A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mérgek, melyekhez hozzáférhet a kutya

Csigaméreg, patkányméreg és társaik


2017. február 26., 13:00


Szerző: RSM


Kategória: Egészség
Az előző részben általánosságban foglalkoztunk a mérgezésekkel. Ebben a fejezetben felsorakoztatjuk azokat a mérgeket, melyeket akaratlanul is megehetnek a kutyák. Ezekhez az anyagokhoz véletlenül is hozzájuthatnak, súlyos, vagy végleges egészségkárosodást okozva.Ismerősöm mesélte, hogy egyik nap nagypapi kikészítette a kerti asztalra a patkánymérget, mondván, majd beteszi a csapdákba, mert elszaporodtak a ház körül a rágcsálók. A fia hazament, és kérdezte, hogy hova lett a méreg? 

- Az asztalon van, ott megtalálod! - válaszolta a nagypapa.

- Ott bizony nincs! - konstatálta a fiú. Majd összeállt benne a kép:

- Ha oda tetted papa, akkor bizony a kutya megette!

Így, alig ért a mondat végére, már ültek is be az autóba, és remegő térdekkel száguldottak a kutyával az állatorvoshoz. A kajla eb megmenekült, de jó pár napig tartotta izgalomban a családot falánksága miatt. 

 

beteg kutya
A mérgezett kutyának azonnali segítség kell  

Fotó: universitypetclinic.com

 

Ebből is látszik, hogy vannak kutyák, akiknek mindegy, hogy mi az, mozog-e, vagy áll, mindent megkóstolnak. Legyen ez tejesdoboz, vagy patkányméreg. Természetesen a jó nevelés segít ezen, de addig is, míg megtanulja a helyes viselkedést a kutya, résen kell lennie a gazdának. 

 

patkányéreg
A patkányméreg az egyik legveszélyesebb szer
Fotó: kahunaburger.com

 

A patkányméreg például csak napok múlva okoz tünetet. Ez azért van így, mert a patkányok túl okosak, és rájönnek a veszélyre, ha a méreg mellett elhullott társat találnak. A kamurin-származékokat használják ezért a rágcsálók irtásához. Ha a kutya fáradékony, kedvetlen lesz, és bevérzések borítják a nyálkahártyáját, vér van a vizeletében, akkor biztos, hogy patkánymérget evett, vagy olyan elhullott állatot kóstolt, mellyel ez  a kamurin-származék végzett. 

A K-vitamin, és vérátömlesztés segít megmenteni a mérgezett négylábút. 

 

fagyálló
A fagyálló a vesét támadja meg  
Fotó: pet360.com

 

A fagyállót az édeskés íze miatt nyalogatják meg a kutyák. Ennek az anyagnak a bomlásterméke okozza a mérgezést. Ez is pár nap elteltével okoz tüneteket. A toxin a vesére hat, a vizeletürítés nehézsége mellett bágyadtság, étvágytalanság, görcsök jelentkeznek. Sokat iszik a kutya, melyet eleinte képes kiválasztani a még működő vese, de ez rohamosan leáll. Az időben elkezdett orvosi kezelés megmentheti a kutyát. 

 

csigaméreg
A csigák elleni méreg is ártalmas a kutyákra  
Fotó: rewrite.origos.hu

 

A csigaméreg is komoly veszélyt jelent. Ehhez úgy juthat hozzá a kutya, hogy megeszi a mérgezett csigát. Ez a méreg az állat idegrendszerére hat. Ezért ilyen tüneteket - görcsöket, nyálzást és lázat - okoz. Ilyen esetben is sürgős kezelésre van szüksége a kutyának!

 

varangymérgezés
A kutya kíváncsi természet  
Fotó: resources2.news.com.au 

 

Bármilyen furcsa, de a varangy mérge is súlyos tüneteket, megbetegedést vált ki. Igaz, mi nem megyünk - általában - a békák közelébe, de a kutya sokkal kíváncsibb természet. A bufotoxin csak súlyosabb esetben okoz szívritmuszavart, de átmeneti vakságot, görcsöket, nyálzást, hányást elkönyvelhet az a kutya, amelyik közelebbi ismeretségre lép egy varanggyal. 

 

Tudniuk kell a kutyatartóknak, hogy minden olyan szer, mely az emberre ártalmas, az ebekre is ugyanolyan hatást gyakorol. A maradandó károsodásokhoz azonban sokkal kevesebb adag is elegendő. 

 

Az elsősegély, valamint a gyors orvosi beavatkozás általában megmenti a kutya életét, de jobb megelőzni a bajt, mint kezelni. Ezért séta közben is figyelni és ügyelni kell arra, hogy merre megy a kutya, és miket eszik meg. A gyanús anyagot azonnal fel kell venni, és ezzel együtt eljutni az orvoshoz. 

 

 

 

 


Indexkép forrás: glenirisvethosp.com.au
Cikk első megjelenése: 2014. november 28.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ehetnek a kutyák cseresznyét? Ehetnek a kutyák cseresznyét?
Ahogy a cseresznyefa mennyei illatot árasztó virágai a tavasz közeledtét jelzik, úgy piros termése a nyár idilli képét vetítik elénk május végén. Édes, roppanós gyümölcsét szinte mindenki szereti. De vajon kedvencünknek is adhatunk belőle?

Miért remeg a kutyám? Miért remeg a kutyám?
A remegésnek számos kiváltó oka lehet, külső tényezőktől kezdve betegségeken át egészen az érzelmi hatásokig. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet
Kertünk az a hely, ahol kutyánk szabadon mozoghat, kedvére szaladgálhat, játszhat, napozhat. A mi felelősségünk, hogy mindez biztonságos is legyen számára.

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com EB OVO Közhasznú Egyesület Mondial Assistance GesmbH AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Erdélyi magyar katolikus pap lett kutyaszánhajtó világbajnok Hírek - Címlapon
Erdélyi magyar katolikus pap lett kutyaszánhajtó világbajnok
Nem tudta eldönteni, melyik kutyát mentse meg a menhelyről - ezért megvette mindet! Hírek - Címlapon
Nem tudta eldönteni, melyik kutyát mentse meg a menhelyről - ezért megvette mindet!