A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés

10 érv, hogy a gyereked kutya mellett nőjön fel

2020. május 03., 15:45


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
A gyerekek odavannak a kutyákért – jó okkal! Kedves, bújós és barátságos négylábú társaink jelenléte jótékony hatással bír a gyermek fizikai, pszichológiai és szociális fejlődésére. Íme néhány indok, miért tökéletes választás egy kutya a gyerekes családok számára.A gyerekek és kutyák között különleges kapcsolat jöhet létre, amely az évek múlásával eltéphetetlen kötelékké válik. Még erősebb ez a kötelék abban az esetben, amikor együtt nőnek fel. A család többi tagjának is fontos szerepe van abban, hogy ez a kapcsolat jól működjön, hiszen tőlük sajátíthatják el a kicsik a kutyával való helyes bánásmódot.


 

1) A kutyák elősegítik a gyermek felelősségérzetének kialakulását

Függetlenül attól, hány éves a gyermek, a kutya gondozásával járó felelősség leginkább a szülők vállára nehezedik. Ennek ellenére a család legifjabb tagja is kiveheti a részét a kutya gondozásával kapcsolatos egyszerűbb teendőkből: feltöltheti friss vízzel az itatótálat, elmoshatja az etetőtálat, segíthet a fésülésben, fürdetésben és szárításban, és elkísérheti a szülőket/testvéreit a sétára.

Mivel a kutya jóléte a gazditól függ, a mindennapos ápolás, etetés, lemozgatás és játék során gyermekünk is betekintést nyerhet abba, milyen kötelezettségekkel jár egy kutya tartása. S amikor már elég idős lesz, komolyabb feladatokat is rábízhatunk, így nemcsak felelősségérzete, hanem önbecsülése is fejlődni fog.

Ne feledjük: a gyerekek elsősorban megfigyelés útján tanulnak az első éveikben, s ha azt látják, hogy a család többi tagjai szeretettel és kedvességgel bánik a házikedvenccel, ők maguk is ezt a példát fogják követni.

 

Kutya és gyerek - elválaszthatatlan kötelék alakulhat ki
Kutya és gyerek - elválaszthatatlan kötelék alakulhat ki
Fotó: allevents.in

 

2) Együttérzésre tanítanak

A gyermekek bizonyos értelemben önző lényként jönnek e világra. Tisztában vannak saját szükségleteikkel, melyek az első időszakban kiemelt jelentőséggel bírnak számukra. Rajtunk a sor, hogy megmutassuk nekik, hogy másoknak is vannak igényeik, amelyekről nekünk kell gondoskodnunk. Egy kutya kiváló lehetőséget nyújt erre, hiszen számít ránk, s általa a gyermekben is erősödik az empátia egy másik élőlény irányában. Idővel ez az érzés kiterjed a család többi tagjára és a környezetre, a kortársakra is.

 

3) Megőrzik a titkokat

Gyereknek lenni nem mindig könnyű, az élet olykor-olykor nehézségeket gördít eléjük. Egy kutya barátsága felbecsülhetetlen érték, különösen ezekben a gondterhelt időszakokban.

Amikor a gyermek szomorú, dühös vagy fél, a négylábú barát jelenléte biztonságot nyújt, hiszen neki elmondhatja bánatát és rábízhatja legféltettebb titkait is. Nekünk is jól esik átölelni kedvencünket egy nehéz nap után, hasonlóképpen a gyermek számára is megnyugtatóan hat a kutya közelsége.

 

4) Segítenek a tanulásban

A kutya jelenléte jótékonyan hat a tanulásra, feladatok megoldására, különösen azoknál a gyerekeknél, akik tanulási vagy önértékelési problémákkal küzdenek. Megfigyelhető, hogy a félénkebb gyerekek szívesebben olvasnak fel meséket kedvencüknek, hiszen társaságuk megnyugtatóan hat számukra. Manapság egyre több intézményben veszik igénybe terápiás kutyák segítségét is az olvasás tanítása során. 

 

 

A kutya játszótárs lehet már egészen a kezdetektől
A kutya játszótárs lehet már egészen a kezdetektől
Fotó: petsgroomingprices.com

 

5) Tiszteletre tanítanak

Időnként a kutyáknak is szükségük van egy kis saját térre. Ha elfáradtak, betegek vagy egyszerűen rossz napjuk van, szívesebben vonulnak vissza saját kuckójukba. A konfliktusok elkerülése érdekében az egyik legfontosabb dolog, amit a gyermeknek meg kell tanítani, hogy tartsák ezt tiszteletben. A szülők felelőssége eldönteni, mikor és mennyi ideig engedik a kutyát és gyereket együtt játszani (természetesen felügyelet alatt), s ha úgy látják, a kutyának kezd sok lenni, akkor ideje szünetet tartani. Előfordulhat, hogy a kutya magától elvonul, ilyenkor meg kell értetni a gyerekkel, hogy kedvence most inkább pihenésre vágyik.

Tanítsuk meg a gyerekeknek, miről ismerhetik fel, ha a kutyának térre, magányra van szüksége. Bármelyikünknek lehet rossz napja, s ugyanígy a gyermeknek is lehet arra igénye, hogy játékába “ne szóljon bele” négylábú barátja. Erre az esetre érdemes a gyerekkel együtt gyakorolni a “fekszik” vagy “helyedre” parancsot, amit a kutyának tőle is el kell fogadnia.

 

6) Aktívabb életmódra ösztönöznek

A kutyáknak szükségük van a rendszeres testmozgásra. Izgatottan várják a sétát, még akkor is, amikor nekünk semmi kedvünk nincs kimozdulni otthonról. Esőben, szélben, hidegben és hóban is ki kell vinnünk, ez pedig fitten tart minket is. Ha a gyerekek nem is tartanak a szülőkkel a sétán a rossz időben, otthon bőven akad még lehetőség egy örömteli játékra, labdázásra, birkózásra. Képtelenség ellenállni kutyánk imádnivaló, pajkos tekintetének, mely a gyerekekből is előcsalogatja a játszópajtást.

 

Nagyobb móka a játék egy négylábú társsal
Nagyobb móka a játék egy négylábú társsal
Fotó: joebaraban.com

 

 

7) Jótékony hatással vannak a gyermek egészségére

Számos tanulmány kimutatta, hogy azok a babák, akik már a kezdetektől fogva közeli kapcsolatba kerülnek a család kutyájával, életük első évében ritkábban betegszenek meg.  Kedvenceink szőrén, mancsán olyan kórokozók is megülhetnek, amelyekkel a gyermekek otthon nem találkoznak, mégis hozzájárulnak immunrendszerük erősödéséhez, így későbbi életkorban kisebb valószínűséggel alakul ki náluk allergia vagy asztma.

Egy négylábú társ megnyugtató jelenléte, mosolygós tekintete, puha bundájának simogatása mérhető változásokat indít el a gazdikban. Stressz-szintjük fokozatosan lecsökken, ellazulnak, könnyebben kikapcsolódnak. A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata alacsonyabb, s a kisebb-nagyobb egészségügyi panaszok száma is csökken a családban. A kutatások alapján elmondható, hogy a kutyás családok tagjai általában véve kevesebb alkalommal látogatják meg az orvosi rendelőket, beleértve a gyerekeket is.

 

8) Boldogsággal töltik meg mindennapjainkat

Az állatokkal való interakció bizonyítottan növeli a szerotonin és dopamin hormonok szintjét, amelyek a pozitív érzelmeink kémiai “építőanyagai”. A tudományos magyarázatokat félretéve is jól tudjuk azonban, hogy egy kimerítő sétával vagy vidám játékkal eltöltött délután nemcsak kutyánkat, hanem gyermekünket is felvidítja.

 

Kutyával vidámabb az élet!
Kutyával vidámabb az élet!
Fotó: pets4homes.co.uk

 

9) Fejlesztik a szociális készségeket

A kutyás családokban élő gyerekek nagyobb önbizalommal és magasabb szociális készségekkel rendelkeznek. Érzelmileg fejlettebbek, társaikkal gondoskodóbbak, figyelmesebbek. Nyitottabbak a világ történéseire, új környezetben kevésbé visszahúzódóak. Könnyebben veszik az akadályokat, problémamegoldó képességük is fejlettebbé válik.

Egy kutyának köszönhetően a családon belüli kapcsolatok is erősödnek, a családtagok több időt fordítanak közös tevékenységekre, javul a kommunikáció. A szórakoztató programok, hosszú beszélgetések, önfeledt nevetések pedig mindenkire pozitív hatással vannak: kutyára-gazdira egyaránt.

 

10) Szeretetre tanítanak

A kölykök csodálatosak és imádnivalóak, de ők maguk is apró gyerekek: gyakran kell őket etetni, sétáltatni és rengeteg figyelmet igényelnek. Ha bizton számíthatunk környezetünk támogatására, amely átsegít minket az első nehezebb hónapokon, a legszebb dolog lehet végignézni, ahogy a gyermek és a kutya együtt nőnek fel. Viszont, ha a családban már van kutyus, akkor is csodálatos kapcsolat alakulhat ki kettejük között, amely örömteli pillanatokkal és szeretettel ragyogja be mindennapjainkat.


 

Kutyával együtt felnőni az egyik legnagyszerűbb dolog, amely egy gyermekkel történhet. Számtalan módon gazdagítja a kicsi életét, s ezek az élmények élete végéig elkísérik őt.

 

 

Te is kutya mellett nőttél fel? Vagy gyermekeid kutyák mellett nőnek fel? Mesélj nekünk tapasztalataidról!

 

Forrás: dogster.com, petcentric.com
Indexkép forrás: pets4homes.co.uk
Cikk első megjelenése: 2015. október 10.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kiakadt a tacskó, amikor meglátta a mosógépben szeretett játékát Kiakadt a tacskó, amikor meglátta a mosógépben szeretett játékát
Kérdőn nézett gazdájára, mintha azt mondta volna: „Szent Kolbászcsücsök! Ezt mégis hogy gondoltad? Ki kell szedned őt onnan! Most azonnal!"

A kutya szeretetnyelve - Hogyan mondd el kedvencednek, hogy szereted? A kutya szeretetnyelve - Hogyan mondd el kedvencednek, hogy szereted?
Kutyáink sajátos jelzésekkel adják tudtunkra, hogy szeretnek minket - az alábbi pontok segítségével pedig mi is könnyedén elmesélhetjük nekik, mit érzünk irántuk.

Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Alapvető tudnivalók Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Alapvető tudnivalók
Az ember legjobb barátja a kutya. Ez fordítva is igaz? Egy kutya egy életen át hűségesen mellettünk áll, ezt a szívességet hálálhatjuk meg oly módon, hogy felelősségteljesen, szeretettel gondoskodunk róla.

Magányos farkas - Lehet, hogy introvertált a kutyád? Magányos farkas - Lehet, hogy introvertált a kutyád?
Csendes, tartózkodó vagy időnként barátkozik, kedveli a társaságot? Kutyánk jellemének megismerése óriási segítséget nyújthat, hogy a lehető legjobb életet biztosíthassuk számára.

Mindenhova magával viszi plüss hasonmását a tündéri golden retriever Mindenhova magával viszi plüss hasonmását a tündéri golden retriever
Még egészen kicsi volt, mikor gazdái meglepték egy golden retriever plüssel. Mai napig ez a legkedvesebb játéka.

Megható módon reagált a kutyás házaspár a "Mikor jön már a baba?" kérdésre Megható módon reagált a kutyás házaspár a "Mikor jön már a baba?" kérdésre
Bájos képekkel tették egyértelművé, hogy nekik bizony már van gyermekük – még akkor is, ha négylábú.

3 szimatolós játék otthonra, amely kutyádnak is tetszeni fog 3 szimatolós játék otthonra, amely kutyádnak is tetszeni fog
Kutyánk elsődlegesen orra révén fedezi fel a világot, a szaglására alapozó feladatok pedig remekül megdolgoztatják elméjét is. Játékra fel!

Miért nyalogat a kutyád? Miért nyalogat a kutyád?
Téged is gyakran nyalogat a kutyád? Akkor biztosan elgondolkodtál már azon, mi állhat e viselkedés hátterében, miért szereti annyira ezt a cselekvést rajtad gyakorolni négylábú barátod.

Ösztönösen védelmezik a kutyák a gyerekeket? Ösztönösen védelmezik a kutyák a gyerekeket?
A gyerekeknek különleges kapcsolata van a kutyákkal. Meghúzhatják farkukat, visszafelé simogathatják szőrüket vagy ráhasalhatnak pocakjukra, ha a kutyák fáradtan elhevernek a szőnyegen. De vajon mi teszi az ember legjobb barátját ennyire toleránssá a gyerekekkel szemben?

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com Praktiker MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Segítség! Vakarózik a kutyám! Hírek - Címlapon
Segítség! Vakarózik a kutyám!
Miért nem eszik a kutyám? Az étvágytalanság lehetséges okai 10 pontban Hírek - Címlapon
Miért nem eszik a kutyám? Az étvágytalanság lehetséges okai 10 pontban