A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?

2023. április 17., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát! 

A kutya farka rengeteget árul el hangulatáról – az, ahogyan tartja, mozgatja más-más jelentéssel bírhat. Csóválhat gyorsan, lassan, feszesen vagy lazán, és az sem mindegy, hogy jobbra vagy balra lengedez.

 

A farkinca mozgása információk széles tárházát foglalja magában, és ha még csak most kezdünk ismerkedni a kutyák viselkedésével, könnyedén gondolhatnánk, hogy „ha a kutya csóvál, akkor boldog és barátságos”. Nos, ez nem mindig van így, a csóválás egy bizonyos fajtája azonban minden jel szerint ezt takarja: ha körbe-körbe csóvál, hegye pedig széles kört ír le.

 

 

Mit jelent, ha körkörösen csóvál a kutya a farkával?
Mit jelent, ha körkörösen csóvál a kutya a farkával?
Fotó: rd.com

 

 

Mit jelent a propeller farkinca?

 

Legtöbbször arra utal, hogy a kutya nagyon örül, amikor olyasvalaki kerül a látóterébe, akit kedvel – főleg, ha az illetővel jó ideje nem találkozott. Sokszor láthatjuk olyan videókon, ahol a kutyus rég nem látott gazdiját kitörő örömmel fogadja, például tengerentúli katonai szolgálatáról tér haza hónapok vagy évek múltán.

 

Más kutyusok pedig annyira lelkesek, hogy szinte mindig propellerezve köszöntik szeretett családjuk tagjait – akkor is, ha csak 10 percre mentek el otthonról. Van, akiből a séta lehetősége váltja ki, míg másokból kedvenc játékuk vagy négylábú barátaik látványa hozza elő a körkörös csóválást.

 

 

A körkörös csóválás azt jelezheti, hogy a kutya nagyon örül, boldog
A körkörös csóválás azt jelezheti, hogy a kutya nagyon örül, boldog.jpg
Fotó: inverse.com

 

 

Általánosságban elmondható, hogy minél jobban "csóválja a farok a kutyát", annál barátságosabbak a szándékai. Az igazi boldog csóválásnak azt tartják, amikor szinte az egész teste riszál; válla, törzse és persze hátsó fele is.

 

Habár a körköröst csóválást tipikusan a barátságosság és pozitív érzelmek jelének tekintik, ne feledkezzünk meg arról, hogy sohasem szabad egyetlen jel alapján értelmezni a kutya viselkedését. Nézzük meg, milyen kontextusban történik, milyen körülmények között csóvál így a kutyus, figyeljük meg testbeszédét, ad-e ki hangokat, és ha igen, milyet, és így tovább. A kutyakommunikáció rengeteg érdekességet tartogat mindenki számára – tanuljunk hát minél többet a témában!

 

Forrás: thewildest.com
Indexkép forrás: rd.com
Cikk első megjelenése: 2022. november 23.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után? Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után?
Mintha balettmozdulatokat gyakorolna... Mókás látvány, ahogy kedvencünk mindent beleadva próbálja elfedni végtermékét. Tényleg erről van szó? Normális viselkedés, vagy aggódnunk kellene miatta? És egyáltalán: miért csinálja?

6 tévhit a nagytestű és óriás kutyákról, amit nem kell feltétlenül elhinni 6 tévhit a nagytestű és óriás kutyákról, amit nem kell feltétlenül elhinni
Lusták, nem valami eszesek és könnyen elhíznak? Csupán néhány feltételezés a termetes bundásokról, amit bárki megcáfolhat, aki kicsit is ismeri őket.

Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé? Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé?
Bővül a család – Igen ám, de ezúttal egy imádnivaló kiskutyával! Akiről nem biztos, hogy meglévő kutyusunk is ugyanilyen véleménnyel lesz. Mi mindenre kell gondolnunk, ha szeretnénk, hogy zökkenőmentes legyen a beilleszkedés folyamata?

Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná
A kötelék gazdi és kutyája között hihetetlenül erőteljessé válhat, értéke számokban nem mérhető. Egymás iránti szeretet, megbecsülés, de mindenek felett bizalom, amin alapszik. Milyen jelekből tudhatod, hogy kedvenced bízik benned?

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart EB OVO Közhasznú Egyesület MTI Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Meglepő kutatási eredmények a magyarországi állattartási szokásokról Hírek - Címlapon
Meglepő kutatási eredmények a magyarországi állattartási szokásokról
Négylábú őrangyal – Egy kóbor kutya vigasztalta meg a temetőben a síró nőt Hírek - Címlapon
Négylábú őrangyal – Egy kóbor kutya vigasztalta meg a temetőben a síró nőt