A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyák az erdőre szavaznak!

2015. augusztus 23., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Jó tudni!




A futtatók, parkok egyaránt jó helyszínei a kiadós kimozgatásoknak, de a népszerű reklám szövegével élve „10 kutyából 9 az erdőt választaná”. Az erdei móka előtt jöjjön pár jótanács.



Az alapfelszereltség természetesen a kullancs elleni csepp vagy nyakörv, a mikrochip, és egy biléta kutyánkon, melyen fel van tüntetve nevünk, telefonszámunk. Nem baj, ha a zsebünkben tartunk egy sípot is, a nagyobb hallótávolság miatt, s ha kedvencünk nem a legmegbízhatóbb - már ami a behívást illeti - , ajánlott a flexi vagy egy hosszú póráz használatát választani.

 

Az erdő maga az ingerparadicsom ebünknek, ezért néhány fontos szabályt itt is feltétlenül érdemes betartanunk: soha ne tévesszük szem elől kutyánkat, mert egy pillanat műve csupán a baj! Egy szarvas, őz vagy nyúl látványa, szaga kiválthatja belőle veleszületett vadászösztöneit. A jelenlegi törvények szerint amennyiben a vadász észreveszi, hogy egy kutya vadat hajt, kilőheti mindenféle előzetes kérdés, figyelmeztetés nélkül. Ez nem játék, legyünk elővigyázatosak!

 

A kutyák szeretnek szabadon futni az erdőben.
Kép: www.hortweek.com

 

A vízpart különösen nagy csáberővel bírhat kutyánk számára, de a rejtett csapdákra, árkokra, hasadékokra is gondolnunk kell, amikbe négylábúnk egy-egy óvatlan mozdulat során könnyedén beleléphet, és megsértheti magát. Meglehet, utána nekünk kell életmentővé avanzsálnunk, ezért hasznos, ha tartunk hátizsákunkban vagy az autónkban egy kutyaelsősegély-csomagot. 

 

Az erdei séta szépsége, megnyugtató hangulata sajnos egyéb kellemetlenségeket is tartogathat számunkra, hiszen a természet lágy öle tele van ürülékkel. És hogy ez kinek öröm, természetesen kutyánknak! Fokozottan figyeljünk arra, hogy ebünk mibe üti az orrát, inkább ne bízzuk az ízlésére… Mégha oly megoldhatatlannak is tűnik néha a feladat, próbáljuk meg időben észrevenni, miben sántikál.

 

Nyáron is kellemes az erdei séta a lombok árnyékában
Kép: blog.cakeknifephotography.com

 

Bár a szarvasgomba nemcsak finom, hanem értékes is, kedvencünk nem a keresésére, felismerésére született, hacsak nem kiképzett szarvasgomba-kereső kutya. Elfogyaszthat bármilyen gombát, amit talál, s ez bizony veszélyes, hiszen több fajtája is halálos mérget hordoz. Akár egy falat is óriási galibát csinálhat, ezért lehetőleg kerüljük az árnyas, gombákkal teli erdőrészeket. 

 

A hatalmas barangolást követően az első feladatunk kutyánk lelkiismeretes átvizsgálása legyen. Figyeljünk külön a toklászra és tüskékre, amik befúródhatnak kedvencünk mancsába, hallójáratába, orrába. Távolítsuk el bundájából az esetlegesen rákapaszkodott kullancsokat és egyéb rovarokat. Ha szükséges, forduljunk állatorvoshoz!

 

Esős napok után lélekben készüljünk fel a sárra és a koszra, amit kutyánk nyilván élvezni fog. Törölköző, tiszta víz legyen a kezünk ügyében vagy a csomagtartónkban, hogy áttörölhessük, mielőtt beszállna az ülésre. 

 

Kutyás séta egy varázslatos erdőben
Kép: www.zoenme.com

 

A fentiek betartása mellett a legjobb hétvégi programmá válhat az erdei kirándulás, amely kutyusnak-gazdinak egyaránt pihentető, kikapcsoló szórakozás.

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Cikk első megjelenése: 2015. február 21.

Témába vág

A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni
Megannyi érvet és ellenérvet sorolhatnánk fel a téma kapcsán, mindenesetre érdemes átgondolni. Nemcsak saját kutyánkról, hanem a kutyák viselkedéséről is fontos, hogy birtokában legyünk a megfelelő információknak ahhoz, hogy eldönthessük, futizzunk-e vagy sem?

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez! Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!
...ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy magára van hagyva! Ezekben a hetekben (is) különösen fontos, hogy felelős kutyások legyünk, és odafigyeljünk kedvencünkre, mikor a természetben járunk.

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?

Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson
A kirándulás, túrázás, vagy csak épp egy rövidebb séta a közeli erdőben kutyánkkal remek kikapcsolódási lehetőség. Ahhoz azonban, hogy ne csak mi, de más természetjárók, kutyások, és nem utolsósorban az erdő lakói is háborítatlanul, békében élvezhessék a természetet, be kell tartanunk néhány szabályt.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart MTI AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Erdőlátogatási tilalom! Hírek - Címlapon
Erdőlátogatási tilalom!
Vakvezető ABC – E, mint engedelmesség Hírek - Címlapon
Vakvezető ABC – E, mint engedelmesség