A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Csodálatos hatással bír a fogatlan, idős kutyus a fogászatra látogató páciensekre

2020. október 09., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Jelenléte mosolyt csal az arcokra, kedvességért cserébe pedig rengeteg szeretetet kap az utcáról mentett 13 éves csivava.Apró termete, puha bundája, és kedves pofija ellenállhatatlan varázst kölcsönöz a kisöregnek. Mióta elkíséri gazdáit a kaliforniai fogászat rendelésére, nemcsak ők nyugodtabbak, hogy a nap minden percét együtt tölthetik, de a kezelésekre érkezők is kellemesebben érzik magukat Kismet társaságában. A fogorvos házaspár, Dr. Cameron és Debra Garrett augusztusban fogadta örökbe a csivavát, akit egy idős kutyák mentésére és gazdásítására specializálódott szervezet szedett össze az utcáról.

 

Kismet, a fogatlan csivava az egyik pácienssel a fogorvosi rendelőben
Kismet, a fogatlan csivava az egyik pácienssel a fogorvosi rendelőben
Fotó: today.com

 

Kóbor kutyaként nehéz élete lehetett, ki tudja, mennyi ideig szenvedett magányosan, mire rátaláltak. Az állatorvosi vizsgálatok szomorú eredménnyel zárultak: egyetlen ép foga sem volt, mindet ki kellett húzni, hasi sérveit műtéttel tették rendbe, és egy rosszindulatú emlődaganattól is megszabadították. Szívzörejére nap, mint nap gyógyszert szed, ettől eltekintve jó egészségnek örvend. A sok-sok beavatkozásból szépen felépült, és készen állt arra, hogy új otthonba költözzön. A házaspár pedig első látásra beleszeretett az aprócska kutyusba.

 

A terápiás kutya elődje, Karma is idős korában került hozzájuk, és hihetetlen módon megváltoztatta a fogászati rendelő légkörét. Karma közel négy éven át csalt mosolyt a betegek arcára, míg idén végső nyugalomra szenderült. Feladatait néhány hónapja Kismet vette át, szeretetteljes energiáival minden aggodalom elszáll. Még ha nem is merjük bevallani, gyakran nehéz szívvel ülünk be a fogorvosi székbe, de ha egy tündéri kis kutyust simogathatunk közben, a gondok is tovatűnnek.

 

Dr. Cameron Garrett fogorvos és Karma, a csivava
Dr. Cameron Garrett fogorvos és Karma, a csivava
Fotó: today.com

 

A fogatlan kutyus végtelen nyugalma és türelme mindenkinek segít. Őt pedig boldogsággal tölti el, hogy szeretetet adhat és kaphat. Szerepe különös jelentőséggel bír a koronavírus járvány idején, mely a munkatársak és a betegek számára is fokozott stresszel jár. A szigorú higiéniai és biztonsági előírások miatt a fogászaton némileg barátságtalanabbnak tűnik a légkör, de Kismetnek hála mindenki oldottabb hangulatba kerül, hiszen a megszokott rendre emlékezteti őket.

 

 „Karma és Kismet esetében is azt vettük észre, hogy semmi mást nem szeretnének, mint az ember közelében lenni, szeretetet adni és kapni.” – mesélték a gazdik a Today magazinnak.

 

A páciensek is örülnek az idős csivavának
A páciensek is örülnek az idős csivavának
Fotó: today.com

 

Kismet különösen jó hatással van a gyermekekre, akik számára még félelmetesebb lehet a látogatás. Az egyik kis páciens például évek óta kezelésekre szorul, ami olykor komoly kihívásokkal állítja szembe, ám a csivavának köszönhetően ma már nagyobb örömmel lép be az ajtón, és mindig azzal a kérdéssel kezdi, hogy itt van-e kis barátja.

 

„Fantasztikus megélni a közös munkát, és azt látni, hogy egy ilyen egyszerű ötlet, vagyis egy kutya jelenléte mennyivel könnyebbé teszi az élményt.”

 

Az idős csivavának hála a fogászati kezelések is kellemesebb hangulatban telnek
Az idős csivavának hála a fogászati kezelések is kellemesebb hangulatban telnek
Fotó: today.com

 

Az idős kutyák kedvessége, a szemeikben rejlő bölcsesség és a szívükből áradó szeretet mindenkit magával ragad. Gazdái szerint, mikor Kismet az aggódó páciens ölében foglal helyet, azon túl, hogy nyugalmat sugároz felé, ő maga is megéli a „minden rendben van” érzését. Terápiás hatása oda-vissza működik, és ettől válik igazán csodálatossá az egész:

 

"Mindig is voltak kutyáink, kölykök, felnőttek, idősek - így mindegyik életszakaszt megtapasztalhattuk velük együtt. Valahogy mégis ez a legszebb: örökbefogadni egy idős kutyát még úgy is, hogy tudjuk, talán rövid ideig lehetnek mellettünk. Ettől válik olyan értékessé. Örömmel tölt el minden pillanat, amit általuk kaphatunk.” - zárták a gazdik. Mi pedig csak egyetérteni tudunk gondolataikkal!

 


 

Hazánkban is létezik már olyan fogászat, ahol terápiás kutya várja a betegeket. Ismerjétek meg Lara történetét!

 

Terápiás kutya segíti az egyik fogászat pácienseit Egerben - Könnyű - Kutyabarát helyek

Szerző: M.Lilla Kategória: Könnyű Lara, a tündéri border collie jelenléte nyugalmat áraszt és segít leküzdeni a félelmeket. Nem mindennapi asszisztenssel büszkélkedhet az egyik fogászati rendelő Egerben: Lara, a bájos border collie mosolyogva üdvözli a vizsgálatra érkezőket, a kezelés végeztével pedig pápával mond búcsút.

Forrás: today.com
Indexkép forrás: Debra Garrett

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket? Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket?
Van, aki szereti a kutyapuszit és van, aki a gondolatától is irtózik. Mit gondolhatnak erről kutyáink? Értik-e, ha puszit adunk nekik, és egyáltalán szeretik-e?

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

„Egy volt közülünk” – Emlékművet kapott a kóbor kutya, akit egy olasz kisváros fogadott örökbe „Egy volt közülünk” – Emlékművet kapott a kóbor kutya, akit egy olasz kisváros fogadott örökbe
17 éves korában kelt át a szivárványhídon, a városka lakói azonban sosem feledik "mindenki kutyáját", akit örökre a szívükbe zártak.

Miért őszülnek idő előtt a kutyák? Miért őszülnek idő előtt a kutyák?
Az ősz szőrszálak már fiatalabb korban is megjelenhetnek kedvencünk pofáján. Mi okozza és mely tényezők befolyásolják alapvetően az őszülés folyamatát?

Az idős kutya már nem tud felmenni a lépcsőn, ezért a gazdijai költöztek le hozzá a nappaliba Az idős kutya már nem tud felmenni a lépcsőn, ezért a gazdijai költöztek le hozzá a nappaliba
Betegsége miatt nehézkesen jár a 14 éves spániel - szerető családjának tagjai felváltva mellette vannak, hogy egy pillanatig se érezze magát magányosnak.

Hirtelen bújós lett a kutyád? Lehet, hogy ezeket szeretné elmondani Hirtelen bújós lett a kutyád? Lehet, hogy ezeket szeretné elmondani
Nem számít, milyen hangulatban érkezünk haza egy hosszú nap végén, négylábú barátunk kicsattanó örömmel fogad minket. De ha kedvencünk szokatlanul bújós, érdemes odafigyelni rá!

Miért nyalogat a kutyád? Miért nyalogat a kutyád?
Téged is gyakran nyalogat a kutyád? Akkor biztosan elgondolkodtál már azon, mi állhat e viselkedés hátterében, miért szereti annyira ezt a cselekvést rajtad gyakorolni négylábú barátod.

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Neked is szokott ajándékokat hozni a kutyád? Ez lehet az oka Neked is szokott ajándékokat hozni a kutyád? Ez lehet az oka
Plüssjáték, koszos zokni, összenyálazott cipő, egy fél rágócsont… amit kedvencünk a legnagyobb örömmel hoz oda nekünk, mikor hazaérkezünk. Vagy csak úgy. A Tiéd is ajándékozós típus?

Ajándék a beteg kutyának - szívmelengető karácsonyi videó Ajándék a beteg kutyának - szívmelengető karácsonyi videó
Vajon mire készül a kutya azzal a nagy csonttal?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart Beagle Club Online Praktiker Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Így mondd el kutyádnak, hogy szereted Hírek - Címlapon
Így mondd el kutyádnak, hogy szereted
Együtt temették el a kőkorban élt gazdit és kutyáját - 8400 éves leletet tártak fel Hírek - Címlapon
Együtt temették el a kőkorban élt gazdit és kutyáját - 8400 éves leletet tártak fel