A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mérgek, melyekhez hozzáférhet a kutya

Csigaméreg, patkányméreg és társaik


2017. február 26., 13:00


Szerző: RSM


Kategória: Egészség




Az előző részben általánosságban foglalkoztunk a mérgezésekkel. Ebben a fejezetben felsorakoztatjuk azokat a mérgeket, melyeket akaratlanul is megehetnek a kutyák. Ezekhez az anyagokhoz véletlenül is hozzájuthatnak, súlyos, vagy végleges egészségkárosodást okozva.



Ismerősöm mesélte, hogy egyik nap nagypapi kikészítette a kerti asztalra a patkánymérget, mondván, majd beteszi a csapdákba, mert elszaporodtak a ház körül a rágcsálók. A fia hazament, és kérdezte, hogy hova lett a méreg? 

- Az asztalon van, ott megtalálod! - válaszolta a nagypapa.

- Ott bizony nincs! - konstatálta a fiú. Majd összeállt benne a kép:

- Ha oda tetted papa, akkor bizony a kutya megette!

Így, alig ért a mondat végére, már ültek is be az autóba, és remegő térdekkel száguldottak a kutyával az állatorvoshoz. A kajla eb megmenekült, de jó pár napig tartotta izgalomban a családot falánksága miatt. 

 

beteg kutya
A mérgezett kutyának azonnali segítség kell  

Fotó: universitypetclinic.com

 

Ebből is látszik, hogy vannak kutyák, akiknek mindegy, hogy mi az, mozog-e, vagy áll, mindent megkóstolnak. Legyen ez tejesdoboz, vagy patkányméreg. Természetesen a jó nevelés segít ezen, de addig is, míg megtanulja a helyes viselkedést a kutya, résen kell lennie a gazdának. 

 

patkányéreg
A patkányméreg az egyik legveszélyesebb szer
Fotó: kahunaburger.com

 

A patkányméreg például csak napok múlva okoz tünetet. Ez azért van így, mert a patkányok túl okosak, és rájönnek a veszélyre, ha a méreg mellett elhullott társat találnak. A kamurin-származékokat használják ezért a rágcsálók irtásához. Ha a kutya fáradékony, kedvetlen lesz, és bevérzések borítják a nyálkahártyáját, vér van a vizeletében, akkor biztos, hogy patkánymérget evett, vagy olyan elhullott állatot kóstolt, mellyel ez  a kamurin-származék végzett. 

A K-vitamin, és vérátömlesztés segít megmenteni a mérgezett négylábút. 

 

fagyálló
A fagyálló a vesét támadja meg  
Fotó: pet360.com

 

A fagyállót az édeskés íze miatt nyalogatják meg a kutyák. Ennek az anyagnak a bomlásterméke okozza a mérgezést. Ez is pár nap elteltével okoz tüneteket. A toxin a vesére hat, a vizeletürítés nehézsége mellett bágyadtság, étvágytalanság, görcsök jelentkeznek. Sokat iszik a kutya, melyet eleinte képes kiválasztani a még működő vese, de ez rohamosan leáll. Az időben elkezdett orvosi kezelés megmentheti a kutyát. 

 

csigaméreg
A csigák elleni méreg is ártalmas a kutyákra  
Fotó: rewrite.origos.hu

 

A csigaméreg is komoly veszélyt jelent. Ehhez úgy juthat hozzá a kutya, hogy megeszi a mérgezett csigát. Ez a méreg az állat idegrendszerére hat. Ezért ilyen tüneteket - görcsöket, nyálzást és lázat - okoz. Ilyen esetben is sürgős kezelésre van szüksége a kutyának!

 

varangymérgezés
A kutya kíváncsi természet  
Fotó: resources2.news.com.au 

 

Bármilyen furcsa, de a varangy mérge is súlyos tüneteket, megbetegedést vált ki. Igaz, mi nem megyünk - általában - a békák közelébe, de a kutya sokkal kíváncsibb természet. A bufotoxin csak súlyosabb esetben okoz szívritmuszavart, de átmeneti vakságot, görcsöket, nyálzást, hányást elkönyvelhet az a kutya, amelyik közelebbi ismeretségre lép egy varanggyal. 

 

Tudniuk kell a kutyatartóknak, hogy minden olyan szer, mely az emberre ártalmas, az ebekre is ugyanolyan hatást gyakorol. A maradandó károsodásokhoz azonban sokkal kevesebb adag is elegendő. 

 

Az elsősegély, valamint a gyors orvosi beavatkozás általában megmenti a kutya életét, de jobb megelőzni a bajt, mint kezelni. Ezért séta közben is figyelni és ügyelni kell arra, hogy merre megy a kutya, és miket eszik meg. A gyanús anyagot azonnal fel kell venni, és ezzel együtt eljutni az orvoshoz. 

 

 

 

 


Indexkép forrás: glenirisvethosp.com.au
Cikk első megjelenése: 2014. november 28.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák
Nemcsak esős időben találkozhatunk velük, de vizes, nyirkos helyeken is felbukkanhatnak. Miért baj, ha kedvencünk megeszi a meztelencsigát?

Kutyák és a kávé - A koffein mérgező lehet kedvencünk számára Kutyák és a kávé - A koffein mérgező lehet kedvencünk számára
Mindennapjaink kihagyhatatlan frissítő itala, de tudjuk-e, hogy a benne lévő koffein milyen hatással lehet kutyáinkra?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MOL Nyrt. Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Erdélyi magyar katolikus pap lett kutyaszánhajtó világbajnok Hírek - Címlapon
Erdélyi magyar katolikus pap lett kutyaszánhajtó világbajnok
Nem tudta eldönteni, melyik kutyát mentse meg a menhelyről - ezért megvette mindet! Hírek - Címlapon
Nem tudta eldönteni, melyik kutyát mentse meg a menhelyről - ezért megvette mindet!