A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

"Elkutyásodnak" a városi rókák?

2020. június 09., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Kutatók szerint egyre inkább hasonlítanak a kutyákra a városba betelepedett rókák, szemben a természetes élőhelyeken élőkkel. Elháziasodnának a rókák?



Egyre gyakrabban találkozhatunk vadállatokkal nem csak kisebb településeken, de a városokban is. Nem kivétel ez alól a róka sem: az élőhelyek csökkenése, a könnyebb élelemszerzés becsábítja őket a lakott területekre is. A rókák városiasodása azonban egy meglepő folyamatot is elindított: a városban élő ravaszdik változni kezdtek. Nem is akárhogy: a kutatók a kutyákhoz hasonlítják őket. 

 

A Glasgow-i Egyetem Biodiverzitás Intézetének kutatói 111 vörös róka koponyáját vizsgálták meg, hogy a vidéken, azaz természetes élőhelyükön élő állatok és a városba beköltözött egyedek tulajdonságait összehasonlíthassák. A megvizsgált egyedek az elmúlt évtizedekben Londonban és környékén élt rókák voltak, hímek és nőstények egyaránt.

 

 

Bár a kutya-léttől még messze vannak, a háziasodás jelei felfedezhetők a városi rókákon - ez azonban még nem jelenti azt, hogy ezen az úton tovább is haladnak majd, és háziállattá, vagy kedvenccé válnak a rókák.
Bár a kutya-léttől még messze vannak, a háziasodás jelei felfedezhetők a városi rókákon - ez azonban még nem jelenti azt, hogy ezen az úton tovább is haladnak majd, és háziállattá, vagy kedvenccé válnak a rókák.
Fotó: Unsplash.com

 

 

A vizsgált állatokon szembetűnő volt, hogy a városi rókák rövidebb, és kissé szélesebb orrúak, mint vidéki társaik. Állkapcsuk izmai erősebbek, így nagyobb harapási erőt tudnak kifejteni - ez jól jöhet nekik, mikor a szemétben kutatnak, és például csontos maradékokat találnak. Agykoponyájuk méreteiben is találtak különbséget: a városi rókáké kisebbé vált. 

 

A rókákon tapasztalt változások ugyan még messze állnak a teljes háziasítástól, ám a folyamatot megfigyelve választ kaphatnak a kutatók, hogyan is vált a kutya háziállattá, majd társsá. 

 

 

 

Forrás: qubit.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál
Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a rőt ragadozókat - jelentette a The Guardian című brit lap.

Kutyasétáltatók figyelem – kezdődik a tavaszi ebzárlat! Kutyasétáltatók figyelem – kezdődik a tavaszi ebzárlat!
Ahogy a rutinos kutyások már számítanak is rá, a tavasz közepe nem csak a jó időt jelenti, hanem a kutyásokat érintő korlátozásokat is: 2024 tavaszán is ebzárlatot rendelnek el több megyében is. Mutatjuk a tudnivalókat és az érintett településeket!

A Te kutyádnak is van legjobb barátja? A Te kutyádnak is van legjobb barátja?
Az ember legjobb barátja a kutya – nem is kérdéses e szavak igazságtartalma. De honnan lehetünk ennyire biztosak benne? Bundás pajtásunk szívének minden szeretete felénk irányul vagy azért más(ok)nak is akad benne hely?

Nébih: soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében Nébih: soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében
Soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egész területén 2024. február 24-25. között a veszettség magas kockázata miatt, az érintett térségben ebzárlat és legeltetési tilalom lép majd életbe - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala (Nébih) szerdán az MTI-vel.

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Irodakutya.com MOL Nyrt. MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyabarát túra a Budai-hegységben Hírek - Címlapon
Kutyabarát túra a Budai-hegységben
Genetikailag van kódolva a kutyákban az emberszeretet Hírek - Címlapon
Genetikailag van kódolva a kutyákban az emberszeretet