A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutya szeretetnyelve - Hogyan mondd el kedvencednek, hogy szereted?

2020. május 16., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Kutyáink sajátos jelzésekkel adják tudtunkra, hogy szeretnek minket - az alábbi pontok segítségével pedig mi is könnyedén elmesélhetjük nekik, mit érzünk irántuk.



Különleges helyet foglalnak el életünkben és szívünkben is, az egyik aprócska csücsök csakis nekik van fenntartva. A legédesebb, legjátékosabb, legodaadóbb és legmegértőbb partnerek tudnak lenni, talán még jobban is szeretjük őket, mint embertársainkat. Abból, ahogyan bánunk velük, tudják, milyen érzelmekkel viseltetünk irántuk. Lássuk, hogyan mondhatjuk el nekik, hogy mi is szeretjük őket oly módon, hogy ők is tisztán értsék.

 

1. Dőlj neki 

Az ölelést valójában sokkal kevésbé találják élvezetesnek, mint hinnénk. Első pontunk azonban remek alternatívája az általunk természetesnek tartott mozdulatra, ugyanis a kutyák szeretetnyelvén ez jelenti az igazi ölelést! Dőlj neki gyengéden, finoman, ahogy számára is kellemes. Bizonyára Te is tapasztaltad már, ahogy kutyád kedvesen neked dől vagy rád hajtja fejét pihenés közben. Nemcsak kényelmes kispárnát keresett, hanem egyúttal irántad érzett szeretetét is kifejezte ily módon.

 

A kutya szeretetnyelve - Dőlj neki

 

 

2. Húzd fel a szemöldököd

Jól tudjuk, ha mereven, szigorúan bámulunk a kutya szemébe, akár félelmet vagy agressziót is generálhatunk benne. Ám ha lágy, szeretetteljes tekintettel nézünk rá, ő pedig visszanéz ránk, mindkettőnk szervezetében megindul az oxitocin – az ún. szeretethormon – termelődése, mely erősíti a kutya-gazdi közötti kötődést. Kedvencünk érezni fogja, hogy figyelünk rá, törődünk vele, fontos számunkra. Minél „kíváncsibbra” sikerül arckifejezésünk, annál nagyobb érdeklődéssel reagálnak ők is. 

 

A kutya szeretetnyelve - Húzd fel a szemöldököd

 

 

3. Engedd, hogy veled aludjon

Te megengeded, hogy az ágyadban aludjon? Ha eddig nem tetted, lehet, éppen itt az ideje kipróbálni! A falkában élő kutyák egymás mellett – akár egymáson – alszanak, így kedvencünk számára is biztonságérzetet és melegséget nyújt, ha a szeretett gazdi mellett hajthatja álomra a fejét. Ha valamilyen oknál fogva mégsem szeretnénk beengedni ágyunkba, de hálószobánkban alhat saját fekhelyén, esetleg a kanapéra felengedjük napközben vagy esti olvasás, tévénézés közben, az is erősíteni fogja kötődésünket. Kutyád érezni fogja szeretetedet, a közös alvás pedig még egészséges is!

 

A kutya szeretetnyelve - Engedd, hogy veled aludjon

 

 

4. Fésülgetés, masszírozás

A legtöbb kutya szereti, ha kedvesen megérintik, megsimogatják – a pocaksimit pedig egyenesen imádják! A kutya simogatása pozitív hatással van mind a gazdira, mind kedvencére: csökkenti a feszültséget, oldja a stresszt, s az érintés közben termelődő oxitocin hatására kapcsolatunk is egyre szorosabbá válik. Érintsd meg azokon a pontokon, ahol kifejezetten kellemes számára, s ha odáig van egy kis dögönyözésért, masszírozd meg vállát, hátát, derekát, garantáltan tetszeni fog neki. 

 

A kutya szeretetnyelve - Kutyamasszázs

 

 

5. Vakard meg a füle tövét

A kutyák füle gazdagon el van látva idegvégződésekkel, érintés hatására endorfin szabadul fel a szervezetükben. A fül masszírozása tulajdonképpen egyfajta természetes drog, mely egyszerre villanyozza fel és lazítja el kedvencünket. Tapasztalhattuk már, ahogy imádott négylábúnk odadugja kezünk alá a fejét, belehajtja fülét, és ahogy elkezdjük masszírozni, pillanatok alatt transzba esik. Félig lehunyt szemmel vagy lassan hunyorogva élvezik a dögönyözést, míg végül ránk dőlnek vagy le is csúsznak a padlóra. Számukra a fülvakargatás egyértelmű jele szeretetednek. 

 

A kutya szeretetnyelve - Fülvakarászás

 

 

6. Etesd kézből

A kézből történő etetés segíthet a kötődés kialakításában és szorosabbra fűzésében. Sokkal intimebb, közvetlenebb módja az etetésnek, mint amikor elétesszük a teli tálat és magára hagyjuk. Az újonnan érkezett négylábú családtag könnyebben megszokja jelenlétünket, ha időnként kézből etetjük. Egy visszahúzódó, félős kutya számára is kellemesebbé válhat társaságunk, hiszen közvetlenül tőlünk érkezik az étel, mely alapvető szükséglete az életbenmaradáshoz. Másik előnye, hogy habzsolás helyett lassabban tudja elfogyasztani eledelét, s az ételféltési problémának is elejét vehetjük. 

 

A kutya szeretetnyelve - Etesd kézből

 

 

6. Séta - tanulás, mozgás és mókázás együtt

A megfelelő viselkedés kialakítása, az alapvető parancsszavak elsajátítása elengedhetetlen részét képezik a kutya-gazdi kapcsolatnak, s ha ezt pozitív megerősítéssel tesszük, szeretetünket is kifejezhetjük vele kedvencünk irányába. A jutalomfalat, a dícséret, a közös játék nemcsak a képzés és kötődésünk miatt fontosak, hanem azért is, mert általuk kutyánk tudni fogja, hogy tőlünk érkeznek mindazon dolgok, melyek számukra kedvesek. A mindennapi rutin betartása pedig szintén azt jelzi számára, hogy gondoskodunk igényeiről, szükségleteiről és jóllétéről is.

 

A kutya szeretetnyelve - Közös séták

 

 

8. Beszélj hozzá

Talán az egyik legerőteljesebb, legkifejezőbb módja, hogy tudassuk kedvencünkkel, mennyire szeretjük. Hanglejtésünkből, hangunk erejéből, s a mondanivalónkhoz illő arckifejezésünkből könnyedén összerakják a képet. Sőt! Hamar megjegyzik egy-egy sűrűn használt szó vagy kifejezés és aktuális érzelmi állapotunk közötti összefüggést, így nemcsak a Naaagyon ügyes vagy!, Milyen oookos ez a kutyus! hanem a csodálatos Szeretlek szavunkat is megértik. Ismételjük hát minél gyakrabban!

 

A kutya szeretetnyelve - Beszélj hozzá

 

Te hogyan mondod el kutyádnak, hogy szereted?  

Forrás: littlethings.com
Indexkép forrás: littlethings.com
Cikk első megjelenése: 2017. június 08.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg
"A legfontosabb, amit Ginger tanított nekem, talán pont az, hogy sohasem késő újrakezdeni."

5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán 5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán
Mit tegyünk, és mit ne tegyünk, amikor úgy hozza az élet, hogy a sétán összetalálkozunk egy segítőkutyával és gazdijával?

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul
„Fogalmam sincs, mihez kezdenék nélküle. Egészen más lenne az életem, ha Echo nem lenne benne.”

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Praktiker AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kis csínytevésért vascső – állatkínzásért kell felelnie a bántalmazó gazdának Hírek - Címlapon
Kis csínytevésért vascső – állatkínzásért kell felelnie a bántalmazó gazdának
Munkaruhás tacskók segítenek a futárként dolgozó gazdijuknak a csomagszállításban Hírek - Címlapon
Munkaruhás tacskók segítenek a futárként dolgozó gazdijuknak a csomagszállításban