A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól

2024. április 15., 16:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?



 

A kutyatartás rengeteg előnnyel jár, és minél szorosabb kettőnk között a kapocs, annál szembetűnőbb a hasonlóság, ahogy bundás barátunk átveszi viselkedésünk egy-egy apró mozzanatát. Roppant aranyos lehet, ahogy megpróbál „beszélgetni velünk” vagy olyan pozíciókban alszik, mint mi, de nem szabad elfelejtenünk felelősségünket: csak olyasmit tanítsunk meg neki és várjunk el tőle, ami számára is kellemes érzést okoz.

 

A kutyák kiváló megfigyelők lévén jóval több ingert képesek befogadni látás és hallás útján, mint észlelnénk. Kíváncsi és szemfüles természetüknek köszönhetően felvehetnek egy-egy szokást, melyet sűrűbben tapasztalnak a gazdinál. Természetesen jó, ha óvatosan bánunk ezzel, hiszen olyan viselkedést is magára ölthet a kutya, ami a későbbiekben zavaróvá válhat. Legtöbbször szerencsére e „szokások megosztása” csupán annyit jelent, hogy kedvencünk igyekszik alkalmazkodni életmódunkhoz, és lelkesen csatlakozik hozzánk mindennapos tevékenységeink közepette. Ösztönösen ráérez arra, hogyan fonhatja szorosabbra kötődésünk madzagját, ez pedig még szerethetőbbé teszi őket. Lássunk néhány kedves példát!

 

 

1 „Beszélget” velünk

 

Mind találkozhattunk már olyan kutyával, aki előszeretettel használja a hangját – talán otthonunkban is sertepertél egy hasonló négylábú. Ha a gazdi is szívesen mesél kedvencének, előfordulhat, hogy ő a maga sajátos módján válaszol is: vakkantás, ugatás, nyüszögés vagy éppen vonyítás által fejezi ki mondandóját. Hajlamosabbá válhat gyakrabban használni hangját, és ha megdicsérik érte egy mosoly, nevetés vagy simogatás formájában, a kutya egyre többször ajánlhatja fel e beszédes viselkedést, hogy gazdija kedvére tegyen. Bőven akadnak olyan ebek is, akik hamar rájönnek, hogy ily módon célt érhetnek a gazdinál, legyen szó egy kívánt finomságról, játékról, sétáról, de azt is közölhetik, ha valamit nagyon nem szeretnének, például kimenni az esőbe vagy kimászni a hűvös fürdőkádból. 

 

 

 

2. Akkor (is) alszik, amikor mi

 

A kutyák jóval több alvást igényelnek, mint mi. Szívesen szundítanak egyet napközben, de a gazdi napirendjéhez alkalmazkodva legtöbbjük átalussza az éjszakát is. Egy kutatás szerint a kutyával történő alvás egészségesebb, mint gondolnánk, és ha ő is nyugodtan szuszog mellettünk vagy a közelünkben, kiegyensúlyozottabban, kipihentebben ébredhetünk reggelente.

Ha sokáig fent vagyunk, ő is megpróbálhat fennmaradni velünk, hogy még több időt tölthessen velünk. Persze ez nem mindig sikerül, hiszen egy élménydús nap után kis bundásunknak is hamar lecsukódhatnak szemei, különösen, ha még fiatal vagy öregecske.

 

 

 

 

3. Szinte egyszerre leszünk éhesek

 

Ha kedvenced reggeli vagy vacsoraideje egybeesik a Tiéddel, nagyon is elképzelhető, hogy egyszerre fogtok megéhezni. A kutyák szeretik a rutint, mert biztonságot nyújt számukra, és egyértelműbbé teszi a dolgokat, így ha napról-napra (nagyjából) ugyanabban az időben tesszük le elé a teli tálat, gyomra már jó előre jelezni fogja neki, hogy közeledik a mesés pillanat. Ha ez véletlenül nem következik be, erőt vehet rajta a szomorúság, és egyenesen kétségbe is eshet. Csakúgy, ahogy a gazdi, ha annyi feladat adódik, hogy ebédidőben is dolgozni kell, és csúszik, netán el is marad a várva-várt étkezés.

 

 

Dolgok, amiket csak a gazdik érthetnek - Kutyánkkal összebújva pihenni a legjobb
A gazdi alvásritmusát is átveheti a kutya
Fotó: hln.com

 

 

4. Az edzésben is partner

 

A kutyák lételeme a testmozgás, szükség van arra, hogy kiengedhessék felesleges energiáikat. Séta, játék, szaladgálás… De mennyivel szuperebb, ha a gazdival együtt tehetik ezt! Egy egészséges, aktív kutya számára nemcsak fizikai, hanem mentális kikapcsolódást is nyújthat a közös edzés, legyen szó kocogásról, úszásról, túrázásról, és természetesen a kutyasportokról. És persze abból sem maradhat ki, ha jógáznánk otthon; ahogy kitekerjük a jógamatracot, rögvest ott terem a lelkes négylábú. Bármit is válasszunk, ha rutinszerűen beépítjük mindennapjainkba, kedvencünk is ragaszkodni fog az általa is kedvelt tevékenységhez. Hiányolni fogja, ha eltérünk tőle.

 

 

 

5. Átérzi a hangulatunkat

 

Izgatottá válik, amikor örülsz valaminek? Egész nap melletted marad, amikor nem érzed jól magad vagy lebetegedtél? Ezt a jelenséget illetik „érzelmi fertőzés” névvel, mely a társas fajok között figyelhető meg, ha egy vagy több egyed szoros közelségben él egymással, így egy erősebb érzelmi hatás átterjed a csapat többi tagjára is. Vagyis, ha a gazdi nyugodt és magabiztos, kedvence is nyugodtabban és magabiztosabban érezheti magát. Sajnos a kellemetlen érzések is ráragadhatnak: ha bizonytalanok vagyunk, félünk vagy aggódunk, a kutya is reagálhat ennek megfelelően. Minél erősebb a kötődésünk, kedvencünk nemcsak hangulatunkat, hanem érzelmi szokásainkat is átveheti. Ne feledjük, hogy kutya-gazdi között a jókedv is legalább annyira ragadós, mint az ásítás.

 

 

Minden oké? A kutya figyel gazdájára, átveheti hangulatát is Fotó: Pinterest
"Szia! Minden oké?"
A kutya figyel gazdájára, átveheti hangulatát is
Fotó: Pinterest

 

 

6. Leutánozza mozdulatainkat

 

Furcsának tűnhet, de még ebben is könnyedén alkalmazkodnak hozzánk kedvenceink. Például játék közben szaladgálhatnak és ugrándozhatnak, hempereghetnek velünk együtt, de ha szeretünk táncolni, a maguk módján becsatlakozhatnak hozzánk pörgéssel-forgással, ugrabugrálással. Hasonlóan ahhoz, amikor hazaérünk, és örömükben „riszálnak”, csóválnak.

A kutyák tanításában megannyi előnnyel járhat, ha az utánzásos módszert is beépítik a gyakorlatba. Nemcsak abban segít, hogy jobban figyeljünk egymásra, de erősíti kapcsolatunkat, a kutya-gazdi kommunikációt is amellett, hogy rendkívül szórakoztató. A tanulásnak e formája pozitív töltetet hordoz magában, a kutya-gazdi páros mindkét tagját sikerélményekkel ajándékozza meg.

 

 

 

7. Hasonló módon fejezi ki szeretetét

 

Míg egyes kutyafajták bújósabbak társaiknál, addig mások függetlenebb és önállóbb jellemük ellenére is képesek kimutatni érzéseiket. Ennek módját mi is alakíthatjuk, hiszen mi is különbözően fejezzük ki mások iránti szeretetünket. Egy meghatározás szerint az emberi szeretetnyelvnek öt formája létezik: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés. Kutya-gazdi kapcsolatában is felfedezhetjük ezeket: megdicsérjük, foglalkozunk vele, finomságokat és játékokat veszünk neki, megsimogatjuk és így tovább. 

 

A kutya szeretetnyelve - Hogyan mondd el kedvencednek, hogy szereted? - Kutyabarát helyek

Kutyáink sajátos jelzésekkel adják tudtunkra, hogy szeretnek minket - az alábbi pontok segítségével pedig mi is könnyedén elmesélhetjük nekik, mit érzünk irántuk.

 

Bár kedvencünk nem tudja elmondani szavak útján, mit érez vagy mire gondol, testjelek és hangok egész tárházával juttathatja kifejezésre mindezt. Kedvesen odabújik a gazdihoz, gyengéden megnyalja a kezét, vagy tisztelettudóan várakozik előtte, miközben a szemébe néz és csóválja a farkincáját. Még ajándékokkal is elhalmozhatja szeretett emberét. Minden jel arra mutat tehát, hogy különbözőségünk ellenére is egymáséhoz tudjuk igazítani szeretetnyelvünket.

 

 

 

8. Barátként tekint azokra az emberekre, akikre Te is

 

Tapasztalhattuk már, ahogy kedvencünk odáig van meg vissza egy-egy kedves ismerősünktől, míg néhány emberre inkább gyanakvóan figyel környezetünkben. Hogy tényleg létezik ez a bizonyos hatodik érzék, talán sohasem fogjuk megtudni, mégis újra és újra megbizonyosodhatunk afelől, hogy kutyánknak „lehet hinni”. Oka van annak, ha valakit beenged a szívébe, és annak is, ha mást kizár belőle.

Megérzi azt is, ha mi kedvelünk valakit, és azt is, ha valakitől tartunk. Mégha eleinte tartózkodóan is viselkedik egy-egy szívbéli jóbarátunk társaságában, hamar átveheti az iránta érzett kellemes érzéseinket, és legközelebb már ő is nagy örömmel köszönti az illetőt. Ha pedig mégsem, előbb-utóbb kiderülhet, miért ódzkodik tőle annyira.

 

E megmagyarázhatatlan képesség megóvhatja a gazdit a bajtól, figyelmeztethet olyan emberek közelében, akiktől jobb távol maradni. Segít abban is, hogy a számunkra kedves személyeket még nagyobb szeretettel vegyük körbe, ahogy kutyánk teszi.

 

 

 

Forrás: bustle.com
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2021. augusztus 04.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél 5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél
Akár fajtatiszta, akár keverék, az élet egy magas energiaszintű kutyával sokak számára kihívást jelenthet a mindennapokban. Mire figyeljünk, ha ilyen kutyát szeretnénk?

Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever
Winnie, az aranyszívű kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta az új jövevényt!

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Hírek - Címlapon
Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja Hírek - Címlapon
3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja