A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért csóválja a kutya a farkát?

2024. január 25., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Boldog, kíváncsi, vagy éppen békítő szándékkal jár a farkincája? Rengeteg oka lehet a csóválásnak, de hogyan is alakult ki ez a viselkedés?



 

A címben szereplő kérdés egyszerűen hangzik, és szinte mindenkinek van rá válasza; legyen az illető kutató vagy kutyabarát, gazdi. De tényleg tudjuk, miért csóvál a kutya? Marc Bekoff, etológus és viselkedésökológus több ízben ír erről az állatok és a kutyák érzelmeiről és viselkedéséről szóló könyveiben – e szerint például a csóválás társas és nem-társas helyzetekben is megjelenik kedvenceinknél. Hogyan, mikor és miért is?

 

Kutatók vizsgálták a különböző helyzetekben történő csóválást, egy kiemelt momentum előtt, alatt és után. A viselkedés lehet megközelítő vagy azonnali annak függvényében, hogy éppen mi történik: mit gondol vagy mit érez a kutya az adott pillanatban, illetve azt megelőzően és azt követően. Azt már tudjuk, hogy a kutyák emlékeznek korábbi kellemes helyzetekre, ezért csóválnak, ha újra átélik, de az embereket még mindig roppant mód izgatja a dolog mikéntje és miértje.

 

 

 

Azt is nézni kell, milyen helyzetben van a kutya, és hogyan csóvál
Azt is nézni kell, milyen helyzetben van a kutya, és hogyan csóvál
Fotó: Unsplash/@leekos

 

 

Harold Spira, a Canine Terminology (Kutyaterminológia) című könyvében a kutyák farkának több mint 25 típusát írja le. Használják akkor, amikor más kutyákkal és velünk, emberekkel kommunikálnak, mi pedig megtanultuk felismerni a jeleiket és a magunk módján értelmezni azokat. Egy boldog kutya általában csóvál, míg egy ijedt kutya gyakran behúzza a farkát a lábai közé. A fejlődést tekintve elmondható, hogy a kölykök kb. 30-50 napos koruk között kezdik el csóválni a farkukat, de már ezelőtt is megfigyelhetünk csóváláshoz hasonló mozdulatokat, például játék, birkózás közben.

 

Az, hogy mit takar a csóválás és a farok állása, kontextusfüggő: ide tartozik a kutya jelleme, társas kapcsolatai, de azt is fontos nézni, hogy a farok mozgása és helyzete mennyire illik a kutya által adott jelzésekhez. A testbeszéd, a fülek állása, az arckifejezések, a test pozicionálása mellett információt hordoz az, milyen hangokat ad ki a kutya, milyen a járása, és milyen illatokat bocsát ki magából.

 

Magyarán: az egész kutyát kell látnunk, ahelyett, hogy pusztán a farkincája alapján próbálnánk meg értelmezni viselkedését. Egy lazán csóváló farok jelezhet barátságos hangulatot, míg egy feszes, gyors csóválás határozottságot vagy agressziót – ugyanakkor nincsenek kőbe vésett szabályok, és a csóválás sem mindig egyenlő azzal, hogy „örül a kutyus”.

 

 

Kíváncsi, játékos, vagy nyugodt - Az egész kutyát kell figyelni, hogy értsük, miért csóvál
Kíváncsi, játékos, vagy nyugodt? Az egész kutyát kell figyelni, hogy értsük, miért csóvál
Fotó: Unsplash/@dayso

 

 

Az sem mindegy, milyen a csóválás iránya: ha jobbra húz, akkor az általában egy boldog és nyugodt kutyát takar, ám ha balra tendál, akkor már a szorongás és bekúszik a képbe. Ezt alátámasztja egy kutatás is: gazdájuk láttán a kutyák általában gyors ütemben csóválták a farkukat jobbra (ez a bal agyfélteke aktiválódására utal), míg az ismeretlen, domináns kisugárzású kutyák láttán inkább balra csóváltak (ez a jobb agyfélteke aktiválódására utal).

 

Mindez igazolni látszik a feltevést, mely szerint a kutyák jobb és bal agyféltekéje eltérően specializálódott: a jobb agyfélteke a visszahúzódó, távolódó (konfliktuskerülő) viselkedésre, míg a bal agyfélteke a közelítő (barátkozós) viselkedésre. És még körkörösen is tudnak csóválni!

 

 

Mi van, ha a kutya elveszíti a farkát?

 

A pszichológia professzora, Stanley Coren említ egy esetet, melyben egy kutyának amputálni kellett a farkát azután, hogy szerencsétlenül „összetalálkozott” egy motorral. A beavatkozást követően úgy tűnt, fajtársai nem értették meg, mit szeretne a kutya kommunikálni feléjük. Egy másik esetben egy Echo nevű kutya, miután egy baleseten elvesztette a farkát, megváltoztatta saját kommunikációját: hiányzó testrésze pótlása érdekében egész testét és füleit is bevetett, hogy segítsen megértetni magát fajtársaival és az emberekkel. Érzései kifejezésében főként füleire támaszkodott: amikor nagyon izgatott lett valaki láttán (a jó értelemben véve), teljesen lelapított füleit hátrafele, és szinte azokkal „csóvált”. Emellett kifejlesztett egy sajátos „ugrálós-csóválást”, amikor parányit felugrott és jobbra-balra riszálta hátsóját, hogy „elmondja”, mennyire örül. Semmi ilyesmit nem csinált, amíg megvolt a farka.

 

 

Csóválás - A farok állása és mozgása is sokat elárul a kutya hangulatáról
Csóválás - A farok állása és mozgása is sokat elárul a kutya hangulatáról
Fotó: Freepik

 

 

Hogyan is alakulhatott ki a csóválás?

 

Evolúciós szempontból nézve itt két kérdés is felmerül egyidejűleg: hogyan jött létre a csóválás és miért maradt fenn? Miért őrizték meg a kutyák? Itt jön a képbe Silvia Leonetti és kollégáinak kutatása, mely érdekes és fontos szemszögből vizsgálja a témát. A válaszokhoz a Nobel-díjas holland etológus és zoológus, Niko Tinbergen négy kérdését járták körbe: Hogyan működik mechanikusan? Hogyan alakult ki? Mi a célja? Hogyan fejlődött az idők során? Ezek alapján két hipotézissel is előálltak:

 

„A háziasítás folyamata során a felfokozott ritmusú csóválás viselkedése más jellemzőkre történő szelekció melléktermékeként alakulhatott ki, mint például a tanulékonyság és a szelídség, vagy közvetlenül erre szelektáltak az emberek.”

 

 

Hogyan tovább?

 

Még a kutatók szerint is több kutatásra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsük, miért alakult ki a kutyáknál a csóválás: „A farokcsóválás szembetűnő, ám tudományosan megfoghatatlan viselkedés. Egyedisége, összetettsége valamint az alapján, hogy mindenütt jelen van, lehetővé teszi, hogy számos funkcióval hozzuk összefüggésbe, de a mechanizmusát és egyedfejlődését még mindig alig-alig értjük. Hiányos ismereteink megakadályozzák, hogy teljes mértékben megértsük a mai csóválás evolúciós történetét, viselkedését, illetve azt is, milyen szerepet játszottunk mi, emberek a folyamatban.”

 

Forrás: psychologytoday.com
Indexkép forrás: Unsplash/@leekos

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni
Megannyi érvet és ellenérvet sorolhatnánk fel a téma kapcsán, mindenesetre érdemes átgondolni. Nemcsak saját kutyánkról, hanem a kutyák viselkedéséről is fontos, hogy birtokában legyünk a megfelelő információknak ahhoz, hogy eldönthessük, futizzunk-e vagy sem?

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Így örült a menhelyi kutya, amikor új gazdija aláírta az örökbefogadási papírokat Így örült a menhelyi kutya, amikor új gazdija aláírta az örökbefogadási papírokat
Mintha érezte volna, hogy most valami nagyon fontos dolog van történőben.

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Ebugatta Hírstart Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Viharos szél: figyeljünk oda kutyáinkra is! Hírek - Címlapon
Viharos szél: figyeljünk oda kutyáinkra is!
Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi? Hírek - Címlapon
Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi?