A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ilyen volt 100 éve egy kutyakiállítás!

2018. december 23., 08:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű
Kosárugrás, parfümfelhők és jelmez-versenyek. Hogy mi a közös bennük? Mind egy kutyakiállítás programja volt! Furcsa versenyek, státuszszimbólumként szereplő méregdrága kutyák - ilyen volt egy kiállítás 100 éve!A 19. század végén és a 20. század elején járunk. Angliában és Amerikában ekkor szerveződtek meg az első kutyakiállítások.

A legelső, csak kutyák számára szervezett kiállítást 1859. január 28-29-én rendezték meg Richard Brailsford kezdeményezésére. (Eddig csak valamilyen nagyszabású esemény, mezőgazdasági bemutatók kapcsán mutattak be kutyákat.) Helyszíne a Newcastle-on-Tyne városi csarnoka volt. Ekkor még nem voltak külön kategóriák a kutyák számára, egyetlen osztályban indítottak minden fajtát. Ezen a kiállításon 60 kutya vett részt, pointerek és szetterek.

 

A győztes nagy büszkeségére vált a gazdának, értéke erősen megnőtt. A díjnyertes kutya emelte gazdája tekintélyét, státuszát a kutyás körökben. A kiállítások társadalmi eseményként is szolgáltak: a nők felvették legdrágább bundáikat, szőrméiket, legdivatosabb kalapjaikat - így mutatták be legszebb, legelegánsabb kutyáikat.

 

 

 

 

Korábban, az ipari forradalom hatására nőtt meg az igény a kedvtelésből tartott fajtákra, ekkor kezdték el jobban becsülni a fajtatiszta kutyákat is - ami eddig csak az arisztokratákra volt jellemző. Ennek oka nagyon egyszerű: az emberek a városokba költöztek a több munka reményében. Az állatokkal való kapcsolatot mégsem akarták teljesen megszakítani, így fordultak a kutyához, mint kedvtelésből tartott társállathoz.

 

A fajtatiszta kutyák értéke gyakran igen magasra hágott: egy tenyésztő, Mrs. Ashton Cross például 1907-ben került címlapra, amikor is egy amerikai gyáros ajánlatát utasította vissza, aki  pekingi kutyáit szerette volna megvenni nem kevesebb, mint 32,000 fontért. (Ez ma kb.3.000.000. fontot ér.)

 

A legkisebb kutyák is részt vettek a kiállításokon
A legkisebb kutyák is részt vettek a kiállításokon

 

A képeket nézegetve visszacsöppenhetünk egészen a kiállítások kezdetihez. Szinte rá sem ismerünk a mai kiállításokra, nemigaz? Kezdődjék az időutazás!

 

Elegáns nő elegáns borzoikkal

 

A legkisebb kiállított kutyák

 

Hangulat a kutyakiállításon

 

A kosárugrás is része volt a kutyakiállításnak

 

Gyerek egy angol bulldoggal

 

Bulldogok a kiállításon

 

Kicsi gyerek nagy kutyával

 

Dalmaták

 

Kosztümverseny a kutyakiállításon

 

Készülés a kutyakiállításra

 

Divat és kutya

 

 

 

Forrás: dailymail.co.uk
Indexkép forrás: dailymail.co.uk
Cikk első megjelenése: 2015. augusztus 18.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Első alkalommal lett keverék kutya agility-győztes a Westminster Kutyakiállításon Első alkalommal lett keverék kutya agility-győztes a Westminster Kutyakiállításon
Történelmet írt Nimble, a fekete-fehér kutyus: a fajtatiszta ebeket is megelőzte a rangos megmérettetésen.

Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál
Sallie egyszerűen ott volt azok mellett, akiket megszeretett, hűségesen vigyázta álmukat, és a tragédia óráiban sem hagyta el azokat, akik gondoskodtak róla, akik fontosak voltak a számára.

Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál
Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a rőt ragadozókat - jelentette a The Guardian című brit lap.

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Már a Crufts-on is odafigyelnek a turcsi orrú kutyák egészségére Már a Crufts-on is odafigyelnek a turcsi orrú kutyák egészségére
2025-től csak bizonyos egészségügyi feltételek megléte esetén nevezhetnek a nyomott orrú kutyák a világ legnagyobb kutyakiállítására.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Hírstart MOL Nyrt. Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Fotópályázat 2018 - eredményhirdetés Hírek - Címlapon
Fotópályázat 2018 - eredményhirdetés
Te megengeded, hogy az ágyadban aludjon? Hírek - Címlapon
Te megengeded, hogy az ágyadban aludjon?