A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

11 ezer éves egy nagyon ritka, ma is létező kutyabetegség

Dekódolták a rák DNS-ét egy huskyhoz hasonló hajdani kutya maradványaiban


2016. szeptember 25., 06:00


Szerző: kiberov


Kategória: Egészség




A Sanger Kutatóintézet vezetésével a kutatók dekódolták a rák DNS-ét egy huskyhoz hasonló hajdani kutya maradványaiban, amelynél a daganat először kialakult



    A kutya közepes termetű, rövid, egyenes, szürkésbarna vagy fekete szőrű állat lehetett. Elizabeth Murchison, a kutatás vezetője elmondta: nem tudni, miért alakult ki éppen ennél az egyednél a kutyák rákjának ez a fertőző formája, de lenyűgöző volt visszatekinteni ilyen távoli időkre, és rekonstruálni a "személyiségét" ennek a hajdani kutyának, melynek genomja fennmaradt azokban a rákos sejtekben, amelyeket ő kezdett terjeszteni.

Fotó:pixabay

    A vizsgált rák párzással terjed, a kutyák nemi szerveinek daganatát okozza (CTVT, canine transmissible veneral tumor), és rendívül ritka, rajta kívül csak egy, állatokat sújtó, fertőző tumor ismeretes. A betegség genomjának feltérképezésével és egy "molekuláris óraként" értelmezhető mutáció vizsgálatával az eredetét 11 ezer évvel ezelőttre tették a kutatók. Körülbelül ebben az időben háziasította az ember a kutyát.

 

    Murchison hozzátette: figyelemre méltó, hogy a több millió genetikai változás ellenére, melyen keresztülment, a betegség még mindig létezik, nem halt ki az első egyeddel, melynél kialakult, hanem más kutyákat megfertőzve továbbterjedt.

    A tanulmány azt is kimutatta, hogy a vizsgált rák hosszú időn át egyetlen kutyapopulációban létezett, és csak az utóbbi fél évezredben terjedt el a világon.

Ez talán a nagy földrajzi felfedezések korában kutyájukkal együtt hajóra szálló utazók számlájára írható - vélték a kutatók.

 

    Mike Stratton, a Sanger Intézet igazgatója elmondta: a kutyák fertőző daganatának genomja abban segít, hogy a tudósok megértsék a folyamatot, melynek során a rák fertőzővé válik.

 

    A legtöbb rák úgy keletkezik, hogy a szervezet egyetlen sejtjében mutáció lép fel, mely a beteg sejt irányíthatatlan osztódását idézi elő. A rákos sejtek gyakran okoznak áttételeket, azaz a kezdeti daganatból kiindulva a test más szerveire is átterjednek, az azonban igen ritka, hogy a beteg test más ember vagy állat szervezetét fertőzze meg - tette hozzá a kutató.

 

 


Cikk első megjelenése: 2015. január 12.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket
Egy kutatás szerint mélyebben együtt érzünk azokkal, akik nem tudják megvédeni önmagukat, és az irántuk érzett szeretetünk is erősebb.

Előrehozták a karácsonyt, hogy a súlyos beteg kutya is ünnepelhessen Előrehozták a karácsonyt, hogy a súlyos beteg kutya is ünnepelhessen
Riley, a 11 éves német dog elmondhatatlanul örült ajándékainak!

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker EB OVO Közhasznú Egyesület Rehabportál Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyáink táplálása az alapoktól Hírek - Címlapon
Kutyáink táplálása az alapoktól
Állatok Világnapja sztárokkal és a HEROSZ Állatotthon védenceivel Hírek - Címlapon
Állatok Világnapja sztárokkal és a HEROSZ Állatotthon védenceivel