A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Botrányos toklász helyzet

Az ország összes nagyobb városában tarthatatlan állapotok uralkodnak a közterületeken.


2023. június 24., 08:00


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Közérdekű




A közösségi média oldalai hetek óta olyan gazdik beszámolóitól hemzsegnek, akiknek a kutyusából az állatorvosoknak kellett eltávolítani az egérárpa kalászának egy száraz darabját, ismertebb nevén toklászt.



Nem véletlenül rettegik a kisállat tulajdonosok ezt a növényt, hiszen rettenetesen sok galibát és nagy fájdalmat tud okozni. Négylábú barátunk nem csupán belélegezheti, hanem le is nyelheti, de a fülébe, mancsába, szemhéjába, vagy akár a fogínyébe, illetve a garatba is belefúródhat. Majd onnan további utat talál magának a mélyebb rétegekbe is. Ráadásul sokszor nagyon nehéz észrevenni.

 

Sokféle tünete lehet, ha kedvencünkbe toklász fúródott. Akár hetekig is képes vándorolni a bőr alatt, komoly károkat okozva közben a szövetekben. Útja során gyulladást, fertőzést és olykor súlyos szövődményeket is okoz mire vizsgálatok sora alatt kiderül, hogy ez a kis növénydarab felelős a mérhetetlen szenvedésért.

 

Vakarózás, fejrázás, tappancs rágás, kényszeres viselkedés, egyensúlyzavar, mozgásra/érintésre erős fájdalom jelentkezése – ezek mind utalhatnak arra, hogy toklász van a kutyusban.

 

 

Toklász eltávolítása műtéti úton
Sokszor csak műtéti úton, altatásban lehet eltávolítani a toklászt a kutyusból.
Forrás: https://www.freeimages.com/

 

 

A legjobb megoldás minden esetben a mielőbbi, szakszerű eltávolítás. Ugyanis minél tovább marad a testben a növénydarab, annál nagyobb károsodást okozhat.

 

A Gizmók Állatorvosi Rendelő és Patika nemrég Facebook oldalán osztotta meg, hogy egyetlen kutyus orrából 5 db toklászt szedtek ki altatásban, endoszkópos eljárással. A poszt itt olvasható.

 

És nem ők az egyetlen állatorvosi rendelő, akiknek a napjai legnagyobb részét mostanában az teszi ki, hogy négylábú társainkból eltávolítsák ezt a végtelenül ártalmas, és annál szaporább növényt.

 

És, ha valakiben most az merülne fel, hogy mit lehet tenni megelőzésként… Nos, ez jogos és helyénvaló kérdés. Csakhogy, amíg a korábbi években erre az volt a kézenfekvő és logikus válasz, hogy el kell kerülni az olyan helyeket, ahol ez a növény megtalálható, ma már ez a megoldás nem tud működni. A nagyobb városokban és a fővárosban ugyanis lassan talpalatnyi hely sincs, ahol ne ez a növény uralkodna, vagy ne lenne tele minden a kaszálás után hanyagul otthagyott darabjaival.

 

Annyit tehetünk, hogy minden séta után alaposan átnézzük kedvencünk minden porcikáját, a száját is. És, ha a fenti viselkedések bármelyikét tapasztaljuk, akkor mielőbb orvoshoz fordulunk vele.


Indexkép forrás: https://pixabay.com/

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt. Brimo partysátor MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Farkascsempészeket buktatott le a finn rendőrség - kutya-farkas hibrideket tenyésztettek illegálisan Hírek - Címlapon
Farkascsempészeket buktatott le a finn rendőrség - kutya-farkas hibrideket tenyésztettek illegálisan
Nyugdíjba vonul a hős keresőkutya, aki 12 ember életét mentette meg a mexikói földrengés után Hírek - Címlapon
Nyugdíjba vonul a hős keresőkutya, aki 12 ember életét mentette meg a mexikói földrengés után