A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Albínó vagy fehér kutya – Mi a különbség?

2022. augusztus 13., 15:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Fehér szőr, világos bőr – mégsem egyformák. Honnan lehet tudni, hogy kedvencünk valóban e kivételes szín képviselője?Elvétve fordul elő a természetben, de időről-időre világra jönnek ilyen különleges kutyák is. Első ránézésre könnyen összekeverhetnénk őket a fehér színű fajtársaikkal, valamint azokkal, amelyeknél az albinizmus részleges. Valódi formája azonban olyan genetikai tényezőkön alapszik, melyek hatására a szemek és a kültakaró pigmentációja teljes egészében hiányzik.

 

Az egyik alapvető különbség az albínó és fehér ebek között, hogy utóbbiaknál a fehér pigmentek jelen vannak, míg előbbiek a pigmenthiány miatt tűnnek fehérnek. Egy fehér szőrzetű kutyánál többségben vannak azon genetikai markerek, melyek a fehér színt helyezik előtérbe, elnyomva a többit. Az albínók szervezete viszont egyáltalán nem képes előállítani a bőr, a szőrzet és szem színét meghatározó festékanyagot (melanin), és azok az enzimek is hiányoznak, melyek normális esetben termelnék azt. Mint például Sherlock, a schnauzer esetében, aki születésétől kezdve hófehér szőrrel, rózsaszín bőrrel és világoskék szemekkel rendelkezik.

 

Albínó kutya - Sherlock, a schnauzer
Albínó kutya - Sherlock, a schnauzer
Fotó: Pinterest

 

Honnan lehet tudni, hogy egy kutya valóban albínó?

 

Genetikai vizsgálatok nélkül segíthet ennek meghatározásában az, ha alaposan megnézzük a kutya orrát és szemét. Egy albínó kutya esetében az írisz színe halványkék vagy halványzöld, a szemfehérje és a szemkörnyéki szövetek pedig rózsaszínes árnyalatot vesznek fel. E területeken a véráramlás szórványos, emiatt tűnnek rózsaszínnek a szemek és a környező bőr.

 

A kutya látása messzemenően meghaladja a miénket, köszönhetően annak is, hogy hatékonyabban dolgozza fel a beáramló fényt. Pontosabb részleteket tudnak kivenni és éjjel is tisztábban látnak. A fényképező vakujának villanása miatt egyenesen vörös szemeket láthatunk a fotókon, ám amit mi pirosnak vagy rózsaszínnek vélünk kedvencünknél, az valójában a szemekben futó vérerek által visszatükrözött extra fény.

 

Az albínó kutya szemének, orrának és bőrének rózsaszínes árnyalata nagyon halványan látható, mintha ki lenne fehérítve. Szemei ugyan megőrizhetnek némi elenyésző pigmentációt, de ez a színezettség is inkább halvány vagy átlátszó.

 

A melanin és a pigmentek nemcsak a színt határozzák meg, de az ultraibolya sugarak káros hatásaitól is védenek. Illetve védenék a kutyát, ám az albínók nem rendelkeznek velük, így náluk fokozott a bőrbetegségek (pl. napégés, bőrrák) kialakulásának kockázata.

Fehér színű, de nem albínó
Fehér színű, de nem albínó
Fotó: doggyvine.com

 

Részleges albinizmus kutyáknál

 

Akadnak olyan ebek is, akik albínóknak tűnnek, de csak részben hiányoznak a pigmentek. Szőrzetük vakítóan fehér, a különbség főként az orr és a pocak bőrénél figyelhető meg. Szervezetük kismértékben képes előállítani festékanyagot, mely a rózsaszín helyett valamelyest sötétebb, például világosbarna színt kölcsönöz e területeknek. A pigmentek mennyisége határozza meg az albinizmus fokát is, ám ha szeretnénk pontosabb válaszokat kapni kedvencünk e különleges tulajdonságával kapcsolatban, kérdezzük meg állatorvosunkat a genetikai tesztelés lehetőségéről.

 

Megtévesztő minták a szőrzetben

 

A színek variációja szinte végtelen, és léteznek olyan ebek is, akiknél a csökkent pigmentáció mellett fellelhetőek az albinizmus jelei. A nem-albínó kutyáknál példaként hozhatnánk fel két olyan színváltozatot – merle és piebald –, ahol a színek hol erősebben, hol gyengébben mutatkoznak meg. Míg a merle mintánál a szőr és a bőr egyes részei fehérek, addig a piebald (foltokkal tarkított) kutyáknál a fehér szőrzetbe itt-ott jókora, sötétebb színezetű foltok vegyülnek.

 

Az egyes fajtákra jellemző merle egyik jellegzetessége a különböző színű szem (heterokrómia), de a fehér szín mellett is megjelenhet. Ha találkoztunk már olyan kutyával, akinek egyik szeme kék vagy zöld, másik pedig barna, aligha tudtunk szabadulni e megkapó jelenségtől.

 

Fehér kutya különböző színű szemekkel - heterokrómia
Fehér kutya különböző színű szemekkel - heterokrómia
Fotó: publicdomainpictures.net

 

Az albínó és fehér kutyákkal kapcsolatban gyakran hallani a látást és hallást érintő gondokról is. Mivel a kültakaró színéért, a szemek és a fülek egészségéért felelős gének működése nem minden esetben kötődik egymáshoz, ezért e problémák sem alakulnak ki szükségszerűen. Egy ritka genetikai kombináció, a „double merle” (kettős merle) azonban magában hordozhat bizonyos öröklődő betegségeket.  A valódi albínó kutyákkal ellentétben, melyek a fényérzékenység mellett alapvetően egészségesek, a dupla merle szín esetében sajnos fokozott a süketség és a vakság kockázata.

 

Fényérzékenység albínó kutyáknál

 

A melanin többféle feladatot is ellát a szervezetben: biztosítja a megfelelő pigmentáltságot, a szemekben pedig elősegíti a beáramló fény befogadását és megszűrését. A közvetlen napfény nemcsak érzékenységet okoz egy albínó kutyánál, de komoly fájdalmat is kiválthat a szemekben. Emiatt már egy kellemes tavaszi napon is sűrűn pisloghat, hunyoroghat, nem beszélve a nyári hónapokról. Különös figyelmet kell fordítani a szemvédelemre, lehetőség szerint minél kevesebbet tartózkodjanak direkt napfényben. A melanin hiánya miatt az albínók jóval kevésbé védettek a napsugarak káros hatásaival szemben, hamarabb leéghetnek és az extrém fényérzékenység miatt a bőrrák kialakulásának is nagyobb a kockázata.

 

Tájékozódjunk állatorvosunknál a megelőzési lehetőségekről! Vigyázzunk albínónkra, e kivételes kedvencre!

 

Izzy és Winter - Double merle ausztrál juhászkutyák
Izzy és Winter - Double merle ausztrál juhászkutyák
Fotó: purrfectpawsphoto.wixsite.com

Forrás: dogster.com
Indexkép forrás: Pinterest/doggyvine.com
Cikk első megjelenése: 2021. június 10.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A kutyák is lehetnek csiklandósak? A kutyák is lehetnek csiklandósak?
Elgondolkodtál már valaha azon, mit csinál a kutyád, amikor lábaival kalimpál, miközben a pocakját vagy hátát vakargatod? Lehet, hogy csiklandozza az érintésed?

Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk? Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk?
Az őszi és téli időszakban gyakrabban fordul elő, hogy sötétedés után kerül sor a sétára. Tippjeink segítségével könnyebben felkészülhetsz erre.

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás!

A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja? A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja?
Apró fehér szöszmöszök a kutya bundáján? Csak nem korpásodik? Lehetséges egyáltalán?

Fültisztítás okosan: praktikus útmutató gazdiknak a kutya fülápolásához Fültisztítás okosan: praktikus útmutató gazdiknak a kutya fülápolásához
A kutyafül: érzékeny terület, mely rendszeres ápolást igényelhet. A fülproblémák megelőzésének fontos része lehet a fültisztítás, ám kis odafigyeléssel mi magunk is gyakorlottá válhatunk e téren. Ehhez kínálunk tippeket, lépésről-lépésre.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Egyedi kutyás ajándéktárgyak MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért ásítanak (annyit) a kutyák? Hírek - Címlapon
Miért ásítanak (annyit) a kutyák?
Miért bámul rám a kutyám? Hírek - Címlapon
Miért bámul rám a kutyám?