A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért szeretik a kutyák a koszos zoknit?

2023. június 21., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Kedvenceink megannyi módon fejezik ki irántunk való rajongásukat, és ebbe beletartozik az is, hogy olykor elcsennek ezt-azt, ami felkelti kíváncsiságukat. De mitől olyan ellenállhatatlan a zokni, amit nemrég viseltünk? 

Nem árulunk el újat azzal, ha azt mondjuk, megvan az oka, miért tároljuk a szennyest a fürdőszoba vagy mosókonyha sarkában, lefedve. Nem feltétlen rózsaillatáról híres, ám sok kutyus éppen ezért van oda érte annyira. Levetett ruhadarabjaink közül a zokni az egyik legszuperebb dolog, amire rátehetik praclijukat. Ha úgy vesszük, valahol érthető... Tudjuk jól, hogy kutyáink imádják szagunkat. Egy átizzadt zokni meg a terjengő illata pont olyasmi, aminek aligha tudnak ellenállni...

 

Mi pedig megrökönyödve nézzük, ahogy kutyánk büszkén járkál fel-alá a koszos zokninkkal a fogai között. Ez most komoly? Ami számunkra orrfacsaró, kedvencünk szemszögéből nézve nem más, mint a fantasztikus gazdi-szagok bőséges tárháza. Kölyökkorban talán azért szereti megcsócsálni a használt zoknit, mert váltja fogait, és nagyjából bármit boldogan megrág, amihez hozzáfér. De a zokni később sem kerül le a listáról: puha, kellemes anyagból készült, telis-tele fenséges illatokkal – kár volna kihagyni, amikor annyira jó érzés elnyammogni rajta!

 

 

Miért szeretik a kutyák a koszos zoknit?
Miért szeretik a kutyák a koszos zoknit?
Fotó: patchpuppy.com

 

 

Gyakran azért folyamodnak a kutyák a zoknikhoz, mert unatkoznak, és könnyen elérhető. Előfordult már velünk is, hogy napközben cseréltünk zoknit, és csak úgy ledobtuk a földre, majd fél pillanat alatt nyoma veszett, mert „valaki” megkaparintotta? Hát még ha megpróbáltuk visszaszerezni tőle! Kedvencünk számára a „zsákmány” megszerzése és megtartása rettentő izgalmas mulatság, pláne, ha a gazdit még egy kis játékra is lehet vele ösztönözni. Könnyen elejét vehetjük ennek: mindig tegyük a szennyesbe a zokninkat (és minden egyéb, mosásra szánt ruhadarabunkat), hogy ne tudja ellopni.

 

Persze vannak olyan négylábú zsenik, akik hamar feltalálják magukat, és orrukat követve pont a szennyeskosárnál köthetnek ki, amiben kedvükre válogathatnak. Kicsit olyan ez, mint amikor kutyánk a távollétünkben elcseni pulóverünket a fotel támlájáról, ami bővelkedik illatunkban, és a magány óráiban kényelmesen durmol rajta. A zokni megszerzése némileg több kreativitást igényel, éppen emiatt sokkal izgalmasabb is. A természetben talán egy mezei egeret próbálna meg levadászni, amint ki-be rohangászik rejtekhelyei között – bent a lakásban viszont a büdös zokni lehet az a kincs, aminek a megszerzése felér egy lottó ötössel.

 

 

A gazdi szaga ott van a zokniján is - a kutya számára izgalmas lehet ellopni
A gazdi szaga ott van a zokniján is - a kutya számára izgalmas lehet ellopni
Fotó: Unsplash/iyamiphotography

 

 

Miért baj, ha ellopja zokninkat a kutya?

 

Jó móka lehet, de megvannak a maga veszélyei is. Ha a kutya szétrágja, lenyeli a zokni darabjait (félrenyelés, fulladás), vagy akár több zoknit fogyaszt el egészben, súlyos következménnyel lehet számolni (pl. bélelzáródás). 2014-ben például több tucatnyi zoknit távolítottak el egy német dog gyomrából. A műtét utáni rehabilitáció hosszadalmas volt, és gondos odafigyelést kívánt családjától.

 

Szeretjük kedvenceinket, és szeretnénk biztonságban tudni őket. A baj azonban könnyen megtörténhet, bármennyire is óvjuk őket. A zokni-gondokat viszont szerencsére nem olyan nehéz elkerülni:

  • Tároljuk a tiszta és a koszos zoknikat is olyan helyen, ahol a kutya nem férhet hozzá.
  • Szerezzünk be olyan játékokat, amiket biztonsággal rágcsálhat,
  • és ha igényli, még mindig adhatunk neki egy nagyobb ruhadarabot, ami magán viseli szagunkat. Van, akit ez megnyugtat a gazdi távollétében, hiszen olyan, mintha ott lenne mellette.

 

 

Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből? - Kutyabarát helyek

Kiskedvenced előszeretettel cipeli be használt pulcsidat fekhelyére, hogy bevackolhasson vele? Netán elcseni az éppen levetett zoknidat, majd boldogan körbe-körbe rohangál a házban? Miért csinálja?

 

 

Forrás: wagwalking.com
Indexkép forrás: patchpuppy.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Tudtad? A kutyáknál is kialakulhat a stroke Tudtad? A kutyáknál is kialakulhat a stroke
Tisztában vagyunk azzal, milyen súlyos betegségről van szó - következményei egy életen át elkísérhetik az embert. Gazdiként azonban fontos tudnunk, hogy sajnos kedvenceinknél is előfordulhat. Hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk stroke esetén?

Ehet a kutya diót? Ehet a kutya diót?
Miért is ne? Hiszen egyik legegészségesebb ropogtatnivalónk, egyenesen a természet patikájából. De vigyázni kell vele, mert komoly baj is származhat belőle!

Miért jön utánam a kutyám a fürdőszobába? Miért jön utánam a kutyám a fürdőszobába?
Vannak ebek, akik előszeretettel követik a gazdit mindenhova, és arról sem maradhatnak le, ha lezuhanyozunk vagy veszünk egy kellemes fürdőt. De mi teszi ezt olyan érdekessé?

A kutya arckifejezései III. - Szájtartás és mimika A kutya arckifejezései III. - Szájtartás és mimika
Finom, mégis tiszta, jól észrevehető jelek közvetítik a kutya hangulatát és szándékait felénk és fajtársai felé is. Mi mindent olvashatunk le ajkainak állásából, arcjátéknak változásaiból?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Mondial Assistance GesmbH AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Gyomorhurut kutyáknál - Mit kell tudnod, ha hány a kutyusod? Hírek - Címlapon
Gyomorhurut kutyáknál - Mit kell tudnod, ha hány a kutyusod?
Másodfokú hőségriadó lép érvénybe - így vigyázz kutyádra! Hírek - Címlapon
Másodfokú hőségriadó lép érvénybe - így vigyázz kutyádra!