A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?

2024. április 17., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?



 

Kisgyermekként megtanultuk, milyen fontos a rendszeres fogápolás. Talán még mondókát is költöttünk hozzá, de anélkül is megjegyeztük egy életre, hogy naponta legalább kétszer mossunk fogat. De azt tudjuk-e, hogy kutyánk egészsége szempontjából is legalább ennyire elengedhetetlen a gyakori fogmosás? Ha nem is vesszük ilyen szigorúan, naponta egyszer vagy néhány naponta jó, ha előkerül a kutyafogkrém is, különösen, ha kedvencünk fogkövesedésre hajlamos. Nem beszélve arról, mennyi mindenbe szeretnek belekóstolni, ha tehetik...

 

A szájhigiénia megőrzésével hosszú távon is megelőzhetjük, illetőleg csökkenthetjük bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. Sokkolóan hathat a gondolat, hogy az ember és a kutya szája is milliárdnyi baktériumnak ad otthont, kb. 700 fajt képviselve, habár összetételüket tekintve jelentős eltérés mutatkozik. A kutya szájában természetes módon előforduló baktériumok alapvetően ártalmatlanok, a gond akkor van, ha az egészséges mikrobiális egyensúly felborul.

 

 

A kutya egészsége szempontjából is fontos a szájhigiénia és a rendszeres fogápolás
A kutya egészsége szempontjából is fontos a szájhigiénia és a rendszeres fogápolás
Fotó: Pinterest

 

 

Érdekességként említendő, hogy mindkettőnk szájában megtalálhatóak a periodontális betegségekért felelős baktériumok. Első jel, hogy a fogíny begyullad, kipirosodik, duzzad, vérezhet is. A gingivitis oka a szájban található baktériumokban keresendő, melyek a fog tövénél felgyülemlett lepedékből fogkövet képeznek. A fog felszínén rohamosan szaporodó baktériumok miatt rossz lehelet, fogínysorvadás tapasztalható, idővel meggyengül a fogak gyökere, a körülöttük lévő csont elkezd lépülni. 

 

A periodontális betegségek korai szakaszban nagyon jól kezelhetőek, de a megelőzés kulcsfontosságú, méghozzá a rendszeres fogápolás formájában.

 

 

Elkaphatunk fertőzést, betegségeket a kutya nyálától?

 

A kutyanyál bakteriális és vírusos fertőzések kórokozóit is hordozhatja, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy e kórokozók átadásának kockázata rendkívül alacsony. A fertőzés terjedhet kutyaharapás által a bőrön át, valamint, ha a kutya nyála szembe, orrüregbe vagy szájüregbe kerül, mivel a nyálkahártyán keresztül felszívódhat a nyál és a benne rejlő patogének is.

 

 

Tényleg tisztább a kutya nyála, mint az emberé?
Tényleg tisztább a kutya nyála, mint az emberé?
Fotó: huffingtonpost.com

 

 

1. Bakteriális fertőzések

 

A kutya szájában található baktériumok között a penicillin-érzékeny Pasteurella canis az egyik leggyakoribb, mely kutyaharapás által átkerülhet az ember bőrén keletkezett sebbe. Egy másik, veszélyesebb kórokozó a Capnocytophaga canimorsus, mely a kutyáknál nem okoz betegséget, ám az embernél komoly fertőzéshez vezethet, ha nem kezelik.

 

Egy harapás súlyossága függ a seb elhelyezkedésétől, és az illető egészségi állapotától. Egy esetleges fertőzés kialakulásának nagyobb a kockázata azoknál, akik immunhiányos betegség miatt veszélyeztetettnek minősülnek és/vagy kezelés alatt állnak, 5 év alatti gyermekek, 65 év feletti idősek, várandós nők.

 

Kutyaharapás esetén lehetőség szerint mielőbb tisztítsuk ki a sebet, és kérjünk orvosi segítséget. Bármennyire is picinek tűnik a sérülés, a szakszerű ellátás semmivel sem helyettesíthető! Nem feledkezhetünk meg azokról a kórokozókról sem, melyek közvetetten terjednek. Így például, ha a kutya olyasmit evett, ami Salmonella vagy E. coli baktériummal szennyezett, e patogének is átkerülhetnek az emberre, nyálkahártyán vagy bőrön keletkezett seben át.

 

 

A kutya nyálában rengeteg baktérium van, ahogy az emberében is
A kutya nyálában rengeteg baktérium van, ahogy az emberében is
Fotó: petozy.com

 

 

2. Vírusos fertőzés - Veszettség

 

A legsúlyosabb zoonózis, vagyis állatról emberre terjedő betegség, melyet egy veszettséggel fertőzött állat adhat át harapás útján. A vírus az idegrendszert támadja, kezdetben a kutya ingerlékeny, izgatott, ideges, a betegség későbbi stádiumában agresszív viselkedést mutat, véletlenszerűen megtámadhatja környezetét, tárgyakat, más állatokat és az embert is. (Ún. csendes veszettség esetén előbbi tünetek elmaradhatnak.) A veszett kutya mozgása koordinálatlanná válik, tremor és rohamok gyötrik, majd testszerte bénulások lépnek fel, míg végül az egyed néhány napon belül elpusztul.  

 

Ha egy kóbor kutyánál vagy vadállatnál e jeleket észleljük, értesítsük a helyi állategészségügyi hatóságot vagy a rendőrséget, és maradjunk távol a beteg négylábútól!

 

A jó hír, hogy az évenkénti kötelező veszettség elleni oltásnak és a rókák vakcinázásának köszönhetően hazánkban nagyon ritkán jelentenek ilyen esetet. Figyeljünk oda erre mi is: minden évben adassuk be kedvencünknek a védőoltást!

 

 

Kutya az állatorvosnál - A fogakat is fontos ellenőrizni
Kutya az állatorvosnál - A fogakat is fontos ellenőrizni
Fotó. Pinterest

 

 

Ártalmas lehet a kutyanyál az emberi bőrnek?

 

Ha a kutya megnyalja az ép, egészséges bőrfelületet, minimális az esélye annak, hogy bármilyen betegséget átadhatna. Testünk egyik legerősebb védőgátja a bőr, nem könnyen engedi át a nedvességet, így a kutyanyálat sem.

 

Ha bőrünkün sérülés, seb keletkezett bármilyen okból (karmolás, karcolás, vágás pl. konyhai baleset miatt), lássuk el megfelelően, és a teljes gyógyulásig ne hagyjuk, hogy a kutya megnyalja vagy nyála véletlenül rákerüljön. Például amikor tévénézés közben nasizunk, és mellettünk ülve majd kinézi a szánkból… Ha pedig nyáladzásra hajlamos fajtával osztjuk meg életünket, kinek útját sűrűn övezik nyálbuborékok és nyálcseppek, óvatosan takarítsunk utána.

 

Előfordulhat, hogy a bőrre kerülve a kutyanyál allergiás reakciót okoz. Tünetek: kipirosodás, kiütés, viszketés, esetleg csípő, szúró, égő érzés az érintett bőrfelületen. Mossuk le langyos vízzel, és forduljunk orvosunkhoz, ha ezeket tapasztaljuk!

 

 

Bordeaux-i dog, kutyafajta, nyáladzás
Bizonyos kutyafajták erősebbek nyáladzanak
Fotó: Stocksy

 

 

Ártalmas lehet a kutyanyál a gyermekekre és kisbabákra nézve?

 

Habár a fertőzés kockázata kicsi, fogékonyabbak lehetnek rá az 5 év alatti gyermekek, a 65 év feletti idősek, várandós nők, az immunbetegek, a lépeltávolításon átesett egyének, illetve azok, akiknél valami miatt nem működik megfelelően a lép. Ezek az emberek kerüljék, hogy érintkezésbe kerüljenek a kutya nyálával. Csecsemők és kisgyermekek mindig csak és kizárólag felnőtt felügyelete mellett barátkozzanak a kutyával.

 

Bármennyire is aranyosak a kutyapuszik, még felügyelet mellett is egy szempillantás alatt megnyalhatja a kutya a gyermek száját, kezét. Különösen nagy a csábítás, ha éppen kekszet majszol a kicsi, de a kutya a gyerekjátékokat is összenyalhatja, amit aztán a babóca megrágcsál. Figyelemelterelésként adhatunk kedvencünknek olyan játékokat, amikkel szívesen játszik, kiengedhetjük a kertbe szaladgálni kicsit.

 

Kár lenne őket megfosztani egymás társaságától, hiszen az egyik legnagyszerűbb dolog a világon, ha a gyermek egy hűséges, szeretetteljes négylábú barát mellett nőhet fel.

 

 

Egy gyengéd érintés - barátság kutya és gyerek között
Egy gyengéd érintés - könnyen összenyálazhatja a kutya a gyermek kezét, száját
Fotó: breath-ayurveda-meditation.com

 

 

Hogyan kerülhetjük el, hogy a kutya megnyaljon minket?

 

Ha allergiásak vagyunk a kutya nyálára vagy olyan betegséggel küzdünk, mely az immunrendszert is gyengíti, tanítsuk meg kedvencünknek, hogy ne nyalogasson minket. Igen, ez rettentő nagy kihívás lehet eleinte, hiszen annyira szeretik osztogatni a puszikat, de ha következetesen állunk hozzá (például felkelünk és otthagyjuk, ha megnyal), hamar meg fogja érteni, mit szeretnénk tőle.

 

Fontos! Ha bőrünkön nyílt seb keletkezett, lássuk el, fedjük le és a gyógyulásig ügyeljünk arra, hogy a kutya ne nyalja meg, és véletlenül se cseppenjen rá a nyála.

 

Fordítsunk gondot kedvencünk szájhigiéniájára is!

 

 

 

Tippek a kutyák fogápolásához - Kutyabarát helyek

Kutyáink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen a rendszeres fog- és szájápolás. Sorozatunk folytatásában gyakorlati tanácsokat adunk ehhez.

 

 

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: huffingtonpost.com
Cikk első megjelenése: 2021. december 09.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Nébih: soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében Nébih: soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében
Soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egész területén 2024. február 24-25. között a veszettség magas kockázata miatt, az érintett térségben ebzárlat és legeltetési tilalom lép majd életbe - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala (Nébih) szerdán az MTI-vel.

Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket
A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány a Thália Színházban Művészek az állatvédelemért címmel indított programot szombaton.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál Ebugatta Beagle Club Online Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Minden kutyás utazó álma – kutyabarát légitársaság indul Hírek - Címlapon
Minden kutyás utazó álma – kutyabarát légitársaság indul
Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Hírek - Címlapon
Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?