A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért szeretik a kutyák a koszos zoknit?

2023. december 02., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Kedvenceink megannyi módon fejezik ki irántunk való rajongásukat, és ebbe beletartozik az is, hogy olykor elcsennek ezt-azt, ami felkelti kíváncsiságukat. De mitől olyan ellenállhatatlan a zokni, amit nemrég viseltünk? 

Nem árulunk el újat azzal, ha azt mondjuk, megvan az oka, miért tároljuk a szennyest a fürdőszoba vagy mosókonyha sarkában, lefedve. Nem feltétlen rózsaillatáról híres, ám sok kutyus éppen ezért van oda érte annyira. Levetett ruhadarabjaink közül a zokni az egyik legszuperebb dolog, amire rátehetik praclijukat. Ha úgy vesszük, valahol érthető... Tudjuk jól, hogy kutyáink imádják szagunkat. Egy átizzadt zokni meg a terjengő illata pont olyasmi, aminek aligha tudnak ellenállni...

 

Mi pedig megrökönyödve nézzük, ahogy kutyánk büszkén járkál fel-alá a koszos zokninkkal a fogai között. Ez most komoly? Ami számunkra orrfacsaró, kedvencünk szemszögéből nézve nem más, mint a fantasztikus gazdi-szagok bőséges tárháza. Kölyökkorban talán azért szereti megcsócsálni a használt zoknit, mert váltja fogait, és nagyjából bármit boldogan megrág, amihez hozzáfér. De a zokni később sem kerül le a listáról: puha, kellemes anyagból készült, telis-tele fenséges illatokkal – kár volna kihagyni, amikor annyira jó érzés elnyammogni rajta!

 

 

Miért szeretik a kutyák a koszos zoknit?
Miért szeretik a kutyák a koszos zoknit?
Fotó: patchpuppy.com

 

 

Gyakran azért folyamodnak a kutyák a zoknikhoz, mert unatkoznak, és könnyen elérhető. Előfordult már velünk is, hogy napközben cseréltünk zoknit, és csak úgy ledobtuk a földre, majd fél pillanat alatt nyoma veszett, mert „valaki” megkaparintotta? Hát még ha megpróbáltuk visszaszerezni tőle! Kedvencünk számára a „zsákmány” megszerzése és megtartása rettentő izgalmas mulatság, pláne, ha a gazdit még egy kis játékra is lehet vele ösztönözni. Könnyen elejét vehetjük ennek: mindig tegyük a szennyesbe a zokninkat (és minden egyéb, mosásra szánt ruhadarabunkat), hogy ne tudja ellopni.

 

Persze vannak olyan négylábú zsenik, akik hamar feltalálják magukat, és orrukat követve pont a szennyeskosárnál köthetnek ki, amiben kedvükre válogathatnak. Kicsit olyan ez, mint amikor kutyánk a távollétünkben elcseni pulóverünket a fotel támlájáról, ami bővelkedik illatunkban, és a magány óráiban kényelmesen durmol rajta. A zokni megszerzése némileg több kreativitást igényel, éppen emiatt sokkal izgalmasabb is. A természetben talán egy mezei egeret próbálna meg levadászni, amint ki-be rohangászik rejtekhelyei között – bent a lakásban viszont a büdös zokni lehet az a kincs, aminek a megszerzése felér egy lottó ötössel.

 

 

A gazdi szaga ott van a zokniján is - a kutya számára izgalmas lehet ellopni
A gazdi szaga ott van a zokniján is - a kutya számára izgalmas lehet ellopni
Fotó: Unsplash/iyamiphotography

 

 

Miért baj, ha ellopja zokninkat a kutya?

 

Jó móka lehet, de megvannak a maga veszélyei is. Ha a kutya szétrágja, lenyeli a zokni darabjait (félrenyelés, fulladás), vagy akár több zoknit fogyaszt el egészben, súlyos következménnyel lehet számolni (pl. bélelzáródás). 2014-ben például több tucatnyi zoknit távolítottak el egy német dog gyomrából. A műtét utáni rehabilitáció hosszadalmas volt, és gondos odafigyelést kívánt családjától.

 

Szeretjük kedvenceinket, és szeretnénk biztonságban tudni őket. A baj azonban könnyen megtörténhet, bármennyire is óvjuk őket. A zokni-gondokat viszont szerencsére nem olyan nehéz elkerülni:

  • Tároljuk a tiszta és a koszos zoknikat is olyan helyen, ahol a kutya nem férhet hozzá.
  • Szerezzünk be olyan játékokat, amiket biztonsággal rágcsálhat,
  • és ha igényli, még mindig adhatunk neki egy nagyobb ruhadarabot, ami magán viseli szagunkat. Van, akit ez megnyugtat a gazdi távollétében, hiszen olyan, mintha ott lenne mellette.

 

 

Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből? - Kutyabarát helyek

Kiskedvenced előszeretettel cipeli be használt pulcsidat fekhelyére, hogy bevackolhasson vele? Netán elcseni az éppen levetett zoknidat, majd boldogan körbe-körbe rohangál a házban? Miért csinálja?

 

 

Forrás: wagwalking.com
Indexkép forrás: patchpuppy.com
Cikk első megjelenése: 2023. június 21.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás!

Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni
Ha esik, ha fúj, nincs mese, menni kell. Ezt pedig különféle módokon adhatja tudtunkra kedvencünk, hiszen a szükség nagy úr. Hogyan mondja el, hogy szeretne sétálni?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni
Figyelmeztet a veszélyre? Menedéket keres a vihar elől, mikor még tiszta az égbolt? Gazdiként tudjuk, érdemes odafigyelni kedvencünkre, ha viselkedése megváltozik. De honnan tudja, hogy valami készülőben van?

A Te kedvenced felismeri, ha ugyanolyan fajtájú kutyát lát? A Te kedvenced felismeri, ha ugyanolyan fajtájú kutyát lát?
Nem titok, hogy a gazdik erős érzelmeket táplálnak kedvenceik iránt, és gyakran úgy vélik, különleges szuperképességeknek vannak birtokában. Van, aki esküdni merne rá, hogy bundása bármikor felismerné, ha saját fajtájának képviselője jönne szembe az utcán. Valóban így van, vagy puszta ábránd?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online Ebugatta MTI Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál – Tünetek és teendők betegség esetén Hírek - Címlapon
Hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál – Tünetek és teendők betegség esetén
Senkinek sem kellett az öreg kutyus – mígnem egy 100 éves néni jelentkezett örökbefogadónak Hírek - Címlapon
Senkinek sem kellett az öreg kutyus – mígnem egy 100 éves néni jelentkezett örökbefogadónak