A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért szeretik a kutyák elrejteni játékaikat, elásni táplálékukat?

2020. október 08., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés




Pár falat finomság, teniszlabda, távirányító, telefon… Értékes tárgyak, melyeket előszeretettel rejt el kedvencünk otthonunk vagy kertünk titkos pontjaira. Miért teszi?



Élet a vadonban és a rejtett "kincsek"

 

Sok-sok évvel ezelőtt, amikor a kutyák ősei még falkába verődve vándoroltak a vadonban, mindennapi betevőjüket vadászattal szerezték meg. Gyakran időigényes feladatnak bizonyult, és rengeteg energiát emésztett fel, hogy elejtsék a kiszemelt prédát és végezzenek vele. De ekkor még nem nyugodhattak meg, hiszen fennállt a veszélye, hogy a környéken élő ragadozók a szag alapján az élelem nyomára bukkannak, és elorozzák.

Időnként a vadászat kifejezetten sikeres volt, és a kutyák degeszre ehették magukat, ám a zsákmány maradékától nem váltak meg olyan könnyen. Eltették későbbre, mert sosem lehetett tudni, mikor találnak legközelebb elegendő táplálékot. A tetem elásása nemcsak a szag elfedését segítette, hanem a tartósítást is: a talajban védve volt a napsugaraktól, a hőtől, esőtől, tovább megőrizte frissességét.

 

A háziasítás ellenére megmaradt a természetes ösztön

 

Manapság a gazdis kutyák javarészének nem kell amiatt aggódnia, hogy talál-e elegendő élelmet. Értjük ez alatt azon ebeket, akik családjuk megbecsült tagjaként élik mindennapjaikat, és odafigyelnek etetésükre, egészségükre. Mégis akadnak közöttük jópáran, akik előszeretettel csennek el ezt-azt, és a leglehetetlenebb helyekre rejtik el otthonukban vagy a kertben.

 

Miért szeretnek a kutyák elrejteni és elásni dolgokat
Az értékes dolgok, élelem elrejtése a kutyák őseitől ered
Fotó: wagwalking.com

 

1. Ösztön

 

Mi ugyan tisztában vagyunk azzal, hogy kedvencünknek soha többé nem kell éheznie, a több ezer éves ösztön azonban ma is erősen működik. Még akkor is, ha kölyökkora óta minden nap megtöltheti pocakját. Az értékes tárgyak elásása kutyánk őseitől ered, viselkedésébe bele van kódolva a túlélés biztosítása, melynek részeként időnként bespájzolhatja a dolgokat. Ki tudja, mikor lesz rá szükség a jövőben?

A raktározás alapvetően ártalmatlan, de gondokat okozhat, ha a kutya rendszeresen elássa megszerzett dolgait. Bár legtöbbjük egészséges emésztőrendszert örökölt felmenőitől, az évszázados szelektív tenyésztés és a szaporítás az érzékeny gyomrot is magával hozta egyes egyedeknél. Etetésüknél fontos odafigyelni arra, hogy amit eléjük teszünk, fogyasszák el, a maradékot pedig ne hagyjuk elől!

 

2. A bőség zavara

 

Ha túlságosan is nagylelkűek vagyunk kedvencünkkel a játékok vagy finom falatok tekintetében, a felesleg elraktározását vezérelheti pusztán az a gondolat is, hogy már jóllakott, és szívesebben elteszi azt későbbre. Megeshet, hogy azért rejt el ezt-azt, mert túl finomnak találja ahhoz, hogy egyszerre elfogyassza az egészet, és inkább félreteszi, hogy majd ha kedve támad hozzá, újra élvezhesse a finom ízeket.

(A kereskedelmi forgalomban kapható eledelek ajánlott adagja meghaladhatja a kutya egyéni szükségletét. Ha emellett jutalomfalatokat is kap, hamar rárakódhat a plusz súly, ezért étrendjét érdemes átbeszélni állatorvosunkkal, kisállatdietetikussal.)

 

3. Szorongás

 

Korábbi negatív tapasztalatok miatt is előfordulhat, hogy a kutya elássa eledelét. Ha zsúfolt helyen élt, talán minden egyes nap meg kellett küzdenie a táplálékért, és még így sem biztos, hogy jutott neki. Hasonlóan azokhoz, akiket elhanyagoltak, éheztettek, még megmentésüket követően is szorongást kelthet bennük az élelem és játék. Etetésnél felléphetnek védelmezően, dolgaikat biztonságba rejthetik egy titkos helyen. Évek is eltelhetnek, mire megnyugodnak és elfogadják, hogy minden napra bőven jut ennivaló. Ha viselkedésük nem javul, kérjük ki állatorvos és kutyaviselkedési szakember tanácsát!

 

Szorongást okozhat az is, ha a kutya nem tudja elrejteni kincsét - ilyenkor inkább vegyük el tőle.

 

 

 

4. Jó móka

 

Ha a kutya unatkozik, magányosnak érzi magát vagy a gazdi figyelmére vágyik, nem ritka, hogy éppen azért kaparint meg dolgokat, mert így ráveheti egy kis játékra. Ezek az elcsent tárgyak lehetnek csillogóak, például ékszerek vagy karórák, vagy olyasmik, amikről tudja, hogy roppant fontosak a család számára (cipő, távirányító, stb.), esetleg a szennyes. Ha úgy látjuk, unaloműzőként folyamodik ehhez, gondoljuk át, mivel javíthatnánk a helyzeten: egy kiadós séta, kocogás, trükktanulás vagy szimatolós játékok is remekül lefoglalhatják elméjét.

 

5. Birtoklás

 

Minden kutya egyéniség, de akadnak köztük olyanok, akik az átlagosnál birtoklóbb természetűek. Gyakran megfigyelhető olyan háztartásokban, ahol több kutya él együtt. Egyikük szükségét érezheti értékes tárgyai elrejtésének a kert egy titkos pontján, a kanapé mögé vagy az ágytakaró alá.

Szorongás jele is lehet! Ha túlságosan ingerlékeny, ideges vagy agresszíven védelmezi dolgait, kérjük kutyaviselkedési szakember segítségét!

 

6. Hányinger, étvágytalanság

 

Ha a kutya hányingerrel küzd (betegség, gyógyszeres kezelés okán), vagy nem kívánja az elé tett ételt, megpróbálhatja „elásni a levegőben”. Orrával eltolja magától a tálat, vagy olyan mozdulatokat tesz, mintha képzeletbeli földet túrna rá.

Szokatlan tünetek, például hányás, hasmenés, bágyadtság, a viselkedés hirtelen megváltozásának észlelésekor érdemes utánajárni, mi állhat a hátterében. Jobb tisztában lenni azzal, hogy egészségügyi problémáról van-e szó, vagy pusztán válogatós a kedvencünk, esetleg az új étrendre történő átállás nincs igazán ínyére.

 

 

 

Hogyan vehetjük elejét a lopásnak és ásásnak?

 

Egyszerű megoldás, ha eltesszük azokat a tárgyakat, amiket előszeretettel lopkod és rejt el. Ügyeljünk arra, hogy ne férhessen hozzá a cipőkhöz, a szennyeshez, és értékes dolgainkhoz, melyek szétrágása, lenyelése nemcsak a gazdinak okoz fejtörést, de veszélyes is lehet a kutya számára.

Ha egy-egy játékot elől hagyunk, és a többit eltesszük, cserélgethetjük azokat, így kedvencünk is átélheti az újdonság varázsát. (Ugye, milyen aranyosak, amikor az elveszettnek hitt játék láttán felderül pofijuk?)

 

Ha kutyánk előszeretettel ás, használjunk kutyabarát szereket kertünk szépítésére. A vegyszerek mérgezőek lehetnek, gyomorrontást, hasmenést, súlyos tüneteket okozhatnak! (Ld. Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet)

 

Abban az esetben, ha a kutya megrögzötten eltemet szinte bármit, amihez hozzáfér, érdemes állatorvos és kutyaviselkedési szakember tanácsát kérni. 

 

Ha szeretnél még többet megtudni az ásás lehetséges okairól, megelőzéséről, valamint arról, hogyan lehet leszoktatni róla a kutyát, olvasd el kapcsolódó cikkünket:

Kutya és a cipők elpakolása - ez is egy lehetőség
Kutya és a cipők elpakolása - ez is egy lehetőség
Fotó: Pinterest

Forrás: cesarsway.com, iheartdogs.com
Indexkép forrás: Twitter

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Rehabportál Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Együtt temették el a kőkorban élt gazdit és kutyáját - 8400 éves leletet tártak fel Hírek - Címlapon
Együtt temették el a kőkorban élt gazdit és kutyáját - 8400 éves leletet tártak fel
Kutyájával és cicájával tölti délutáni pihenőjét ez a kislány - megolvasztották az internetet! Hírek - Címlapon
Kutyájával és cicájával tölti délutáni pihenőjét ez a kislány - megolvasztották az internetet!