A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Együtt temették el a kőkorban élt gazdit és kutyáját - 8400 éves leletet tártak fel

2020. október 08., 11:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




Ember és kutya 8400 éves közös nyughelyére bukkantak Dél-Svédországban. Egyelőre nem tudni, a kutya miért, vagy hogyan került a sírba, de valószínű, hogy a mellette nyugvó ember a gazdája volt.



 

A dél-svédországi Ljungaviken területén 2015 óta zajlanak ásatások, a területen a kutatók szerint vadászok élhettek a kőkorszakban. Az évek során több lelet is előkerült: körülbelül 60 ház, tűzrakóhelyek, kőeszközök - és egy sír, melyben nem csak egy ember, hanem egy kutya is nyugszik. 

 

A sírt a Blekingei Egyetem munkatársa, Ola Magnell és csapata azonosította. A feltárás még nem fejeződött be, ezért a kutya halálának okát még nem tudták meghatározni. Egy szakértő szerint a csontok alapján a kutya leginkább egy nagy, erős alkatú agárra hasonlíthatott. “A kutya teste nagyon jó állapotban megőrződött és az, hogy egy kőkorszaki település közepén temették el, egyedülálló” - mondta Ola Magnell. 

 

Egyelőre nem tudni, pontosan miért került az állat a sírba, azonban a korszakra jellemző szokások alapján, miszerint a halottakat a számukra legkedvesebb tárgyaikkal, értékeikkel helyezték a sírba, elképzelhető, hogy a kutyát is ezért temették el.  

 

 

8400 éve élt kutya és gazdája sírját találták meg Svédországban
8400 éve élt kutya és gazdája sírját találták meg Svédországban
Fotó: blekingemuseum.se

 

 

A terv szerint a leletet a Blekingei Múzeumba szállítják majd további vizsgálatokra. A múzeum projektmenedzsere, Carl Persson szerint a tengerpart közelében fekvő kőkori települést egy hirtelen tengerszint emelkedés sárral, homokkal boríthatta be a területet, ami azonban segített a leletek konzerválásában. 

 

“Az ilyen felfedezések után úgy érezni, mi is közel állunk azokhoz az emberekhez, akik egykor itt éltek. - mondta Carl Persson - Az eltemetett kutya valamiképpen megmutatja, mennyire hasonlítunk egymásra, hiába teltek el évezredek, amikor olyan érzésekről van szó, mint a bánat és a veszteség.”

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál
Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a rőt ragadozókat - jelentette a The Guardian című brit lap.

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála
Kedves és hűséges kisugárzásának köszönhetően szívből átérezzük a bennünket összekötő, ősidőktől eredő szeretetet.

Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük? Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük?
Több mint 9500 évvel ezelőtt jelentek meg először Szibériában.

A hűség és odaadás jelképe: 14 évig őrizte gazdája sírját Bobby, a terrier A hűség és odaadás jelképe: 14 évig őrizte gazdája sírját Bobby, a terrier
Skócia, 1858. A bozontos kiskutya gazdáját súlyos betegség ragadta el. Bobby elkísérte utolsó útjára, majd leheveredett a sírhantra, és elhatározta, hogy vigyáz rá, amíg csak él.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. AEGON Magyarország Zrt. Brimo partysátor AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Csodálatos hatással bír a fogatlan, idős kutyus a fogászatra látogató páciensekre Hírek - Címlapon
Csodálatos hatással bír a fogatlan, idős kutyus a fogászatra látogató páciensekre
 Miért szeretik a kutyák elrejteni játékaikat, elásni táplálékukat? Hírek - Címlapon
Miért szeretik a kutyák elrejteni játékaikat, elásni táplálékukat?