A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Te megengeded, hogy az ágyadban aludjon?

Gazdival, vagy a kosárban – Mi a helyes döntés?


2018. december 22., 08:15


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!




A kutyáknak közel 50%-a ágyban aludhat a gazdája mellett, igazolta egy nemzetközi felmérés. Az is kiderült, hogy a gazdáknak körülbelül 60%-a szívesen látja házikedvencét a saját hálójában fajtól függetlenül. Egyesek azt állítják, hogy segíti őket a zavartalan alvásban…



A felmérések eredményeiből kiindulva egyre nő azoknak a kutyásoknak a száma, akik előszeretettel alszanak kedvencükkel, ebből kifolyólag növekszik azoknak az aránya is, akik az éjszakát nem tudják végigaludni kedvencük zargatása miatt.

 

Miért jó, ha velünk pihen?

 

A puha, szőrös állattal való alvás felidézi a gyermekkori plüssállatos élményeket, nyugalmat áraszt, és biztonságérzetet ad.

 

Minket is megnyugtat a tény, hogy kutyánkat magunk mellett tudjuk, amíg fel nem ébred. Így hamarabb kapunk jelzést az esetleges sétálási szándékról, rosszullétről, vagy idegen jelenlétéről a bejárati ajtónál.

 

Kutya az ágyban - ez a lehető legjobb módja
Kutya az ágyban - ez a lehető legjobb módja
Fotó: vetriscience.com

 

  • Az egyedülálló felnőtteknél rendszeres. Pótolja az élettárs hiányát és erős érzelmi kötődést alakít ki. Nem véletlenül szeretünk annyira a kisállathoz bújni. Sajnos a mai társadalomban ez a tartós emberi kapcsolatok meglétének és igényének hiányához vezet.
  • Jót tesz az ebnek és a kutya-gazda kapcsolatnak. Ha egy félősebb, esetleg bizalmatlan négylábúval élünk együtt, könnyen lehet, hogy a gazdival alvás segít a probléma megoldásában, ugyanis egy különleges, bensőséges kapcsolatot alakít ki.
  • Vérnyomáscsökkentő és stresszoldó hatását tudományosan is bizonyították. Aki kutyával alszik, sokkal kiegyensúlyozottabban éli a mindennapjait, akár munka, akár magánélet tekintetében.

 

Miért ne engedjük?

 

Gyakori, hogy rontja az alvás minőségét az eb jelenléte a saját ágyunkban. Szuszognak, horkolnak, elterpeszkednek, míg végül nekünk csak az ágy legszéle jut. (A felmérések során a megkérdezetteknek kb. 30%-a állította, hogy legalább egyszer felébred kedvence miatt éjjel.) Egyesek még a meleg takaró alá is bebújnak, sőt követelik, hogy betakarózhassanak. Más kutyák megjegyzik, hogyan alszik egy ember, és felveszik ugyanazt a pózt: fejük a párnán pihen, míg testük be van takarva. Természetesen ilyenkor elégedetten szuszognak, és a lehető leghatározottabb parancsnak is nehezen engedelmeskednek.

 

Az ágyban alvás hátulütője, hogy a kutya "szörnyeteggé" válhat. Ha nem kezeljük megfelelően a főnök ágyában alvás kérdését, könnyen lehet, hogy egy territórium védő, matracról vicsorgó ebbel találjuk szembe magunkat, ha belépünk a hálószobába. Természetes körülmények között a kutyának és gazdának is megvan a saját helye, amit a négylábú tiszteletben is tart. Amint beengedjük az ágyunkba, ez a rend felborul, a szabályok értelmetlenné válnak. Fontos ilyenkor a következetesség! A kezdetektől legyen egy vezényszavunk rá, hogyha azt kérjük, menjen le az ágyból, akkor az történjen is meg. Ellenkező esetben büntetés, leszidás, vagy kényelmi tilalom járhat.

 

A gyerekek is szeretnek a kutyával aludni
A gyerekek is szeretnek a kutyával aludni
Fotó: wordpress.com

 

  • Párkapcsolati problémákat okoz. Egyre több kiskutyástól hallani, hogy kedvence nem engedi be a párját az ágyba, vagy morogja, mielőtt befekszik. Sajnos ez a legtöbbször nem vezet jóra, így tartassuk be a lefektetett szabályokat. A rangsorban ne a kutya legyen az első!
  • Allergia kiváltó oka lehet az állatszőr, az utcáról felhozott fertőzésekről, orrán, mancsán ragadt férgekről nem is beszélve. Ügyeljünk a tisztaságra, és a gyakori huzatcserére, hogy ebből ne legyen gond!

Mindenkinek a saját döntése, kutyával alszik-e vagy anélkül. Bizonyosan függ ez a saját, és kutyánk személyiségétől is. Összességében persze jó a kutyával aludni, és a felsorolt negatívumok ellenére legtöbben ezt az utat választjuk. 

 

Kíváncsiak vagyunk: Ti hogy alszotok? Beengeditek kutyátokat az ágyba? 

 

 

 

Forrás: healthypets.mercola.com, napidoktor.hu
Indexkép forrás: pranaholistic.ca
Cikk első megjelenése: 2015. szeptember 25.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti! Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti!
Az embert már a kezdetektől foglalkoztatja, mit jelentenek álmai. Hiedelmek szerint akár a jövőt is mutathatja, sokak szerint szövevényes magyarázata van a megjelenő jelképeknek. Persze mindebben nem kötelező hinni, hiszen semmilyen bizonyíték nincs ezekre, ám eljátszani a gondolattal mégis érdekes.

Miért van az, hogy a kutyák pillanatok alatt képesek elaludni? Miért van az, hogy a kutyák pillanatok alatt képesek elaludni?
Még csak most tette le a fejét, és már hortyog is békésen. Netán álmodik is. De ilyen gyorsan?

Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között
A menangiómák genetikai felépítése meglehetős hasonlóságot mutat az ember legjobb barátjánál is.

Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál
Rendkívül ijesztő látvány, késői felismerés esetén pedig életveszélyessé is válhat, ha a kullancs csípése következtében bénulás jelentkezik a kutyánál. Mit kell tudni az állapotról és a megelőzésről?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Beagle Club Online EB OVO Közhasznú Egyesület MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ilyen volt 100 éve egy kutyakiállítás! Hírek - Címlapon
Ilyen volt 100 éve egy kutyakiállítás!
30 napos kutyás kihívás - hatodik feladat - szlalom láb között Hírek - Címlapon
30 napos kutyás kihívás - hatodik feladat - szlalom láb között