A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így készítsük fel négylábú kedvenceinket az irodában töltött időre - Hasznos tippek Korom Gábor kutyatrénertől

2024. június 15., 14:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű
Néhány évvel ezelőtt még csupán elvétve találtunk olyan irodát, ahol szívesen fogadták a gazdájukkal érkező kutyákat, mára azonban a munkahelyek egyre nyitottabbá váltak a kisállatbarát iroda koncepciójára. A Mars, amely ezen a téren az egyik korai úttörőnek számít, az amerikai hagyományokra épülő "Vidd magaddal a kutyádat a munkahelyedre" nap alkalmából szeretné felhívni a figyelmet a kutyabarát munkahely előnyeire, kiemelve a munkavállalók mentális egészségére gyakorolt hatását. A vállalat nemrég egy interaktív workshopot szervezett, ahol a média képviselőivel osztott meg hasznos gyakorlati tanácsokat, hogy minél több gazdi számára könnyíthesse meg kisállataik irodai beilleszkedését. Az eseményen részt vett Korom Gábor, az ország egyik legismertebb kutyaszakértője is, aki elárulta, hogyan tudjuk felkészíteni kis kedvencünket az irodai környezetre. 

A világ egyik vezető édesség-, élelmiszer- és állateledel-gyártója, a Mars már több mint tíz éve megvalósította, és azóta is népszerűsíti a kutyabarát iroda koncepcióját. A június 21-i "Vidd magaddal a kutyádat a munkahelyedre" nap kiváló alkamat teremt, hogy áthatóbban foglalkozzunk ezzel a haladó szemlélettel, amelynek számos pozitív hatása van. A négylábú kedvencek kiegyensúlyozottabbakká válnak, mivel nem kell napközben nélkülözniük gazdájukat, akik számára szintén öröm, hogy kiskedvenceik egész nap a közelükben lehetnek. Jelenlétükkel pedig a munkahelyi környezet egésze vidámabbá és stresszmentesebbé válhat.

 

 

A kutyákat is fel kell készíteni a kutyabarát irodában töltött időre
A kutyákat is fel kell készíteni a kutyabarát irodában töltött időre

 

 

Négylábú kedvenceink pozitív hatásai

 

A kisállatbarát iroda koncepciója számtalan előnnyel jár, amely a gazdin kívül a többi munkatársat is érinti. A kutyák rendkívül pozitívan hatnak az emberek általános jóllétére, különös tekintettel a mentális egészségre. Puszta jelenlétük is képes enyhíteni a stresszt és az ebből fakadó tüneteket, a velük való foglalkozás, játék vagy séta pedig segít őszinte és pozitív energiákkal feltöltődni. Ezek az élmények és észrevétlen hatások nem csupán az irodában érvényesülnek, négylábú kedvenceink a munkatársak teljes napját képesek bearanyozni, így pedig a munkahelyi hangulaton túl a magánéletükre is pozitívan hathatnak.

 

„Kutatások igazolják, hogy a vállalat szempontjából a munkatársak megtartását, elköteleződését is segítheti a kutyabarát irodák kialakítása, ráadásul a kollégák bizonyítottan kevesebbet telefonoznak napközben, és több időt töltenek együtt, ha négylábú is van a munkahelyen. A koncepció kifogástalan működéséhez elengedhetetlen a nyílt kommunikáció, közös egyeztetés az irányelvekről. Ne vegyük magától értetődőnek, hogy mindannyian hasonlóan gondolkodunk a kutyabarát irodákról, hanem közös beszélgetésekkel, a keretek lefektetésével teremtsük meg az ideális környezetet mindenki számára” - mondta el a Mars interaktív workshopján Knapek Éva, klinikai szakpszichológus. 

 

 

Interaktív workshopon osztottak meg hasznos tanácsokat a kutyák irodai beilleszkedésének lehetőségeiről
Interaktív workshopon osztottak meg hasznos tanácsokat a kutyák irodai beilleszkedésének lehetőségeiről

 

 

Teendők, ha kutyával érkeznénk az irodába

 

Mielőtt négylábú barátunk velünk tartana, teremtsük meg hozzá a feltételeket, hiszen célunk, hogy mindannyian nyugodtak, vidámak legyünk a nap folyamán. Ennek egyik lépése az iroda felkészítése. Biztosítani kell többek között kiskedvencünk számára egy nyugodt, kényelmes helyet, kutyaágyat, ahol napközben megpihenhet. Szüksége lesz kutyaeledelre, jutalomfalatra, valamint könnyen hozzáférhető vizes tálra. Érdemes néhány játékkal is készülni, hogy elkerüljük az unalom szülte rosszalkodást – de semmiképp se olyat, amivel zajonghat.

 

A problémamentes irodai látogatás másik lényeges eleme a kutya megfelelő társas viselkedése. Korom Gábor kutyatréner, a Tükör Módszer® és a speciális kölyök program megalkotója kiemelte: az irodai kutyatársaság nem földtől elrugaszkodott ötlet, inkább egyfajta visszatérés a természetes állapothoz. Hiszen a kutya az ember szoros közelségében érzi magát a legjobban, számára magától értetődő, hogy gazdáját kíséri. A tréner ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy bizonyos feltételeknek elengedhetetlenül teljesülniük kell, mielőtt a kutya velünk tartana a munkahelyünkre.

 

 

Fontos, hogy a kutya viselkedésével ne zavarjon másokat a kutyabarát munkahelyen
Fontos, hogy a kutya viselkedésével ne zavarjon másokat a kutyabarát munkahelyen

 

 

Mielőtt magunkkal vinnénk kutyánkat az irodába:

  • tanuljuk meg, miként nyugtathatjuk meg – hiszen képesnek kell lennie az irodában is pihenni,
  • magabiztosan tudjuk fegyelmezni, hogy viselkedése kompatibilis legyen az irodai etikettel,
  • legyen teljesen szobatiszta – ez leginkább a kölyökkutyák esetén fontos,
  • bizonyosodjunk meg arról, hogy se fajtársai, se más emberek felé nem mutat agressziót,
  • szoktassuk hozzá a nagyvárosi környezet terheléseihez.

 

Mindezeket már kölyökkortól érdemes gyakorolni, de egy felnőtt kutyát is lehet tanítani, azonban mindkét esetben sok türelemre és következetességre lesz szükségünk.

 

„Egy jobb világot szeretnénk teremteni a kisállatok számára. Ennek érdekében pedig már évek óta elkötelezetten támogatjuk az állatmenhelyeket, ösztönözzük az örökbefogadást, hangsúlyozzuk a felelős kisállattartás fontosságát, illetve több mint 10 éves tapasztalatunkra építve hasznos tippekkel segítünk mindenkinek, aki kisállatbarát irodát szeretne működtetni. Saját tapasztalatból mondhatom, az, hogy négylábú kedvenceink velünk lehetnek az irodában nap mint nap, olyan plusz, amit Munkatársaink nagyra értékelnek, és szeretnénk minél többeket bíztatni a koncepció megvalósítására, amennyiben a feltételek adottak” – mondta Czégény Orsolya, a Mars közép-európai vállalati ügyekért felelős menedzsere.

 

 

Megvan a játék ideje, és a pihenés ideje is - amíg a gazdi dolgozik, a kutyának nyugodtan kell pihennie
Megvan a játék ideje, és a pihenés ideje is - amíg a gazdi dolgozik, a kutyának nyugodtan kell pihennie

 

 

A kisállatbarát iroda kialakítása

 

A koncepció megvalósításához a Mars egy nyilvánosan, bárki számára elérhető ingyenes eszköztárral szeretné támogatni az érdeklődőket. Az alábbi linken a munkaadók hasznos tanácsokat olvashatnak a kisállatbarát munkahely megteremtéséhez:

https://www.bettercitiesforpets.com/resource/petsworkatwork/

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Lengyelország új alelnöke kutyabaráttá tenné a lengyel parlamentet Lengyelország új alelnöke kutyabaráttá tenné a lengyel parlamentet
Kutyával nem lehet belépni a lengyel parlamentbe, és bizony még a parlamenti autókat sem lehet használni – ezen változtatna mielőbb az újonnan megválasztott alelnök, Dorota Niedziela.

Újabb és újabb kincsekkel lepi meg gazdiját a lelkes kutya az irodában Újabb és újabb kincsekkel lepi meg gazdiját a lelkes kutya az irodában
Útjelző bója, munkavédelmi sisak, vödör, lapát és egy hintaló... Addig kutakodik a raktárban, amíg valami érdekeset nem talál, és már viszi is.

Állatbarát hellyé és munkahellyé vált Újpest önkormányzata Állatbarát hellyé és munkahellyé vált Újpest önkormányzata
Bedő Kata, Újpest alpolgármestere jelentette be a közösségi oldalán a fantasztikus hírt: állatbaráttá vált Újpest önkormányzata.

Bankolás kutyával? Igen! A CIB Bank 60 bankfiókja vált hivatalosan kutyabaráttá  Bankolás kutyával? Igen! A CIB Bank 60 bankfiókja vált hivatalosan kutyabaráttá
Legszívesebben mindenhova magunkkal vinnénk négylábú családtagunkat, és egyre több a lehetőség is erre - ám a hivatalos ügyeink intézésekor kutyusunknak otthon kell maradnia. De nem minden esetben! Minősített kutyabarát hellyé váltak ugyanis a CIB Bank fiókjai, így biztosak lehetünk abban, hogy a kutyával érkezőket is szívesen látják!

Munkaruhás tacskók segítenek a futárként dolgozó gazdijuknak a csomagszállításban Munkaruhás tacskók segítenek a futárként dolgozó gazdijuknak a csomagszállításban
Kutyabarát munkahely kicsit másképp: a futárként dolgozó srác magával viszi két tacskóját a munkába. A munkaruhás kutyákat imádják a csomagokat váró címzettek – a négylábúak pedig élvezik, hogy gazdijukkal tölthetik a napot.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Egyedi kutyás ajándéktárgyak MTI Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért csóválja a kutya a farkát? Hírek - Címlapon
Miért csóválja a kutya a farkát?
Feltöltődés Egerszalókon kutyákkal Hírek - Címlapon
Feltöltődés Egerszalókon kutyákkal