A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Egészség

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés

Kutyáink táplálása az alapoktól

2016. szeptember 25., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség
A kutya a ragadozó/húsevő állatok csoportjába tartozik, ezt bizonyítja származása, rövid bélcsatornája, állkapcsa felfüggesztése és tarajos zápfogai is. Emésztőrendszere nagy fehérje- és zsírtartalmú táplálék elfogyasztására alkalmas. Ezt sosem szabad elfelejteni, bármilyen etetési módot választunk.Az alapoktól kezdve

 

A különböző fajok (így a kutya is) eltérő enzimösszetételű emésztőváladékot termelnek. Ahogy nem etetünk egy tengerimalacot hússal, úgy egy kutyát sem fűfélékkel, hiszen nem tudja megemészteni. A húsevők meglehetősen kevés rostbontó baktériummal rendelkeznek, így nem tudnak energiához jutni a rostokból, lényegében egy az egyben kiürül a szervezetükből.

 

Energiaszükséglet

 

Az ebek energiaszükségletét legjobban a húsfélék, inak, csontok és bőrök képesek kielégíteni, ugyanis szervezetük ezek feldolgozására alkalmas leginkább. Éhezés vagy nem megfelelő tápanyagbevitel esetén képesek más táplálékból is energiát nyerni, de természetesen nem ez lenne az elérendő cél. Az energiaigény nagyban függ az életkortól, ivaros vagy ivartalan állapottól, valamint a pillanatnyi tényezőktől. Nyilvánvaló, hogy a sportoló vagy munkakutya, a növendék, valamint a szoptató anya sokkal több energiára tart igényt. Az ellenkezője igaz azonban az idősödő és ivartalan állatokra, ugyanis nekik lelassulnak az anyarcserefolyamataik, csökken a napi aktivitásuk (az ivartalannak kimarad a tüzelés időszaka, a kan nem stresszel többé a szagokon).

 

Kutyánk energiaszükséglete a mindennapokhoz helyes táplálással biztosítható
Kutyánk energiaszükséglete a mindennapokhoz helyes táplálással biztosítható
Forrás: www.orijen.ca

 

Kísérjük figyelemmel tehát kutyánk táplálkozási szokásait, ha az adott adagtól hízik, csökkentsük azt, ha pedig fogy, növeljük a kiosztott mennyiséget. Egyes négylábúaknál még létezik az „energiaevés” jelensége, ami annyit tesz, hogy a tálalt adagból annyit eszik, amíg jól nem lakik, a maradékot pedig otthagyja. Ez segíthet a megfelelő adag eltalálásában, de fontos, hogy az otthagyott mennyiséget ne tukmáljuk bele, 10 perc után vegyük el előle, és csak a következő etetésnél kapjon, de immár kisebb adagot. A bevitt energiamennyiség megfelelősége a kondícióból könnyen kiderül. Ez a táplálék minőségétől is függ. Magas szénhidráttartalmúaktól gyakran fogy, míg túlzott fehérjefogyasztás esetén hízik az eb.

 

 

Fehérjék, zsírok, szénhidrátok, és rostok

 

Fehérjék

 

A fehérjék aminosavakból felépülő polipeptidek. A szervezet számára egyes aminosavak nélkülözhetetlenek, ezeket esszenciális aminosavaknak nevezzük. Előállításukra a szervezet képtelen, táplálék útján kell felvennie azokat. Nem esszenciális aminosavnak tekinthetőek, melyeket a szervezet fehérjékből vagy nitrogéntartalmú szerves vegyületekből önmaga is képes előállítani. Minden fajnak más az aminosav igénye, más-más aminosavakat képesek önmaguknak előállítani, a korábban említett emésztőrendszerbeli eltérések miatt. A növényevők akár nem állati és nem is fehérjeeredetű alapanyagokból is képesek aminosavak előállítására, míg a kutyák szinte kizárólag állati eredetű fehérjék segítségével tudják ugyanezt produkálni. A fehérjehiány tünete lehet az étvágy csökkenése, fakó szőr, rossz fizikai állapot, esetleg ödémák a bőr felszínén. Fontos tisztában lenni vele, hogy a hiánybetegséget túlzott, de nem megfelelő minőségű fehérjebevitel is kiválthatja.

 

Szénhidrátok

 

Szénhidrátok közül ragadozóinknál az egyszerű szénhidrátokkal, vagyis cukrokkal érdemes foglalkoznunk. Ezek nagy mennyiségű és azonnal hasznosítható energiát hordoznak, mégsem célszerű gyakran és nagy mennyiségben cukorfélékkel, vagy édes táplálékkal szolgálni az ebnek. Szervezetbe jutásuk szinte azonnal megemeli a vércukorszintet, mely kiváltja a vércukorszint csökkentő hormonok termelődését és vérbe jutását, tehát röviddel ezután a normális szint alá süllyed. Ez hosszú távon káros mind az állati, mind az emberi szervezet számára, kimerüléshez, valamint cukorbetegséghez vezet. Arról nem is beszélve, hogy kutyáink igen kevés szénhidrátbontó enzimmel rendelkeznek, tehát kedveskedésünkkel akár hányást, hasmenést, vagy ételmérgezést is kiválthatunk. Kerüljük az egyszerű cukrok adását, csak állatorvosi tanácsra alkalmazzuk őket a kutya táplálásában!

 

Csak egészségesen, semmi csalás!
Csak egészségesen tápláljuk a kutyát, semmi csalás!
Forrás: www.dogsonline.co

 

A rostokra és rostos táplálékokra hasonló szabályok vonatkoznak, mégis érdemes belőlük néha megkínálni az ebet. Növelik az emésztés hatásfokát, segítik a széklet távozását, javítják a minőségét, részt vesznek egyes méreganyagok megkötésében, valamint hozzájárulnak a jóllakottságérzet kialakulásához. Napi egy-két gerezd zöldség vagy gyümölcs kielégíti ezt a szükségletet.

 

Zsírok

 

A kutyák az állati eredetű zsírokat könnyen megemésztik, segítségükkel hamar energiát nyernek. Ellenben a növényi olajokat nem, vagy csak kismértékben képesek felhasználni, mivel emésztőrendszerük nem növényekből származó lipidek hasznosítására alakult ki. Óvatosan a zsírok adagolásával, de ne is vonjuk meg az ebtől teljesen, ugyanis belőlük is léteznek esszenciálisak, melyek a sejtek felépítésében, a hormonok termelődésében, vitaminok felszívásában és a raktározásban játszanak szerepet. A legjobb, a kutyák számára felhasználható zsírban gazdag táplálékok közé sorolható a lazac, a liba, a kacsa, a sertés, a ponty, a hering, valamint az angolna. Alkalmanként elropogtatható kis mennyiségű olajos mag is az ebbel.

 

 

Ásványi anyagok, és vitaminok

 

Ásványi anyagok

 

Az emlősök szervezete körülbelül 50 féle ásványi elemet tartalmaz, ebből 16 nélkülözhetetlen számukra. Szerepük szinte mindenre kiterjed. Részt vesznek a csontrendszer felépítésében, az izom- és idegszövet hibátlan működésében, valamint egyes hormonok, enzimek és vitaminok felépítésében. Kutyáink képesek az ásványi anyagok pótlására, tehát nem szükséges naponta azonos mennyiséget, esetleg kiegészítő tablettákat adni neki. Azzal azonban érdemes tisztában lenni, hogy egyes elemek hiánya gátolja mások felszívódását, ellenben mások túlzott jelenléte is kiválthatja ezt a nem éppen kedvező hatást. Megfelelő táplálás mellett a hiánytünetekkel sosem fogunk találkozni, gondolni sem kell rájuk. Sose vásároljunk egy nyomelemet tartalmazó készítményt, és ne adjunk, csak orvosi javallatra efféle kiegészítőket a kutyáknak!

 

Helyes táplálással elkerülendő
Helyes táplálással elkerülendő
Forrás: www.breedingbusiness.com

 

Vitaminok

 

A húsevőknek a táplálékból viszonylag nagy mennyiségű vitamint kell felvenniük, ugyanis emésztőrendszerük a legtöbb előállítására nem képes. A vitaminok között megkülönböztethetünk zsírban (D-, E-, K-, A-), és vízben oldódóakat. A zsírban oldódóak túladagolás esetén nem ürülnek ki a szervezetből, így komoly mérgezéseket válthatnak ki. A kutyák raktározni képesek őket, így nem szükséges a mindennapi bevitelük. (Pl.: ne adjunk huzamosabb ideig májat a kutyának, mert A-vitamin tartalma 100-szorosa a megengedett mennyiségnek). A vízben oldódóak a vizelettel távoznak túl nagy mennyiség esetén is. A vitaminszükséglet feltérképezésénél érdemes az állat fizikai állapotát, korát, valamint igénybevételét megfigyelni, mert ebben az esetben is más-más adagról beszélhetünk. Ha úgy véljük kutyánknak plusz vitaminokra van szüksége, mindenképpen a "multi" névvel illetett készítményeket válasszuk.

 

Ha kizárólag színhússal etetünk, a jódot és kalciumot szükséges pótolni, ellenkező esetben hiánytünetek léphetnek fel. A húsnak kivételesen magas a foszfortartalma, így nem árt néha nyers csont, vagy zöldségdiétát tartani, nehogy túladagolás legyen a vége. Kiegyensúlyozott és körültekintő táplálásnál a hiánytünetek soha nem fognak jelentkezni, ha mégis valami gyanúsat észlelünk, kiegészítő készítmények alkalmazása előtt konzultáljunk állatorvossal!

 

 


Cikk első megjelenése: 2015. augusztus 25.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Aloe Vera kutyáknak - gyógynövény a természet patikájából Aloe Vera kutyáknak - gyógynövény a természet patikájából
Évezredek óta előszeretettel használják e gyógynövényt csodatévő ereje miatt. De vajon kutyánk számára is biztonságos?

Kutyáink vitaminszükséglete - Szükséges-e pótolni? Kutyáink vitaminszükséglete - Szükséges-e pótolni?
A kutya és ember vitaminszükségletében nincs lényeges eltérés, mivel az emlősöknek kisebb különbségekkel ugyan, de hasonlóak az igényeik. Beszélhetünk zsírban, és vízben oldódó vitaminokról, melyek hatása eltérő, és a szükséges mennyiség sem hasonlítható össze.

Brit Petfood, egy családi vállalkozás, ahol az állatok az elsők Brit Petfood, egy családi vállalkozás, ahol az állatok az elsők
A szuper prémium állateledeleket gyártó cseh cég már több mint 25 éve van a piacon, és termékeik Magyarországon is egyre népszerűbbek.

Itt valami bűzlik… avagy mit árul el a kutya széklete? Itt valami bűzlik… avagy mit árul el a kutya széklete?
A kutya egészségi állapotának felméréséhez nemcsak azzal kell tisztában lennünk, mit fogyasztott el, hanem azzal is, mi távozik „hátul”.

Miért nem eszik a kutyám? Az étvágytalanság lehetséges okai 10 pontban Miért nem eszik a kutyám? Az étvágytalanság lehetséges okai 10 pontban
A napi rutinban bekövetkező változásoktól kezdve az egészségi problémákig terjedhet azon okok széles köre, melyek miatt a kutya elutasítja az ételt. Mit szeretne velünk közölni és hogyan segíthetünk neki?

Nyers étrend – több a tévhit, mint a „hit”? Nyers étrend – több a tévhit, mint a „hit”?
Örök (akár „vérre menő”) vita: táp, vagy nyersezés? Kommentháborúk. Érvek, ellenérvek végtelen sora… Hogyan is döntsük el kezdőként, melyiket válasszuk? Hihetünk-e a vitákban, cikkekben olvasott tényeknek – már ha ezek tényleg tények és nem csak tévhitek, netán ijesztgetés…

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

Szőrhullás kutyáknál: a 10 leggyakoribb ok Szőrhullás kutyáknál: a 10 leggyakoribb ok
A túlzott vedlés, kopasz foltok vagy sebek megjelenése a kutya bőrén nem pusztán szépséghiba, hanem kezelésre szoruló fertőzésre, betegségre is utalhat. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez 10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez
Test-lélek-szellem. Ha ezek egyensúlyban vannak, kiegyensúlyozott és harmonikus életet élhetünk. Kutyáinkra is érvényes ez, néhány egyszerű ötlettel pedig mi magunk is hozzájárulhatunk jólétükhöz.

A rostok jelentősége kutyáink táplálásában A rostok jelentősége kutyáink táplálásában
Kedvencünk minőségi táplálásának lényeges részét képezik az élelmi rostok. Hogyan biztosíthatjuk számára a kellő mennyiségű rostot és mit okozhat annak hiánya?

Kiemelt híreink

Tragédia Szlovákiában: menhelyi kutyákat mentő önkénteseket sodort el az árvíz Tragédia Szlovákiában: menhelyi kutyákat mentő önkénteseket sodort el az árvíz
Gyászolnak az állatbarátok: a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék okozta árvíz sodort el három nőt, akik a nagyrőcei menhely kutyáit akarták menteni a pusztító áradás elől...

Meghökkentően rendhagyó naptár a legőrültebb kutyásoknak Meghökkentően rendhagyó naptár a legőrültebb kutyásoknak
Nem mindennapi pózokban kapták lencsevégre a kutyákat a megjelenő naptárhoz - a mondhatni tolakodó fotókkal kiadott naptár nemes célt szolgál: a bevétel egy része egy állatvédő szervezethez...

Mozifilm készül Rin Tin Tinről Mozifilm készül Rin Tin Tinről
A jól ismert németjuhász többször is megmentette a csődtől a Warner Bros stúdióját az 1920-as években. Az új filmben igazi akcióhősként jelenik meg majd a vásznon Rin Tin Tin alakja. ...

Tizenkilenc magyar érem a Kutyafogathajtó Európa-bajnokságon! Tizenkilenc magyar érem a Kutyafogathajtó Európa-bajnokságon!
Összesen 19 éremmel zárta a magyar válogatott a Magyarpolányban megrendezett kutyafogathajtó Európa-bajnokságot. Az egyes kategóriákban hat aranyérmet gyűjtöttek a magyarok.

Közel háromezer kutya ivartalanítását támogatja az Agrárminisztérium Közel háromezer kutya ivartalanítását támogatja az Agrárminisztérium
Nagy lépés az állatvédelem és a felelős állattartás terén: 100 millió forintot biztosított az Agrárminisztérium kutyák ivartalanítására. A cél a kóbor kutyák és a nem kívánt szaporulatok...

Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete? Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete?
Előfordul, hogy kutyánkat megsimogatva úgy érzékeljük, testéből szokatlan melegség árad. Ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy lázas. De hogyan állapíthatjuk meg, hogy minden rendben...

Szívszorító videóval kampányolnak az állatvédők: a kutya nem karácsonyi ajándék! Szívszorító videóval kampányolnak az állatvédők: a kutya nem karácsonyi ajándék!
A statisztikák arról tanúskodnak, hogy sajnos még mindig nem tudatosult az emberekben, hogy nem feltétlen jó ötlet élő állatot választani karácsonyi ajándékként... Az ünnepet megelőző...

Balto, a hős kutya igaz története Balto, a hős kutya igaz története
Gyermekkorunk egyik kedvence, Balto a valóságban több száz életet mentett meg az 1920-as évek Alaszkájában. Ismerjétek meg a hős történetét!

Hipoallergén kutyák - 7 fajta a terrierek kedvelőinek Hipoallergén kutyák - 7 fajta a terrierek kedvelőinek
Sorozatunk harmadik részében újabb fajtákat mutatunk be, ezúttal kifejezetten a terrierekre fókuszálva. Ismerjétek meg őket!

Így készítsd fel kutyád és a kutyaházat a hideg télre! Így készítsd fel kutyád és a kutyaházat a hideg télre!
Bár az ősz enyhe napjai egyre jobban kitolódnak, a fagyos telet nem ússzuk meg. Ez így is van jól, hiszen a hideg a barátunk: segít csökkenteni például az olyan élősködők számát, mint...

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart MTI EB OVO Közhasznú Egyesület JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Ebzárlat 2016 őszén - az érintett települések listájával Hírek - Címlapon
Ebzárlat 2016 őszén - az érintett települések listájával
11 ezer éves egy nagyon ritka, ma is létező kutyabetegség Hírek - Címlapon
11 ezer éves egy nagyon ritka, ma is létező kutyabetegség