A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szép időben vízparton: a kék-zöld alga okozta mérgezés a kutyákra is veszélyes lehet

2020. június 10., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Napfényes órákban az erdő, mező felfedezése mellett vízparton is szívesen eltöltenénk szabadidőnket. Érdemes odafigyelni, mielőtt kedvencünk megmártózna a hűs vízben.



Szép időben egyre gyakrabban vágyunk a természetbe: egy kellemes kirándulás kutyánk társaságában csábító lehetőségnek hangzik. A vízimádók persze már alig várják, hogy csobbanhassanak egyet a patakban, tóban, ám ahogy az idő melegszik, sajnos egy újabb veszélyre is figyelnünk kell a vízpartoknál.

 

Mi is az a kék-zöld alga, és mi teszi olyan mérgezővé?

 

Tulajdonképpen egy cianobaktériumról van szó, mely a friss vizekben él és szaporodik, mikor az időjárás melegebbre fordul: kb. 22°C felett már esélyes, hogy találkozunk vele a vízpartoknál. A mérgezés veszélye magasabb a nyári hónapokban, hiszen ekkor egyenesen lubickolnak a hőség miatt. Ezek az organizmusok rettentő mérgezőek a kutyákra, macskákra, madarakra, haszonállatokra, vadon élő állatokra, sőt még a halakra és az emberre nézve is.   

 

Kék-zöld alga (cianobaktériumok) életveszélyes mérgezést okozhatnak kutyáknál
Kék-zöld alga (cianobaktériumok) életveszélyes mérgezést okozhatnak kutyáknál
Fotó: cesarsway.com/Flickr

 

Mindezek alapján felmerül a kérdés, hogyan állapíthatjuk meg, biztonságos-e a tó vize, melyben pancsolni szeretnénk kedvencünkkel, vagy inkább kerülendő a terület? A toxikus algák nyálkás rétegben tömörülnek a víz felszínén, élénkzöld színükbe kékes árnyalat vegyül. Erősebb széljárás esetén a hullámzásnak köszönhetően az algaréteg kitolódhat a vízpart közelébe, ahova az állatok inni, fürödni járnak.

Ha kedvencünk feltehetően érintkezésbe került az algával, úszott a szennyezett vízben vagy ivott belőle, mielőbb forduljunk állatorvoshoz! Kezelés nélkül ugyanis az algamérgezés súlyos neurológiai vagy májkárosodást is eredményezhet!

 

Az algamérgezés tünetei

 

A cianobaktériumok kétféle toxint is termelnek, a tünetek ezek arányától függően mutatkoznak meg:

 

1. A microcystinek okozta mérgezés a májat károsítja, végzetes májelégtelenséget okozhat. Jellemző tünetei a hányás, hasmenés, véres hasmenés, fekete széklet, gyengeség, bágyadtság, sápadt nyálkahártyák, görcsös rohamok, mozgáskoordinációs problémák. Kezelés hiányában sokkos állapot következhet be, a kutya kómába eshet, végül elpusztul.

 

2. Az anatoxinok okozta mérgezés az idegrendszert érinti: izomremegés (tremor), izommerevség, részleges vagy teljes bénulás, fokozott nyálzás, légzési nehézségek (fulladás, légszomj) jelentkezhetnek.

 

Fenti tünetek észlelése esetén ne késlekedjünk, irány a rendelő!

 

Kirándulás kutyával - kerüljük a cianobaktériumokkal szennyezett vizeket
Kirándulás kutyával - kerüljük a cianobaktériumokkal szennyezett vizeket
Fotó: housebeautiful.com

 

Hogyan előzzük meg a bajt?

 

A legjobban úgy védekezhetünk ellene, ha szemmel tartjuk kutyánkat, figyeljük, merre jár, mivel foglalatoskodik a vízparton. Ne engedjük, hogy állóvizekből igyon, legyen szó tóról, pangó vizű pocsolyáról, de még friss vízforrás esetén is érdemes óvatosnak lenni, főleg, ha a felszínén vagy a partmentén kékes-zöldes színű nyálkás tömeg látható.  

 

Az alga ráragadhat a kutya mancsára és szőrzetére is, így később, bundája tisztogatása, nyalogatása közben lenyelheti a mérgező baktériumokat. Mielőtt beengednénk a vízbe, nézzük át alaposan a partmenti víz állapotát, pancsolás, úszás után pedig gondosan fürdessük meg kutyánkat, hogy eltüntethessük a veszélyes nyomokat.

 

A közegészségügyi hatóságok rendszeresen ellenőrzik vizeink minőségét, probléma esetén találkozhatunk a potenciális veszélyekre figyelmeztető táblákkal. Addig is tartsuk észben a jeleket és a mérgezés tüneteit - kutyánk életét menthetjük meg vele!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: cesarsway.com, vetnetinfo.com
Indexkép forrás: petguide.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Hírstart Egyedi kutyás ajándéktárgyak Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nem elég bekapcsolva hagyni a klímát: két kutya halt meg Missouriban a napon parkoló forró autóban Hírek - Címlapon
Nem elég bekapcsolva hagyni a klímát: két kutya halt meg Missouriban a napon parkoló forró autóban
"Elkutyásodnak" a városi rókák? Hírek - Címlapon
"Elkutyásodnak" a városi rókák?