A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Jótékony fűszerek és gyógynövények kutyáknak

2023. május 04., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Tápanyagokban gazdag fűszereink és gyógynövényeink igazi áldásként hatnak egészségünkre. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaiknak hála hozzájárulnak szervezetünk megfelelő működéséhez. Jótékony hatásaikat kedvenceink is megérezhetik. Lássuk, mit és hogyan adhatunk nekik a természet patikájából!



 

1. Bazsalikom

 

Ásványi anyagokban és vitaminokban (pl. A, B, C, E) gazdag növény, mely antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. A baktériumok és vírusok elleni küzdelemben segíthet a betegségek megelőzésében, hozzájárul az egészség megőrzéséhez és általános hangulatjavítóként nyugtató hatással bírhat a szorongó, ideges kutyákra.

 

Alkalmazás: friss vagy szárított formában, a kutya méretétől függően 1/8 – 1 teáskanál bazsalikom az eledelére.

 

Kockázat: nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén emésztőrendszeri panaszok (hányás, hasmenés) léphet fel. Néhány kutyánál allergiás reakciót válthat ki.

 

 

Fűszerek és gyógynövények a kutyának - Bazsalikom
Fűszerek és gyógynövények a kutyának - Bazsalikom
Fotó: todocat.com

 

 

2. Petrezselyem

 

Antioxidánsok, rostok, vitaminok (A, C, K, folsav) és ásványi anyagok mind-mind megtalálhatóak egyik kedvenc fűszernövényünkben. Hozzájárul a szervek megfelelő működéséhez, segít a méregtelenítésben, és még a kellemetlen lehelettel is felveszi a harcot.

 

Alkalmazás: jótékony hatása elsősorban frissen adva érvényesülnek, például a kutya eledelére vagy jutalomfalatba aprítva, de szárított, őrölt formában is hatékony.

 

Kockázat: nagy mennyiségben történő fogyasztása mérgező hatással bír, többek között fényérzékenység léphet fel, mely napos időben fokozza a leégés veszélyét.

 

 

Fűszerek és gyógynövények a kutyának - Petrezselyem
Fűszerek és gyógynövények a kutyának - Petrezselyem
Fotó: medicalnewstoday.com

 

 

3. Rozmaring

 

Rostokban és esszenciális vitaminokban gazdag növény, vasat és kálciumot is tartalmaz. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak hála segíthet a betegségek leküzdésében. Jótékonyan hat a szív egészségére is.

 

Alkalmazás: 1/8 – ½ teáskanál rozmaring friss vagy szárított formában.

 

Kockázat: némely kutyánál allergiás reakciót okozhat, a tünetek enyhétől (pl. viszketés, vakarózás) egészen a súlyosig terjedhetnek (pl. rohamok). Nagy mennyiségben fogyasztva emésztőrendszeri panaszokat okozhat. Mindig kérjük ki állatorvosunk tanácsát, ha szeretnék rozmaringot adni kedvencünknek, és a kórtörténetében előfordult már szívprobléma, roham. Vemhes és szoptató szukáknak, valamint 6 hónapos kor alatt is körültekintéssel ajánlott adni.

Eledelére soha ne tegyünk rozmaringolajat, és helyi kezelésként se alkalmazzuk!

 

 

Fűszerek és gyógynövények a kutyának - Rozmaring
Fűszerek és gyógynövények a kutyának - Rozmaring
Fotó: thespruceeats.com

 

 

4. Oregano

 

Az ASPCA listáján a mérgező növények közé sorolják, megfelelően adva azonban jótékony hatásait a kutyák is megérezhetik. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír, segíthet légzési és emésztőrendszeri panaszoknál. Baktériumok, vírusok és gombák okozta fertőzések, betegségek esetén támogatja az immunrendszert. Gazdag antioxidánsokban, vitaminokban (E és K), omega-3 zsírsavakban, valamint mangán, vas, kálcium és triptofán is található benne. 

 

Alkalmazás: 1/8 – ½ teáskanál friss aprított vagy szárított őrölt oregano a kutya eledelébe, jutalomfalatva keverve.

 

Kockázat: csak kis mennyiségben ajánlott! Közepes és nagyobb mennyiségben történő fogyasztása mérgező hatást válthat ki. Soha ne adjunk kedvencünknek oregano olajat, mivel az túl erős a szervezetének.

 

 

Fűszerek és gyógynövények a kutyának - Oregánó
Fűszerek és gyógynövények a kutyának - Oregánó
Fotó: Pinterest

 

 

5. Kapor

 

Görcsoldó hatásának köszönhetően nyugtatja az emésztőrendszert, enyhíti a puffadást és gázképződést, könnyíti a bélmozgást, székrekedés ellen is ajánlott. Ha kedvencünk szájszaga kellemetlen mértéket ölt, egy alapos kivizsgálás és fogtisztítás mellett a kapor is segíthet frissebbé tenné leheletét.

 

Alkalmazás: ¼ – 1 teáskanál friss aprított vagy szárított őrölt kapor a kutya eledelébe, jutalomfalatba keverve. Tea formájában is adható, kistestű kutyáknal legfeljebb 0,5 dl, nagyobbaknak legfeljebb 2 dl.

Elkészítése: Öntsük fél csészényi forró vizet egy teáskanálnyi száraz, aprított kaporra. Keverjük el alaposan, hagyjuk ázni 10 percig, majd szűrjük le. Miután kihűlt, hozzáadhatjuk a kutya ivóvizéhez vagy eledeléhez.

 

Kockázat: a kapor olaja toxikus, soha ne adjunk kedvencünknek e formájában! Bőrfelületre kerülve égési sérülést okozhat.

 

 

Fűszerek és gyógynövények a kutyának - Kapor
Fűszerek és gyógynövények a kutyának - Kapor
Fotó: Twitter

 

 

6. Orvosi zsálya

 

A, E és K-vitamin, kálcium, magnézium, kálium, foszfor, cink egyaránt megtalálható e gyógynövényben. Emésztési problémák esetén segíthet. Antioxidánsokban gazdag, gyulladáscsökkentő hatása mellett még a kórokozók elleni küzdelemben is támogatja az immunrendszert.

 

Alkalmazás: 1/8 – 1 teáskanál frissen aprított vagy szárított őrölt zsálya a kutya eledelébe keverve.

 

Kockázat: fogyasztása kis mennyiségben ajánlott.

 

 

Fűszerek és gyógynövények a kutyának - Orvosi zsálya
Fűszerek és gyógynövények a kutyának - Orvosi zsálya
Fotó: Pinterest

 

 

7. Fahéj

 

Több mint egy ízletes fűszer, hiszen gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságok széles tárházával bír. Jótékony hat kellemetlen szájszag esetén, és segít a vércukorszint szabályozásában.

 

Alkalmazás: testmérettől függően 1/8 – 1 teáskanál őrölt fahéj a kutya eledelére.

 

Kockázat: nagy mennyiségben történő fogyasztása gyomorrontást okozhat. Soha ne engedjük, hogy a kutya belélegezze az őrölt fahéjat! Finom pora megtapad a nyálkahártyán, irritálja azt, melynek eredménye köhögés, légzési nehézség, és a fulladás veszélye is fennáll. Ne adjunk kedvencünknek fahéjas édességeket, péksüteményeket, mert azok gyakran mérgező összetevőket, például mazsolát, csokoládét, szerecsendiót tartalmazhatnak.

 

 

Fűszerek és gyógynövények a kutyának - Fahéj
Fűszerek és gyógynövények a kutyának - Fahéj
Fotó: Pinterest

 

 

8. Gyömbér

 

Jótékony hatása elsősorban az emésztőrendszernél érvényesül, elősegíti a hatékony felszívódást, továbbá antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. Ízületi gyulladás, krónikus fájdalmak, szellemi hanyatlás esetén is segíthet. Csökkentheti a hányingert, hányást betegségek (pl. rák, kemoterápia) esetén, illetve, ha a kutyának nehézséget okoz az autózás, rosszul van tőle. Fokozza a vérkeringést és javítja az emésztést. Irritábilis bél szindróma (IBS) esetén enyhíti a felerősödő tüneteket.

 

Alkalmazás: 20-50 mg/ttkg, reszelt formában az eledelre, de belesüthetjük az otthon elkészített jutalomfalatba, kutyakekszbe is. Ha nyersen szeretnénk adni, ügyeljünk arra, hogy a kutya méretétől függően legfeljebb ¼ – 1 teáskanálnyi mennyiséget egyen.

 

Kockázat: nagy mennyiségben történő fogyasztása puffadást, gázképződést, hányingert és szívpanaszokat okozhat. Soha ne adjunk gyömbért a kutyának, ha vérzési problémákkal küzd (pl. vérzékenység, vérszegénység), vagy non-szteroid gyulladáscsökkentő tablettát szed. Körültekintéssel kell eljárni az epehólyagot érintő problémák esetén, valamint vemhes és szoptató szukáknál. Mindig kérjük ki állatorvosunk tanácsát, ha gyömbért szeretnénk adni kedvencünknek, mert kölcsönhatásba léphet más étrendkiegészítőkkel, vitaminokkal és gyógynövényes készítményekkel.

 

 

Fűszerek és gyógynövények a kutyának - Gyömbér
Fűszerek és gyógynövények a kutyának - Gyömbér
Fotó: medicalnewstoday.com

 

 

Figyelmeztetés!

 

  • Ha fűszert, gyógynövényt szeretnénk adni kutyánknak, előzetes kérjük ki állatorvosunk és kisállatdietetikus tanácsát!

  • Ha fogyasztást követően a kutya viselkedése megváltozik, emésztési vagy egyéb panaszok lépnek fel, a továbbiakban kerüljük a problémás fűszer vagy gyógynövény adását!

  • Ügyeljünk a megfelelő mennyiségre: kistestű és kölyök kutyák esetében számoljunk kisebb adaggal!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: betterpet.com, preventivevet.com
Indexkép forrás: petsradar.com
Cikk első megjelenése: 2022. május 25.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Ehetnek a kutyák epret? Ehetnek a kutyák epret?
Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Egészséges tápanyagforrás kutyáknak is: a tojás Egészséges tápanyagforrás kutyáknak is: a tojás
Ha kedvencünk valaha is kóstolta már a főtt tojást, elképzelhető, hogy pillanatokon belül a konyhában terem, amint elkezdjük feltörni a héját. Tűkön ülve várja, mikor kaphat belőle – mintha tudná, hogy neki is jót tesz. Mi teszi olyan értékes finomsággá a tojást?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker EB OVO Közhasznú Egyesület MOL Nyrt. Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
86 kutya és több mint félszáz illegálisan tartott madár - Természetkárosítás miatt kell felelnie a gyulai férfinak Hírek - Címlapon
86 kutya és több mint félszáz illegálisan tartott madár - Természetkárosítás miatt kell felelnie a gyulai férfinak
Egyre több kutyát érint a szívférgesség Hírek - Címlapon
Egyre több kutyát érint a szívférgesség