A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

3 szimatolós játék otthonra, amely kutyádnak is tetszeni fog

2023. december 11., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Kreatív




Kutyánk elsődlegesen orra révén fedezi fel a világot, a szaglására alapozó feladatok pedig remekül megdolgoztatják elméjét is. Játékra fel!



 

A szimatolós játékok remek mentális elfoglaltságot nyújtanak kutyánk számára, erősítik gazdi és kedvence közötti kapcsolatot, és még szórakoztatóak is. Mutatunk néhány egyszerű ötletet, melyhez nem kell más, mint néhány finom jutalomfalat, Te és a kutyád.

 

1. Itt a falat, hol a falat?

 

Gyermekkorunk unalomig ismételt játéka az "itt a piros, hol a piros” kutyás változata, mely kedvencünk problémamegoldó képességét is fejleszti. Vegyünk elő három műanyagpoharat, fejjel lefelé helyezzük el őket egymás mellé a földre vagy egy alacsony asztalkára, hogy kutyánknak szemmagasságban legyenek. Tegyünk egy jutalomfalatot az egyik pohár alá; az első néhány alkalommal lehet úgy is, hogy kutyánk lássa, hova tettük, hiszen így biztosan tudni fogja, mit is kell keresni. Keverjük meg a poharakat, majd kérdezzük meg tőle: "hol a falat?". Ha orrával megböki a falatot tartalmazó poharat, netán fel is borítja, dicsérjük meg alaposan, és adjuk neki a finomságot. Játszhatjuk kedvenc játékával - például labdájával - is, a lényeg, hogy örömét lelje benne. 

 

 

Szimatolós játék kutyáknak falattal, labdával
Szimatolós játék kutyáknak falattal, labdával
Fotó: Pinterest

 

 

2. Melyik kezemben van a falat?

 

Ha szeretnénk kipróbálni egy egyszerű szimatolós játékot, de nem tudjuk, hogyan is álljunk neki, kezdjük e nagyszerű feladattal. Tegyünk egy jutalomfalatot egyik tenyerünkbe, zárjuk ökölbe mindkét kezünket, majd nyújtsuk ki kutyánk orra elé. Kérdezzük meg tőle, "melyikben van a falat?", és hagyjunk neki időt, hogy kiválaszthassa, melyiket „szeretné megnézni”. Ha jól választ, például orrával gyengéden megböki vagy mancsával rámutat a megfelelő kezünkre, nyissuk ki, és nagy dicséret kíséretében adjuk neki a falatot.

 

Az sem baj, ha nem találja el, melyik kezünkben van. Nyissuk ki mindkét kezünket, mutassuk meg neki, melyikben van a falat, de ne adjuk neki! Ügyeljünk arra, hogy ne törjük le lelkesedését, vagyis ne nevessük ki, és ne is szidjuk le, ha téved. Csukjuk be ismét kezeinket, és engedjük, hadd keresgéljen tovább – szuperszimatával biztosan meg fogja találni, hol is van a falat.

 

Tipp: lelkesebb ebeknél előfordulhat, hogy tolakodóan szaglásszák, mancsukkal kaparásszák kezünket, ilyenkor érdemes várni picit, és csak akkor nyissuk ki a kezünket, ha lenyugodott (pl. abbahagyja a mancsolást, magától leül, vagy felveszi velünk a szemkontaktust). 

 

 

Szimatolós játék kutyáknak - Keresd a falatot
Szimatolós játék kutyáknak - Keresd a falatot
Fotó: dogideas.net

 

 

3. Keresd a falatot!

 

A kutyák alapvetően kíváncsi természettel vannak megáldva, szeretni szaglászni, és orruk segítségével felfedezni a környezetüket. Ez a játék kicsit több kihívást nyújthat, az előző kettőtől eltérően mozgást igényel, de garantáltan nem fogja megunni. Kezdhetjük azzal, hogy leültetjük kutyánkat a nappaliban vagy a szobában és kis távolságra tőle elhelyezünk pár finomságot a szőnyegen/padlón. Attól függően, hogyan gyakoroltunk eddig (értsd: mikor hagyhatja el a helyét ülésből), használhatjuk a megszokott „mehetsz” parancsot, majd ezt követően a „keresd a falatot” felszólítással bátoríthatjuk arra, hogy megkeresse a finomságokat. Ahogy megtalálta, nagyon dicsérjük meg.

 

Néhány próbálkozás után, ha már tudja, mit jelent a „keresd a falatot” kifejezés, a gyakorlóhely (nappali vagy szoba) több pontján is elrejthetünk pár finomságot. Idővel kiterjeszthetjük a keresős feladatot otthonunk különböző részeire is - természetesen csak olyan biztonságos helyeken, ahol kutyánk könnyedén megtalálja a falatot, nem szorul be sehova keresés közben, és nem borítja magára a berendezési tárgyakat.

 

 

Szimatolós játékok kutyáknak
Szimatolós játékok - néhány egyszerű feladattal kutyánknak is örömet szerezhetünk az otthon töltött órák alatt

 

 

A kutyák szaglása több ezerszer jobb a miénknél, ugyanakkor jól ismert környezetben - így otthon - nagy mértékben támaszkodnak látásukra is. A játékos formában végzett szimatmunka során viszont a kutya veleszületett képességeit helyezzük előtérbe, a közös tevékenység mindkettőnk számára jótékony hatással bír

  • a mentális stimuláció szórakoztató módja
  • fizikailag is megmozgatja a kutyát 
  • építi magabiztosságát
  • feladatot ad neki
  • erősíti a gazdi-kutya közötti kötődést
  • örömet és sikerélményt nyújt minden résztvevőnek.

 

***

 

Ha további otthoni játékok után kutatnál, ajánljuk figyelmedbe az alábbi írásunkat is:

 

 

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja - Nevelés - Kutyabarát helyek

Szerző: M.Lilla Kategória: Nevelés - A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

 

 

 


Indexkép forrás: animalwellnessmagazine.com
Cikk első megjelenése: 2020. március 24.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél 5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél
Akár fajtatiszta, akár keverék, az élet egy magas energiaszintű kutyával sokak számára kihívást jelenthet a mindennapokban. Mire figyeljünk, ha ilyen kutyát szeretnénk?

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Hihetetlenül aranyos, ahogy játszani hívja az élethű kutyabábot a kíváncsi kutyus Hihetetlenül aranyos, ahogy játszani hívja az élethű kutyabábot a kíváncsi kutyus
A bábmester kedvence olyannyira igazinak tűnik, hogy még a kutyákat is könnyedén megtéveszti.

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Egyedi kutyás ajándéktárgyak MTI MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat Hírek - Címlapon
Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat
A kutya nem játék - ne kerüljön a karácsonyfa alá sem! Hírek - Címlapon
A kutya nem játék - ne kerüljön a karácsonyfa alá sem!