyire örül. Semmi ilyesmit nem csinált, amíg megvolt a farka.

 

 

Csóválás - A farok állása és mozgása is sokat elárul a kutya hangulatáról
Csóválás - A farok állása és mozgása is sokat elárul a kutya hangulatáról
Fotó: Freepik

 

 

Hogyan is alakulhatott ki a csóválás?

 

Evolúciós szempontból nézve itt két kérdés is felmerül egyidejűleg: hogyan jött létre a csóválás és miért maradt fenn? Miért őrizték meg a kutyák? Itt jön a képbe Silvia Leonetti és kollégáinak kutatása, mely érdekes és fontos szemszögből vizsgálja a témát. A válaszokhoz a Nobel-díjas holland etológus és zoológus, Niko Tinbergen négy kérdését járták körbe: Hogyan működik mechanikusan? Hogyan alakult ki? Mi a célja? Hogyan fejlődött az idők során? Ezek alapján két hipotézissel is előálltak:

 

„A háziasítás folyamata során a felfokozott ritmusú csóválás viselkedése más jellemzőkre történő szelekció melléktermékeként alakulhatott ki, mint például a tanulékonyság és a szelídség, vagy közvetlenül erre szelektáltak az emberek.”

 

 

Hogyan tovább?

 

Még a kutatók szerint is több kutatásra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsük, miért alakult ki a kutyáknál a csóválás: „A farokcsóválás szembetűnő, ám tudományosan megfoghatatlan viselkedés. Egyedisége, összetettsége valamint az alapján, hogy mindenütt jelen van, lehetővé teszi, hogy számos funkcióval hozzuk összefüggésbe, de a mechanizmusát és egyedfejlődését még mindig alig-alig értjük. Hiányos ismereteink megakadályozzák, hogy teljes mértékben megértsük a mai csóválás evolúciós történetét, viselkedését, illetve azt is, milyen szerepet játszottunk mi, emberek a folyamatban.”

 

Forrás: psychologytoday.com
Indexkép forrás: Unsplash/@leekos

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online Egyedi kutyás ajándéktárgyak Brimo partysátor AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Viharos szél: figyeljünk oda kutyáinkra is! Hírek - Címlapon
Viharos szél: figyeljünk oda kutyáinkra is!
Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi? Hírek - Címlapon
Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi?