A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Bélelzáródás – A falánkság átka

2015. szeptember 19., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Egészség




Kíváncsi fáncsi, vagy kíváncsi kacsa – egyaránt szoktuk használni ezeket a kliséket, pedig valójában a kíváncsi kutya lenne az egyik legtalálóbb kifejezés az érdeklődés maximális fokára. De mi van, akkor ha ez a „mindenbe nózi beleütés” bajba sodorja kedvencünket?



A szimatolás a kutyák lételeme. Talán sohasem tudjuk megérteni, elképzelni mennyi ingert, információt vesznek fel néhány szippantás segítségével. Néha, azonban, ha kívánatos illatok csábítanak bizony ez-az le is csusszanhat kedvencünk torkán. Egy kis kidobott maradék, gyümölcs, rosszabb esetben ürülék. Sokan persze ilyenkor könnyedén mondják: meg kellett volna tanítani a négylábút a „rendre”. Az élelem megtagadás, azonban kényes kérdés, és következetes nevelés mellett is igazi gyengepontnak számít.

 

A levertség jellemző tünet a beteg kutyánál
A levertség jellemző tünet a beteg kutyánál
Fotó: goodhousekeeping.com

 

Az igazi probléma akkor kezdődik, ha a falánk eb idegen tárgyat nyel le, ami aztán nem képes kiürülni. Bélelzáródás. A tünetek nagyon különbözőek lehetnek, a gond súlyosságától függően. Amennyiben van egy kis átjárás az érintett bélszakaszon úgy a kutya még napokkal az eset után is üríthet, sőt az étvágya is megmaradhat. A hányás, levertség, azonban általános, minden esetben megjelenő indikátorok. Az éjszakai nyugtalan alvás, lihegés, tehát felfokozott idegi állapot, sőt, hasi fájdalmak is kísérhetik a kórképet. A legextrémebb helyzetben a kis kedvenc abszolút nem képes üríteni, teljesen étvágytalan, kedvetlen.

 

Minden esetben azonnal állatorvoshoz kell fordulni! Az idő az a faktor, amely nagyon fontos szerepet játszik, ahogy egyébként a megbetegedések nagy részében. A vizsgálat a has áttapogatása után ultrahanggal, vagy röntgennel egészülhet ki. Utóbbi esetében, ha nem mutat egyértelmű képet a felvétel kontrasztanyagot „itatnak” a négylábúval. Pár óra után, aztán újabb képalkotást követően állítható fel a diagnózis.

 

Ha figyelmeztető tüneteket tapasztalunk, minden esetben forduljunk állatorvoshoz!
Ha figyelmeztető tüneteket tapasztalunk, minden esetben forduljunk állatorvoshoz!
Fotó: 500px.com

 

Jobb esetben a kontrasztanyag síkosító, bélernyesztő hatásának köszönhetően a beszorult idegen test elindul, s ürítés formájában lát majd napvilágot. Ám az esetek nagyobb százalékában, teljes elzáródás esetében a műtéti beavatkozás az egyetlen megoldás.

 

Tanulságot nem tudunk írni, hiszen kutyáink falánksága sok esetben kontrollálhatatlan, arról nem is beszélve, hogy legtöbbször fél pillanat alatt indul be a porszívózás. A lényeg, hogy figyeljük a jeleket, s amennyiben változást észlelünk induljunk az állatorvoshoz!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: jordanstead.com

Témába vág

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Praktiker JULIUS-K9 Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Az ellenség neve: Lépcső Hírek - Címlapon
Az ellenség neve: Lépcső
Állandó kutyastrand a Balaton-parton? Hírek - Címlapon
Állandó kutyastrand a Balaton-parton?