A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Sérvek típusai, tünetei és felismerése kutyáknál

2024. január 30., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Leggyakrabban kölyökkorhoz köthetőek, ugyanakkor később is létrejöhetnek súlyos sérülés, trauma következtében. Mit kell tudnunk az állapotról és hogyan segíthetünk kedvencünknek?



 

A kutyák esetében többféle sérvről beszélhetünk; akkor alakulnak ki, ha a hasfalon keletkező résen át a hasi szervek kilépnek a hasüregből. A sérvek több mint 90%-a veleszületett, de súlyos sérülés, trauma következtében is megjelenhetnek. A tünetek észlelése esetén mielőbb keressük fel állatorvosunkat, a sérvek egyes típusai ugyanis komoly szövődményekkel járhatnak!  

 

 

Milyen típusú sérvek alakulhatnak ki kutyáknál?

 

1. Köldöksérv

 

Általában kölyökkutyákon figyelhető meg, kb. kéthetes kortól. A sérvek leggyakoribb típusa genetikai okokra vezethető vissza, de későbbi életszakaszban trauma következtében is kialakulhat. Veleszületett formájában a köldökgyűrű közelében rés keletkezik a hasfalon, és a belek vagy a zsírszövetek áttüremkednek ezen a nyíláson a bőr irányába. Szemmel látható jele a bőrön megjelenő kitüremkedés, dudor. Néha magától is elmúlik, de gyakran csak műtéttel szüntethető meg az állapot.

 

2. Lágyéksérv

 

A hátsó lábak belső felületén alakulhat ki, ahol a törzshöz kapcsolódnak. Ha a rés kellően nagy, a belek, a húgyhólyag vagy szukák esetében a méh is betüremkedhet a lágyékcsatornába. Túlsúly, vemhesség és trauma is állhat a hátterében. Kezelés hiányában halálos kimenetelű lehet a szervi áthelyeződés miatt, ezért mielőbbi szakszerű ellátást igényel!

 

 

Köldöksérv - Leggyakrabban kölyökkutyáknál alakul ki
Köldöksérv - Leggyakrabban kölyökkutyáknál alakul ki
Fotó: istock.com

 

 

3. Gátsérv

 

A medence izmainak elszakadásával a hasüregből a végbél környéki területekre jutnak át a vastagbél részei és/vagy a húgyhólyag. Tünete a végbél tájékán jelentkező nagyobb méretű, puha duzzanat. 5-7 év feletti, ivaros kan kutyáknál jellemzőbb. Ritkán fordul elő, de fájdalmas állapotot okozhat, mely mindenképpen kezelésre szorul.

 

4. Hasfali sérv

 

Szintén nagy erejű ütés, rúgás következtében alakulhat ki: a hasfal szétnyílik, valamelyik belső szerv áttüremkedik rajta. Műtéti beavatkozást igényel.

 

5. Rekeszsérv

 

A rekeszizom szakadása következtében alakul ki. Ha súlyos trauma, például gázolás következtében átszakad a rekeszizom, a máj vagy a gyomor betüremkedhet a mellkasüregbe, ahol nyomást fejtenek ki a tüdőkre. A kutyának nehezére esik levegőt venni, abnormálisan szaporává válhat a légzése, a mellkasüregben folyadékgyülem jöhet létre. Azonnali ellátás hiányában fulladáshoz vezethet.

 

Másik típusa a nyelőcső-gyomor nyílásánál alakul ki. Ha a környező izmok meggyengülnek, a gyomor felső része a rekeszizmon áttüremkedhet a mellkasüregbe. Általában veleszületett rendellenesség, de sérülés okán is megjelenhet. Bármely fajtát érinthet, de egyeseknél valamivel gyakoribb az előfordulása (shar pei, angol bulldog). Légzési problémák kísérhetik, szövődményeként tüdőgyulladás léphet fel.  

 

 

Köldöksérv kutyáknál ábra
Ábra: Köldöksérv kutyáknál
Fotó: vcahospitals.com (Fordítás: kutyabarathelyek.hu)

 

 

Milyen tünetek utalhatnak sérvre?

 

Enyhébb esetekben előfordulhat, hogy a kutya nem mutatja fájdalom vagy kellemetlenség jeleit. Máskor viszont súlyos, életveszélyes állapotot előidéző tünetek is kialakulhatnak attól függően, hogy mely szervek érintettek. A sérv legszembetűnőbb jele a bőrfelszín alatt megjelenő dudor. További tünetek kísérhetik:

  • Étvágycsökkenés, étvágytalanság
  • Hányás
  • Fokozott nyálzás
  • Görcsös testtartás
  • Hőemelkedés, láz
  • Nehézlégzés
  • Zsibbadás a lábakban
  • Köhögés
  • Letargia

Sérv gyanúja esetén mielőbb forduljunk állatorvoshoz!

 

 

 

Hogyan kezelhető a sérv?

 

A kezelés fő célja az elmozdult szövetek, szervek visszahelyezése, és a sérült izomszövet helyreállítása. A sérv típusától függően szükség lehet röntgenfelvétel készítésére, valamint hasi ultrahangra a károsodás helyének, mértékének meghatározása érdekében. Legtöbbször műtéti beavatkozást igényel az állapot, minél hamarabb ismerik fel, annál jobbak a kilátások is. Trauma, például autóbalesetet szenvedett kutya esetében elsődleges a légzés és a szívverés rendezése az operáció előtt. Előfordulhat, hogy a szövetek összenőnek, illetve az áttüremkedett szöveteket nem lehet visszatolni a helyükre (kizáródott sérv), mely a véráramlást is akadályozza az érintett területen. Mielőbbi ellátást igényel!

 

 

Sérv gyanúja esetén fontos, hogy a kutya mielőbb állatorvosi ellátást kapjon
Sérv gyanúja esetén fontos, hogy a kutya mielőbb állatorvosi ellátást kapjon
Fotó: yahoo.com

 

 

Mire kell figyelni a műtétet követően?

 

Mint minden műtétet követően, a sérvműtét után is fontos, hogy a kutyát nyugalomba helyezzük. Ez azt jelenti, hogy mérsékelni kell a mozgást, lehetőleg ne szaladgáljon, ne ugráljon, ne tegyen hirtelen mozdulatokat, melyek a varratok elszakadását okozhatják. Általában szükséges gallér viselése, hogy a kutya ne érhesse el a sebet, ne nyalogathassa, rágcsálhassa a varratokat. Étrendi változtatásra, speciális táplálást írhatnak elő, míg a kutya emésztése rendeződik.

 

A has és/vagy lágyék, gát felnyitásával járó műtétről van szó, a lábadozás idején is komolyabb odafigyelést igényel a kutya. Fontos a seb tisztán tartása. Ha váladékozni kezd, vérzik, duzzadt, szétnyílnak a varratok, a kutyának hőemelkedése van, lázas vagy bármi egyéb szokatlan tünetet észlelünk, haladéktalanul értesítsük állatorvosunkat!

 

 

Megelőzhető a sérv kialakulása?

 

A sérvek jelentős része öröklött, ezeknél a megelőzés nem lehetséges. A szerzett, például súlyos sérülés kapcsán kialakuló sérvek ellen odafigyeléssel védekezhetünk. Az ivartalanítás tovább csökkentheti a sérvek kialakulásának kockázatát.

 

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

 

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: yahoo.com
Cikk első megjelenése: 2020. október 01.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Mondial Assistance GesmbH Beagle Club Online Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kitüntetést kaphat a megcsonkított lábú kutya Hírek - Címlapon
Kitüntetést kaphat a megcsonkított lábú kutya
Magára hagyott állatokat mentenek a Florence hurrikán elől Hírek - Címlapon
Magára hagyott állatokat mentenek a Florence hurrikán elől