A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Diszplázia? 12 tünet, ami arra utalhat, hogy gond van a kutya csípőjével

2024. július 24., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Sántít, fájdalma van? Nem szívesen lépcsőzik, és nehezen kel fel alvás, pihenés után? A csípődiszplázia tünetei már kölyökkorban is feltűnőek lehetnek, míg más kutyáknál csak évek múltán jelennek meg. Mit kell tudnunk a betegségről?



 

Diszplázia alatt rendellenes fejlődést értünk; kutyák esetében genetikai betegségről beszélünk, mely hajlamosít arra, hogy élete valamely szakaszában elváltozások alakuljanak ki a csípőízületben. Az állapot nem veleszületett, mivel az érintett kutyák szerkezetileg megfelelő felépítésű csípővel jönnek a világra. Normális esetben a combcsont, az ízületi tok és a vápa, valamint a csípőcsont egyenes arányban fejlődik, egymáshoz idomul.

 

Csípődiszplázia esetén azonban a növekedésbe hiba csúszik, az ízületet stabilizáló lágyszövetek (izmok, ínszalagok, kötőszövetek, ízületi tok) a kutya életének – akár már – első heteiben lazulni kezdenek, melynek következtében az ízület tartása gyengül. A kutya szervezete ezt úgy próbálja meg kompenzálni, hogy kemény, csontos szöveteket épít az ízületben a stabilitás visszanyerése érdekében. Ám ez ellenkező hatást vált ki, mivel az ízület állapota egyre távolabb kerül az egészségestől. A csontvégeket borító porcok felőrlődnek, az egymáshoz súrlódó csontok felszíne kopásnak indul: a combcsont gömbszerű feje deformálódik, a vápa ellaposodik, mely idővel további degeneratív elváltozások alapját adja (pl. ízületi gyulladás). Az állapot rendkívül fájdalmas, korlátozhatja a kutya mozgását.

 

 

Csípőízületi diszplázia - Már kölyökkorban elindulhat a folyamat
Csípőízületi diszplázia - Már kölyökkorban elindulhat a folyamat
Fotó: vets4vets.com.au

 

 

Mi okozza a csípődiszpláziát?

 

Az állapot elsősorban genetikai eredetű, habár több tényezők is befolyásolhatja, hogy a csípődiszpláziát kódoló génekkel rendelkező kutyánál kialakul-e a probléma. Ezek között szerepel az étrend, a környezeti hatások, a testmozgás minősége és mennyisége, a növekedési ráta, az izomtömeg és a hormonok is. Becslések szerint több mint 100 gén áll kapcsolatban a csípődiszpláziával, tehát elsősorban nem a fent említett tényezők okozzák a betegséget, de felerősíthetik a kockázatát, ha a kutyának hajlama van rá.

 

Leginkább a nagytestű és óriásfajtákat, illetve ezek keverékeit érinti, ahol a felnőttkori testsúly meghaladja a 22 kg-ot. Már kölyökkorban érdemes odafigyelni a megelőzésre: etessük az életkorának és méretének megfelelő, minőségi táplálékkal, növekedés során ügyeljünk az ideális testsúly fenntartására. Kerüljük a túlsúlyt és ne akarjuk felgyorsítani a kiskutya növekedését, erősödését azáltal, hogy duplaadag eledelt adunk neki vagy az előírtnál többször kap „rendes adagot”.

 

 

Csípődiszplázia kutyáknál - Egészséges és deformált csípő
Ábra: Egészséges és deformált csípő
Fotó: mvshospital.com (Fordítás: kutyabarathelyek.hu)

 

 

Érdekességként említenénk egy tanulmányt, ahol hagyták a kölyköknek, hogy annyit egyenek, amennyi tetszik: kétharmaduknál csípődiszplázia alakult ki, míg a normálisan táplált kölykök esetében ez a szám kb. 30%-ra volt tehető. Egy másik, német juhászkutyákkal végzett kutatásból kiderült az is, hogy a túlsúlyos kölyköknél kétszer akkora volt az esélye a betegség megjelenésének, mint egészséges testsúlyú társaiknál.

 

 

A gének játéka?

 

Poligenetikus multifaktoriális betegség, magyarán: kialakulásában egynél több gén is szerepet játszik, emellett több külső tényező is hat rá. A csípődiszplázia-génekkel rendelkező kutyák egy részénél jön létre a rendellenesség, míg a génnel nem rendelkezők a veszélyzónán kívül állnak. Ahol jelen vannak ezek a gének, tünetmentes hordozónak minősülhet a kutya, ami azt jelenti, hogy utódainál akkor is megjelenhet a betegség, ha a szülők, nagyszülők nem adták jelét. Ezért is fontos, hogy kizárólag megbízható tenyésztőtől vásároljunk kölyköt, ahol a tenyésztésbe vont egyedek mindegyike egészséges, genetikai betegségektől mentes. Ezt szűrésekkel, állatorvosi igazolásokkal lehet bizonyítani, például hivatalos diszplázia-szűrés elvégzésével.

 

 

Honnan lehet tudni, hogy diszpláziás a kutya?

 

A csípődiszplázia a kutyák leggyakoribb mozgásszervi betegségének tekinthető mind fajtatiszta kutyáknál, mind keverékeknél. A rendellenesség súlyos formája már 1 éves kor alatt megmutatkozhat, rendszerint 6 és 12 hónapos kor között diagnosztizálják, míg krónikus formája későbbi életkorokhoz köthető.

 

 

Csípődiszplázia - A kutya nehezen mozog, gyakraban lefekszik
Csípődiszplázia - A kutya nehezen mozog, gyakraban lefekszik
Fotó: Twitter

 

 

A csípőízületi diszplázia tünetei

 

A klinikai tünetek nagy változatosságot mutatnak, ezért ha alábbiakat észleljük kutyánkon, mindenképpen látogassunk el állatorvosunkhoz:

  • Fájdalom*
  • Merevség
  • A kutya egyre kevésbé tolerálja a testmozgást
  • A kutya nehezen kel fel, ül vagy fekszik le
  • Járása megváltozik, inog, imbolyog
  • Sántít egyik vagy mindkét hátsó lábára**
  • Kerüli a lépcső használatát
  • Kerüli az autóba történő ki- és beugrálást (inkább mászik vagy megtorpan, segítségkérőn néz a gazdira)
  • Futás közben nyusziugráshoz hasonlóan lép hátsó lábaival
  • Séta közben kattogó hang hallatszik a csípőízületnél
  • Érzékenyen reagál, ha megérintjük csípőjét és a környező testrészeket (például simogatás, fésülés, fürdetés, kozmetikázás, vizsgálat, stb. közben)
  • A combizmok sorvadásnak indulnak

 

Mivel a kutyák fájdalomtűrő képessége messzemenően túlmutat az emberén, egyéb tünetek hiányában sokáig rejtve is maradhat az állapot. Előfordul, hogy csupán érzékenyen reagál arra, ha megpaskolják hátát és a csípő tájékát, erős fájdalom esetén azonban moroghat, odakaphat. Ezért is fontos, hogy már a kezdeti jeleknél kérjünk egy alapos kivizsgálást! A hirtelen fellépő agresszió hátterében ugyanis elviselhetetlen fájdalom is állhat! Végtagjai szakszerű átmozgatása esetén a legtöbb kutya már fájdalmat jelez, amely csípődiszpláziára is utalhat.

 

** A sántítás mértéke függ az ízületi elváltozások kiterjedésétől, de nem minden esetben korrelál a röntgenen látható állapottal. Egyes kutyáknál még akkor sem jelennek meg klinikai tünetek, ha a felvételek jelentős elváltozást mutatnak. Másoknál azonban minimális eltérések is komoly fájdalommal és sántasággal járhatnak. 

 

 

Csípődiszplázia - Nagytestű kutyák keverékeinél is kialakulhat
Csípődiszplázia - Nagytestű kutyák keverékeinél is kialakulhat
Fotó: Pinterest

 

 

A hátsó végtagok gyengesége és fájdalma tipikus tünet, a kutya bizonytalanul, imbolyogva jár, nem szívesen kel fel ülő, fekvő pozícióból. Másoknál sántítás és a lépcsőzés, ugrálás kerülése jelzi, hogy baj van. Ezek a tünetek már néhány hónapos korban is megmutatkozhatnak, de általában 1-2 éves kor körül fokozódnak. A röntgennel kimutatott enyhe fokú dysplasia következtében fellépő ízületi gyulladás klinikai tünetei gyakran csak későbbi életszakaszban válnak nyilvánvalóvá. A csont degeneratív elváltozása éveken át tünetmentes maradhat, így nem ritka, hogy a kölyökkorban kezdődő betegségre utaló jelek később mutatkoznak meg, ami megnehezítheti a kezelést és jelentősen kihat a kutya életminőségére.

 

 

Mely kutyáknál jellemzőbb?

 

Főként a gyorsan növő, nagytestű kutyák érintettek, de mérettől függetlenül megjelenhet közepes és kisebb társaiknál is. Az alábbi fajtáknál és keverékeiknél gyakoribb az állapot: újfundlandi, bernáthegyi, óangol juhászkutya (bobtail), rottweiler, német juhászkutya, golden retriever, labrador retriever, szamojéd, alaszkai malamut, masztiffok és bulldogok. 

 

Egyéb hajlamosítő tényezők:

  • Ha a kutya testének hossza meghaladja a magasságát
  • Magas BMI-index
  • Ivartalanítás
  • Egy éves kor alatti kutyáknál jellemzően az ízületben elmozduló csontok sorozatos, apró sérülései adják a diagnózist röntgenen
  • Fiatal és középkorú kutyáknál jellemzőbb az ízületi gyulladáshoz köthető fájdalom és a sántítás

 

 

Diszplázia - Az óriásfajták is érintettek
Diszplázia - Az óriásfajták is érintettek
Fotó: dailypaws.com

 

 

A csípődiszplázia és a degeneratív ízületi elváltozások, betegségek kialakulását a gének mellett a táplálás és a környezeti tényezők is befolyásolják. Ha nagytestű kutyát szeretnénk, érdemes már a kölyök befogadásától kezdve a leendő méretének megfelelő táplálékkal etetni, például „large” jelzővel illetett, speciális ízületvédőket is magában foglaló kölyöktáppal.

 

 

Hogyan diagnosztizálják?

 

A diszpláziás kutyák nagy része általában akkor kerül állatorvoshoz, amikor a gazdi szokatlan tüneteket észlel kedvencén, például sántít, nehezen kell fel, nem szívesen ugrik be az autóba, stb. Szerencsés esetben a fájdalom már kisebb elváltozásnál megjelenik, amelyen könnyebben lehet segíteni, míg sokaknál már előrehaladott állapotot jelez. Fizikális vizsgálat, a végtagok átmozgatása után a röntgenfelvétel adhat pontosabb diagnózist. Bizonyos esetkben szükség lehet CT vagy MRI vizsgálatra is. Célszerű konzultációt kérni ortopéd specialistától a megfelelő terápia megtalálása érdekében.  

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

 

Forrás: fitzpatrickreferrals.co.uk, vcahospitals.com
Indexkép forrás: Unsplash - Steve Smith
Cikk első megjelenése: 2021. november 17.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés
Ha szeretnénk, hogy kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott legyen, gondoskodnunk kell egészségéről is. Ennek elengedhetetlen része az, hogy legalább évente egy alkalommal ellátogassunk az állatorvoshoz. Mire számíthatunk az állapotfelmérés során?

Honnan tudom, hogy túlsúlyos a kutyám és mit tehetek ellene? Honnan tudom, hogy túlsúlyos a kutyám és mit tehetek ellene?
Az elhízás veszélyei kedvenceinket sem kímélik - jól tudjuk, de vajon képesek vagyunk felismerni a túlsúlyra utaló jeleket? Hogyan szabadulhatunk meg a feleslegtől?

Ehet a kutya uborkát? Ehet a kutya uborkát?
Nem minden zöldség és gyümölcs egészséges a kutyák számára, de bőven akadnak olyanok, amelyeket a kutya is biztonsággal fogyaszthat. A kígyóuborka is ide tartozik – egészséges alternatívája lehet az előregyártott jutalomfalatoknak.

Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat
Hm, itt valami bűzlik... Csak nem a kutya? De hiszen nem is koszos! Vagy mégis? Néhány egyszerű ötlet segítségével szerencsére útját állhatjuk a zavaró illatoknak.

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület Beagle Club Online AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nagy-Britannia legrondább kutyája lett az idei Deadpool mozi sztárja Hírek - Címlapon
Nagy-Britannia legrondább kutyája lett az idei Deadpool mozi sztárja
Ehet a kutya sárgadinnyét? Hírek - Címlapon
Ehet a kutya sárgadinnyét?