A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Egy border collie a világ legokosabb kutyája

Chaser egy border collie-fajtájú kutyus több mint 1000 szót ismer


2015. február 06., 04:00


Szerző: kiberov


Kategória: Könnyű
Több mint ezer szóból áll Chaser, a border collie-fajtájú kutya szókincse. Az intelligens állat tárgyak különböző csoportjainak fogalmát is képes értelmezni.10 éve a németországi Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet egy kutatása keltette fel a világ figyelmét: állatpszichológusok a Rico nevű border collie-nak több mint kétszáz szót tanítottak meg.

 

A sokáig elsősorban pásztorkutyaként tartott border collie különösen intelligens fajtának számít. A 10 éves Chaser is ebbe a fajtába tartozik, tudása pedig még Ricóét is messze túlszárnyalja. Gazdája és egyben trénere Dr. John W. Pilley  Chaser-t  háromévnyi tanulás után összesen 1022 játékszer nevére tanította meg. A  tárgyakat még a vele dolgozó kutatóknál is megbízhatóbban azonosította. (800 plüsállat, 116 különböző labda és több mint 100 műanyag játék). 

 

1022 játékszer nevét ismeri Chaser - Fotó:chaserthebordercollie.com

 

A kutya nem csupán különbséget tesz a tárgyak nevei és vezényszavak között, hanem a tárgyak különböző csoportjainak fogalmát is képes értelmezni. Tudja, hogy a "játékszer" szó mind az 1022 tárgyra vonatkozik. A "labda" fogalma ezzel szemben összesen 116 puha gömbre illik rá, a frizbi pedig 26 különböző dobókorongra. Ricóhoz hasonlóan Chaser is az úgynevezett "fast mapping" (gyorspárosítás) segítségével képes tanulni. Ez a tulajdonság tehát nem csak a gyerekek sajátja. A kutatás rámutat, hogy a kutyák éppúgy, mint a gyerekek képesek gazdag szókincsre szert tenni, és közben megérteni, hogy bizonyos szavak egyes tárgyakra, míg mások tárgyak csoportjára vonatkoznak .

 

Chaser és gazdája Dr. John W. Pilley  - Fotó:chaserthebordercollie.com

 

Arra, hogy más kutyafajták is képesek-e ily meglepő szellemi teljesítményre, még nem tudják a választ a kutatók. Úgy vélik, hogy az ember és kutya több ezer éves kapcsolata tette lehetővé, hogy a négylábúak megértsék a szavakat, és ez akár más háziállatokra is vonatkozhat.

 

Egy hosszabb videó Chaser tudásáról ( angolul)

 

 

 

Egy rövid videó Chaser-ről és gazdájáról ( angolul):

 

Forrás: chaserthebordercollie.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyával futnál? Ez a 16 fajta hosszú távon is remek futópartner lehet Kutyával futnál? Ez a 16 fajta hosszú távon is remek futópartner lehet
Ha a futás a lételemed, és a rendszeres kocogás mellett szívesen teljesítenél hosszabb távokat - vagy már tapasztalatod is van e téren -, az alábbi fajták ideálisak lehetnek számodra. Találd meg négylábú futótársad!

A legmélyebb pontról is van kiút: vak border collie lett az Év Mentett Kutyája 2020-ban A legmélyebb pontról is van kiút: vak border collie lett az Év Mentett Kutyája 2020-ban
Stevie Wonderful, azaz "Csodálatos Stevie" terápiás kutyaként nyújt segítséget egy klinikán: elsőként köszönti az érkezőket, mosolyt csal az arcokra, és feledteti a gondokat.

Szülési szabin Eger terápiás kutyája: 10 csöppségnek adott életet Zoya! Szülési szabin Eger terápiás kutyája: 10 csöppségnek adott életet Zoya!
Tíz gyönyörű kölyöknek adott életet Zoya, a terápiás kutyaként dolgozó border collie. A foltos csöppségek szépen cseperednek, Zoya pedig nagyszerű anya! Gazdijukat, Kapaló Évát kifaggattuk a kölykökről és anyukájukról is!

Kiállítási vagy munkakutya? Kiállítási vagy munkakutya?
Ez a cikk kicsit megosztó, célunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy minden kutyában ott lakozik az ősi ösztön, és csak rajtunk múlik, mennyire hozzuk a felszínre ezeket az ösztönöket. Kérjük senki se személyes támadásként élje meg a cikket, inkább kommentben fejtsük ki véleményünket. Köszönjük!

“Ajkai Panka Rád vár!” “Ajkai Panka Rád vár!”
Ajkai Panka története nem egyedülálló, de mégis említésre méltó. Az utcán kóborló kutyusból - akinek a korábbi élete nem ismert - igazi sportoló, családi eb lett a maga pajkos módján.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Egyedi kutyás ajándéktárgyak Beagle Club Online Vizslatúra

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Vakon bízni – Kölykök voltunk Hírek - Címlapon
Vakon bízni – Kölykök voltunk
Újra megríkat a Budweiser Hírek - Címlapon
Újra megríkat a Budweiser