A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Botrányos toklász helyzet

Az ország összes nagyobb városában tarthatatlan állapotok uralkodnak a közterületeken.


2023. június 24., 08:00


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Közérdekű




A közösségi média oldalai hetek óta olyan gazdik beszámolóitól hemzsegnek, akiknek a kutyusából az állatorvosoknak kellett eltávolítani az egérárpa kalászának egy száraz darabját, ismertebb nevén toklászt.



Nem véletlenül rettegik a kisállat tulajdonosok ezt a növényt, hiszen rettenetesen sok galibát és nagy fájdalmat tud okozni. Négylábú barátunk nem csupán belélegezheti, hanem le is nyelheti, de a fülébe, mancsába, szemhéjába, vagy akár a fogínyébe, illetve a garatba is belefúródhat. Majd onnan további utat talál magának a mélyebb rétegekbe is. Ráadásul sokszor nagyon nehéz észrevenni.

 

Sokféle tünete lehet, ha kedvencünkbe toklász fúródott. Akár hetekig is képes vándorolni a bőr alatt, komoly károkat okozva közben a szövetekben. Útja során gyulladást, fertőzést és olykor súlyos szövődményeket is okoz mire vizsgálatok sora alatt kiderül, hogy ez a kis növénydarab felelős a mérhetetlen szenvedésért.

 

Vakarózás, fejrázás, tappancs rágás, kényszeres viselkedés, egyensúlyzavar, mozgásra/érintésre erős fájdalom jelentkezése – ezek mind utalhatnak arra, hogy toklász van a kutyusban.

 

 

Toklász eltávolítása műtéti úton
Sokszor csak műtéti úton, altatásban lehet eltávolítani a toklászt a kutyusból.
Forrás: https://www.freeimages.com/

 

 

A legjobb megoldás minden esetben a mielőbbi, szakszerű eltávolítás. Ugyanis minél tovább marad a testben a növénydarab, annál nagyobb károsodást okozhat.

 

A Gizmók Állatorvosi Rendelő és Patika nemrég Facebook oldalán osztotta meg, hogy egyetlen kutyus orrából 5 db toklászt szedtek ki altatásban, endoszkópos eljárással. A poszt itt olvasható.

 

És nem ők az egyetlen állatorvosi rendelő, akiknek a napjai legnagyobb részét mostanában az teszi ki, hogy négylábú társainkból eltávolítsák ezt a végtelenül ártalmas, és annál szaporább növényt.

 

És, ha valakiben most az merülne fel, hogy mit lehet tenni megelőzésként… Nos, ez jogos és helyénvaló kérdés. Csakhogy, amíg a korábbi években erre az volt a kézenfekvő és logikus válasz, hogy el kell kerülni az olyan helyeket, ahol ez a növény megtalálható, ma már ez a megoldás nem tud működni. A nagyobb városokban és a fővárosban ugyanis lassan talpalatnyi hely sincs, ahol ne ez a növény uralkodna, vagy ne lenne tele minden a kaszálás után hanyagul otthagyott darabjaival.

 

Annyit tehetünk, hogy minden séta után alaposan átnézzük kedvencünk minden porcikáját, a száját is. És, ha a fenti viselkedések bármelyikét tapasztaljuk, akkor mielőbb orvoshoz fordulunk vele.


Indexkép forrás: https://pixabay.com/

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Az állatorvosi asszisztensek mindennapjai Az állatorvosi asszisztensek mindennapjai
Személyes tapasztalataimat szeretném megosztani Veletek az állatorvosi asszisztensi munkakörről. Én nagyon szerettem, és a mai napig hiányzik. Ajánlom-e másoknak, akik érdeklődnek a szakma iránt? Nos, röviden és tömören igen, de azért fel kell készülni a nehézségeire.

10 vegyszer, ami viszketést okoz 10 vegyszer, ami viszketést okoz
Vörös foltok, karcolások, gyulladás - a krónikus viszketés tünetei. A kutyák számára ez legalább annyira kellemetlen probléma, mint nekünk, embereknek. És ha mindez nem lenne elég, a környezetünkben található vegyi anyagok ezeket a tüneteket erősen súlyosbíthatják. Íme a 10 legirritálóbb kemikália!

Te is úgy érzed, hogy a kutyádnál nem találhatsz jobb terapeutát? Te is úgy érzed, hogy a kutyádnál nem találhatsz jobb terapeutát?
Egy friss kutatás szerint nemcsak a terápiás kutyák, hanem a kedvtelésből tartott ebek is jótékony hatással vannak a mentális egészségre.

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Sérvek típusai, tünetei és felismerése kutyáknál Sérvek típusai, tünetei és felismerése kutyáknál
Leggyakrabban kölyökkorhoz köthetőek, ugyanakkor később is létrejöhetnek súlyos sérülés, trauma következtében. Mit kell tudnunk az állapotról és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart MOL Nyrt. JULIUS-K9 Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
10 elképesztő tény kutyáinkról Hírek - Címlapon
10 elképesztő tény kutyáinkról
Meg akart szabadulni kutyájától – egyszerűen átdobta az állatvédők kerítésén az ijedt négylábút Hírek - Címlapon
Meg akart szabadulni kutyájától – egyszerűen átdobta az állatvédők kerítésén az ijedt négylábút