A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?

2024. április 09., 15:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!



 

A kutya farka rengeteget árul el hangulatáról – az, ahogyan tartja, mozgatja más-más jelentéssel bírhat. Csóválhat gyorsan, lassan, feszesen vagy lazán, és az sem mindegy, hogy jobbra vagy balra lengedez.

 

A farkinca mozgása információk széles tárházát foglalja magában, és ha még csak most kezdünk ismerkedni a kutyák viselkedésével, könnyedén gondolhatnánk, hogy „ha a kutya csóvál, akkor boldog és barátságos”. Nos, ez nem mindig van így, a csóválás egy bizonyos fajtája azonban minden jel szerint ezt takarja: ha körbe-körbe csóvál, hegye pedig széles kört ír le.

 

 

Mit jelent, ha körkörösen csóvál a kutya a farkával?
Mit jelent, ha körkörösen csóvál a kutya a farkával?
Fotó: rd.com

 

 

Mit jelent a propeller farkinca?

 

Legtöbbször arra utal, hogy a kutya nagyon örül, amikor olyasvalaki kerül a látóterébe, akit kedvel – főleg, ha az illetővel jó ideje nem találkozott. Sokszor láthatjuk olyan videókon, ahol a kutyus rég nem látott gazdiját kitörő örömmel fogadja, például tengerentúli katonai szolgálatáról tér haza hónapok vagy évek múltán.

 

Más kutyusok pedig annyira lelkesek, hogy szinte mindig propellerezve köszöntik szeretett családjuk tagjait – akkor is, ha csak 10 percre mentek el otthonról. Van, akiből a séta lehetősége váltja ki, míg másokból kedvenc játékuk vagy négylábú barátaik látványa hozza elő a körkörös csóválást.

 

 

A körkörös csóválás azt jelezheti, hogy a kutya nagyon örül, boldog
A körkörös csóválás azt jelezheti, hogy a kutya nagyon örül, boldog.jpg
Fotó: inverse.com

 

 

Általánosságban elmondható, hogy minél jobban "csóválja a farok a kutyát", annál barátságosabbak a szándékai. Az igazi boldog csóválásnak azt tartják, amikor szinte az egész teste riszál; válla, törzse és persze hátsó fele is.

 

Habár a körköröst csóválást tipikusan a barátságosság és pozitív érzelmek jelének tekintik, ne feledkezzünk meg arról, hogy sohasem szabad egyetlen jel alapján értelmezni a kutya viselkedését. Nézzük meg, milyen kontextusban történik, milyen körülmények között csóvál így a kutyus, figyeljük meg testbeszédét, ad-e ki hangokat, és ha igen, milyet, és így tovább. A kutyakommunikáció rengeteg érdekességet tartogat mindenki számára – tanuljunk hát minél többet a témában!

 

Forrás: thewildest.com
Indexkép forrás: rd.com
Cikk első megjelenése: 2022. november 23.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé? Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé?
Bővül a család – Igen ám, de ezúttal egy imádnivaló kiskutyával! Akiről nem biztos, hogy meglévő kutyusunk is ugyanilyen véleménnyel lesz. Mi mindenre kell gondolnunk, ha szeretnénk, hogy zökkenőmentes legyen a beilleszkedés folyamata?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MTI Irodakutya.com MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Hírek - Címlapon
Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Hírek - Címlapon
Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon