A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?

2024. április 17., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?



 

Kisgyermekként megtanultuk, milyen fontos a rendszeres fogápolás. Talán még mondókát is költöttünk hozzá, de anélkül is megjegyeztük egy életre, hogy naponta legalább kétszer mossunk fogat. De azt tudjuk-e, hogy kutyánk egészsége szempontjából is legalább ennyire elengedhetetlen a gyakori fogmosás? Ha nem is vesszük ilyen szigorúan, naponta egyszer vagy néhány naponta jó, ha előkerül a kutyafogkrém is, különösen, ha kedvencünk fogkövesedésre hajlamos. Nem beszélve arról, mennyi mindenbe szeretnek belekóstolni, ha tehetik...

 

A szájhigiénia megőrzésével hosszú távon is megelőzhetjük, illetőleg csökkenthetjük bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. Sokkolóan hathat a gondolat, hogy az ember és a kutya szája is milliárdnyi baktériumnak ad otthont, kb. 700 fajt képviselve, habár összetételüket tekintve jelentős eltérés mutatkozik. A kutya szájában természetes módon előforduló baktériumok alapvetően ártalmatlanok, a gond akkor van, ha az egészséges mikrobiális egyensúly felborul.

 

 

A kutya egészsége szempontjából is fontos a szájhigiénia és a rendszeres fogápolás
A kutya egészsége szempontjából is fontos a szájhigiénia és a rendszeres fogápolás
Fotó: Pinterest

 

 

Érdekességként említendő, hogy mindkettőnk szájában megtalálhatóak a periodontális betegségekért felelős baktériumok. Első jel, hogy a fogíny begyullad, kipirosodik, duzzad, vérezhet is. A gingivitis oka a szájban található baktériumokban keresendő, melyek a fog tövénél felgyülemlett lepedékből fogkövet képeznek. A fog felszínén rohamosan szaporodó baktériumok miatt rossz lehelet, fogínysorvadás tapasztalható, idővel meggyengül a fogak gyökere, a körülöttük lévő csont elkezd lépülni. 

 

A periodontális betegségek korai szakaszban nagyon jól kezelhetőek, de a megelőzés kulcsfontosságú, méghozzá a rendszeres fogápolás formájában.

 

 

Elkaphatunk fertőzést, betegségeket a kutya nyálától?

 

A kutyanyál bakteriális és vírusos fertőzések kórokozóit is hordozhatja, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy e kórokozók átadásának kockázata rendkívül alacsony. A fertőzés terjedhet kutyaharapás által a bőrön át, valamint, ha a kutya nyála szembe, orrüregbe vagy szájüregbe kerül, mivel a nyálkahártyán keresztül felszívódhat a nyál és a benne rejlő patogének is.

 

 

Tényleg tisztább a kutya nyála, mint az emberé?
Tényleg tisztább a kutya nyála, mint az emberé?
Fotó: huffingtonpost.com

 

 

1. Bakteriális fertőzések

 

A kutya szájában található baktériumok között a penicillin-érzékeny Pasteurella canis az egyik leggyakoribb, mely kutyaharapás által átkerülhet az ember bőrén keletkezett sebbe. Egy másik, veszélyesebb kórokozó a Capnocytophaga canimorsus, mely a kutyáknál nem okoz betegséget, ám az embernél komoly fertőzéshez vezethet, ha nem kezelik.

 

Egy harapás súlyossága függ a seb elhelyezkedésétől, és az illető egészségi állapotától. Egy esetleges fertőzés kialakulásának nagyobb a kockázata azoknál, akik immunhiányos betegség miatt veszélyeztetettnek minősülnek és/vagy kezelés alatt állnak, 5 év alatti gyermekek, 65 év feletti idősek, várandós nők.

 

Kutyaharapás esetén lehetőség szerint mielőbb tisztítsuk ki a sebet, és kérjünk orvosi segítséget. Bármennyire is picinek tűnik a sérülés, a szakszerű ellátás semmivel sem helyettesíthető! Nem feledkezhetünk meg azokról a kórokozókról sem, melyek közvetetten terjednek. Így például, ha a kutya olyasmit evett, ami Salmonella vagy E. coli baktériummal szennyezett, e patogének is átkerülhetnek az emberre, nyálkahártyán vagy bőrön keletkezett seben át.

 

 

A kutya nyálában rengeteg baktérium van, ahogy az emberében is
A kutya nyálában rengeteg baktérium van, ahogy az emberében is
Fotó: petozy.com

 

 

2. Vírusos fertőzés - Veszettség

 

A legsúlyosabb zoonózis, vagyis állatról emberre terjedő betegség, melyet egy veszettséggel fertőzött állat adhat át harapás útján. A vírus az idegrendszert támadja, kezdetben a kutya ingerlékeny, izgatott, ideges, a betegség későbbi stádiumában agresszív viselkedést mutat, véletlenszerűen megtámadhatja környezetét, tárgyakat, más állatokat és az embert is. (Ún. csendes veszettség esetén előbbi tünetek elmaradhatnak.) A veszett kutya mozgása koordinálatlanná válik, tremor és rohamok gyötrik, majd testszerte bénulások lépnek fel, míg végül az egyed néhány napon belül elpusztul.  

 

Ha egy kóbor kutyánál vagy vadállatnál e jeleket észleljük, értesítsük a helyi állategészségügyi hatóságot vagy a rendőrséget, és maradjunk távol a beteg négylábútól!

 

A jó hír, hogy az évenkénti kötelező veszettség elleni oltásnak és a rókák vakcinázásának köszönhetően hazánkban nagyon ritkán jelentenek ilyen esetet. Figyeljünk oda erre mi is: minden évben adassuk be kedvencünknek a védőoltást!

 

 

Kutya az állatorvosnál - A fogakat is fontos ellenőrizni
Kutya az állatorvosnál - A fogakat is fontos ellenőrizni
Fotó. Pinterest

 

 

Ártalmas lehet a kutyanyál az emberi bőrnek?

 

Ha a kutya megnyalja az ép, egészséges bőrfelületet, minimális az esélye annak, hogy bármilyen betegséget átadhatna. Testünk egyik legerősebb védőgátja a bőr, nem könnyen engedi át a nedvességet, így a kutyanyálat sem.

 

Ha bőrünkün sérülés, seb keletkezett bármilyen okból (karmolás, karcolás, vágás pl. konyhai baleset miatt), lássuk el megfelelően, és a teljes gyógyulásig ne hagyjuk, hogy a kutya megnyalja vagy nyála véletlenül rákerüljön. Például amikor tévénézés közben nasizunk, és mellettünk ülve majd kinézi a szánkból… Ha pedig nyáladzásra hajlamos fajtával osztjuk meg életünket, kinek útját sűrűn övezik nyálbuborékok és nyálcseppek, óvatosan takarítsunk utána.

 

Előfordulhat, hogy a bőrre kerülve a kutyanyál allergiás reakciót okoz. Tünetek: kipirosodás, kiütés, viszketés, esetleg csípő, szúró, égő érzés az érintett bőrfelületen. Mossuk le langyos vízzel, és forduljunk orvosunkhoz, ha ezeket tapasztaljuk!

 

 

Bordeaux-i dog, kutyafajta, nyáladzás
Bizonyos kutyafajták erősebbek nyáladzanak
Fotó: Stocksy

 

 

Ártalmas lehet a kutyanyál a gyermekekre és kisbabákra nézve?

 

Habár a fertőzés kockázata kicsi, fogékonyabbak lehetnek rá az 5 év alatti gyermekek, a 65 év feletti idősek, várandós nők, az immunbetegek, a lépeltávolításon átesett egyének, illetve azok, akiknél valami miatt nem működik megfelelően a lép. Ezek az emberek kerüljék, hogy érintkezésbe kerüljenek a kutya nyálával. Csecsemők és kisgyermekek mindig csak és kizárólag felnőtt felügyelete mellett barátkozzanak a kutyával.

 

Bármennyire is aranyosak a kutyapuszik, még felügyelet mellett is egy szempillantás alatt megnyalhatja a kutya a gyermek száját, kezét. Különösen nagy a csábítás, ha éppen kekszet majszol a kicsi, de a kutya a gyerekjátékokat is összenyalhatja, amit aztán a babóca megrágcsál. Figyelemelterelésként adhatunk kedvencünknek olyan játékokat, amikkel szívesen játszik, kiengedhetjük a kertbe szaladgálni kicsit.

 

Kár lenne őket megfosztani egymás társaságától, hiszen az egyik legnagyszerűbb dolog a világon, ha a gyermek egy hűséges, szeretetteljes négylábú barát mellett nőhet fel.

 

 

Egy gyengéd érintés - barátság kutya és gyerek között
Egy gyengéd érintés - könnyen összenyálazhatja a kutya a gyermek kezét, száját
Fotó: breath-ayurveda-meditation.com

 

 

Hogyan kerülhetjük el, hogy a kutya megnyaljon minket?

 

Ha allergiásak vagyunk a kutya nyálára vagy olyan betegséggel küzdünk, mely az immunrendszert is gyengíti, tanítsuk meg kedvencünknek, hogy ne nyalogasson minket. Igen, ez rettentő nagy kihívás lehet eleinte, hiszen annyira szeretik osztogatni a puszikat, de ha következetesen állunk hozzá (például felkelünk és otthagyjuk, ha megnyal), hamar meg fogja érteni, mit szeretnénk tőle.

 

Fontos! Ha bőrünkön nyílt seb keletkezett, lássuk el, fedjük le és a gyógyulásig ügyeljünk arra, hogy a kutya ne nyalja meg, és véletlenül se cseppenjen rá a nyála.

 

Fordítsunk gondot kedvencünk szájhigiéniájára is!

 

 

 

Tippek a kutyák fogápolásához - Kutyabarát helyek

Kutyáink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen a rendszeres fog- és szájápolás. Sorozatunk folytatásában gyakorlati tanácsokat adunk ehhez.

 

 

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: huffingtonpost.com
Cikk első megjelenése: 2021. december 09.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

5 dolog, amit nem tudtál a kutyák fogairól 5 dolog, amit nem tudtál a kutyák fogairól
Hány foga van a kutyáknak? Miért vannak olyan erős szemfogaik? És nekik is lehetnek lyukas fogaik? Íme néhány érdekesség a kutyafogakról!

Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés
Ha szeretnénk, hogy kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott legyen, gondoskodnunk kell egészségéről is. Ennek elengedhetetlen része az, hogy legalább évente egy alkalommal ellátogassunk az állatorvoshoz. Mire számíthatunk az állapotfelmérés során?

Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat
Hm, itt valami bűzlik... Csak nem a kutya? De hiszen nem is koszos! Vagy mégis? Néhány egyszerű ötlet segítségével szerencsére útját állhatjuk a zavaró illatoknak.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com AEGON Magyarország Zrt. MTI Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Minden kutyás utazó álma – kutyabarát légitársaság indul Hírek - Címlapon
Minden kutyás utazó álma – kutyabarát légitársaság indul
Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Hírek - Címlapon
Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?