A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Nevelés

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja

2020. április 07., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.A játék amellett, hogy élvezetes tevékenység gazdi és kedvence számára, erősíti kettejük kapcsolatát, és remekül lefoglalja a kutya elméjét, típusától függően testét is többé-kevésbé átmozgatja. Bevethetjük e feladatokat esős napokon, rossz időben, és akkor is, ha a körülmények miatt az otthonmaradást részesítjük előnyben. 

 

1. Bújócska

 

A kutyák alapvetően kíváncsi lények, szeretik felfedezni a környezetüket, és ennél a játéknál természetes nyomolvasó ösztöneiket bontakoztathatják ki, méghozzá szórakoztató módon. Ültesd le a kutyádat otthonod egyik pontján, majd keress egy megfelelő rejtekhelyet. Ez lehet a fürdőszoba, a gardrób vagy a kanapé mögött, de ha pici a lakás, akkor az is jó elterelés, ha lekucorodsz valahova, és magadra húzol egy jó nagy takarót, ami elfedi minden porcikádat. Lehet szólni a kutyának, hogy „keresd”, mert ha erős a helybenmaradása, hosszabb ideig is várhatunk, mire magától elindul. Ez persze konfliktust szülhet egy engedelmes, szabálykövető kutyában, hiszen azzal, hogy felkel a feladatból, megszegi a parancsot. Viszont ha megkapja a „keresd” feladatot, akkor azon nyomban keresésünkre indul majd. Maradj mozdulatlan, és várj csendben. Ha megtalál, jutalmazd nagy dicsérettel, simogatással, de annak is örülni fog, ha előhúzol a zsebedből pár falat finomságot.

 

Tipp: Ha a kutyának még nem igazán megy a helybenmaradás, kérd meg családtagodat, hogy vonja el a figyelmét egy kis játékkal vagy finomsággal, míg elrejtőzöl, majd ő adja ki a „keresd” parancsot.

 

Benti játékok kutyáknak - bújócska
Benti játékok kutyáknak - bújócska
Fotó: petcentral.chewy.com

 

2. Hozd!

 

Ha kutyánk szereti cipelgetni a játékait, megtaníthatjuk neki, hogy kérésre hozza oda hozzánk. Válasszunk ki egyet (ez lehet egy labda vagy plüss), mutassuk meg neki, lengessük meg előtte, hogy felkeltsük figyelmét, majd dobjuk el a „hozd” szó kíséretében. Kezdetben kicsi távolságra (fél-egy méter), ezt fokozatosan növelhetjük. Ha utánaszalad, megfogja, dicsérjük meg alaposan, hát még, ha odahozza nekünk! Ha leteszi elénk vagy a kezünkbe, adhatunk neki egy jutalomfalatot az ügyességéért. Ismételjük meg a feladatot pár alkalommal, s ha már kellően begyakoroltuk, kérhetjük a kutya közreműködését házimunkáknál is. Például a szanaszét heverő játékai vagy az itt-ott heverő zokni, póló összegyűjtésében a mosáshoz.

A kutyák is örülnek, ha hasznosnak érzik magukat, hiszen szeretnek a gazdi kedvére tenni, és a sikerélménnyel járó feladatok szórakoztató módon növelik önbizalmukat, segítik együttműködésünket.

 

Vannak kutyák, akik egy kicsit nehezebben adják oda a szájukban lévő „kincset”, vagy szórakoztatóbbnak találják, ha húzózkodunk vele. Ebben az esetben készítsünk elő olyan jutalomfalatot, amelynek képtelen ellenállni. Mikor nála van a játék és megfogtuk a másik végét, vegyük elő a finomságot (ha kell, toljuk oda orra elé), és a „kérem” vagy „ereszd” szót kimondva cseréljük el a játékra. Gyakorlással, pozitív megerősítéssel meg fogja érteni, miről szól a feladat. Fontos, hogy mindig ugyanazt a vezényszót használjuk, ahogy az „ül” is mindig „ül”, nem pedig hol „ül”, hol „csüccs”.

 

Tipp: ha nem az a "hozom-viszem" típus, extra motivációval és türelemmel megtaníthatjuk neki, hogy odahozza a kedvenc játékát. Nem baj, ha leejti közben vagy elénk érve, a lényeg, hogy odahozta, ezért jutalmazzuk bőségesen.

 

Benti játékok kutyáknak - hozd
Benti játékok kutyáknak - hozd
Fotó: cuddla.com

 

3. Tanítsd meg neki játékai nevét!

 

A szimatolós játékokról szóló cikkünben bemutattuk a „Keresd a falatot!” feladatot, amely a kutya természetes kereső-kutató ösztöneire épít. Nagyon jól lefoglalja, de fennáll a veszélye, hogy a sok-sok falattól és a kevesebb testmozgástól lassacskán gyarapodni kezd súlya. Remek alternatíva, ha megtanítjuk kutyánknak a játékai nevét. Chaser, a border collie például több, mint 1000 játék nevét jegyezte meg, hihetetlen, ugye? Persze nem kell ilyen magasra tenni a mércét, kezdhetjük például három különböző játékkal: egy labda, egy plüssmackó és egy csipogós játék.

 

Vegyük kézbe a labdát, telepedjünk le a földre, mutassuk meg kutyánknak, és mondjuk ki, hogy „labda”. Ha megérinti orrával vagy mancsával, dicsérjük meg, ha letesszük magunk elé, és meg is fogja, miközben kimondjuk, hogy „labda”, jutalmazzuk finomsággal. Ismételjük párszor, hogy rögződjön a játék neve. Másnap elővehetjük a plüssmackót, hogy megtanuljuk annak is a nevét pl. „maci”. Pár nap múlva pedig a harmadik játékkal („csipogós” vagy „csipi”) vigyük végig a folyamatot. Mindig ugyanazt a szót használjuk az egyes tárgyakra.

 

Tipp: ha már biztosan tudja két vagy három játék nevét, tegyünk bele egy kis nehezítést. Helyezzük el egymástól egy méterre a labdát és a plüssmackót, majd kérjük meg, hogy hozza oda egyiket. „Hozd a labdát” vagy „Hozd a macit”. Ha jól választ, és odahozza a tárgyat, nagy-nagy örömmel, alaposan dicsérjük meg!

 

Benti játékok kutyáknak - Tanítsd meg játékai nevét
Benti játékok kutyáknak - Tanítsd meg játékai nevét
Fotó: cuddla.com

 

Amit ne tegyünk: ne erőltessük a feladatokat, ne toljuk a kutya szájába a játékot, és ne is sürgessük – megérzi, ha feszültté válunk, és ez kedvét szegi. Legyünk türelmesek, kedvesek és bátorítóak, de nem túlzóan. Szabjunk időkorlátot, napi 10-15 perc egy feladatra bőven elegendő, ha aktívabb, tevékenyebb a kutyus, pár óra múlva próbálkozhatunk eltérő feladattal a változatosság jegyében. A játék mindig legyen játék, könnyed és szórakoztató kutya, gazdi számára egyaránt. 

 


 

Kapcsolódó cikkek:

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: petcentral.chewy.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A Te kutyádnak is van legjobb barátja? A Te kutyádnak is van legjobb barátja?
Az ember legjobb barátja a kutya – nem is kérdéses e szavak igazságtartalma. De honnan lehetünk ennyire biztosak benne? Bundás pajtásunk szívének minden szeretete felénk irányul vagy azért más(ok)nak is akad benne hely?

Szelídített állatból szeretett kedvenc – így váltak a kutyák társainkká Szelídített állatból szeretett kedvenc – így váltak a kutyák társainkká
Az ember legjobb barátja talán sohasem volt még ennyi figyelemmel körülrajongva, mint napjainkban. Honnan ered kötődésünk, és mikortól tekintünk rájuk kedvencként?

Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Hasznos tippek Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Hasznos tippek
Ha igent mondunk egy kutyának, egyszer s mindenkorra vállaljuk, hogy felelősségteljesen, szeretettel gondoskodunk róla, hiszen ő a legjobb barátunk. Tegyünk róla, hogy ez fordítva is igaz legyen!

A kutya fajtájától is függ, mennyire szeret az emberrel játszani A kutya fajtájától is függ, mennyire szeret az emberrel játszani
Az Ökológiai Kutatóközpont, a Stockholm Egyetem és az ELTE Etológia Tanszék munkatársai evolúciós megközelítésben vizsgálják a kutyafajták viselkedését, azt kutatják, hogy mely fajták játékosabbak és ennek milyen evolúciós okai lehetnek. Legújabb eredményeikről a napokban jelenik meg beszámoló a Royal Society Biology Letters című szakfolyóiratában.

Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket? Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket?
Van, aki szereti a kutyapuszit és van, aki a gondolatától is irtózik. Mit gondolhatnak erről kutyáink? Értik-e, ha puszit adunk nekik, és egyáltalán szeretik-e?

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Az én kutyám nem éppen egy zseni... Biztos vagy benne? Az én kutyám nem éppen egy zseni... Biztos vagy benne?
Hajlamosak lehetünk úgy tekinteni kutyánkra, mint a világ legcsodálatosabb kis (vagy nagy) élőlényére. És hát így is van. Tündéri pofijának és kedvességének hála ő a legjobb barátunk, még ha akadnak is döcögők közös utunkon. Például amikor valami olyat tesz, ami előtt értetlenül állunk, felmerülhet bennünk a kérdés: "Hülye a kutyám?".

Becsengettek - mi lesz a kiskutyával? Becsengettek - mi lesz a kiskutyával?
A nyár legcsodálatosabb ajándéka egy kiskutya. Édes, bájos kis szőrgombóc, aki még általában a gazdi ölében keresi a biztonságot. Aki tündérien alszik, csillogó szemekkel eszik, és kicsit rosszalkodik. Igen, aki aztán szeptemberre igazi kamasz kommandóssá avanzsál - épp az iskolakezdésre!

Kiválasztotta új családját: az éjszaka leple alatt osont be a házba a kóbor kutya Kiválasztotta új családját: az éjszaka leple alatt osont be a házba a kóbor kutya
Menedéket kereshetett a tomboló vihar elől, ám ennél sokkal nagyobb ajándékot kapott a kis keverék: szerető gazdikat, egy életre.

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Egyedi kutyás ajándéktárgyak AEGON Magyarország Zrt. Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Ablakon keresztül látogatja az idősek otthona lakóit az óriás termetű terápiás kutya Hírek - Címlapon
Ablakon keresztül látogatja az idősek otthona lakóit az óriás termetű terápiás kutya
Karanténba kerülés gazdiként – Mi fog történni, hogy készülhetünk fel? Hírek - Címlapon
Karanténba kerülés gazdiként – Mi fog történni, hogy készülhetünk fel?