A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés

Ilyen volt 100 éve egy kutyakiállítás!

2018. december 23., 08:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű
Kosárugrás, parfümfelhők és jelmez-versenyek. Hogy mi a közös bennük? Mind egy kutyakiállítás programja volt! Furcsa versenyek, státuszszimbólumként szereplő méregdrága kutyák - ilyen volt egy kiállítás 100 éve!A 19. század végén és a 20. század elején járunk. Angliában és Amerikában ekkor szerveződtek meg az első kutyakiállítások.

A legelső, csak kutyák számára szervezett kiállítást 1859. január 28-29-én rendezték meg Richard Brailsford kezdeményezésére. (Eddig csak valamilyen nagyszabású esemény, mezőgazdasági bemutatók kapcsán mutattak be kutyákat.) Helyszíne a Newcastle-on-Tyne városi csarnoka volt. Ekkor még nem voltak külön kategóriák a kutyák számára, egyetlen osztályban indítottak minden fajtát. Ezen a kiállításon 60 kutya vett részt, pointerek és szetterek.

 

A győztes nagy büszkeségére vált a gazdának, értéke erősen megnőtt. A díjnyertes kutya emelte gazdája tekintélyét, státuszát a kutyás körökben. A kiállítások társadalmi eseményként is szolgáltak: a nők felvették legdrágább bundáikat, szőrméiket, legdivatosabb kalapjaikat - így mutatták be legszebb, legelegánsabb kutyáikat.

 

 

 

 

Korábban, az ipari forradalom hatására nőtt meg az igény a kedvtelésből tartott fajtákra, ekkor kezdték el jobban becsülni a fajtatiszta kutyákat is - ami eddig csak az arisztokratákra volt jellemző. Ennek oka nagyon egyszerű: az emberek a városokba költöztek a több munka reményében. Az állatokkal való kapcsolatot mégsem akarták teljesen megszakítani, így fordultak a kutyához, mint kedvtelésből tartott társállathoz.

 

A fajtatiszta kutyák értéke gyakran igen magasra hágott: egy tenyésztő, Mrs. Ashton Cross például 1907-ben került címlapra, amikor is egy amerikai gyáros ajánlatát utasította vissza, aki  pekingi kutyáit szerette volna megvenni nem kevesebb, mint 32,000 fontért. (Ez ma kb.3.000.000. fontot ér.)

 

A legkisebb kutyák is részt vettek a kiállításokon
A legkisebb kutyák is részt vettek a kiállításokon

 

A képeket nézegetve visszacsöppenhetünk egészen a kiállítások kezdetihez. Szinte rá sem ismerünk a mai kiállításokra, nemigaz? Kezdődjék az időutazás!

 

Elegáns nő elegáns borzoikkal

 

A legkisebb kiállított kutyák

 

Hangulat a kutyakiállításon

 

A kosárugrás is része volt a kutyakiállításnak

 

Gyerek egy angol bulldoggal

 

Bulldogok a kiállításon

 

Kicsi gyerek nagy kutyával

 

Dalmaták

 

Kosztümverseny a kutyakiállításon

 

Készülés a kutyakiállításra

 

Divat és kutya

 

 

 

Forrás: dailymail.co.uk
Indexkép forrás: dailymail.co.uk
Cikk első megjelenése: 2015. augusztus 18.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szeresd az állatokat! - Plakátok a ‘30-as évekből az állatok védelméért Szeresd az állatokat! - Plakátok a ‘30-as évekből az állatok védelméért
Szívmelengető plakátok készültek az 1930-as évek Amerikájában, hogy felhívják a figyelmet az állatok védelmére. A plakátokon nem csak kutyák, de macskák és lovak is megjelennek - hiszen mindannyian vágynak a szeretetünkre és törődésünkre.

Kutyák a mozivásznon – A filmtörténet 5 ikonikus szereplője Kutyák a mozivásznon – A filmtörténet 5 ikonikus szereplője
Toto, Lassie, Benji... Hűségesek, szeretetteljesek, és még a képernyőn keresztül is megannyi érzelmet ébresztenek bennünk. Évtizedek óta kedvenceink, de tudjuk, kik keltették életre az elképzelt négylábú hősöket?

Kutyák a történelemben: a Titanic négylábú utasai Kutyák a történelemben: a Titanic négylábú utasai
Az óceánjáró első útja dicsőség helyett végzetes katasztrófába torkolott. Kevesen tudják azonban, hogy a hajón nemcsak emberek, hanem kutyák is utaztak. Rájuk emlékezünk.

Megható módon reagált a kutyás házaspár a "Mikor jön már a baba?" kérdésre Megható módon reagált a kutyás házaspár a "Mikor jön már a baba?" kérdésre
Bájos képekkel tették egyértelművé, hogy nekik bizony már van gyermekük – még akkor is, ha négylábú.

Így lopta el a showt egy kutya a gazdái esküvőjén Így lopta el a showt egy kutya a gazdái esküvőjén
Egy esküvőt megszervezni nagy feladat, és még a részletes tervezés ellenére is akadnak nem várt szituációk, meglepetések. Hát még akkor, ha kutyás az esküvő! Bizony vidám pillanatokat okozhatnak a négylábúak a nagy napon…

Kutyaőrültek eljegyzési fotói - a 101 kiskutya után szabadon Kutyaőrültek eljegyzési fotói - a 101 kiskutya után szabadon
Minden kutyabolond ilyen fotókra vágyik: a jegyespárról készült képeken megelevenedik Walt Disney klasszikusának kedves jelenete. Természetesen a kutyák sem maradhattak le a képekről!

Nem csak a kiállítás legjobbja, de a közönség kedvence is lett a tacsi, akinek a kiállítás közepén "akadt dolga" Nem csak a kiállítás legjobbja, de a közönség kedvence is lett a tacsi, akinek a kiállítás közepén "akadt dolga"
Ha menni kell, akkor menni kell. Akkor is, ha épp egy rangos kutyakiállítás közepén vagy, és épp át kéne venned a kiállítás legjobbjának szóló díjat.

8 ikonikus filmjelenet kutyákkal újragondolva 8 ikonikus filmjelenet kutyákkal újragondolva
Imádjuk a kutyánkat. És ezt nem csak úgy mondjuk. Számunkra a kutya családtag, barát is. Sőt, gyakran meg szoktuk jegyezni: lassan jobban szeretem a kutyámat, mint az embereket.

Kutyás fotók a 38. Magyar Sajtófotó díjazottjai között Kutyás fotók a 38. Magyar Sajtófotó díjazottjai között
Több mint 6000 kép közül választotta ki a nemzetközi zsűri a legjobb képeket a 38. Magyar Sajtófotó Pályázaton a legjobbakat.

Fotópályázat: íme, 2019 legjobb képei! Fotópályázat: íme, 2019 legjobb képei!
Megszületett az idei fotópályázatunk várva várt eredménye! Szebbnél szebb képek érkeztek, a verseny idén is nagyon szoros volt, köszönjük, hogy megmutattátok gyönyörű alkotásaitokat nekünk!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Ebugatta AEGON Magyarország Zrt. Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Te is úgy várod a karácsonyt, ahogy ez a kutya? Hírek - Címlapon
Te is úgy várod a karácsonyt, ahogy ez a kutya?
Te megengeded, hogy az ágyadban aludjon? Hírek - Címlapon
Te megengeded, hogy az ágyadban aludjon?