A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutya, aki képes kiszagolni az egyik legveszélyesebb kórházi baktériumot!

2017. november 13., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




A világon egyedülálló munkája van a spánielnek: a tisztító- és fertőtlenítő szereknek is ellenálló baktériumot képes kiszagolni. Ezzel nagyon sok életet ment meg! Ő Angus, az angol springer spániel.



A Clostridium difficile bélfertőzés igen nagy veszélyt jelent a kórházakban világszerte: az úgynevezett szuperbaktérium az antibiotikumoktól legyengült immunrendszerű betegeket támadja meg. Ez  a leggyakoribb kiváltó oka a kórházakban gyakori fertőző hasmenésnek, mely súlyosabb esetben műtéti beavatkozást von maga után, de akár halált is okozhat. A C. difficile ráadásul ellenáll a tisztító- és fertőtlenítő szereknek, spórákat képez, melyek hosszú ideig képesek életben maradni és fertőzni.

 

A spániel munka közben  - minden részletet átvizsgál kitűnő orrával
A spániel munka közben  - minden részletet átvizsgál kitűnő orrával
Fotó: facebook.com/angusk9

 

Teresa Zuberg, a robbanószereket - és kábítószert kereső kutyák kiképzésével foglalkozó asszony is elkapta ezt a betegséget. Kórházi tartózkodása alatt jött az ötlete: vajon meg lehet-e tanítani egy kutyának, hogy kiszagolja a veszélyes baktériumot? Teresa férje utánanézett az interneten a lehetőségnek, és rátalált Markusra, a beagle kutyára, akit hasonló feladatra képeztek ki Hollandiában, de már boldog nyugdíjas éveit éli.

 

Közel 100 százalékos pontossággal dolgozik a kutya
Közel 100 százalékos pontossággal dolgozik a kutya
Fotó: facebook.com/angusk9

 

Angus a spániel 10 hónapos kiképzés után vált “baktérium-detektáló kutyává”, jelenleg ő az egyetlen kutya a világon, aki ebben a “munkakörben” dolgozik, munkáját nagyra értékeli a kanadai egészségügy. Angus sokkal hatékonyabban találja meg a kórházban a baktériumot, mint az általában használatos eszközök. Ágyról ágyra átfésüli a termeket, és ha kiszagolja a C. difficile-t, azonnal jelez. Ezután egy ultraibolya fényt használó robottal tisztítják meg a környezetet, mely elpusztítja a  baktériumspórák 99.9%-át.

 

Angus és gazdija heti négy alkalommal dolgozik a kórházban, ám a betegekkel szinte alig találkoznak. Mivel Angus gyakran kerül kapcsolatba a baktériummal, rendszeresen ellenőrzi az állatorvosa az állapotát, nehogy baj legyen. Fiatal, erős szervezete és immunrendszere azonban hatékonyan ellenáll a fertőzésnek!

 

 

 

Mikor az ötletet felvetették az egészségügyi hatóságnak, arra számítottak, hogy kinevetik őket, ám rendkívül pozitív fogadtatásra találtak - írja az ebpercek.hu. Reményeik szerint egy újszerű megközelítést szolgáltathatnak egy globális problémára, hiszen a C.difficile fertőzés megjelenése világszerte növekvő tendenciát mutat a kórházakban. Fajtájához híven Angus imád szaglászni, számára mindez csupán játék, ám története bejárta a világot, számos ország egészségügyi hatóságai érdeklődnek a módszer iránt. A tervek szerint egy olyan programot hoznának létre, amelynek keretein belül más kutyákat is megtanítanának a C.difficile baktérium kiszagolására.

 

 

Forrás: ebpercek.hu
Cikk első megjelenése: 2017. január 19.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ki lesz Az Év Hős Kutyája Magyarországon? Ki lesz Az Év Hős Kutyája Magyarországon?
Szolgálati, terápiás, segítő és mentőkutyákat lehet nevezni Az Év Hős Kutyája díjra augusztus 15-ig. A munkakutyák számára meghirdetett verseny célja, hogy bemutassa, népszerűsítse és elismeréssel díjazza azon ebeket, amelyek áldozatos munkájukkal nap mint nap embereken segítenek. A hősies munkát végző kutyák jelöléséről a hoskutya.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni.

Még több veszteség a mentőkutyásoknál – Rafi és Zulu is átkelt a szivárványhídon Még több veszteség a mentőkutyásoknál – Rafi és Zulu is átkelt a szivárványhídon
Újabb két hőssel bővült az égi csapat: Rafitól és Zulutól is búcsúzunk.

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. JULIUS-K9 Egyedi kutyás ajándéktárgyak Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyaportrék másképp: szürreális alkotások a gazdátlan kutyák segítéséért Hírek - Címlapon
Kutyaportrék másképp: szürreális alkotások a gazdátlan kutyák segítéséért
Örök barátság egy kiskutya és egy mentett malac között Hírek - Címlapon
Örök barátság egy kiskutya és egy mentett malac között