A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Bélelzáródás – A falánkság átka

2015. szeptember 19., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Egészség




Kíváncsi fáncsi, vagy kíváncsi kacsa – egyaránt szoktuk használni ezeket a kliséket, pedig valójában a kíváncsi kutya lenne az egyik legtalálóbb kifejezés az érdeklődés maximális fokára. De mi van, akkor ha ez a „mindenbe nózi beleütés” bajba sodorja kedvencünket?



A szimatolás a kutyák lételeme. Talán sohasem tudjuk megérteni, elképzelni mennyi ingert, információt vesznek fel néhány szippantás segítségével. Néha, azonban, ha kívánatos illatok csábítanak bizony ez-az le is csusszanhat kedvencünk torkán. Egy kis kidobott maradék, gyümölcs, rosszabb esetben ürülék. Sokan persze ilyenkor könnyedén mondják: meg kellett volna tanítani a négylábút a „rendre”. Az élelem megtagadás, azonban kényes kérdés, és következetes nevelés mellett is igazi gyengepontnak számít.

 

A levertség jellemző tünet a beteg kutyánál
A levertség jellemző tünet a beteg kutyánál
Fotó: goodhousekeeping.com

 

Az igazi probléma akkor kezdődik, ha a falánk eb idegen tárgyat nyel le, ami aztán nem képes kiürülni. Bélelzáródás. A tünetek nagyon különbözőek lehetnek, a gond súlyosságától függően. Amennyiben van egy kis átjárás az érintett bélszakaszon úgy a kutya még napokkal az eset után is üríthet, sőt az étvágya is megmaradhat. A hányás, levertség, azonban általános, minden esetben megjelenő indikátorok. Az éjszakai nyugtalan alvás, lihegés, tehát felfokozott idegi állapot, sőt, hasi fájdalmak is kísérhetik a kórképet. A legextrémebb helyzetben a kis kedvenc abszolút nem képes üríteni, teljesen étvágytalan, kedvetlen.

 

Minden esetben azonnal állatorvoshoz kell fordulni! Az idő az a faktor, amely nagyon fontos szerepet játszik, ahogy egyébként a megbetegedések nagy részében. A vizsgálat a has áttapogatása után ultrahanggal, vagy röntgennel egészülhet ki. Utóbbi esetében, ha nem mutat egyértelmű képet a felvétel kontrasztanyagot „itatnak” a négylábúval. Pár óra után, aztán újabb képalkotást követően állítható fel a diagnózis.

 

Ha figyelmeztető tüneteket tapasztalunk, minden esetben forduljunk állatorvoshoz!
Ha figyelmeztető tüneteket tapasztalunk, minden esetben forduljunk állatorvoshoz!
Fotó: 500px.com

 

Jobb esetben a kontrasztanyag síkosító, bélernyesztő hatásának köszönhetően a beszorult idegen test elindul, s ürítés formájában lát majd napvilágot. Ám az esetek nagyobb százalékában, teljes elzáródás esetében a műtéti beavatkozás az egyetlen megoldás.

 

Tanulságot nem tudunk írni, hiszen kutyáink falánksága sok esetben kontrollálhatatlan, arról nem is beszélve, hogy legtöbbször fél pillanat alatt indul be a porszívózás. A lényeg, hogy figyeljük a jeleket, s amennyiben változást észlelünk induljunk az állatorvoshoz!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: jordanstead.com

Témába vág

Hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál – Tünetek és teendők betegség esetén Hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál – Tünetek és teendők betegség esetén
Változatos tünetei miatt nem mindig könnyű felismerni a betegséget, ám az állapot hamar súlyosbodhat, ezért mielőbbi állatorvosi ellátást igényel. Hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Így kerüld el a fagyálló mérgezést! Így kerüld el a fagyálló mérgezést!
A fagyálló egy erősen mérgező, az állatok számára édeskés illatú, és finom ízű folyadék. Azonban akár néhány nyalás is halálos lehet, visszafordíthatatlan vesekárosodást okozva a kutyának. Emiatt nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk a fagyálló elkerülése érdekében!

Ehetnek a kutyák fahéjas ételeket? Ehetnek a kutyák fahéjas ételeket?
Ki tudna ellenállni egy mennyei fahéjas finomságnak? Ugye, hogy még kedvencünk sem? De milyen hatással van rájuk a fahéj?

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Miért szeretik a kutyák a macskakakit? Miért szeretik a kutyák a macskakakit?
Csóválva közelít, csak úgy süt róla a lelkesedés: szeretne adni egy puszit vagy legalább megnyalni a gazdi kezét. Valami apróság virít a bajszán... csak nem kaki? Netán macskaalom? Már megint?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Mondial Assistance GesmbH Egyedi kutyás ajándéktárgyak Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Az ellenség neve: Lépcső Hírek - Címlapon
Az ellenség neve: Lépcső
Állandó kutyastrand a Balaton-parton? Hírek - Címlapon
Állandó kutyastrand a Balaton-parton?