A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Nevelés

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért szeretik a kutyák elrejteni játékaikat, elásni táplálékukat?

2020. október 08., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés
Pár falat finomság, teniszlabda, távirányító, telefon… Értékes tárgyak, melyeket előszeretettel rejt el kedvencünk otthonunk vagy kertünk titkos pontjaira. Miért teszi?Élet a vadonban és a rejtett "kincsek"

 

Sok-sok évvel ezelőtt, amikor a kutyák ősei még falkába verődve vándoroltak a vadonban, mindennapi betevőjüket vadászattal szerezték meg. Gyakran időigényes feladatnak bizonyult, és rengeteg energiát emésztett fel, hogy elejtsék a kiszemelt prédát és végezzenek vele. De ekkor még nem nyugodhattak meg, hiszen fennállt a veszélye, hogy a környéken élő ragadozók a szag alapján az élelem nyomára bukkannak, és elorozzák.

Időnként a vadászat kifejezetten sikeres volt, és a kutyák degeszre ehették magukat, ám a zsákmány maradékától nem váltak meg olyan könnyen. Eltették későbbre, mert sosem lehetett tudni, mikor találnak legközelebb elegendő táplálékot. A tetem elásása nemcsak a szag elfedését segítette, hanem a tartósítást is: a talajban védve volt a napsugaraktól, a hőtől, esőtől, tovább megőrizte frissességét.

 

A háziasítás ellenére megmaradt a természetes ösztön

 

Manapság a gazdis kutyák javarészének nem kell amiatt aggódnia, hogy talál-e elegendő élelmet. Értjük ez alatt azon ebeket, akik családjuk megbecsült tagjaként élik mindennapjaikat, és odafigyelnek etetésükre, egészségükre. Mégis akadnak közöttük jópáran, akik előszeretettel csennek el ezt-azt, és a leglehetetlenebb helyekre rejtik el otthonukban vagy a kertben.

 

Miért szeretnek a kutyák elrejteni és elásni dolgokat
Az értékes dolgok, élelem elrejtése a kutyák őseitől ered
Fotó: wagwalking.com

 

1. Ösztön

 

Mi ugyan tisztában vagyunk azzal, hogy kedvencünknek soha többé nem kell éheznie, a több ezer éves ösztön azonban ma is erősen működik. Még akkor is, ha kölyökkora óta minden nap megtöltheti pocakját. Az értékes tárgyak elásása kutyánk őseitől ered, viselkedésébe bele van kódolva a túlélés biztosítása, melynek részeként időnként bespájzolhatja a dolgokat. Ki tudja, mikor lesz rá szükség a jövőben?

A raktározás alapvetően ártalmatlan, de gondokat okozhat, ha a kutya rendszeresen elássa megszerzett dolgait. Bár legtöbbjük egészséges emésztőrendszert örökölt felmenőitől, az évszázados szelektív tenyésztés és a szaporítás az érzékeny gyomrot is magával hozta egyes egyedeknél. Etetésüknél fontos odafigyelni arra, hogy amit eléjük teszünk, fogyasszák el, a maradékot pedig ne hagyjuk elől!

 

2. A bőség zavara

 

Ha túlságosan is nagylelkűek vagyunk kedvencünkkel a játékok vagy finom falatok tekintetében, a felesleg elraktározását vezérelheti pusztán az a gondolat is, hogy már jóllakott, és szívesebben elteszi azt későbbre. Megeshet, hogy azért rejt el ezt-azt, mert túl finomnak találja ahhoz, hogy egyszerre elfogyassza az egészet, és inkább félreteszi, hogy majd ha kedve támad hozzá, újra élvezhesse a finom ízeket.

(A kereskedelmi forgalomban kapható eledelek ajánlott adagja meghaladhatja a kutya egyéni szükségletét. Ha emellett jutalomfalatokat is kap, hamar rárakódhat a plusz súly, ezért étrendjét érdemes átbeszélni állatorvosunkkal, kisállatdietetikussal.)

 

3. Szorongás

 

Korábbi negatív tapasztalatok miatt is előfordulhat, hogy a kutya elássa eledelét. Ha zsúfolt helyen élt, talán minden egyes nap meg kellett küzdenie a táplálékért, és még így sem biztos, hogy jutott neki. Hasonlóan azokhoz, akiket elhanyagoltak, éheztettek, még megmentésüket követően is szorongást kelthet bennük az élelem és játék. Etetésnél felléphetnek védelmezően, dolgaikat biztonságba rejthetik egy titkos helyen. Évek is eltelhetnek, mire megnyugodnak és elfogadják, hogy minden napra bőven jut ennivaló. Ha viselkedésük nem javul, kérjük ki állatorvos és kutyaviselkedési szakember tanácsát!

 

Szorongást okozhat az is, ha a kutya nem tudja elrejteni kincsét - ilyenkor inkább vegyük el tőle.

 

 

 

4. Jó móka

 

Ha a kutya unatkozik, magányosnak érzi magát vagy a gazdi figyelmére vágyik, nem ritka, hogy éppen azért kaparint meg dolgokat, mert így ráveheti egy kis játékra. Ezek az elcsent tárgyak lehetnek csillogóak, például ékszerek vagy karórák, vagy olyasmik, amikről tudja, hogy roppant fontosak a család számára (cipő, távirányító, stb.), esetleg a szennyes. Ha úgy látjuk, unaloműzőként folyamodik ehhez, gondoljuk át, mivel javíthatnánk a helyzeten: egy kiadós séta, kocogás, trükktanulás vagy szimatolós játékok is remekül lefoglalhatják elméjét.

 

5. Birtoklás

 

Minden kutya egyéniség, de akadnak köztük olyanok, akik az átlagosnál birtoklóbb természetűek. Gyakran megfigyelhető olyan háztartásokban, ahol több kutya él együtt. Egyikük szükségét érezheti értékes tárgyai elrejtésének a kert egy titkos pontján, a kanapé mögé vagy az ágytakaró alá.

Szorongás jele is lehet! Ha túlságosan ingerlékeny, ideges vagy agresszíven védelmezi dolgait, kérjük kutyaviselkedési szakember segítségét!

 

6. Hányinger, étvágytalanság

 

Ha a kutya hányingerrel küzd (betegség, gyógyszeres kezelés okán), vagy nem kívánja az elé tett ételt, megpróbálhatja „elásni a levegőben”. Orrával eltolja magától a tálat, vagy olyan mozdulatokat tesz, mintha képzeletbeli földet túrna rá.

Szokatlan tünetek, például hányás, hasmenés, bágyadtság, a viselkedés hirtelen megváltozásának észlelésekor érdemes utánajárni, mi állhat a hátterében. Jobb tisztában lenni azzal, hogy egészségügyi problémáról van-e szó, vagy pusztán válogatós a kedvencünk, esetleg az új étrendre történő átállás nincs igazán ínyére.

 

 

 

Hogyan vehetjük elejét a lopásnak és ásásnak?

 

Egyszerű megoldás, ha eltesszük azokat a tárgyakat, amiket előszeretettel lopkod és rejt el. Ügyeljünk arra, hogy ne férhessen hozzá a cipőkhöz, a szennyeshez, és értékes dolgainkhoz, melyek szétrágása, lenyelése nemcsak a gazdinak okoz fejtörést, de veszélyes is lehet a kutya számára.

Ha egy-egy játékot elől hagyunk, és a többit eltesszük, cserélgethetjük azokat, így kedvencünk is átélheti az újdonság varázsát. (Ugye, milyen aranyosak, amikor az elveszettnek hitt játék láttán felderül pofijuk?)

 

Ha kutyánk előszeretettel ás, használjunk kutyabarát szereket kertünk szépítésére. A vegyszerek mérgezőek lehetnek, gyomorrontást, hasmenést, súlyos tüneteket okozhatnak! (Ld. Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet)

 

Abban az esetben, ha a kutya megrögzötten eltemet szinte bármit, amihez hozzáfér, érdemes állatorvos és kutyaviselkedési szakember tanácsát kérni. 

 

Ha szeretnél még többet megtudni az ásás lehetséges okairól, megelőzéséről, valamint arról, hogyan lehet leszoktatni róla a kutyát, olvasd el kapcsolódó cikkünket:

Kutya és a cipők elpakolása - ez is egy lehetőség
Kutya és a cipők elpakolása - ez is egy lehetőség
Fotó: Pinterest

Forrás: cesarsway.com, iheartdogs.com
Indexkép forrás: Twitter

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben? Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben?
Dünnyög, dörmög, jólesően nyög és talán még horkant is egyet-egyet… Mi pedig odáig vagyunk érte! De mit szeretne kifejezni általa?

Hogyan kötődnek a kutyák hozzánk és társaikhoz? Hogyan kötődnek a kutyák hozzánk és társaikhoz?
Önfeledten játszanak egymással, összebújva alszanak. Szívmelengető látvány, ahogy két kutya úgy igazából egymásra talál, és életre szóló barátságot köt. Vajon ugyanúgy kötődnek pajtásukhoz, mint a gazdihoz?

Kutyáink megbocsátanak nekünk - és más kutyáknak? Kutyáink megbocsátanak nekünk - és más kutyáknak?
Megbocsátóak a kutyák? Ember-kutya viszonylatban valószínűleg egyből igennel válaszolnánk a kérdésre. Egy kutatás szerint a fajtársak közötti békekötés sem ritka, bár több szempont is befolyásolja.

Miért alszik el a kutyám a játékával a szájában? Miért alszik el a kutyám a játékával a szájában?
"Mert szereti" - gondolhatnánk. Valóban aranyos, ahogy ragaszkodik kedvenc játékához, és még alvás közben is szereti maga mellett tudni. De szükséges-e aggódni miatta, vagy inkább hagyjuk rá?

Őszi túrázás kutyával - erre figyelj! Őszi túrázás kutyával - erre figyelj!
Talán a legjobb időszak egy hosszabb séta vagy túra számára a kora ősz. Nincs már hőség, és ha szerencsénk van, kellemes napsütés kíséri utunkat. Nem érdemes otthon maradni, vár a természet!

A kutyáknak is van humorérzéke? A kutyáknak is van humorérzéke?
Kedvesek, együttérzőek, szeretnivalók és hihetetlenül mókásak tudnak lenni. Bearanyozzák mindennapjainkat, jókedvükben mintha velünk együtt nevetnének. Vajon a kutyák is értik a tréfát?

Miért nem eszik a kutyám? Az étvágytalanság lehetséges okai 10 pontban Miért nem eszik a kutyám? Az étvágytalanság lehetséges okai 10 pontban
A napi rutinban bekövetkező változásoktól kezdve az egészségi problémákig terjedhet azon okok széles köre, melyek miatt a kutya elutasítja az ételt. Mit szeretne velünk közölni és hogyan segíthetünk neki?

Miért ásítanak (annyit) a kutyák? Miért ásítanak (annyit) a kutyák?
Fáradt, kimerült, unatkozik vagy szorong? Mi minden rejlik a kutya ásítása mögött?

Neked is szokott ajándékokat hozni a kutyád? Ez lehet az oka Neked is szokott ajándékokat hozni a kutyád? Ez lehet az oka
Plüssjáték, koszos zokni, összenyálazott cipő, egy fél rágócsont… amit kedvencünk a legnagyobb örömmel hoz oda nekünk, mikor hazaérkezünk. Vagy csak úgy. A Tiéd is ajándékozós típus?

Álvemhesség kutyáknál - hogyan segítsünk kedvencünknek? Álvemhesség kutyáknál - hogyan segítsünk kedvencünknek?
Ha a tüzelés elmúltával szuka kutyánk vackolni kezd, begyűjtögeti játékait vagy nyoma vész kedvenc papucsunknak, nagy valószínűséggel álvemhességgel van dolgunk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Együtt temették el a kőkorban élt gazdit és kutyáját - 8400 éves leletet tártak fel Hírek - Címlapon
Együtt temették el a kőkorban élt gazdit és kutyáját - 8400 éves leletet tártak fel
Kutyájával és cicájával tölti délutáni pihenőjét ez a kislány - megolvasztották az internetet! Hírek - Címlapon
Kutyájával és cicájával tölti délutáni pihenőjét ez a kislány - megolvasztották az internetet!