A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ilyen volt 100 éve egy kutyakiállítás!

2018. december 23., 08:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű
Kosárugrás, parfümfelhők és jelmez-versenyek. Hogy mi a közös bennük? Mind egy kutyakiállítás programja volt! Furcsa versenyek, státuszszimbólumként szereplő méregdrága kutyák - ilyen volt egy kiállítás 100 éve!A 19. század végén és a 20. század elején járunk. Angliában és Amerikában ekkor szerveződtek meg az első kutyakiállítások.

A legelső, csak kutyák számára szervezett kiállítást 1859. január 28-29-én rendezték meg Richard Brailsford kezdeményezésére. (Eddig csak valamilyen nagyszabású esemény, mezőgazdasági bemutatók kapcsán mutattak be kutyákat.) Helyszíne a Newcastle-on-Tyne városi csarnoka volt. Ekkor még nem voltak külön kategóriák a kutyák számára, egyetlen osztályban indítottak minden fajtát. Ezen a kiállításon 60 kutya vett részt, pointerek és szetterek.

 

A győztes nagy büszkeségére vált a gazdának, értéke erősen megnőtt. A díjnyertes kutya emelte gazdája tekintélyét, státuszát a kutyás körökben. A kiállítások társadalmi eseményként is szolgáltak: a nők felvették legdrágább bundáikat, szőrméiket, legdivatosabb kalapjaikat - így mutatták be legszebb, legelegánsabb kutyáikat.

 

 

 

 

Korábban, az ipari forradalom hatására nőtt meg az igény a kedvtelésből tartott fajtákra, ekkor kezdték el jobban becsülni a fajtatiszta kutyákat is - ami eddig csak az arisztokratákra volt jellemző. Ennek oka nagyon egyszerű: az emberek a városokba költöztek a több munka reményében. Az állatokkal való kapcsolatot mégsem akarták teljesen megszakítani, így fordultak a kutyához, mint kedvtelésből tartott társállathoz.

 

A fajtatiszta kutyák értéke gyakran igen magasra hágott: egy tenyésztő, Mrs. Ashton Cross például 1907-ben került címlapra, amikor is egy amerikai gyáros ajánlatát utasította vissza, aki  pekingi kutyáit szerette volna megvenni nem kevesebb, mint 32,000 fontért. (Ez ma kb.3.000.000. fontot ér.)

 

A legkisebb kutyák is részt vettek a kiállításokon
A legkisebb kutyák is részt vettek a kiállításokon

 

A képeket nézegetve visszacsöppenhetünk egészen a kiállítások kezdetihez. Szinte rá sem ismerünk a mai kiállításokra, nemigaz? Kezdődjék az időutazás!

 

Elegáns nő elegáns borzoikkal

 

A legkisebb kiállított kutyák

 

Hangulat a kutyakiállításon

 

A kosárugrás is része volt a kutyakiállításnak

 

Gyerek egy angol bulldoggal

 

Bulldogok a kiállításon

 

Kicsi gyerek nagy kutyával

 

Dalmaták

 

Kosztümverseny a kutyakiállításon

 

Készülés a kutyakiállításra

 

Divat és kutya

 

 

 

Forrás: dailymail.co.uk
Indexkép forrás: dailymail.co.uk
Cikk első megjelenése: 2015. augusztus 18.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyák a történelemben: Sigmund Freud és Jofi, a csau csau Kutyák a történelemben: Sigmund Freud és Jofi, a csau csau
Magánéletében és hivatásában is hűséges társra talált egy kedves szőrmók személyében.

A hűség és odaadás jelképe: 14 évig őrizte gazdája sírját Bobby, a terrier A hűség és odaadás jelképe: 14 évig őrizte gazdája sírját Bobby, a terrier
Skócia, 1858. A bozontos kiskutya gazdáját súlyos betegség ragadta el. Bobby elkísérte utolsó útjára, majd leheveredett a sírhantra, és elhatározta, hogy vigyáz rá, amíg csak él.

Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála
Kedves és hűséges kisugárzásának köszönhetően szívből átérezzük a bennünket összekötő, ősidőktől eredő szeretetet.

Kutyakennel – isteni találmány vagy ördögi eszköz? Kutyakennel – isteni találmány vagy ördögi eszköz?
Az alapvető probléma szerintem ott van, hogy mi humanoidok emberként gondolkozunk. Nekünk persze gondot jelentene, ha egy relatív picike helyre bezárva kellene órákat eltöltenünk. Bár ezt is inkább úgy gondolom, hogy a hozzáállásunkon múlik az egész.

Az év kutyás fotói 2022 Az év kutyás fotói 2022
Az Év Nemzetközi Kutyafotósa versenyen évről-évre megmérettetheti magát minden profi és amatőr fotós az egész világról. Ez a kezdeményezés az első olyan, amin kizárólag kutyás fotókkal lehet nevezni és a nyertesek pénzdíjazásban is részesülnek.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Fotópályázat 2018 - eredményhirdetés Hírek - Címlapon
Fotópályázat 2018 - eredményhirdetés
Te megengeded, hogy az ágyadban aludjon? Hírek - Címlapon
Te megengeded, hogy az ágyadban aludjon?