A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Összefogás egy érdekért: az életért

2015. október 01., 14:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




A Pest megyei Rendőr-főkapitányságról kapott értesítést a Kutyákkal az Életért Alapítvány ügyelete szeptember 27-én: eltűnt egy 72 éves férfi az idősek otthonából. Az összefogásnak hála nem csak egy, hanem két életet is sikerült megmenteni egy éjszaka alatt!



A Pest megyei Rendőr-főkapitányság központi ügyeletéről kapott értesítést a Kutyákkal az Életért Alapítvány ügyelete 2015. szeptember 27-én 18 óra 40 perckor, miszerint a Pest megyei Gyömrő település egyik idősek otthonából egy 72 éves, férfi személy eltűnt - írja a sporthirugynokseg.hu.

 

Az információk szerint az eltűnt személy 09.00 órakor távozott az intézet területéről, súlyos Diabétesz- (cukor) beteg, valamint Alzheimer kórban szenved, nem kommunikatív, és laza öltözetű. A gyógyszeres kezelést nem tudták neki beadni, ezért a keresése a betegsége miatt is fontos, gyors és hatékony beavatkozást igényelt!

 

A rendőrség és a mentőkutyás csapatok készülnek a keresésre
A rendőrség és a mentőkutyás csapatok készülnek a keresésre
Fotó: facebook.com/Budapesti-Mantrailing-Akadémia

 

Orlik Zoltán a KÉA nagykövete azonnal értesítette többek között a Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesületet (Pinkóczi Dianát), a KÉA Pannon-PKKM csoportot ( Leczki Saroltát), a Budapesti Mantrailing Akadémiát (Gránicz Csabát), valamint a Cserhát Mentőkutyás Egyesületet (Juhász Zoltánt) akik több kollégájukkal, illetve felkészített négylábú társukkal a helyszínre érkeztek kb. 20:00 óra magasságában.

 

A Gyömrői Rendőrőrs munkatársaival, valamint polgárőrökkel és önkéntesekkel egy gyors eligazítás után, a nyomkövető kutya megkezdte a munkáját. A nyomkövetés folyamán egy külterületi részre vezetett a mentőkutya, ahol a Gyömrő és Mende településeket keresztező 31.számú főközlekedési út mellett, az árokban egy magatehetetlen idős férfi személyre bukkant a járőr. A helyszínen kiderült, hogy a megtalált személy nem azonos az idősek otthonából eltűnt férfival,  viszont kiderült, hogy az 1933-ban született személy is cukorbeteg és nemsokára kihűlés közelébe kerülhetett volna ha nem talál rá Janovszky Gergely és az ő Zuvan nevű kutyája! A férfihez mentőt hívtak, akik a kiérkezés után ellátták.

 

A keresést a továbbiakban terület-kizárásos módszerrel a mentőkutyások több olyan részen elvégezték, mint pl. a helyi tó fürdő, horgásztó, parkok, erdős- fás területek, temető, stb. Ezeken a területeken az eltűnt személyt nem találták, viszont Zuvan a Rhodesian Ridgeback fajta mantrailinges kutyus az eltűnés helyszínéhez kb.500-600 méterre lévő buszmegállóhoz vezette többször a csapatot és ott megszakadt a folyamat, ezzel jelezvén,hogy feltételezhető , az idős személy akár buszra is szállhatott!

 

A mentőkutyák két férfi életét is megmentették
A mentőkutyák két férfi életét is megmentették
Fotó: facebook.com/Budapesti-Mantrailing-Akadémia

 

A mentőkutyás egységek vezetői külön kérték a rendőrség munkatársait, hogy a közeli Bp.X.ker.,XVII.ker Rendőrkapitányság rendőr-járőreit értesítsék, mivel a lekérdezések után tudomásra jutott, hogy a Gyömrői buszmegállóból, ahol feltételezhető a buszra szállás, ezen kerületekbe megy a távolsági járat. Ezek után hajnali 02.00 óra körül a mentőkutyás egységek a keresést felfüggesztették.

Reggel 06.00 órakor telefonhívás érkezett a KÉA ügyeletére és tájékoztatást kapott, hogy a keresett idős személyt a rendőrség munkatársai a Bp. XVII. kerület egyik buszmegállójában életben találták, majd orvosi ellátás után az intézetben újra elfoglalhatta az ágyát, ahol a kellő gondoskodást a továbbiakban megkapta.

 

Fontos megjegyezni, hogy a mantrailinges nyomkövető kutya már sokadik alkalommal jól teljesítette a feladatát és vezetett nyomra! 

 

Köszönet továbbá Bánszki Andrásnak  és Jetro nevű mantrailinges nyomkövető kutyájának, Farkas Viktóriának és Grádo nevű  mantrailinges  nyomkövető kutyájának, valamint Juhász Zoltánnak a Cserhát Mentőkutyás Szolgálat vezetőjének, aki három kollégájával több mint 200 km-t utaztak és fáradságot nem ismerve segítették a keresést!

 

Ezen az útvonalon folyt a mentőkutyás keresés
Ezen az útvonalon folyt a mentőkutyás keresés
Fotó: facebook.com/Budapesti-Mantrailing-Akadémia

 

A többi mentőkutyás egység területkutató kutyáikkal ismét remek, eredményes munkát végeztek, hiszen az ő általuk átvizsgált területen kizárták a személy ottlétét.

Említésre méltó, hogy a Pinkóczi Diána és Leczki Sarolta vezette mentőegység  több hektáros erdő átkutatásából érkezett meg, ahol egy 14 éves kislány keresésében vettek részt! ( Az eltűnt kislány megkerült egészségesen!)

A KÉA nagykövete Orlik Zoltán elmondta, hogy a 2015 áprilisában tartott Országos Sajtótájékoztató keretein belül a Szakmai Együttműködés aláírása nem volt hiába való és a szlogen tovább él: 

 

“Összefogás egy érdekért: az életért”!

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: sporthirugynokseg.hu
Indexkép forrás: sporthirugynokseg.hu

Témába vág

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Átkelt a szivárványhídon Symba Átkelt a szivárványhídon Symba
Symbától, a híres mentőkutyától búcsúzik az ország. Symba nevét minden kutyás és kutyaszerető ismerte – együtt gyászolja e fantasztikus kutyát az egész ország.

Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón
Miss Ingrid, a fekete labrador csóválva vonult be a vörös szőnyegen gazdája mellett.

3 szimatolós játék otthonra, amely kutyádnak is tetszeni fog 3 szimatolós játék otthonra, amely kutyádnak is tetszeni fog
Kutyánk elsődlegesen orra révén fedezi fel a világot, a szaglására alapozó feladatok pedig remekül megdolgoztatják elméjét is. Játékra fel!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI JULIUS-K9 Brimo partysátor Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutya szaglása Hírek - Címlapon
A kutya szaglása
Teszt alatt a Kutyaparkoló és a KutyaWC Hírek - Címlapon
Teszt alatt a Kutyaparkoló és a KutyaWC