A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Összefogás egy érdekért: az életért

2015. október 01., 14:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




A Pest megyei Rendőr-főkapitányságról kapott értesítést a Kutyákkal az Életért Alapítvány ügyelete szeptember 27-én: eltűnt egy 72 éves férfi az idősek otthonából. Az összefogásnak hála nem csak egy, hanem két életet is sikerült megmenteni egy éjszaka alatt!



A Pest megyei Rendőr-főkapitányság központi ügyeletéről kapott értesítést a Kutyákkal az Életért Alapítvány ügyelete 2015. szeptember 27-én 18 óra 40 perckor, miszerint a Pest megyei Gyömrő település egyik idősek otthonából egy 72 éves, férfi személy eltűnt - írja a sporthirugynokseg.hu.

 

Az információk szerint az eltűnt személy 09.00 órakor távozott az intézet területéről, súlyos Diabétesz- (cukor) beteg, valamint Alzheimer kórban szenved, nem kommunikatív, és laza öltözetű. A gyógyszeres kezelést nem tudták neki beadni, ezért a keresése a betegsége miatt is fontos, gyors és hatékony beavatkozást igényelt!

 

A rendőrség és a mentőkutyás csapatok készülnek a keresésre
A rendőrség és a mentőkutyás csapatok készülnek a keresésre
Fotó: facebook.com/Budapesti-Mantrailing-Akadémia

 

Orlik Zoltán a KÉA nagykövete azonnal értesítette többek között a Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesületet (Pinkóczi Dianát), a KÉA Pannon-PKKM csoportot ( Leczki Saroltát), a Budapesti Mantrailing Akadémiát (Gránicz Csabát), valamint a Cserhát Mentőkutyás Egyesületet (Juhász Zoltánt) akik több kollégájukkal, illetve felkészített négylábú társukkal a helyszínre érkeztek kb. 20:00 óra magasságában.

 

A Gyömrői Rendőrőrs munkatársaival, valamint polgárőrökkel és önkéntesekkel egy gyors eligazítás után, a nyomkövető kutya megkezdte a munkáját. A nyomkövetés folyamán egy külterületi részre vezetett a mentőkutya, ahol a Gyömrő és Mende településeket keresztező 31.számú főközlekedési út mellett, az árokban egy magatehetetlen idős férfi személyre bukkant a járőr. A helyszínen kiderült, hogy a megtalált személy nem azonos az idősek otthonából eltűnt férfival,  viszont kiderült, hogy az 1933-ban született személy is cukorbeteg és nemsokára kihűlés közelébe kerülhetett volna ha nem talál rá Janovszky Gergely és az ő Zuvan nevű kutyája! A férfihez mentőt hívtak, akik a kiérkezés után ellátták.

 

A keresést a továbbiakban terület-kizárásos módszerrel a mentőkutyások több olyan részen elvégezték, mint pl. a helyi tó fürdő, horgásztó, parkok, erdős- fás területek, temető, stb. Ezeken a területeken az eltűnt személyt nem találták, viszont Zuvan a Rhodesian Ridgeback fajta mantrailinges kutyus az eltűnés helyszínéhez kb.500-600 méterre lévő buszmegállóhoz vezette többször a csapatot és ott megszakadt a folyamat, ezzel jelezvén,hogy feltételezhető , az idős személy akár buszra is szállhatott!

 

A mentőkutyák két férfi életét is megmentették
A mentőkutyák két férfi életét is megmentették
Fotó: facebook.com/Budapesti-Mantrailing-Akadémia

 

A mentőkutyás egységek vezetői külön kérték a rendőrség munkatársait, hogy a közeli Bp.X.ker.,XVII.ker Rendőrkapitányság rendőr-járőreit értesítsék, mivel a lekérdezések után tudomásra jutott, hogy a Gyömrői buszmegállóból, ahol feltételezhető a buszra szállás, ezen kerületekbe megy a távolsági járat. Ezek után hajnali 02.00 óra körül a mentőkutyás egységek a keresést felfüggesztették.

Reggel 06.00 órakor telefonhívás érkezett a KÉA ügyeletére és tájékoztatást kapott, hogy a keresett idős személyt a rendőrség munkatársai a Bp. XVII. kerület egyik buszmegállójában életben találták, majd orvosi ellátás után az intézetben újra elfoglalhatta az ágyát, ahol a kellő gondoskodást a továbbiakban megkapta.

 

Fontos megjegyezni, hogy a mantrailinges nyomkövető kutya már sokadik alkalommal jól teljesítette a feladatát és vezetett nyomra! 

 

Köszönet továbbá Bánszki Andrásnak  és Jetro nevű mantrailinges nyomkövető kutyájának, Farkas Viktóriának és Grádo nevű  mantrailinges  nyomkövető kutyájának, valamint Juhász Zoltánnak a Cserhát Mentőkutyás Szolgálat vezetőjének, aki három kollégájával több mint 200 km-t utaztak és fáradságot nem ismerve segítették a keresést!

 

Ezen az útvonalon folyt a mentőkutyás keresés
Ezen az útvonalon folyt a mentőkutyás keresés
Fotó: facebook.com/Budapesti-Mantrailing-Akadémia

 

A többi mentőkutyás egység területkutató kutyáikkal ismét remek, eredményes munkát végeztek, hiszen az ő általuk átvizsgált területen kizárták a személy ottlétét.

Említésre méltó, hogy a Pinkóczi Diána és Leczki Sarolta vezette mentőegység  több hektáros erdő átkutatásából érkezett meg, ahol egy 14 éves kislány keresésében vettek részt! ( Az eltűnt kislány megkerült egészségesen!)

A KÉA nagykövete Orlik Zoltán elmondta, hogy a 2015 áprilisában tartott Országos Sajtótájékoztató keretein belül a Szakmai Együttműködés aláírása nem volt hiába való és a szlogen tovább él: 

 

“Összefogás egy érdekért: az életért”!

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: sporthirugynokseg.hu
Indexkép forrás: sporthirugynokseg.hu

Témába vág

Ki lesz Az Év Hős Kutyája Magyarországon? Ki lesz Az Év Hős Kutyája Magyarországon?
Szolgálati, terápiás, segítő és mentőkutyákat lehet nevezni Az Év Hős Kutyája díjra augusztus 15-ig. A munkakutyák számára meghirdetett verseny célja, hogy bemutassa, népszerűsítse és elismeréssel díjazza azon ebeket, amelyek áldozatos munkájukkal nap mint nap embereken segítenek. A hősies munkát végző kutyák jelöléséről a hoskutya.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni.

Még több veszteség a mentőkutyásoknál – Rafi és Zulu is átkelt a szivárványhídon Még több veszteség a mentőkutyásoknál – Rafi és Zulu is átkelt a szivárványhídon
Újabb két hőssel bővült az égi csapat: Rafitól és Zulutól is búcsúzunk.

Átkelt a Szivárványhídon a legapróbb Nagy Hős, Smile, az életmentő tacskó Átkelt a Szivárványhídon a legapróbb Nagy Hős, Smile, az életmentő tacskó
Ő volt a legapróbb életmentő keresőkutya, aki számos katasztrófa sújtotta helyszínen állt helyt nagyobb termetű társai mellett. Smile, a tacskó 13 éves volt.

Maratonfutó gazdijával együtt szaladt át a célon a lelkes kutya a versenyen Maratonfutó gazdijával együtt szaladt át a célon a lelkes kutya a versenyen
„Az egész tömeg éljenzett, és csak tapsolt és tapsolt a négylábú bajnoknak.”

Magyar sikerek az I. FMBB Mentőkutya Világbajnokságon Magyar sikerek az I. FMBB Mentőkutya Világbajnokságon
Nyolc kutya képviselte Magyarországot a belga juhászkutyák olaszországi versenyén.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH EB OVO Közhasznú Egyesület MTI Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutya szaglása Hírek - Címlapon
A kutya szaglása
Teszt alatt a Kutyaparkoló és a KutyaWC Hírek - Címlapon
Teszt alatt a Kutyaparkoló és a KutyaWC