A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutya, aki képes kiszagolni az egyik legveszélyesebb kórházi baktériumot!

2017. november 13., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




A világon egyedülálló munkája van a spánielnek: a tisztító- és fertőtlenítő szereknek is ellenálló baktériumot képes kiszagolni. Ezzel nagyon sok életet ment meg! Ő Angus, az angol springer spániel.



A Clostridium difficile bélfertőzés igen nagy veszélyt jelent a kórházakban világszerte: az úgynevezett szuperbaktérium az antibiotikumoktól legyengült immunrendszerű betegeket támadja meg. Ez  a leggyakoribb kiváltó oka a kórházakban gyakori fertőző hasmenésnek, mely súlyosabb esetben műtéti beavatkozást von maga után, de akár halált is okozhat. A C. difficile ráadásul ellenáll a tisztító- és fertőtlenítő szereknek, spórákat képez, melyek hosszú ideig képesek életben maradni és fertőzni.

 

A spániel munka közben  - minden részletet átvizsgál kitűnő orrával
A spániel munka közben  - minden részletet átvizsgál kitűnő orrával
Fotó: facebook.com/angusk9

 

Teresa Zuberg, a robbanószereket - és kábítószert kereső kutyák kiképzésével foglalkozó asszony is elkapta ezt a betegséget. Kórházi tartózkodása alatt jött az ötlete: vajon meg lehet-e tanítani egy kutyának, hogy kiszagolja a veszélyes baktériumot? Teresa férje utánanézett az interneten a lehetőségnek, és rátalált Markusra, a beagle kutyára, akit hasonló feladatra képeztek ki Hollandiában, de már boldog nyugdíjas éveit éli.

 

Közel 100 százalékos pontossággal dolgozik a kutya
Közel 100 százalékos pontossággal dolgozik a kutya
Fotó: facebook.com/angusk9

 

Angus a spániel 10 hónapos kiképzés után vált “baktérium-detektáló kutyává”, jelenleg ő az egyetlen kutya a világon, aki ebben a “munkakörben” dolgozik, munkáját nagyra értékeli a kanadai egészségügy. Angus sokkal hatékonyabban találja meg a kórházban a baktériumot, mint az általában használatos eszközök. Ágyról ágyra átfésüli a termeket, és ha kiszagolja a C. difficile-t, azonnal jelez. Ezután egy ultraibolya fényt használó robottal tisztítják meg a környezetet, mely elpusztítja a  baktériumspórák 99.9%-át.

 

Angus és gazdija heti négy alkalommal dolgozik a kórházban, ám a betegekkel szinte alig találkoznak. Mivel Angus gyakran kerül kapcsolatba a baktériummal, rendszeresen ellenőrzi az állatorvosa az állapotát, nehogy baj legyen. Fiatal, erős szervezete és immunrendszere azonban hatékonyan ellenáll a fertőzésnek!

 

 

 

Mikor az ötletet felvetették az egészségügyi hatóságnak, arra számítottak, hogy kinevetik őket, ám rendkívül pozitív fogadtatásra találtak - írja az ebpercek.hu. Reményeik szerint egy újszerű megközelítést szolgáltathatnak egy globális problémára, hiszen a C.difficile fertőzés megjelenése világszerte növekvő tendenciát mutat a kórházakban. Fajtájához híven Angus imád szaglászni, számára mindez csupán játék, ám története bejárta a világot, számos ország egészségügyi hatóságai érdeklődnek a módszer iránt. A tervek szerint egy olyan programot hoznának létre, amelynek keretein belül más kutyákat is megtanítanának a C.difficile baktérium kiszagolására.

 

 

Forrás: ebpercek.hu
Cikk első megjelenése: 2017. január 19.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A méz áldása - Kutyánk számára is egészséges finomság A méz áldása - Kutyánk számára is egészséges finomság
Ételeink, italaink édesítője, süteményeink ínycsiklandó hozzávalója. Gyógyító ereje évezredek óta közismert; és kedvenceink is szívesen megkóstolnák. Ők is érezhetik a méz jótékony hatásait, de vajon ehetnek belőle?

3 szimatolós játék otthonra, amely kutyádnak is tetszeni fog 3 szimatolós játék otthonra, amely kutyádnak is tetszeni fog
Kutyánk elsődlegesen orra révén fedezi fel a világot, a szaglására alapozó feladatok pedig remekül megdolgoztatják elméjét is. Játékra fel!

Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők
A kutyafül. Kicsi, nagy, háromszögalakú, ovális vagy kerek. Hegye mutathat felfelé, lóghat lefelé vagy hetykén megtörik, és igazán bájos megjelenést kölcsönöz viselőjének. De mi történik, ha a fül megbetegszik? Hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Mennyire tiszta a kutyád etetőtálja? Mennyire tiszta a kutyád etetőtálja?
Egy kutatás szerint ugyanis káros lehet egészségére, ha nem figyelünk oda erre.

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI JULIUS-K9 Rehabportál MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyaportrék másképp: szürreális alkotások a gazdátlan kutyák segítéséért Hírek - Címlapon
Kutyaportrék másképp: szürreális alkotások a gazdátlan kutyák segítéséért
Örök barátság egy kiskutya és egy mentett malac között Hírek - Címlapon
Örök barátság egy kiskutya és egy mentett malac között