A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?

2021. június 07., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.Réges-régi mondás, miszerint a kutya az ember legjobb barátja. Valóban: csodálatraméltó élőlények. Rengeteget tanulhatunk tőlük a hűségről, kedvességről, odaadásról és a feltétel nélküli szeretetről. Talán még ezeknél is lényegesebb egy olyan tulajdonságuk, melyet nap, mint nap gyakorolnak – és nekünk is jó lenne. A hála.

 

1. A jelen pillanatnak élni

 

A kutyák az itt-és-most elve szerint élnek, cselekednek, éreznek. Természetesen hangolódnak rá minden egyes pillanatra, ez pedig lehetővé teszi számukra, hogy jelen legyenek mind saját maguk, mind szeretteik, társaik életében. Nem merengenek el a múlton, és nem aggódnak a jövő miatt. Nem terveznek előre, helyette arra fordítják figyelmüket, ami a mostban történik.

 

Nekünk is segíthetnek abban, hogy jobban és könnyebben jelen legyünk életünkben, és hálával tölthessen el a tudat, hogy itt lehetünk, együtt lehetünk. Még akkor is, ha érzelmeink viharával sodródunk, kétségbeesést vagy félelmet érzünk, kutyánkra nézve mindig visszatérhetünk középpontunkhoz. A nehézségek idején is haladhatunk lépésről-lépésre, mindig csak egy akadályt leküzdve.

 

Amit kutyáinktól a háláról tanulhatunk - Élj a jelenben
Amit kutyáinktól a háláról tanulhatunk - Élj a jelenben
Örülj a pillanatnak, és légy hálás minden jóért, szeretteidért is
Fotó: Pinterest

 

2. Megbecsülni azt, amink van

 

Kedvenceink nagyon hálásak tudnak lenni mindazért a jóért, amit tőlünk kapnak. Persze, nem mondanának nemet még egy kis finomságra vagy egy újabb játékra, amin elrágódhatnak, de annak is örülnek, amijük van. Egyszerű lények, nem vágynak újabb és újabb, szebb, drágább dolgokra. Megelégednek azzal, ami a rendelkezésükre áll, és nem kergetnek olyan álmokat, amelyek majd valamikor boldoggá tehetik őket. Egy kutya boldogságához elegendő az, ha a szeretteivel lehet, akik odafigyelnek igényeire, szükségleteire, és tesznek is a harmonikus kapcsolatért.

 

Mi is hálásak lehetünk mindazért, amink van. Nagyobb ház, autó, menőbb telefon, kütyük… Számít ez, ha biztonságban élhetünk, az otthon melege vár, az ajtóban pedig négylábú barátunk üdvözöl minket az év minden egyes napján? Békével töltheti el lelkünket az, ha megengedjük magunknak, hogy hálát érezzünk életünkben, itt és most. Szánjunk időt magunkra, és arra is, hogy minél szebbé tegyük kapcsolatainkat, ideértve kedvencünkkel is.

 

Etetőtáljával alszik az idős mentett Jack Russell Terrier keverék kutya
Amit kutyáinktól a háláról tanulhatunk - Megbecsülni azt, amink van
Etetőtáljával alszik az idős mentett kutya, akinek régen minden falatért meg kellett küzdenie
Fotó: thedodo.com

 

3. A megbocsátástól könnyebb a szív

 

Haragtartás? Az micsoda? Kérdezhetnék bundás pajtásaink, hiszen jellemüktől messze áll. Megbántódhatnak, de képesek a megbocsátásra, és akármilyen nehézségen is mentek keresztül, idővel meg tudják nyitni szívüket azok felé, akik mellett biztonságban érzik magukat. Már kölyökként is hihetetlen bizalommal fordulnak az emberhez, s ha ez a törékeny érzés megkarcolódik vagy porrá zúzzák, piciny lángja feléledhet, és annál erősebben ég, minél több jóságot, kedvességet tapasztal a kutya a körülötte lévőktől.

 

Emberi kapcsolatainkban is akadhatnak bőven nézeteltérések, de azokat, akiket szeretünk, sosem zárhatunk ki végleg a szívünkből. Mind hibázunk, de képesek vagyunk-e megbocsátani? És ami még nehezebb: képesek vagyunk-e megbocsátani saját magunknak? El tudjuk-e engedni a fájdalmat, sérelmeinket, vagy a végtelenségig ragaszkodunk hozzájuk? Újra és újra visszatérünk oda, vagy veszünk egy hatalmas levegőt, és túllépünk a történteken? Meg tudjuk-e látni kapcsolatainkban a jó dolgokat, és hálásak lenni azokért? Tenni érte, hogy még jobb legyen?

 

Amit kutyáinktól a háláról tanulhatunk - A megbocsátástól könnyebb a szív
Amit kutyáinktól a háláról tanulhatunk - A megbocsátástól könnyebb a szív
Fotó: Pinterest

 

A megbocsátás lehetetlenül nehéz egy borzasztó traumát követően, de megfelelő segítséggel lassacskán elindulhatunk e különös, felemelő úton. Ha pedig egy (vagy több) kutyatárs kíséri lépteinket, a teher is könnyebb. Végső soron, megbocsátani annyi, mint letenni e terhet, és újra fellélegezni, szabaddá válni.

 

4. Elfogadni önmagunkat

 

Kutyáink e téren (is) tökéletesek. Nem bosszankodnak azon, hogy miért születtek ilyen kicsinek vagy nagynak, lehetnének soványabbak vagy izmosabbak, teltebbek. Egyszerűen azok, akik. Mindenféle formában és méretben találkozhatunk velük, a csak rá jellemző tulajdonságokkal; egyedi és megismételhetetlen csoda minden egyes eb. Elfogadják gyengeségeiket is, és már azért is hálásak, hogy társainkká választottuk őket.

 

Sokszor nem könnyű, hiszen a környezet és a társadalmi, kulturális elvárások mind-mind rányomhatják bélyegüket életünkre, nem beszélve a saját magunkkal szemben felállított elvárásokról. Megbékélni önmagunkkal, elfogadni azt, akik vagyunk, amilyenek vagyunk nem egyenlő azzal, hogy ne változtathatnánk azon, amin szeretnénk. De ha minden nap gyakoroljuk a hálát önmagunk irányában (is), idővel megedződünk, és rálelhetünk saját ösvényünkre.

 

Négylábú társa segíti a menhelyről befogadott vak kutyát
Amit kutyáinktól a háláról tanulhatunk - Elfogadás
Négylábú társa segíti a menhelyről befogadott vak kutyát
Fotó: medium.com

 

5. Engedd útjára a szereteted!

 

Szeretnek szeretni, nem is akárhogy! Egyszerűen az is örömmel tölti el kedvenceinket, ha kimutathatják, mennyire szeretnek minket. Az érzelmek ott csillognak szemeikben, ott bújkálnak puszijaikban, farokcsóválásukban, vidám ugrándozásukban. És tisztán érezzük akkor is, amikor csendes pihenés közben hozzánk bújnak. Megköszönik, hogy beengedjük őket életünkbe, gondjukat viseljük, vigyázunk rájuk.

 

Ha kicsit befelé fordulunk, és őszintén megvizsgáljuk cselekedeteinket, mit találunk? Képesek vagyunk kimutatni mások felé szeretetünket és hálánkat? Vagy inkább visszatartjuk, attól tartva, hátha nem viszonozzák? Vagy majd akkor mutatjuk ki igazán, ha megváltoznak úgy, ahogy az nekünk tetszene? A szeretet nem kér, nem vár el semmit. Csak van, és megsokszorozza önmagát. Minél többet adunk, annál több lesz belőle. Hozzásegít ahhoz, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és kapcsolatainkból.

 

Hálás kutya - Köszönöm gazdi, hogy vigyázol rám
Hálás kutya - Köszönöm gazdi, hogy vigyázol rám
Fotó: rd.com

 

Nézzünk rá kedvencünkre: ő biztosan nem mérlegel, adjon-e annak (és mennyit), aki fontos számára. Egyszerűen csak adja. Mi miért ne tehetnénk így? A hála kifejezésével, legyen az írott formában vagy kimondott szavakban, mentális és fizikai egészségünkhöz is hozzájárulhatunk, általa egyensúlyba kerülhetünk életünkben. Gyakoroljuk hát minél többet!

Forrás: vancouveremdrtherapy.com
Indexkép forrás: huffingtonpost.com
Cikk első megjelenése: 2021. január 22.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Több mint 120 ezer gyerek vesz részt a hétfőn induló Állatvédelmi témahéten Több mint 120 ezer gyerek vesz részt a hétfőn induló Állatvédelmi témahéten
Rendkívül nagy érdeklődés mellett, több mint 120 ezer gyerek részvételével indul hétfőn az Állatvédelmi témahét, amelynek fővédnöke Varga Judit igazságügyi miniszter - közölte a tárca az MTI-vel vasárnap.

Advent kutyával - Tippek, hogy gondtalanul készülhess az ünnepekre Advent kutyával - Tippek, hogy gondtalanul készülhess az ünnepekre
Nemsoká útjára indul a karácsonyi készülődés és láz, ami számos bevásárlással, utazással, programgazdag hétköznapokkal jár. Egy pici többletenergiával fűszereződnek az esték munka után: tervezni a meglepetéseket, beszerezni a hozzávalókat, barátokkal beülni a közeli vegán éttermekbe levezetésképp. Mindebben részt venni kutyatársadnak hol kihívás, hol vakkantásra ingerlő élménykavalkád, mi tagadás.

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás!

Miért nyalogat a kutyád? Miért nyalogat a kutyád?
Téged is gyakran nyalogat a kutyád? Akkor biztosan elgondolkodtál már azon, mi állhat e viselkedés hátterében, miért szereti annyira ezt a cselekvést rajtad gyakorolni négylábú barátod.

Miért is jó, ha van kutyád? Miért is jó, ha van kutyád?
Hosszú ideje győzködöd kedvesedet vagy családtagjaidat arról, hogy legyen kutyus a háznál? Megfelelő körülmények esetén, illetve, ha elegendő szabadidőd van, az alábbi indokok segíthetnek meglágyítani a szívüket.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor Praktiker Beagle Club Online Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Maradandó károsodást okozott kutyáinak a győri férfi, a bíróság felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Hírek - Címlapon
Maradandó károsodást okozott kutyáinak a győri férfi, a bíróság felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte
Bakancslista árva őszpofiknak? Ezen a helyen bearanyozzák az idős kutyák hátralévő napjait Hírek - Címlapon
Bakancslista árva őszpofiknak? Ezen a helyen bearanyozzák az idős kutyák hátralévő napjait