A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ehet a kutyám joghurtot?

2023. október 21., 13:15


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Lágy, krémes, ellenállhatatlanul ínycsiklandó... Nem csoda, hogy a joghurtos pohár nyitásakor kedvencünk is mellettünk terem. De vajon adhatunk neki belőle?



Évszázadok óta fogyasztjuk, népszerűsége pedig egyre nő a különféle ízesítéseknek is köszönhetően. Értékes tápanyagokban gazdag (pl. kálcium, proteinek), és probiotikumként is jó szolgálatot tesz, hiszen a benne lévő baktériumok hozzájárulnak az emésztőrendszer egészséges működéséhez. Az általános nézet szerint még egyes betegségek megelőzésében is szerepet kaphat, úgymint szív- és érrendszeri problémák, csontritkulás, az ideális testsúly megőrzése és még az immunrendszert is erősítheti.

 

A kutyák is ehetnek joghurtot?

 

Jótékony hatásai miatt azt gondolnánk, miért is ne? Kisebb mennyiségben fogyaszthatnak is belőle, természetesen kellő elővigyázatosság mellett – de ettől még nem biztos, hogy a joghurt lenne a legjobb választás négylábú barátunk számára. Bár emésztőrendszere hasonló az emberéhez, felépítése némileg eltér. Éppen ezért érdemes megfontolni olyan pre- és probiotikumok adását, melyeket kifejezetten kutyák számára fejlesztettek ki. Az ajánlott joghurt-mennyiség ugyanis korántsem váltaná ki az elvárt hatást.

 

Natúr joghurt gyümölcsökkel - a kutya is ehet belőle?
Natúr joghurt gyümölcsökkel - a kutya is ehet belőle?
Fotó: pcrm.org

 

Milyen veszélyekkel járhat a joghurt fogyasztása?

 

A natúr joghurt nem tartozik a mérgező élelmiszerek közé, bizonyos tulajdonságai miatt azonban gondoljuk át, hogy adjunk-e belőle kutyánknak.

 

1. Tejcukor-érzékenység

 

A kölyökkor hónapjait elhagyva a kutya szervezete is átalakul, egyre kevésbé lesz képes lebontani a laktózt. Ebben a laktáz nevű emésztőenzim segíti, ám minél kevesebbet termel, annál kevésbé lesz képes megemészteni a tejtermékeket. A laktózintolerancia tünetei között szerepelhet:

  • a hányinger, hányás,
  • hasmenés,
  • székrekedés nehezebb tejtermékek pl. sajt fogyasztása után
  • gyomorgörcs,
  • hasfájás (a kutya összegörnyed állás során, fekvés közben inkább összegömbölyödik, kerüli, hogy hozzáérjünk pocakjához, érzékenyel reagál, stb.)
  • gázképződés (puffadás, szellentés).

Gyanú esetén kérjük ki állatorvosunk véleményét kedvencünk táplálásával kapcsolatosan!

 

Tejcukor-érzékenység esetén inkább ne egyen joghurtot a kutya
Tejcukor-érzékenység esetén inkább ne egyen joghurtot a kutya
Fotó: k9ofmine.com

 

2. Zsírok

 

Egy másik szempont, ami miatt megfontolandó a joghurt etetése: a zsírtartalom. Minél magasabb ez az érték, annál inkább nehezítheti az emésztést. Ha a kutya étrendje az ideálisnál több zsírt tartalmaz, idővel komolyabb egészségügyi problémákkal nézhetünk szembe, úgymint az elhízás, túlsúly, gyomor- és bélbetegségek, valamint a hasnyálmirigy-gyulladás.

 

Az alacsony kalória- és zsírtartalom sem veszélytelen, hiszen ezek a termékek ugyanúgy tartalmazhatnak mesterséges édesítőszereket és egyéb hozzáadott anyagokat, például csokoládét, kávét, koffeint, szőlőt vagy mazsolát, hiszen ezek szintén toxikusak számukra.

 

3. Cukor és mesterséges édesítőszerek

 

A természetes forrásokból származó cukorra (répa, bogyós gyümölcsök, zöldségek) kis mennyiségben szüksége van a szervezetnek, de ha túlzásba visszük káros lehet az ember és kedvence számára is. Gyomorrontás, hasfájás, hányás és hasmenés… Kellemetlen panaszok, ám hosszú távon súlyos betegségekhez vezethet a túlzott cukorfogyasztás: túlsúly, elhízás, fogproblémák, cukorbetegség, krónikus gyulladás a szervezetben, stb.

    Natúr joghurt - hozzáadott cukrok, édesítőszerek, mesterséges anyagok nélkül
    Natúr joghurt - hozzáadott cukrok, édesítőszerek, mesterséges anyagok nélkül - ebből a kutya is ehet
    Fotó: Twitter

     

    A joghurtok többsége mégsem mentes a cukortól, hiszen az teszi igazán finommá az ízét. Ha azt hinnénk, jót teszünk kutyánknak a cukormentes változattal, nézzük meg a termékismertetőt, milyen típusú és mennyi cukorhelyettesítőt tartalmaz a joghurt. Ezek károsíthatják a jótékony baktériumok működését, és idővel glükóz-intoleranciát, valamint különféle egészségügyi problémákat okozhatnak.

     

    A xilit egyenesen mérgező a kutyák számára, még véletlenül se kóstoljon bele! Mi biztonsággal ehetjük, ám kedvencünknél a legkisebb mennyiség is hipoglikémiához (kórosan alacsony vércukorszint) és májelégtelenséghez vezethet!

     

    Milyen joghurtot ehet a kutya?

     

    Ha szeretnénk kipróbálni, hogyan fogadja kedvencünk e finomságot (és állatorvosunk is beleegyezését adta), válasszunk natúr joghurtot, mely hozzáadott cukroktól, édesítőszerektől, mesterséges színezékektől és adalékanyagoktól mentes. Keressük az „aktív élőflórás” jelzőket, mint például a natúr görög joghurtnál, melynek laktóztartalma is alacsonyabb, sűrűbb krémes textúrája pedig szimpatikusabb lehet a válogatósabb ebek számára.

     

    Natúr joghurt gyümölccsel, müzlivel és gyümölcssziruppal
    Natúr joghurt gyümölccsel, müzlivel és gyümölcssziruppal - Ha xilitet is tartalmaz, a kutyának tilos!
    Fotó: seriouseats.com

     

    A gyümölcsös és egyéb ízesítésű joghurtok kerülendők, mivel nem tudhatjuk, mennyi cukrot, mesterséges édesítőszert tartalmaznak a különféle összetevők, pl. a gyümölcsdarabkák, magvak, müzli, gabonapehely, édes-ropogós golyócskák, szirupok és társaik.

     

    Az a bizonyos 10%

     

    Mint minden jutalomfalat, rágcsálnivaló és nasi esetében, a joghurtra is érvényes a 10%-os szabály. Az étrend szempontjából ez azt jelenti, hogy a napi kalóriaszükséglet legfeljebb egytizedét tehetik ki az említett finomságok, így a joghurt is. Ez függ a kutya méretétől, súlyától, egészségi állapotától, ezért a legjobb, ha megkérdezzük állatorvosunkat, kaphat-e joghurtot, és ha igen, milyet és mennyit. Olykor-olykor azért feldobhatjuk vele eledelét – kisebb kutyáknál egy teáskanálnyi, nagyobbaknál egy evőkanálnyi natúr joghurttal. 

     

    Használhatjuk akkor is, ha otthon szeretnénk kutyasütit vagy kekszet sütni, a nyári hőségben pedig hűsítően hathat lefagyasztott változatban,például jégkocka formájában, kutyabarát natúr gyümölcsökkel elkeverve. Egy kis ügyeséggel pedig mi magunk is készíthetünk házilag joghurtot, DIY-receptek alapján. Kedvencünk is segítségünkre lesz benne. :)

     


    Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

    Forrás: dogsnaturallymagazine.com, petmd.com, thesprucepets.com
    Indexkép forrás: Twitter
    Cikk első megjelenése: 2021. október 27.

    Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

    kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

     

    Témába vág

    Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
    Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

    Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
    Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

    7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben 7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben
    Az utazási betegség létező dolog, de honnan tudhatjuk, hogy kedvencünk is ezzel küzd?

    8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
    Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

    Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
    Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

    Minősítés

    Hogyan lehet minősített
    kutyabarát helyed?

    Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

    Tudj meg többet
    tanúsító védjegyünkről!

    Megismerem

    Kedvenceink

    Biztosítás

    Kisállat biztosítás
    bel- és
    külföldön!
    Gondoskodj kedvencedről!
    Beaphar - 2024

    hirdetés (X)

    Partnereink

    Egyedi kutyás ajándéktárgyak Irodakutya.com Mondial Assistance GesmbH MOL Nyrt.

    Hírlevél

    A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

    kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
    FaceBook Instagram Pinterest YouTube
    Hogyan szoktassam hozzá a kutyámat a fültisztításhoz? Hírek - Címlapon
    Hogyan szoktassam hozzá a kutyámat a fültisztításhoz?
    Kutyás barangolások – Kétnapos őszi kirándulás a Mátrában kutyával Hírek - Címlapon
    Kutyás barangolások – Kétnapos őszi kirándulás a Mátrában kutyával