A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Gimely, a rohamjelző kutya

2015. november 27., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Gimely speciálisan képzett rohamjelző kutya, epilepsziás gazdájának állandó társa, segítője. Csapó Évával beszélgettünk mindennapjaikról és hobbijukról, az agilityről.Honnan értesültél az epilepszia­-rohamjelző kutyákról, és hogyan kerültél kapcsolatba a kiképző szervezettel? 
A tévében láttam, hogy az Egyesült Államokban már alkalmaznak ilyen speciálisan képzett kutyákat. Ekkor kezdtem el keresgélni itthon az interneten, valamint az állatkereskedés­ és állatfelszerelés boltokban érdeklődtem.
A Kutyával az Emberért Alapítványra az interneten találtam rá. Kitöltöttem a kérdőívet, írtam egy levelet, hogy szeretnék ilyen kutyát, mert nagyon nagy szükségem lenne rá.
 
Gimely, a rohamjelző kutya kölyökkorában
Gimely, a rohamjelző kutya kölyökkorában 
Fotó: Csapó Éva
 
Gimely már egészen fiatalon hozzád került. Milyen volt egy speciális képzést igénylő kutyát felnevelni?
Az epilepszia-­roham­jelző kutyát, Gimelyt én 2 hónaposan kaptam meg, s együtt tanultunk mindent Belényi Bea kiképző segítsége és instrukciói alapján. Nem kész kutyát adnak, ha epilepszia-­rohamjelző kutyáról van szó. Itt fontos, hogy a gazda és a kutya a kezdetektől fogva teljesen összeszokjon. Ezért nem is nyúlhat a kutyához senki más a gazdán kívül. Ha ez véletlenül mégis előfordul, akkor Gimely 3 napig nem jelez utána, annyira megzavarja.  
Könnyű volt az összeszokás, bár néha nekünk is voltak nehezebb időszakaink. Nehezebb leckék. Szerencsére nagyon hamar jelzett, saját magától. Ez még jobban összerázott minket.
 
Mi mindenben változtatta meg az életed Gimely? Volt már előtte kutyád?
Mikor megkaptam Gimelyt, kénytelen lettem kimenni a lakásból. Előtte már ez is nagyon nehéz volt számomra. Utána már könyebb lett, nem problémamentes, csak akkor már nem magamra kellett figyelni elsősorban. Volt kutyám, de Gimely lakásban nem.
 
Blogot is vezetsz mindennapjaitokról, élményeitekről. Milyenek a visszajelzések?
A Gimely, a rohamjelző kutya című blogot azért kezdtem el, hogy hátha más epilepsziás is meglátja ebben a "megoldást". Másik oldala pedig, hogy az egészségesek megértsék, mi sem vagyunk annyira mások. A visszajelzések érdekesek és jók. Sokan írták, hogy ez nagyon jó, s eseteg az ő kutyájuk is másképp viselkedik roham előtt. Viszont ha felhozom egy hivatalos jelzőkutya előnyeit, akkor sajnos meghátrálnak. A legtöbbször sajnos az a kifogás, hogy kiderülne, az illető epilepsziás. S valljuk be, a mai világban ezt még mindig titkolni kell... Ez nagyon nagy baj!
 
Gimely, a rohamjelző kutya agility foglalkozáson
Gimely, a rohamjelző kutya agility foglalkozáson
Fotó: Csapó Éva
 
Idén nyáron elkezdtetek agility­foglalkozásokra járni. Honnan jött az ötlet?
Az agility foglalkozást a segítőkutya vizsga után kezdtük el. A kiképzőnk ajánlotta. Ez a sport segíti még jobban az összehangolódást, levezetni az energiát, valamint Gimely feszültségét. Emelett nagyon élvezzük. :)
 
Előfordult már, hogy Gimely éppen a pályán jelzett Neked?
A pályán Gimely még jobban rám koncentrál, így én előre sem tudom küldeni, mint a többiek a kutyájukat. Tehát olyankor még jobban figyel és ha úgy érzi, előbb nem fogad szót, majd elém áll és ugat, megállít. Ebből már tudom, hogy le kell mennünk a pályáról. 
 
Ha valaki szeretne többet megtudni rólatok vagy az epilepszia­-rohamjelző kutyákról, hol léphetnek Veletek kapcsolatba?
Bárki aki érdeklődik, nekem az címre tud írni. Vagy szintén jó dolog, a kiképzővel, Belényi Beával felvenni a kapcsolatot. A Kutyával az Emberért Alapítvány is tud felvilágosítást adni. 
 
Csapó Éva és segítőkutyája, Gimely
Csapó Éva és segítőkutyája, Gimely
Fotó: Csapó Éva
 
Végszónak annyit szeretnék hozzátenni, bárki aki ilyen segítőkutyát szeretne, ne a megváltást, problémamentességet várja. Csupán egy kis segítség, a kezdő löket a külvilágba lépésbe. Ami viszont idővel átalakulhat egy intenzív, erős kapcsolattá, ahol előre is jelezhet rohamot a kutya, hiszen az sosem 100%, hogy jelezni fog, de a pakliban benne mindig benne van a piros ász.
 

Forrás: Csapó Éva; kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: Csapó Éva

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán 5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán
Mit tegyünk, és mit ne tegyünk, amikor úgy hozza az élet, hogy a sétán összetalálkozunk egy segítőkutyával és gazdijával?

Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón
Miss Ingrid, a fekete labrador csóválva vonult be a vörös szőnyegen gazdája mellett.

Négylábú életmentők a világháborúban: a vöröskeresztes kutyák Négylábú életmentők a világháborúban: a vöröskeresztes kutyák
Az első világháborúban a brit Vöröskereszt csapatait speciálisan képzett kutyák egészítették ki, hogy a csatamezőn bajbajutott katonák segítségére legyenek. Ez az ő történetük.

Miért dől nekem a kutyám? Miért dől nekem a kutyám?
Figyelemre vágyik vagy inkább biztonságos menedéket keres nálunk? Netán aggódnunk kellene amiatt, ha kutyánk nekünk dől? Tudj meg többet e viselkedésről!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Ebugatta Hírstart AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Cesar Millan LIVE – Felhívás gazdinak - Meghosszabbították a jelentkezést! Hírek - Címlapon
Cesar Millan LIVE – Felhívás gazdinak - Meghosszabbították a jelentkezést!
Megjelent a Bagira című könyv! Hírek - Címlapon
Megjelent a Bagira című könyv!