A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja

2021. április 20., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.A játék amellett, hogy élvezetes tevékenység gazdi és kedvence számára, erősíti kettejük kapcsolatát, és remekül lefoglalja a kutya elméjét, típusától függően testét is többé-kevésbé átmozgatja. Bevethetjük e feladatokat esős napokon, rossz időben, és akkor is, ha a körülmények miatt az otthonmaradást részesítjük előnyben. 

 

1. Bújócska

 

A kutyák alapvetően kíváncsi lények, szeretik felfedezni a környezetüket, és ennél a játéknál természetes nyomolvasó ösztöneiket bontakoztathatják ki, méghozzá szórakoztató módon. Ültesd le a kutyádat otthonod egyik pontján, majd keress egy megfelelő rejtekhelyet. Ez lehet a fürdőszoba, a gardrób vagy a kanapé mögött, de ha pici a lakás, akkor az is jó elterelés, ha lekucorodsz valahova, és magadra húzol egy jó nagy takarót, ami elfedi minden porcikádat. Lehet szólni a kutyának, hogy „keresd”, mert ha erős a helybenmaradása, hosszabb ideig is várhatunk, mire magától elindul. Ez persze konfliktust szülhet egy engedelmes, szabálykövető kutyában, hiszen azzal, hogy felkel a feladatból, megszegi a parancsot. Viszont ha megkapja a „keresd” feladatot, akkor azon nyomban keresésünkre indul majd. Maradj mozdulatlan, és várj csendben. Ha megtalál, jutalmazd nagy dicsérettel, simogatással, de annak is örülni fog, ha előhúzol a zsebedből pár falat finomságot.

 

Tipp: Ha a kutyának még nem igazán megy a helybenmaradás, kérd meg családtagodat, hogy vonja el a figyelmét egy kis játékkal vagy finomsággal, míg elrejtőzöl, majd ő adja ki a „keresd” parancsot.

 

Benti játékok kutyáknak - bújócska
Benti játékok kutyáknak - bújócska
Fotó: petcentral.chewy.com

 

2. Hozd!

 

Ha kutyánk szereti cipelgetni a játékait, megtaníthatjuk neki, hogy kérésre hozza oda hozzánk. Válasszunk ki egyet (ez lehet egy labda vagy plüss), mutassuk meg neki, lengessük meg előtte, hogy felkeltsük figyelmét, majd dobjuk el a „hozd” szó kíséretében. Kezdetben kicsi távolságra (fél-egy méter), ezt fokozatosan növelhetjük. Ha utánaszalad, megfogja, dicsérjük meg alaposan, hát még, ha odahozza nekünk! Ha leteszi elénk vagy a kezünkbe, adhatunk neki egy jutalomfalatot az ügyességéért. Ismételjük meg a feladatot pár alkalommal, s ha már kellően begyakoroltuk, kérhetjük a kutya közreműködését házimunkáknál is. Például a szanaszét heverő játékai vagy az itt-ott heverő zokni, póló összegyűjtésében a mosáshoz.

A kutyák is örülnek, ha hasznosnak érzik magukat, hiszen szeretnek a gazdi kedvére tenni, és a sikerélménnyel járó feladatok szórakoztató módon növelik önbizalmukat, segítik együttműködésünket.

 

Vannak kutyák, akik egy kicsit nehezebben adják oda a szájukban lévő „kincset”, vagy szórakoztatóbbnak találják, ha húzózkodunk vele. Ebben az esetben készítsünk elő olyan jutalomfalatot, amelynek képtelen ellenállni. Mikor nála van a játék és megfogtuk a másik végét, vegyük elő a finomságot (ha kell, toljuk oda orra elé), és a „kérem” vagy „ereszd” szót kimondva cseréljük el a játékra. Gyakorlással, pozitív megerősítéssel meg fogja érteni, miről szól a feladat. Fontos, hogy mindig ugyanazt a vezényszót használjuk, ahogy az „ül” is mindig „ül”, nem pedig hol „ül”, hol „csüccs”.

 

Tipp: ha nem az a "hozom-viszem" típus, extra motivációval és türelemmel megtaníthatjuk neki, hogy odahozza a kedvenc játékát. Nem baj, ha leejti közben vagy elénk érve, a lényeg, hogy odahozta, ezért jutalmazzuk bőségesen.

 

Benti játékok kutyáknak - hozd
Benti játékok kutyáknak - hozd
Fotó: cuddla.com

 

3. Tanítsd meg neki játékai nevét!

 

A szimatolós játékokról szóló cikkünben bemutattuk a „Keresd a falatot!” feladatot, amely a kutya természetes kereső-kutató ösztöneire épít. Nagyon jól lefoglalja, de fennáll a veszélye, hogy a sok-sok falattól és a kevesebb testmozgástól lassacskán gyarapodni kezd súlya. Remek alternatíva, ha megtanítjuk kutyánknak a játékai nevét. Chaser, a border collie például több, mint 1000 játék nevét jegyezte meg, hihetetlen, ugye? Persze nem kell ilyen magasra tenni a mércét, kezdhetjük például három különböző játékkal: egy labda, egy plüssmackó és egy csipogós játék.

 

Vegyük kézbe a labdát, telepedjünk le a földre, mutassuk meg kutyánknak, és mondjuk ki, hogy „labda”. Ha megérinti orrával vagy mancsával, dicsérjük meg, ha letesszük magunk elé, és meg is fogja, miközben kimondjuk, hogy „labda”, jutalmazzuk finomsággal. Ismételjük párszor, hogy rögződjön a játék neve. Másnap elővehetjük a plüssmackót, hogy megtanuljuk annak is a nevét pl. „maci”. Pár nap múlva pedig a harmadik játékkal („csipogós” vagy „csipi”) vigyük végig a folyamatot. Mindig ugyanazt a szót használjuk az egyes tárgyakra.

 

Tipp: ha már biztosan tudja két vagy három játék nevét, tegyünk bele egy kis nehezítést. Helyezzük el egymástól egy méterre a labdát és a plüssmackót, majd kérjük meg, hogy hozza oda egyiket. „Hozd a labdát” vagy „Hozd a macit”. Ha jól választ, és odahozza a tárgyat, nagy-nagy örömmel, alaposan dicsérjük meg!

 

Benti játékok kutyáknak - Tanítsd meg játékai nevét
Benti játékok kutyáknak - Tanítsd meg játékai nevét
Fotó: cuddla.com

 

Amit ne tegyünk: ne erőltessük a feladatokat, ne toljuk a kutya szájába a játékot, és ne is sürgessük – megérzi, ha feszültté válunk, és ez kedvét szegi. Legyünk türelmesek, kedvesek és bátorítóak, de nem túlzóan. Szabjunk időkorlátot, napi 10-15 perc egy feladatra bőven elegendő, ha aktívabb, tevékenyebb a kutyus, pár óra múlva próbálkozhatunk eltérő feladattal a változatosság jegyében. A játék mindig legyen játék, könnyed és szórakoztató kutya, gazdi számára egyaránt. 

 


 

Kapcsolódó cikkek:

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: petcentral.chewy.com
Cikk első megjelenése: 2020. április 07.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Én és a kutyám - 12 különös dolog, amit csak a gazdik érthetnek meg Én és a kutyám - 12 különös dolog, amit csak a gazdik érthetnek meg
Kutyás vagyok, amíg élek... és ez bizony néha érdekes szokásokat eredményez. De amikor ő a legjobb barátunk, a mindenünk! Egyetértünk?

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

Többféle névre is hallgathat a kutya? Többféle névre is hallgathat a kutya?
Igen, van a kutyámnak egy "rendes neve". Meg egy rakás másik. Ismerős? És vajon mindegyikre ugyanúgy hallgat? Mitől függ, ha igen és mitől függ, ha nem?

Tényleg mosolyognak ránk a kutyák? Tényleg mosolyognak ránk a kutyák?
Szélesre nyitott, laza száj, a sarkokban felhúzódó ajkak, kilógó nyelv. Szinte mosolyog – szoktuk mondani. De valóban ez történik? Úgy használják a kutyák ezt a kifejezést, mint mi: az öröm és az elégedettség kifejezésére?

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik
Kutyás szív, kutyás lélek… Odavagyunk értük, nem vitás. Legszívesebben mindegyikükkel barátkoznánk, de tiszteletben tartjuk azt is, ha nem szeretnének ismerkedni. Ha mégis felkeltettük kíváncsiságukat, akkor jöhet a bemutatkozás. Hogyan is tegyük ezt?

Becsengettek - mi lesz a kiskutyával? Becsengettek - mi lesz a kiskutyával?
A nyár legcsodálatosabb ajándéka egy kiskutya. Édes, bájos kis szőrgombóc, aki még általában a gazdi ölében keresi a biztonságot. Aki tündérien alszik, csillogó szemekkel eszik, és kicsit rosszalkodik. Igen, aki aztán szeptemberre igazi kamasz kommandóssá avanzsál - épp az iskolakezdésre!

A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni
Megannyi érvet és ellenérvet sorolhatnánk fel a téma kapcsán, mindenesetre érdemes átgondolni. Nemcsak saját kutyánkról, hanem a kutyák viselkedéséről is fontos, hogy birtokában legyünk a megfelelő információknak ahhoz, hogy eldönthessük, futizzunk-e vagy sem?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Beagle Club Online Brimo partysátor Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Miért fut álmában a kutyám? Hírek - Címlapon
Miért fut álmában a kutyám?
Indul a felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program Hírek - Címlapon
Indul a felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program