A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A cuki turcsi orr átka, avagy a brachycephal légúti obstrukciós szindróma kutyáknál

2023. szeptember 24., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Ami sokak szerint annyira aranyossá teszi őket, pokollá teheti a kutyák mindennapjait. Mit kell tudnunk róla?



 

De mit is takar ez a furcsa szó? A brachy jelentése megrövidített, a cephal pedig a fej formájára utal, vagyis a brachycepháliás kutyák koponyacsontjainak hossza rövidebb a többi kutyáéhoz képest, ily módon a pofának és az orrnak is nyomott hatást kölcsönöznek (turcsi orr). Az arc- és orrcsont rövidsége nemcsak anatómiai felépítésüket befolyásolja, hanem a hozzájuk kapcsolódó lágyszöveti struktúrákat is; ezen eltérések némelyike pedig komoly fizikai problémákat okozhat az érintett kutyáknak – egy életen át.

 

Brachycephal kutyafajták: bulldogok (angol és francia), boxer, Boston terrier, pekingi palotakutya, mopsz, Cavalier King Charles Spániel, Lhasa Apso, Shar Pei, Shih Tzu (si-cu) és a bullmasztiffok.

 

A brachycephal légúti obstrukciós szindróma mindkét nemnél megjelenhet, általában a kutya egy és négy éves kora között diagnosztizálják. Minél több téren érintett a szervezet, annál korábban mutatkozhatnak meg az egészségügyi problémák. Kutyajóléti szempontból tehát főként hátrányokkal jár az, hogy "olyan cukin néznek ki", nem véletlen, hogy Norvégiában például betiltották az angol bulldog és a Cavalier King Charles Spániel tenyésztését. 

 

 

Francia Bachycephal kutyafajták - Francia bulldog
Francia Bachycephal kutyafajták - Francia bulldog
Fotó: thesprucepets.com

 

 

A brachycephal légúti szindróma

 

A kifejezés az érintett kutyák felsőlégutainak szerkezeti és az ebből adódó funkcionális eltérése utal. A tünetegyüttes velejárói:

 

  • Beszűkült orrlyukak. A kutya orrlyukai természetellenesen aprók és szűkek, emiatt akadályozott a légvétel. Jelentősen lecsökken az orrnyílásokon beáramló levegő mennyisége.
     
  • Megnyúlt lágy szájpadlás. A szájpadlás lágy részének hossza meghaladja a kutya szájának hosszát, ez részlegesen elzárja a légcső bejáratát a torok hátsó részén.
     
  • Gége-összeesés. Oka a gégeporcokra nehezedő krónikus nyomás, eredményeként a gége nem képes megfelelően nyílni és záródni, ez szintén akadályozza a légzést.
     
  • A gégetömlőcskék kifordulása. Ezek az apró zsákocskák a gége belső falán foglalnak helyet. Mivel az orrszűkület és/vagy a megnyúlt lágy szájpadlás miatt a kutya erőltetetten vehet levegőt, ez a fokozott nyomás következménye, hogy a tömlőcskék kifordulnak vagy beszívódnak a légútba. A folyamat akadályozza a már eleve nehezített légzést.

 

Fejformák kutyáknál
Fejformák kutyáknál
Ábra: bowwowinsurance.com
Fordítás: Kutyabarathelyek.hu
Fotók alul: Francia bulldog - thesprucepets.com / Német juhászkutya - iStock / Angol agár - dogtime.com


 

  • Az orrkagylók három vízszintes részre osztják az orrfeleket (felső, középső, alsó orrjárat). Ezeket leheletvékony csontok választják el egymástól, és olyan szövet borítja őket, melynek köszönhetően a belélegzett levegő felmelegedik és párává alakul. Rövid orr esetén eme csontok belóghatnak a garatba (az orr és a torok mögötti rész), mely további akadályt képez a levegő útjában.
     
  • Alulfejlett légcső. Helyhiány miatt a légcső nem fejlődik ki megfelelően, átmérője a normálisnál kisebb.

 

Brachycephal kutyák esetében a fenti problémák gyakran együttesen fordulnak elő, mely kihatással van a kutya általános egészségére, nemcsak fizikai egészségét, de közérzetét, végeredményben pedig életminőségét is jelentősen ronthatja. (Olyan, mintha folyton be lenne dugulva az orrunk, hiába szeretnének levegőt venni, egyszerűen nem jutunk hozzá, még szájon át is alig, bármilyen eszközt, gyógymódot vetünk be. Hát lehet így normális életet élni?)

 

 

Brachycephal fajták - A testmozgás fokozott kockázattal járhat, nagyobb terhet ró a kutya szervezetére
Brachycephal fajták - A testmozgás fokozott kockázattal járhat, nagyobb terhet ró a kutya szervezetére
Fotó: countryliving.com

 

 

Milyen problémákat okozhat még a szindróma?

 

Összefüggésbe hozták már a tüdőben és az emésztőrendszerben fellépő gondokkal. Többek között alábbiakat okozhatja: a hörgők meggyengülése és összeesése, reflux, krónikus gyomorhurut, hasmenés vagy székrekedés.

 

A hörgők fontos szerepet játszanak a légcsövön beáramló levegő továbbításában, általuk jut el az oxigén a tüdő mélyebb rétegeibe, ám ha a hörgők meggyengülnek és összeesnek, vagy elzáródnak, gátolják a légzést és az oxigénfelvételt is. Reflux akkor jön létre, ha a gyomor tartalma, emésztőnedvei visszaáramolnak a nyelőcsőbe.

 

 

A brachycephal légúti szindróma klinikai tünetei

 

A felsőlégutakat érintő elváltozások miatt a levegő ki- és beáramlása fokozott mértékben akadályozott, emiatt a kutyától nagyobb erőfeszítést kíván egy egyszerű légvétel is. A brachycephal kutyáknak sokszor könnyebb, ha szájukon át vesznek levegőt, mintha orrukat használnák hozzá. Ennél sokkal súlyosabb tünetek is megjelenhetnek attól függően, milyen mértékűek az eltérések.

 

Enyhe érintettség esetén a kutya feltűnően hangosan veszi a levegőt (hörög, röfög), különösen intenzívebb testmozgás közben (szaladgálás, játék). Hangos horkantásokat hallhatunk, amikor izgatottá válik, nagyon örül valami miatt; pihenés és alvás közben pedig hortyog, horkol.

 

Súlyos érintettség esetén jóval feltűnőbb a beszűkült orrjáratokkal járó hang (érdes, rekedt, „húz”). Könnyebb testmozgástól is sokkal hamarabb kifárad a kutya, fulladhat, összeeshet, akár el is ájulhat.

 

 

Brachycephal fajták - A magas páratartalom és a hőség is fokozott kockázatot jelent
Brachycephal fajták - A magas páratartalom és a hőség is fokozott kockázatot jelent
Fotó: cutewallpapers.com

 

 

További tünetek: köhögés, öklendezés, hányás. Mindez sokkal súlyosabban megjelenhet párás időjárás esetén és hőség idején is. Az érintett kutyáknál fokozottan fennáll a hőguta veszélye, mivel sokkal nehezebben tudják lehűteni magukat lihegéssel. Azok a kutyák, akiknek az emésztőrendszerére is hatással van a szindróma, visszautasíthatják az ételt (étvágytalanság), gyakran öklendezhetnek, hányhatnak.

 

Idővel másodlagos problémák is kialakulhatnak ezeknél a kutyáknál: a légutak egyéb struktúráinak gyulladása. Hosszú távon pedig az erőltetett légzés miatt a szívműködés is fokozottan terheltté válik.

 

 

Hogyan diagnosztizálható a betegség?

 

A diagnózis alábbi szempontok figyelembevétel születik meg: a kutya fajtája, a klinikai tünetek, a fizikális vizsgálat eredményei. Az orrjáratok szűkülete gyakran szemmel látható, elég ránézni a kutya orrocskájára, hogy tudjuk, nehezen kap levegőt. A lágyszájpadlás, a torok, gége, nyelőcső, légcső szerkezeti eltéréseinek alaposabb vizsgálatához bódításra vagy altatásra lehet szükség.

 

Mivel az érintett kutyáknál a bódítással/altatással járó beavatkozások kockázata is fokozott, a kevésbé invazív vizsgálatokhoz fordulhatnak a kutya egészségi állapotának felméréshez (laborvizsgálatok, mellkasröntgen, hasi ultrahang). Ha nem kerülhető a műtét, akkor egy alkalommal többféle beavatkozást is elvégezhetnek, amennyiben jónak látják.

 

 

Brachycephal fajták - Egy kövér mopsz
Brachycephal fajták - Egy kövér mopsz (Cukinak tűnhet, de vajon jól is érzi magát a bőrében?)
Fotó: kookypugs.com

 

 

Hogyan lehet kezelni a rendellenességet?

 

A túlsúly súlyosbítja a tüneteket, ezért kiemelt szerepet kap a kutya egészséges testsúlyának megőrzése, az elhízás megelőzése. Ha már felrakódott némi plusz súly, akkor fogyókúrára foghatják az ebet.

 

Enyhe, középsúlyos tünetek esetén elegendő lehet, ha a gazdi szigorúan odafigyel kutyájára, és betartja az előírásokat, például: a testmozgás idejének, intenzitásának szabályozása, magasabb páratartalom és a hőség idején kíméljük a kutyát, szellőztessünk otthon gyakrabban, és ha lehetséges, használjunk légkondicionáló berendezést. És ami még nagyon fontos: minél kevesebb stresszhatás érje a kutyát.

 

Szükség esetén gyógyszereket (szteroidok, non-szteroid gyulladáscsökkentők), oxigénterápiát írhatnak elő a kutya számára, főként, ha a légutakban és/vagy az emésztőrendszerben gyulladás lépett fel. A kezelésnek e formái átmeneti enyhülést hozhatnak, csökkenhetnek a tünetek, de az alapvető probléma ezzel nem oldódik meg.

 

Speciális műtéttel viszont hosszú távú sikereket lehet elérni, főleg, ha a kutya légzését anatómiai elváltozások nehezítik. Az orrnyílások plasztikája során az orrcimpákat tágítják, a lágyszájpadlás megrövidítésének és elvékonyításának hatására őedig könnyebben lélegezhet a kutya. A gégetömlőcskék eltávolításával a gégében létrejövő blokkokat szüntetik meg.

 

 

Brachycephal fajták - Pekingi palotakutya
Brachycephal fajták - Pekingi palotakutya
Fotó: Shutterstock

 

 

Minél korábban végzik el a sebészeti beavatkozást, annál nagyobb sikereket lehet elérni, mivel az idő előrehaladtával gyakran rosszabbodás következik be a kutya állapotában, mely további problémákhoz vezethet. Az orrnyílások és a lágyszájpadlás plasztikája akár meg is előzheti azt, hogy a gégében lévő tömlőcskék kiforduljanak vagy beszívódjanak a légcsőbe.

 

 

Mi várható a műtét után?

 

Az első napokban duzzanat léphet fel az operáció helyén, mely megnehezítheti a légvételt. Ebben az időszakban különösen fontos, hogy felügyelet alatt legyen a kutya, figyeljük légzését, viselkedését.

 

 

Milyenek a kilátások egy brachycephal szindrómával élő kutya számára?

 

A prognózis függ az anatómiai elváltozások mennyiségétől és mértékétől, valamint attól is, hány éves a kutya, amikor diagnosztizálták nála a rendellenességet, és milyen kezelést kapott.

 

  • Jobbak az esélyek, ha a műtétet két éves kor előtt végzik el.
     
  • Ha a kutyánál orrnyílás és/vagy lágyszájpadlás plasztikára van szükség, szintén jobbak a kilátások, mint összetettebb probléma esetén.
     
  • Változó a prognózis, ha a kutya légcsöve nem fejlődött ki normálisan.
     
  • Allergiás légúti betegség, illetve a légúti szindrómával összefüggő másodlagos problémák viszont ronthatják a kutya életminőségét. A megfelelő terápia azonban jelentősen javíthat ezen.

 

Brachycephal fajták - A francia bulldog népszerűsége vitathatatlan, de mi a helyzet az életminőségével?
Brachycephal fajták - A francia bulldog népszerűsége vitathatatlan, de mi a helyzet az életminőségével?
Fotó: vettimes.co.uk

 

 

Mit tehet még a gazdi?

 

  • A brachycephal kutyák sétáltatásához előnyösebb, ha hámot használunk, mivel a nyakörv fokozott nyomást fejthet ki a kutya nyakára (gége, légcső, stb.), ha szeret húzni.
     
  • Mivel a szindróma kizárólag a brachycephal fajtákat érinti, súlyos légzési nehezítettség és az emiatt fellépő szövődmények miatt az érintett kutyákat ki kell(ene) zárni a tenyésztésből. Az ivartalanítás általában elvégezhető a plasztikai műtéttel egyidejűleg, így nem kell még egyszer altatni a kutyát.
     
  • Ha fajtatiszta kölyökkutyát szeretnénk, tájékozódjunk megbízható forrásból, látogassunk meg több tenyésztőt is, aki egészségügyi garanciát vállal a kölykökre. Ne vásároljunk szaporítótól (vásárban, autó csomagtartójából, oltási és törzskönyv nélkül, és még sorolhatnánk), mert amit megspórolunk a kölyök árán, annak többszörösét fizethetjük ki kedvencünkre a jövőben (ha egyáltalán életben marad), amellett, hogy életét megkeserítheti az állandó szenvedés.
     
  • Rengeteg fajta jellegű kutya kerül be a menhelyekre, állatmentő szervezetekhez, sokuk szaporítótelepekről, méltatlan körülmények közül. Adjuk meg nekik az esélyt egy boldog életre - hálásak lesznek érte!

 


 

Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

Forráshttps://vcahospitals.com/know-your-pet/brachycephalic-airway-syndrome-in-dogs

Forrás: vcahospitals.com
Indexkép forrás: vettimes.co.uk
Cikk első megjelenése: 2023. január 31.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban
A francia bulldogok és a labrador retrieverek ismét taroltak.

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

Már a Crufts-on is odafigyelnek a turcsi orrú kutyák egészségére Már a Crufts-on is odafigyelnek a turcsi orrú kutyák egészségére
2025-től csak bizonyos egészségügyi feltételek megléte esetén nevezhetnek a nyomott orrú kutyák a világ legnagyobb kutyakiállítására.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület AEGON Magyarország Zrt. Mondial Assistance GesmbH Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Épségben hazaértek a magyar mentőcsapatok és mentőkutyáik Líbiából Hírek - Címlapon
Épségben hazaértek a magyar mentőcsapatok és mentőkutyáik Líbiából
Miért remeg a kutyám? Hírek - Címlapon
Miért remeg a kutyám?