A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért szeretik a kutyák a koszos zoknit?

2023. december 02., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Kedvenceink megannyi módon fejezik ki irántunk való rajongásukat, és ebbe beletartozik az is, hogy olykor elcsennek ezt-azt, ami felkelti kíváncsiságukat. De mitől olyan ellenállhatatlan a zokni, amit nemrég viseltünk?



 

Nem árulunk el újat azzal, ha azt mondjuk, megvan az oka, miért tároljuk a szennyest a fürdőszoba vagy mosókonyha sarkában, lefedve. Nem feltétlen rózsaillatáról híres, ám sok kutyus éppen ezért van oda érte annyira. Levetett ruhadarabjaink közül a zokni az egyik legszuperebb dolog, amire rátehetik praclijukat. Ha úgy vesszük, valahol érthető... Tudjuk jól, hogy kutyáink imádják szagunkat. Egy átizzadt zokni meg a terjengő illata pont olyasmi, aminek aligha tudnak ellenállni...

 

Mi pedig megrökönyödve nézzük, ahogy kutyánk büszkén járkál fel-alá a koszos zokninkkal a fogai között. Ez most komoly? Ami számunkra orrfacsaró, kedvencünk szemszögéből nézve nem más, mint a fantasztikus gazdi-szagok bőséges tárháza. Kölyökkorban talán azért szereti megcsócsálni a használt zoknit, mert váltja fogait, és nagyjából bármit boldogan megrág, amihez hozzáfér. De a zokni később sem kerül le a listáról: puha, kellemes anyagból készült, telis-tele fenséges illatokkal – kár volna kihagyni, amikor annyira jó érzés elnyammogni rajta!

 

 

Miért szeretik a kutyák a koszos zoknit?
Miért szeretik a kutyák a koszos zoknit?
Fotó: patchpuppy.com

 

 

Gyakran azért folyamodnak a kutyák a zoknikhoz, mert unatkoznak, és könnyen elérhető. Előfordult már velünk is, hogy napközben cseréltünk zoknit, és csak úgy ledobtuk a földre, majd fél pillanat alatt nyoma veszett, mert „valaki” megkaparintotta? Hát még ha megpróbáltuk visszaszerezni tőle! Kedvencünk számára a „zsákmány” megszerzése és megtartása rettentő izgalmas mulatság, pláne, ha a gazdit még egy kis játékra is lehet vele ösztönözni. Könnyen elejét vehetjük ennek: mindig tegyük a szennyesbe a zokninkat (és minden egyéb, mosásra szánt ruhadarabunkat), hogy ne tudja ellopni.

 

Persze vannak olyan négylábú zsenik, akik hamar feltalálják magukat, és orrukat követve pont a szennyeskosárnál köthetnek ki, amiben kedvükre válogathatnak. Kicsit olyan ez, mint amikor kutyánk a távollétünkben elcseni pulóverünket a fotel támlájáról, ami bővelkedik illatunkban, és a magány óráiban kényelmesen durmol rajta. A zokni megszerzése némileg több kreativitást igényel, éppen emiatt sokkal izgalmasabb is. A természetben talán egy mezei egeret próbálna meg levadászni, amint ki-be rohangászik rejtekhelyei között – bent a lakásban viszont a büdös zokni lehet az a kincs, aminek a megszerzése felér egy lottó ötössel.

 

 

A gazdi szaga ott van a zokniján is - a kutya számára izgalmas lehet ellopni
A gazdi szaga ott van a zokniján is - a kutya számára izgalmas lehet ellopni
Fotó: Unsplash/iyamiphotography

 

 

Miért baj, ha ellopja zokninkat a kutya?

 

Jó móka lehet, de megvannak a maga veszélyei is. Ha a kutya szétrágja, lenyeli a zokni darabjait (félrenyelés, fulladás), vagy akár több zoknit fogyaszt el egészben, súlyos következménnyel lehet számolni (pl. bélelzáródás). 2014-ben például több tucatnyi zoknit távolítottak el egy német dog gyomrából. A műtét utáni rehabilitáció hosszadalmas volt, és gondos odafigyelést kívánt családjától.

 

Szeretjük kedvenceinket, és szeretnénk biztonságban tudni őket. A baj azonban könnyen megtörténhet, bármennyire is óvjuk őket. A zokni-gondokat viszont szerencsére nem olyan nehéz elkerülni:

  • Tároljuk a tiszta és a koszos zoknikat is olyan helyen, ahol a kutya nem férhet hozzá.
  • Szerezzünk be olyan játékokat, amiket biztonsággal rágcsálhat,
  • és ha igényli, még mindig adhatunk neki egy nagyobb ruhadarabot, ami magán viseli szagunkat. Van, akit ez megnyugtat a gazdi távollétében, hiszen olyan, mintha ott lenne mellette.

 

 

Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből? - Kutyabarát helyek

Kiskedvenced előszeretettel cipeli be használt pulcsidat fekhelyére, hogy bevackolhasson vele? Netán elcseni az éppen levetett zoknidat, majd boldogan körbe-körbe rohangál a házban? Miért csinálja?

 

 

Forrás: wagwalking.com
Indexkép forrás: patchpuppy.com
Cikk első megjelenése: 2023. június 21.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Ebugatta EB OVO Közhasznú Egyesület AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál – Tünetek és teendők betegség esetén Hírek - Címlapon
Hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál – Tünetek és teendők betegség esetén
Senkinek sem kellett az öreg kutyus – mígnem egy 100 éves néni jelentkezett örökbefogadónak Hírek - Címlapon
Senkinek sem kellett az öreg kutyus – mígnem egy 100 éves néni jelentkezett örökbefogadónak