A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vakon bízni – Kölykök voltunk

2015. február 07., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Könnyű
Egy vakvezető kutya az életét adja gazdájának. Azért, hogy vezesse, segítse, támogassa őt. De milyen a kezdet? Amikor még nincs hámfogó, nincs kiképzés, csak két tapasztalatlan láb, és négy ifjonc tappancs?Amikor Lilit megismertem leginkább egy tündéri, picit túlsúlyos jegesmackóra emlékeztetett. Vakítóan hófehér színe elvarázsolta a környezetemet. Barna írisze, karamell orra, és ártatlan tekintete egyszerűen nem hagyott kétséget afelől: egy kutyangyallal van dolgunk. Hideg, vizes orra, apró, folyton puszira nyújtózkodó nyelve, és termetéhez képest nagy mancsa folyton a kezemet kereste. Engedtem. Pacsiztunk. Bemutatkoztunk.

 

Mivel sohasem volt kutyám, így teljesen zöldfülűként álltam az apró labi lány előtt. Amikor fel akartam emelni rendre kicsúszott a kezemből. Természetesen rosszul fogtam, de ő már akkor is végtelenül türelmes volt. Várt rám, hogy megérjek a feladatra.

 

A vakvezetés alapja a bizalom, de valójában minden kapcsolat vázát ez alkotja. Bár Lili (nyilvántartási neve szerint Érzés) imádni valóan viselkedett, én még nem ismertem. Sem a reakcióit, sem a természetét. És ezzel ő is így volt. Nem tudta mikor-mit, és miért csinálok. Az első pár hét kettőnkről szólt. Megismertük, kitapasztaltuk egymást, s szépen lassan elkezdtünk csiszolódni, ahogy egy jó házasságban illik.

 

 

A kapcsolatunk érzelem tégláit ezekben az időkben, a séták, játékok alkalmával raktuk le, közös erővel. Amikor hallottam, hogy épp rosszalkodik (például kaspóval a szájában csörtet) akkor nehezen tudtam elképzelni, hogy pár hónappal később egy felelősségteljes, komoly kutyát faragnak belőle. De nyilván ő sem érthette mit akar tőle egy fehérbottal bénán hadonászó, az utcán rendszeresen eleső, eltévedésre hajlamos lány.

 

Egy dolgot, azonban mindketten éreztünk: a sorsunk végérvényesen, megmásíthatatlanul egybefonódott.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra? Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra?
A tudomány is elismeri, hogy kedvenceink nagyfokú érzékenységet mutatnak a geomágneses változásokra. Mire számíthatunk és hogyan segíthetünk nekik ebben az időszakban?

A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig
„VAÚ” - amit mindenki ismer, már gyermekkorunkban megtanuljuk, hogy „ezt mondja a kutya”. Ám ennél jóval árnyaltabb a skála, ebből csemegézünk most egy picit.

Mit árul el a kutya farka? Mit árul el a kutya farka?
Hosszú, rövid, sima, zászlós, kunkori – minden kutyának más a farka, néhány kivételtől eltekintve azonban mindegyiküknek van. Tisztában vagyunk-e vele, milyen célt szolgál a farok és milyen üzenetet hordoz a csóválás?

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker MOL Nyrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kennel, ami kutyabarát hely Hírek - Címlapon
Kennel, ami kutyabarát hely
Egy border collie a világ legokosabb kutyája Hírek - Címlapon
Egy border collie a világ legokosabb kutyája