A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Te megengeded, hogy az ágyadban aludjon?

Gazdival, vagy a kosárban – Mi a helyes döntés?


2018. december 22., 08:15


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!




A kutyáknak közel 50%-a ágyban aludhat a gazdája mellett, igazolta egy nemzetközi felmérés. Az is kiderült, hogy a gazdáknak körülbelül 60%-a szívesen látja házikedvencét a saját hálójában fajtól függetlenül. Egyesek azt állítják, hogy segíti őket a zavartalan alvásban…



A felmérések eredményeiből kiindulva egyre nő azoknak a kutyásoknak a száma, akik előszeretettel alszanak kedvencükkel, ebből kifolyólag növekszik azoknak az aránya is, akik az éjszakát nem tudják végigaludni kedvencük zargatása miatt.

 

Miért jó, ha velünk pihen?

 

A puha, szőrös állattal való alvás felidézi a gyermekkori plüssállatos élményeket, nyugalmat áraszt, és biztonságérzetet ad.

 

Minket is megnyugtat a tény, hogy kutyánkat magunk mellett tudjuk, amíg fel nem ébred. Így hamarabb kapunk jelzést az esetleges sétálási szándékról, rosszullétről, vagy idegen jelenlétéről a bejárati ajtónál.

 

Kutya az ágyban - ez a lehető legjobb módja
Kutya az ágyban - ez a lehető legjobb módja
Fotó: vetriscience.com

 

  • Az egyedülálló felnőtteknél rendszeres. Pótolja az élettárs hiányát és erős érzelmi kötődést alakít ki. Nem véletlenül szeretünk annyira a kisállathoz bújni. Sajnos a mai társadalomban ez a tartós emberi kapcsolatok meglétének és igényének hiányához vezet.
  • Jót tesz az ebnek és a kutya-gazda kapcsolatnak. Ha egy félősebb, esetleg bizalmatlan négylábúval élünk együtt, könnyen lehet, hogy a gazdival alvás segít a probléma megoldásában, ugyanis egy különleges, bensőséges kapcsolatot alakít ki.
  • Vérnyomáscsökkentő és stresszoldó hatását tudományosan is bizonyították. Aki kutyával alszik, sokkal kiegyensúlyozottabban éli a mindennapjait, akár munka, akár magánélet tekintetében.

 

Miért ne engedjük?

 

Gyakori, hogy rontja az alvás minőségét az eb jelenléte a saját ágyunkban. Szuszognak, horkolnak, elterpeszkednek, míg végül nekünk csak az ágy legszéle jut. (A felmérések során a megkérdezetteknek kb. 30%-a állította, hogy legalább egyszer felébred kedvence miatt éjjel.) Egyesek még a meleg takaró alá is bebújnak, sőt követelik, hogy betakarózhassanak. Más kutyák megjegyzik, hogyan alszik egy ember, és felveszik ugyanazt a pózt: fejük a párnán pihen, míg testük be van takarva. Természetesen ilyenkor elégedetten szuszognak, és a lehető leghatározottabb parancsnak is nehezen engedelmeskednek.

 

Az ágyban alvás hátulütője, hogy a kutya "szörnyeteggé" válhat. Ha nem kezeljük megfelelően a főnök ágyában alvás kérdését, könnyen lehet, hogy egy territórium védő, matracról vicsorgó ebbel találjuk szembe magunkat, ha belépünk a hálószobába. Természetes körülmények között a kutyának és gazdának is megvan a saját helye, amit a négylábú tiszteletben is tart. Amint beengedjük az ágyunkba, ez a rend felborul, a szabályok értelmetlenné válnak. Fontos ilyenkor a következetesség! A kezdetektől legyen egy vezényszavunk rá, hogyha azt kérjük, menjen le az ágyból, akkor az történjen is meg. Ellenkező esetben büntetés, leszidás, vagy kényelmi tilalom járhat.

 

A gyerekek is szeretnek a kutyával aludni
A gyerekek is szeretnek a kutyával aludni
Fotó: wordpress.com

 

  • Párkapcsolati problémákat okoz. Egyre több kiskutyástól hallani, hogy kedvence nem engedi be a párját az ágyba, vagy morogja, mielőtt befekszik. Sajnos ez a legtöbbször nem vezet jóra, így tartassuk be a lefektetett szabályokat. A rangsorban ne a kutya legyen az első!
  • Allergia kiváltó oka lehet az állatszőr, az utcáról felhozott fertőzésekről, orrán, mancsán ragadt férgekről nem is beszélve. Ügyeljünk a tisztaságra, és a gyakori huzatcserére, hogy ebből ne legyen gond!

Mindenkinek a saját döntése, kutyával alszik-e vagy anélkül. Bizonyosan függ ez a saját, és kutyánk személyiségétől is. Összességében persze jó a kutyával aludni, és a felsorolt negatívumok ellenére legtöbben ezt az utat választjuk. 

 

Kíváncsiak vagyunk: Ti hogy alszotok? Beengeditek kutyátokat az ágyba? 

 

 

 

Forrás: healthypets.mercola.com, napidoktor.hu
Indexkép forrás: pranaholistic.ca
Cikk első megjelenése: 2015. szeptember 25.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához? Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához?
Kutyaválasztáskor ösztönösen is a személyiségünkhöz legjobban illő négylábút szeretnénk megtalálni. Ebben segíthetnek a fajtaleírások, melyekből olyan fontos dolgokat is megtudhatunk, mint a fajta megjelenése, testmérete, mozgásigénye és jelleme. Olykor viszont meglepetést okozhat, ha kiszemeltünk nem igazán felel meg az „ideális” képnek. Mi történhetett?

Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek
Csupa vidámság és lelkesedés? Folyton zizeg vagy inkább lustálkodós, és egykedvűen szemléli a világ menetét? Netán agresszív? Mert hát "olyan fajta" - akkor itt az ideje leszámolni a sztereotípiákkal!

Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák? Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák?
A kistestű kutyákról gyakran vélekednek úgy az emberek, hogy morcosabbak, mint nagyobb társaik. Mi okozhatja ezt?

6 tipp, hogy kellemesebbé tegyük a kutya számára a szobakennelt 6 tipp, hogy kellemesebbé tegyük a kutya számára a szobakennelt
Ha valamilyen okból kifolyólag ketrecet kell használnunk otthon, fontos, hogy a kutya ne büntetésként élje meg a helyzetet. Mit tehetünk, hogy jól érezze magát benne?

Miért szeretne mindig hozzám érni a kutyám? Miért szeretne mindig hozzám érni a kutyám?
A Te kedvenced is igényli az érintést? Bökdös az orrával vagy rád teszi a mancsát? Miért csinálja?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor Beagle Club Online Egyedi kutyás ajándéktárgyak Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ilyen volt 100 éve egy kutyakiállítás! Hírek - Címlapon
Ilyen volt 100 éve egy kutyakiállítás!
30 napos kutyás kihívás - hatodik feladat - szlalom láb között Hírek - Címlapon
30 napos kutyás kihívás - hatodik feladat - szlalom láb között