A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Rengetegen mentik a bajba jutott állatokat a Maui szigetén pusztító tűz után

2023. augusztus 16., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




A megrázó katasztrófa után az emberek nemcsak egymásnak, de az elveszett és talált házikedvenceknek is igyekeznek segíteni.



 

Több ezerre tehető azoknak a száma, akik kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat, amikor bekövetkezett a tragédia. Szinte a semmiből csapott le a tűz, majd kitört a káosz. Helyiek és turisták egymást segítve menekültek a lángok elől, de mi történt a háziállatokkal? Az evakuáció során sokuk elveszett, és még azok közül sem vihette mindenki magával kedvencét, aki szerette volna. Az elválás fájdalma belemar az ember szívébe – folyamatosan az jár a fejében, mi lehet most a bundás, tollas vagy pikkelyes családtagokkal?

 

A tűz főként a sziget északnyugati részén elterülő Lahaina városát és környékét érintette. Rengeteg embert és állatot kellett kimenekíteni, ám a nagy kavarodásban nem sikerült mindenkinek együtt kijutni, és elvesztették egymást. De nincsenek egyedül.

 

 

Tűz Maui szigetén - A történelmi jelentőségű Waiola templom is a lángok martalékává lett
Tűz Maui szigetén - A történelmi jelentőségű Waiola templom is a lángok martalékává lett
Fotó: The Maui News / MATTHEW THAYER

 

 

A Maui Humane Society állatmentő szervezet elsőként lépett színre, hogy segítsen a bajba jutott állatoknak. Bár menhelyük már a tűz kitörése előtt is tele volt gazdikeresőkkel, minden tőlük telhetőt megtettek, hogy menedéket nyújtsanak a magukra maradt házikedvenceknek. Segítették az állatmentési folyamatokat, a szervezéstől kezdve az állatorvosi ellátáson át a gazdik felkutatásáig. Még ők maguk is meglepődtek, mennyien jelentkeztek a szigetről, hogy ilyen-olyan formában hozzájáruljanak áldozatos munkájukhoz. Az önkénteseknek, ideiglenes befogadóknak és támogatóiknak hála sokkal több állaton tudtak segíteni.

 

A hatékony kommunikáció érdekében létrehoztak egy csoportot a Facebook-on, ahova a helyiek kitehetik elvesztett kutyájuk, macskájuk és egyéb kisállataik fényképét és leírását. Ide kerülnek fel a talált állatok posztjai is, hogy mielőbb újraegyesíthessék a kétségbeesett családokat. Maui Fires Pets Help Group mellett két további csoport is ugyanezt a célt tűzte ki: Missing Pets of Maui, Lost & Found Animals of Maui Fires.

 

Jelenleg több mint háromezerre becsülik az elveszett kutyák, macskák és egyéb kisállatok számátMinden állatbarát azon dolgozik, hogy segíthessen a gazdiknak és kedvenceiknek egymásra találni.

 

Az alábbi képen látható kutyus, Roman a szerencsések közé tartozik: bár a tűz kitörésekor elrohant a rá vigyázó kutyaszittertől, később sikerült megfogni, és az állatorvosnál a gazdiknak is nyomára bukkantak. 

 

 

Tűz Maui szigetén - Egy sérült kutyát kezelnek az állatorvosi rendelőben
Tűz Maui szigetén - Egy sérült kutyát kezelnek az állatorvosi rendelőben
Fotó: Maui Humane Society/Katie Shannon

 

 

Maui szigetén elképesztő összefogás tapasztalható a tűz pusztítása után. Volt, aki két kiscicát mentett ki egy leomlott fal alól, de olyan is volt, aki egy fához kikötött idős kutyára talált rá. Szinte centiméterekre vonultak el mellette a lángok... Madarak, tengerimalacok, nyulak és más kisállatok is átmeneti otthonra találtak a segítőknél. Ideiglenes kórházakat állítottak fel több helyen, ahol elkötelezett állatorvosok és asszisztensek látják el a bekerülő házikedvenceket. Legtöbbjük égési sérülésekkel érkezik, óriási fájdalmaik vannak. 

 

 

A segélykérő kiáltást pedig az egész világon meghallották, újabb és újabb segítők nyújtanak feléjük baráti kezet fel e nehéz időkben:

 

„Aloha! Itt vagyok a Mau'i Humane Society menhelyén, és csak szeretnék mindenkinek nagy-nagy köszönetet mondani mindazért a szeretetért, minden egyes kedves gondolatért, imáért, adományért és önkéntes felajánlásért, amely az egész világról érkezik hozzánk! A katasztrófák a legjobbat (és a legrosszabbat) hozhatják ki az emberekből. De a globális közösségtől felénk áramló támogatás csodálatos bizonyítéka annak, mennyi jóság létezik világunkban - írta meghatottan Kelsie-Kei Noelani a Maui Fires Pets Help Group csoportban.

 

 

 

 

Szívmelengtő érzés tudni, hogy a legnagyobb bajban is rengetegen nyújtanak segítő kezet egymás felé, és az állatok felé is!

 

Forrás: thedodo.com, thestar.com
Indexkép forrás: Maui Humane Society/Jenny Miller - Facebook/MauiHumaneSociety

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul
„Fogalmam sincs, mihez kezdenék nélküle. Egészen más lenne az életem, ha Echo nem lenne benne.”

Kóbor kutyák örökbefogadására buzdít miséin a kutyabarát pap Kóbor kutyák örökbefogadására buzdít miséin a kutyabarát pap
A Brazíliában élő Paulo atya szívében kiemelt helyet töltenek be a magukra hagyott, elárvult állatok - "Felesküdtem arra, hogy amíg csak élek, segíteni fogom őket."

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Praktiker MTI Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Rendőrök segítik gazdára találni az árva állatokat Hírek - Címlapon
Rendőrök segítik gazdára találni az árva állatokat
Nyári veszélyek - Napégés kutyáknál Hírek - Címlapon
Nyári veszélyek - Napégés kutyáknál