A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja

2024. április 15., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés




A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.



A játék amellett, hogy élvezetes tevékenység gazdi és kedvence számára, erősíti kettejük kapcsolatát, és remekül lefoglalja a kutya elméjét, típusától függően testét is többé-kevésbé átmozgatja. Bevethetjük e feladatokat esős napokon, rossz időben, és akkor is, ha a körülmények miatt az otthonmaradást részesítjük előnyben. 

 

1. Bújócska

 

A kutyák alapvetően kíváncsi lények, szeretik felfedezni a környezetüket, és ennél a játéknál természetes nyomolvasó ösztöneiket bontakoztathatják ki, méghozzá szórakoztató módon. Ültesd le a kutyádat otthonod egyik pontján, majd keress egy megfelelő rejtekhelyet. Ez lehet a fürdőszoba, a gardrób vagy a kanapé mögött, de ha pici a lakás, akkor az is jó elterelés, ha lekucorodsz valahova, és magadra húzol egy jó nagy takarót, ami elfedi minden porcikádat. Lehet szólni a kutyának, hogy „keresd”, mert ha erős a helybenmaradása, hosszabb ideig is várhatunk, mire magától elindul. Ez persze konfliktust szülhet egy engedelmes, szabálykövető kutyában, hiszen azzal, hogy felkel a feladatból, megszegi a parancsot. Viszont ha megkapja a „keresd” feladatot, akkor azon nyomban keresésünkre indul majd. Maradj mozdulatlan, és várj csendben. Ha megtalál, jutalmazd nagy dicsérettel, simogatással, de annak is örülni fog, ha előhúzol a zsebedből pár falat finomságot.

 

Tipp: Ha a kutyának még nem igazán megy a helybenmaradás, kérd meg családtagodat, hogy vonja el a figyelmét egy kis játékkal vagy finomsággal, míg elrejtőzöl, majd ő adja ki a „keresd” parancsot.

 

 

Benti játékok kutyáknak - bújócska
Benti játékok kutyáknak - bújócska
Fotó: petcentral.chewy.com

 

 

2. Hozd!

 

Ha kutyánk szereti cipelgetni a játékait, megtaníthatjuk neki, hogy kérésre hozza oda hozzánk. Válasszunk ki egyet (ez lehet egy labda vagy plüss), mutassuk meg neki, lengessük meg előtte, hogy felkeltsük figyelmét, majd dobjuk el a „hozd” szó kíséretében. Kezdetben kicsi távolságra (fél-egy méter), ezt fokozatosan növelhetjük. Ha utánaszalad, megfogja, dicsérjük meg alaposan, hát még, ha odahozza nekünk! Ha leteszi elénk vagy a kezünkbe, adhatunk neki egy jutalomfalatot az ügyességéért. Ismételjük meg a feladatot pár alkalommal, s ha már kellően begyakoroltuk, kérhetjük a kutya közreműködését házimunkáknál is. Például a szanaszét heverő játékai vagy az itt-ott heverő zokni, póló összegyűjtésében a mosáshoz.

A kutyák is örülnek, ha hasznosnak érzik magukat, hiszen szeretnek a gazdi kedvére tenni, és a sikerélménnyel járó feladatok szórakoztató módon növelik önbizalmukat, segítik együttműködésünket.

 

Vannak kutyák, akik egy kicsit nehezebben adják oda a szájukban lévő „kincset”, vagy szórakoztatóbbnak találják, ha húzózkodunk vele. Ebben az esetben készítsünk elő olyan jutalomfalatot, amelynek képtelen ellenállni. Mikor nála van a játék és megfogtuk a másik végét, vegyük elő a finomságot (ha kell, toljuk oda orra elé), és a „kérem” vagy „ereszd” szót kimondva cseréljük el a játékra. Gyakorlással, pozitív megerősítéssel meg fogja érteni, miről szól a feladat. Fontos, hogy mindig ugyanazt a vezényszót használjuk, ahogy az „ül” is mindig „ül”, nem pedig hol „ül”, hol „csüccs”.

 

Tipp: ha nem az a "hozom-viszem" típus, extra motivációval és türelemmel megtaníthatjuk neki, hogy odahozza a kedvenc játékát. Nem baj, ha leejti közben vagy elénk érve, a lényeg, hogy odahozta, ezért jutalmazzuk bőségesen.

 

 

Benti játékok kutyáknak - hozd
Benti játékok kutyáknak - hozd
Fotó: cuddla.com

 

 

3. Tanítsd meg neki játékai nevét!

 

A szimatolós játékokról szóló cikkünben bemutattuk a „Keresd a falatot!” feladatot, amely a kutya természetes kereső-kutató ösztöneire épít. Nagyon jól lefoglalja, de fennáll a veszélye, hogy a sok-sok falattól és a kevesebb testmozgástól lassacskán gyarapodni kezd súlya. Remek alternatíva, ha megtanítjuk kutyánknak a játékai nevét. Chaser, a border collie például több, mint 1000 játék nevét jegyezte meg, hihetetlen, ugye? Persze nem kell ilyen magasra tenni a mércét, kezdhetjük például három különböző játékkal: egy labda, egy plüssmackó és egy csipogós játék.

 

Vegyük kézbe a labdát, telepedjünk le a földre, mutassuk meg kutyánknak, és mondjuk ki, hogy „labda”. Ha megérinti orrával vagy mancsával, dicsérjük meg, ha letesszük magunk elé, és meg is fogja, miközben kimondjuk, hogy „labda”, jutalmazzuk finomsággal. Ismételjük párszor, hogy rögződjön a játék neve. Másnap elővehetjük a plüssmackót, hogy megtanuljuk annak is a nevét pl. „maci”. Pár nap múlva pedig a harmadik játékkal („csipogós” vagy „csipi”) vigyük végig a folyamatot. Mindig ugyanazt a szót használjuk az egyes tárgyakra.

 

Tipp: ha már biztosan tudja két vagy három játék nevét, tegyünk bele egy kis nehezítést. Helyezzük el egymástól egy méterre a labdát és a plüssmackót, majd kérjük meg, hogy hozza oda egyiket. „Hozd a labdát” vagy „Hozd a macit”. Ha jól választ, és odahozza a tárgyat, nagy-nagy örömmel, alaposan dicsérjük meg!

 

Benti játékok kutyáknak - Tanítsd meg játékai nevét
Benti játékok kutyáknak - Tanítsd meg játékai nevét
Fotó: cuddla.com

 

Amit ne tegyünk: ne erőltessük a feladatokat, ne toljuk a kutya szájába a játékot, és ne is sürgessük – megérzi, ha feszültté válunk, és ez kedvét szegi. Legyünk türelmesek, kedvesek és bátorítóak, de nem túlzóan. Szabjunk időkorlátot, napi 10-15 perc egy feladatra bőven elegendő, ha aktívabb, tevékenyebb a kutyus, pár óra múlva próbálkozhatunk eltérő feladattal a változatosság jegyében. A játék mindig legyen játék, könnyed és szórakoztató kutya, gazdi számára egyaránt. 

 

 


 

Kapcsolódó cikkek:

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: petcentral.chewy.com
Cikk első megjelenése: 2020. április 07.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Hihetetlenül aranyos, ahogy játszani hívja az élethű kutyabábot a kíváncsi kutyus Hihetetlenül aranyos, ahogy játszani hívja az élethű kutyabábot a kíváncsi kutyus
A bábmester kedvence olyannyira igazinak tűnik, hogy még a kutyákat is könnyedén megtéveszti.

Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé? Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé?
Bővül a család – Igen ám, de ezúttal egy imádnivaló kiskutyával! Akiről nem biztos, hogy meglévő kutyusunk is ugyanilyen véleménnyel lesz. Mi mindenre kell gondolnunk, ha szeretnénk, hogy zökkenőmentes legyen a beilleszkedés folyamata?

Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya? Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya?
Egy jel, ami semmivel sem összetéveszthető. A kutyakommunikáció egyedi, ugyanakkor rendkívül fontos része ez a mozdulat. Mi mindent üzenhet általa?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Egyedi kutyás ajándéktárgyak Praktiker AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól Hírek - Címlapon
8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson Hírek - Címlapon
Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson