A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szép időben vízparton: a kék-zöld alga okozta mérgezés a kutyákra is veszélyes lehet

2020. június 10., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Napfényes órákban az erdő, mező felfedezése mellett vízparton is szívesen eltöltenénk szabadidőnket. Érdemes odafigyelni, mielőtt kedvencünk megmártózna a hűs vízben.



Szép időben egyre gyakrabban vágyunk a természetbe: egy kellemes kirándulás kutyánk társaságában csábító lehetőségnek hangzik. A vízimádók persze már alig várják, hogy csobbanhassanak egyet a patakban, tóban, ám ahogy az idő melegszik, sajnos egy újabb veszélyre is figyelnünk kell a vízpartoknál.

 

Mi is az a kék-zöld alga, és mi teszi olyan mérgezővé?

 

Tulajdonképpen egy cianobaktériumról van szó, mely a friss vizekben él és szaporodik, mikor az időjárás melegebbre fordul: kb. 22°C felett már esélyes, hogy találkozunk vele a vízpartoknál. A mérgezés veszélye magasabb a nyári hónapokban, hiszen ekkor egyenesen lubickolnak a hőség miatt. Ezek az organizmusok rettentő mérgezőek a kutyákra, macskákra, madarakra, haszonállatokra, vadon élő állatokra, sőt még a halakra és az emberre nézve is.   

 

Kék-zöld alga (cianobaktériumok) életveszélyes mérgezést okozhatnak kutyáknál
Kék-zöld alga (cianobaktériumok) életveszélyes mérgezést okozhatnak kutyáknál
Fotó: cesarsway.com/Flickr

 

Mindezek alapján felmerül a kérdés, hogyan állapíthatjuk meg, biztonságos-e a tó vize, melyben pancsolni szeretnénk kedvencünkkel, vagy inkább kerülendő a terület? A toxikus algák nyálkás rétegben tömörülnek a víz felszínén, élénkzöld színükbe kékes árnyalat vegyül. Erősebb széljárás esetén a hullámzásnak köszönhetően az algaréteg kitolódhat a vízpart közelébe, ahova az állatok inni, fürödni járnak.

Ha kedvencünk feltehetően érintkezésbe került az algával, úszott a szennyezett vízben vagy ivott belőle, mielőbb forduljunk állatorvoshoz! Kezelés nélkül ugyanis az algamérgezés súlyos neurológiai vagy májkárosodást is eredményezhet!

 

Az algamérgezés tünetei

 

A cianobaktériumok kétféle toxint is termelnek, a tünetek ezek arányától függően mutatkoznak meg:

 

1. A microcystinek okozta mérgezés a májat károsítja, végzetes májelégtelenséget okozhat. Jellemző tünetei a hányás, hasmenés, véres hasmenés, fekete széklet, gyengeség, bágyadtság, sápadt nyálkahártyák, görcsös rohamok, mozgáskoordinációs problémák. Kezelés hiányában sokkos állapot következhet be, a kutya kómába eshet, végül elpusztul.

 

2. Az anatoxinok okozta mérgezés az idegrendszert érinti: izomremegés (tremor), izommerevség, részleges vagy teljes bénulás, fokozott nyálzás, légzési nehézségek (fulladás, légszomj) jelentkezhetnek.

 

Fenti tünetek észlelése esetén ne késlekedjünk, irány a rendelő!

 

Kirándulás kutyával - kerüljük a cianobaktériumokkal szennyezett vizeket
Kirándulás kutyával - kerüljük a cianobaktériumokkal szennyezett vizeket
Fotó: housebeautiful.com

 

Hogyan előzzük meg a bajt?

 

A legjobban úgy védekezhetünk ellene, ha szemmel tartjuk kutyánkat, figyeljük, merre jár, mivel foglalatoskodik a vízparton. Ne engedjük, hogy állóvizekből igyon, legyen szó tóról, pangó vizű pocsolyáról, de még friss vízforrás esetén is érdemes óvatosnak lenni, főleg, ha a felszínén vagy a partmentén kékes-zöldes színű nyálkás tömeg látható.  

 

Az alga ráragadhat a kutya mancsára és szőrzetére is, így később, bundája tisztogatása, nyalogatása közben lenyelheti a mérgező baktériumokat. Mielőtt beengednénk a vízbe, nézzük át alaposan a partmenti víz állapotát, pancsolás, úszás után pedig gondosan fürdessük meg kutyánkat, hogy eltüntethessük a veszélyes nyomokat.

 

A közegészségügyi hatóságok rendszeresen ellenőrzik vizeink minőségét, probléma esetén találkozhatunk a potenciális veszélyekre figyelmeztető táblákkal. Addig is tartsuk észben a jeleket és a mérgezés tüneteit - kutyánk életét menthetjük meg vele!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: cesarsway.com, vetnetinfo.com
Indexkép forrás: petguide.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mire figyeljünk kutyás strandoláskor? – Állategészségügyi tudnivalók Mire figyeljünk kutyás strandoláskor? – Állategészségügyi tudnivalók
A kutyás strandolás remek lehetőség arra, hogy kedvencünkkel együtt élvezzük a nyár örömeit. Azonban ahhoz, hogy a strandolás biztonságos és élvezetes legyen mindkettőtök számára, érdemes figyelembe venni néhány fontos állategészségügyi tudnivalót!

Ehet a kutya sárgadinnyét? Ehet a kutya sárgadinnyét?
Édes, zamatos gyümölcsünknek már a látványára is felfigyelhet kedvencünk, hiszen olyan, mint egy jókora labda. Hát még amikor szelünk belőle egy szeletet! A finom illatoknak ő sem tud ellenállni. Vajon adhatunk neki belőle?

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Hűsítő finomságok kutyáknak - 3 jeges recept a forró nyári napokra Hűsítő finomságok kutyáknak - 3 jeges recept a forró nyári napokra
Mentás tappancsok a friss leheletért, kókuszgolyó a csillogó szőrért és a gyümölcsös-kekszes muffin is ínycsiklandó elfoglaltságot nyújthat kedvencünknek. Könnyen és gyorsan elkészíthető jégkrémek a kutya igényeire szabva!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak Beagle Club Online Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nem elég bekapcsolva hagyni a klímát: két kutya halt meg Missouriban a napon parkoló forró autóban Hírek - Címlapon
Nem elég bekapcsolva hagyni a klímát: két kutya halt meg Missouriban a napon parkoló forró autóban
"Elkutyásodnak" a városi rókák? Hírek - Címlapon
"Elkutyásodnak" a városi rókák?