A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mérgek, melyekhez hozzáférhet a kutya

Csigaméreg, patkányméreg és társaik


2017. február 26., 13:00


Szerző: RSM


Kategória: Egészség
Az előző részben általánosságban foglalkoztunk a mérgezésekkel. Ebben a fejezetben felsorakoztatjuk azokat a mérgeket, melyeket akaratlanul is megehetnek a kutyák. Ezekhez az anyagokhoz véletlenül is hozzájuthatnak, súlyos, vagy végleges egészségkárosodást okozva.Ismerősöm mesélte, hogy egyik nap nagypapi kikészítette a kerti asztalra a patkánymérget, mondván, majd beteszi a csapdákba, mert elszaporodtak a ház körül a rágcsálók. A fia hazament, és kérdezte, hogy hova lett a méreg? 

- Az asztalon van, ott megtalálod! - válaszolta a nagypapa.

- Ott bizony nincs! - konstatálta a fiú. Majd összeállt benne a kép:

- Ha oda tetted papa, akkor bizony a kutya megette!

Így, alig ért a mondat végére, már ültek is be az autóba, és remegő térdekkel száguldottak a kutyával az állatorvoshoz. A kajla eb megmenekült, de jó pár napig tartotta izgalomban a családot falánksága miatt. 

 

beteg kutya
A mérgezett kutyának azonnali segítség kell  

Fotó: universitypetclinic.com

 

Ebből is látszik, hogy vannak kutyák, akiknek mindegy, hogy mi az, mozog-e, vagy áll, mindent megkóstolnak. Legyen ez tejesdoboz, vagy patkányméreg. Természetesen a jó nevelés segít ezen, de addig is, míg megtanulja a helyes viselkedést a kutya, résen kell lennie a gazdának. 

 

patkányéreg
A patkányméreg az egyik legveszélyesebb szer
Fotó: kahunaburger.com

 

A patkányméreg például csak napok múlva okoz tünetet. Ez azért van így, mert a patkányok túl okosak, és rájönnek a veszélyre, ha a méreg mellett elhullott társat találnak. A kamurin-származékokat használják ezért a rágcsálók irtásához. Ha a kutya fáradékony, kedvetlen lesz, és bevérzések borítják a nyálkahártyáját, vér van a vizeletében, akkor biztos, hogy patkánymérget evett, vagy olyan elhullott állatot kóstolt, mellyel ez  a kamurin-származék végzett. 

A K-vitamin, és vérátömlesztés segít megmenteni a mérgezett négylábút. 

 

fagyálló
A fagyálló a vesét támadja meg  
Fotó: pet360.com

 

A fagyállót az édeskés íze miatt nyalogatják meg a kutyák. Ennek az anyagnak a bomlásterméke okozza a mérgezést. Ez is pár nap elteltével okoz tüneteket. A toxin a vesére hat, a vizeletürítés nehézsége mellett bágyadtság, étvágytalanság, görcsök jelentkeznek. Sokat iszik a kutya, melyet eleinte képes kiválasztani a még működő vese, de ez rohamosan leáll. Az időben elkezdett orvosi kezelés megmentheti a kutyát. 

 

csigaméreg
A csigák elleni méreg is ártalmas a kutyákra  
Fotó: rewrite.origos.hu

 

A csigaméreg is komoly veszélyt jelent. Ehhez úgy juthat hozzá a kutya, hogy megeszi a mérgezett csigát. Ez a méreg az állat idegrendszerére hat. Ezért ilyen tüneteket - görcsöket, nyálzást és lázat - okoz. Ilyen esetben is sürgős kezelésre van szüksége a kutyának!

 

varangymérgezés
A kutya kíváncsi természet  
Fotó: resources2.news.com.au 

 

Bármilyen furcsa, de a varangy mérge is súlyos tüneteket, megbetegedést vált ki. Igaz, mi nem megyünk - általában - a békák közelébe, de a kutya sokkal kíváncsibb természet. A bufotoxin csak súlyosabb esetben okoz szívritmuszavart, de átmeneti vakságot, görcsöket, nyálzást, hányást elkönyvelhet az a kutya, amelyik közelebbi ismeretségre lép egy varanggyal. 

 

Tudniuk kell a kutyatartóknak, hogy minden olyan szer, mely az emberre ártalmas, az ebekre is ugyanolyan hatást gyakorol. A maradandó károsodásokhoz azonban sokkal kevesebb adag is elegendő. 

 

Az elsősegély, valamint a gyors orvosi beavatkozás általában megmenti a kutya életét, de jobb megelőzni a bajt, mint kezelni. Ezért séta közben is figyelni és ügyelni kell arra, hogy merre megy a kutya, és miket eszik meg. A gyanús anyagot azonnal fel kell venni, és ezzel együtt eljutni az orvoshoz. 

 

 

 

 


Indexkép forrás: glenirisvethosp.com.au
Cikk első megjelenése: 2014. november 28.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Négylábú életmentők a világháborúban: a vöröskeresztes kutyák Négylábú életmentők a világháborúban: a vöröskeresztes kutyák
Az első világháborúban a brit Vöröskereszt csapatait speciálisan képzett kutyák egészítették ki, hogy a csatamezőn bajbajutott katonák segítségére legyenek. Ez az ő történetük.

Fagyálló mérgezés kutyáknál – Miről ismerhetjük fel? Fagyálló mérgezés kutyáknál – Miről ismerhetjük fel?
Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a jelekkel, mert a fagyálló mérgezés életveszélyes állapotot okoz!

Ehet a kutya diót? Ehet a kutya diót?
Miért is ne? Hiszen egyik legegészségesebb ropogtatnivalónk, egyenesen a természet patikájából. De vigyázni kell vele, mert komoly baj is származhat belőle!

Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák
Nemcsak esős időben találkozhatunk velük, de vizes, nyirkos helyeken is felbukkanhatnak. Miért baj, ha kedvencünk megeszi a meztelencsigát?

Dió, mandula, mogyoró… Ehet a kutya dióféléket és olajos magvakat? Dió, mandula, mogyoró… Ehet a kutya dióféléket és olajos magvakat?
Ízletes rágcsálnivaló, pont a megfelelő méretben. Jutalomfalatnak is kiváló, gondolhatnánk, de vajon tudjuk-e, hogy a diófélék és magvak közül melyeket fogyaszthat biztonsággal a kutya?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Rehabportál Egyedi kutyás ajándéktárgyak JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Erdélyi magyar katolikus pap lett kutyaszánhajtó világbajnok Hírek - Címlapon
Erdélyi magyar katolikus pap lett kutyaszánhajtó világbajnok
Nem tudta eldönteni, melyik kutyát mentse meg a menhelyről - ezért megvette mindet! Hírek - Címlapon
Nem tudta eldönteni, melyik kutyát mentse meg a menhelyről - ezért megvette mindet!