A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Norvégiában betiltják az angol bulldog és a Cavalier King Charles Spániel fajták tenyésztését

2022. február 03., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem




Példa nélküli döntés született az osloi bíróságon: többé nem lehet a szóban forgó két kutyafajtát tenyészteni az országban. A norvég állatjóléti szervezetek üdvözlik a lépést, ugyanakkor lehetséges problémák is felmerülnek az ítélet kapcsán.



A fajta, mely Nagy-Britannia küzdőszellemét szimbolizálja. És egy másik, mely az uralkodó osztály megannyi tagjának biztosított kedves társaságot. Ma már a házikedvenc szerepében tündökölnek, ám hétfőn olyan döntés született az oslo-i bíróságon, melynek eredményeként az angol bulldog és a Cavalier King Charles Spániel tenyésztése a továbbiakban illegálisnak minősül. E történemi múltú kutyák tehát idővel el is tűnhetnek az országból.

 

Mi vezetett e kivételes döntéshez?

 

Az állatvédelmi szervezet meglátása szerint e fajták tenyésztése homlokegyenest szembemegy a Norvégiában hatályos állatjóléti törvénnyel, ám ezt a tenyésztők évek óta figyelmen kívül hagyják:

 

 „Ez egy történelmi jelentőségű ítélet, mely nemzetközi szinten is figyelemreméltó. Az emberalkotta egészségügyi problémák a bulldogoknál már a 20. század eleje óta ismeretesek. De a kutyáknak is joguk van ahhoz, hogy egészségesen szülessenek és élhessenek, ahogy az állatjóléti törvényünkben is le van írva. Hatalmas győzelemként tekintünk a döntésre” - jelentette ki Åshild Roaldset, állatorvos, egyben a norvégi állatvédelmi szervezet vezetője, mely benyújtotta a bíróságra az ügyet.

 

„Az ítélet nagyon alapos és szigorú, fontos jogi keretet biztosít az állatok tenyésztéséhez” – nyilatkoztva Emanuel Feinberg, ügyvéd.  

 

Cavalier King Charles Spániel - Tenyésztése illegálissá válik Norvégiában
Cavalier King Charles Spániel - Tenyésztése illegálissá válik Norvégiában
Fotó: iStock

 

 

Az állatok érdekeit védő csoport jogászai sikeresen érveltek nemcsak az angol bulldog, hanem a Cavalier King Charles Spániel tenyésztésének betiltása mellett is. Véleményük szerint a szelektív (bizonyos tulajdonságokat előtérbe helyező) tenyésztés a történelem során azzal járt, hogy jelenleg egyetlen olyan képviselője sincsen e két fajtának Norvégiában, melyet egészségesnek lehetne nevezni, ezért tenyésztésük nem etikusNem ez volt az első alkalom egyébként, hogy a téma előtérbe került: 2017-ben 1500 állatorvos tiltakozott az általuk etikátlannak tartott tenyésztés ellen.

 

A kutyáknak is joguk van az egészséges élethez

 

A rövid, széles koponya és a szélsőségesen rövid orr következtében az angol bulldogoknál fokozott a Brachycephal légúti obstrukciós szindróma (BAOS) előfordulása, további súlyos egészségügyi gondok mellett.  A Cavalier King Charles Spániel kisméretű koponyája is többféle neurológiai állapotra hajlamosít (Chiari-malformáció, Syringomyelia), emellett nem ritka a krónikus szemszárazság (Dry Eye Syndrome), az izomgörcsökkel járó mozgászavar (Episodic Falling Syndrome), és egy fájdalmas bőrbetegség (Curly Coat Syndrome) mellett ízületi és szívproblémák is felléphetnek.

 

A brachycephal fajták népszerűsége azonban hosszú évek óta töretlen – úgy tűnik, a leendő gazdikat nem igazán foglalkoztatja, hogy kedvencünk egészségügyi gondok hosszú sorától szenvedhet. A brit tenyésztőket összefogó kennelklub adatai szerint a nyomottorrú ebek népszerűsége 2747 százalékkal nőtt az elmúlt 17 évben. Elképesztő szám, és ami még ennél is hihetetlenebb, hogy rengetegen azt sem veszik észre, hogy kutyájuk fájdalommal él. Amikor pedig túlnő rajtuk a betegség, sokan megválnak „szeretett” kedvencüktől.

 

A rövidorrú fajták számos egészségügyi problémától szenvedhetnek
A rövidorrú fajták számos egészségügyi problémától szenvedhetnek
(A képen: francia bulldog)
Fotó: dailymail.co.uk

 

A tudatos tenyésztés jelentősége

 

A bíróság ítéletében hangsúlyozta, hogy nem terjed ki azokra a tenyésztőkre, aki azon dolgoznak, hogy egészséges utódokat hozzanak a világra, és ezáltal csökkentsék, megszüntessék a kutyák egészségügyi problémáit:

 

„Az angol bulldogok és Cavalierek szigorú, a kutyák egészségét szem előtt tartó tenyésztése nem esik a határozat tárgykörébe. Jó alternatíva lehet a tudományos alapokon nyugvó keresztezés a különböző fajták között” – állapították meg.  

 

A norvég állatjóléti szervezet egy részletes adatbázis megalkotását is szorgalmazza, mely olyan információkat tartalmaz, mint a kutyák temperamentuma, vonásai és egészségügyi adatai:

 

A nyomonkövethetőség és az adatbázisok használata nélkül a norvég élelmiszerbiztonsági hivatal részéről lehetetlen feladatnak bizonyulhat a kutyatenyésztés hatékony felügyelete” – mondta el Roaldset.

 

Vegyes érzelmek az ítélet kapcsán

 

Az eljárás első lépéseként a jótékonysági szervezet jogi lépéseket tett a Norvég Kennelklub, a Norvég Cavalier Klub, a Norvég Bulldog Klub, valamint hat angol bulldog és Cavalier King Charles Spániel tenyésztő ellen az állatjóléti törvény megsértésére hivatkozva. Az érintettek csalódásukat fejezték ki mind a feljelentés, mind a döntés kapcsán:

 

Cavalier és angol bulldog - Tartásuk nem tilos, csak a tenyésztés
Cavalier és angol bulldog - Tartásuk nem tilos, csak a tenyésztés
Fotó: world-today-news.com

 

„Ha a Norvég Kennelklub és a fajtaklubok felhagynak az angol bulldog és a Cavalier King Charles Spániel fajták tenyésztésével, attól tartunk, hogy ez negatív hatással lesz a kutyák általános jólétére” – jelentette ki Tom Øystein Martinsen, a norvég kennelklub igazgatója.

 

Aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatosan is, hogyha a fajtaklubok tagjai feladják tevékenységüket, akkor a tenyésztés nem folyhat tovább szervezett formában:

 

A tenyésztésre vonatkozó tiltás nem egyenértékű a fajta betiltásával, és ez beláthatatlan következményekkel járhat. Felelőtlen szereplők tucatjai léphetnek a piacra, olyan kölyköket árulva, melyek tenyésztésére semmilyen szabályozás nem vonatkozik, így kontrollt sem lehet gyakorolni felette. Ennek eredményeként a szakmai hozzáértés, az egészégügyi előírások és a tenyésztésbe vont állatok egészségével és történetével kapcsolatos információk mind-mind semmivé lesznek” – írja Martinsen.

 

Márpedig mindkét fajta népszerűsége ma is az egekben van, és véleményük szerint egy ilyen döntéstől nem várható, hogy csökkenjen irántuk az emberek igénye. A norvég kennelklubnál 416 Cavaliert és 83 angol bulldogot regisztráltak csak a 2021-es évben. A mostani ítélet miatt azonban eltűnhet a kontroll a két fajta tenyésztése felett:

 

„Jelenleg nem kötelező a kutyák egyedi azonosítóval történő ellátása és nincs rálátásunk a kennelklubon kívül munkálkodókra. A dolgok mai állása alapján tehát valós a félelem, hogy a tenyésztés nem regisztrált formában elszabadulhat.”

 

Angol bulldog - Tenyésztése illegálissá válik Norvégiában
Angol bulldog - Tenyésztése illegálissá válik Norvégiában
Fotó: veterinarypracticenews.com

 

Mi lehet a megoldás?

 

Habár e fajták hajlamosabbak bizonyos egészségügyi problémákra, a szakértők sem értenek teljesen egyet abban, miként lehetne ezeket végleg kiküszöbölni.  A norvég kennelklub szerint a kutatásokon alapuló tenyésztés lehet a kiút e kutyafajták számára.

 

„A probléma megoldása semmiképpen sem abban rejlik, hogy betiltsuk a tenyésztésüket. Hiszen ily módon lehetőségünk van kontrollt gyakorolni afelett, hogy kizárólag egészséges kutyákat vonjanak be a tenyésztésbe, a betegeket pedig gondosan kiszűrjék” – mondta el az NKK kommunikáció tanácsadója, Kjetil Johansen.

 

A norvég állatvédelmi szervezet lehetséges megoldásnak tartaná más, egészséges kutyafajták génjeivel történő keresztezést. Csakúgy, mint azon nemzeti fajták esetében, melyeknél e módszerrel igyekeznek megmenteni a kutyákat a kihalástól. Ám a fajtastandard megváltoztatása sem a kennelklubnak, sem a fajtakluboknak nem áll módjában. A fajtatiszta kutyáknak a nemzetközi kinológiai szervezet (Fédération Cynologique International – FCI) által előírtaknak kell megfelelniük. Remények szerint azonban e precedens máshol is elindítja a változás iránti igényt:

 

„E döntésnek nem lesz közvetlen hatása vagy súlya Norvégián kívül, de hisszük, hogy olyan példával tudunk szolgálni, melynek eredményeként más országokban is hasonló folyamatok indulhatnak el” – jelentette ki Roaldset a tárgyaláson.

Forrás: telegraph.co.uk, world-today-news.com
Indexkép forrás: spiritdogtraining.com/veterinarypracticenews.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban
A francia bulldogok és a labrador retrieverek ismét taroltak.

Már a Crufts-on is odafigyelnek a turcsi orrú kutyák egészségére Már a Crufts-on is odafigyelnek a turcsi orrú kutyák egészségére
2025-től csak bizonyos egészségügyi feltételek megléte esetén nevezhetnek a nyomott orrú kutyák a világ legnagyobb kutyakiállítására.

A Te kedvenced felismeri, ha ugyanolyan fajtájú kutyát lát? A Te kedvenced felismeri, ha ugyanolyan fajtájú kutyát lát?
Nem titok, hogy a gazdik erős érzelmeket táplálnak kedvenceik iránt, és gyakran úgy vélik, különleges szuperképességeknek vannak birtokában. Van, aki esküdni merne rá, hogy bundása bármikor felismerné, ha saját fajtájának képviselője jönne szembe az utcán. Valóban így van, vagy puszta ábránd?

Egyes kutyafajták hajlamosabbak lehetnek a daganatos betegségekre Egyes kutyafajták hajlamosabbak lehetnek a daganatos betegségekre
Egy friss tanulmányból az is kiderül, melyek ezek a fajták.

Hat lábbal született spániel kölyök: sikeres műtéten van túl Ariel Hat lábbal született spániel kölyök: sikeres műtéten van túl Ariel
Emlékeztek még Arielre, a hat lábbal született kis spánielre? A kiskutya élete küzdelmesen indult, de szerencsére jó kezekbe került, így ma a boldog kölykök életét élheti.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI AEGON Magyarország Zrt. Rehabportál Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyatréner kulisszái mögött – Új kutyák és gazdik… Hírek - Címlapon
A kutyatréner kulisszái mögött – Új kutyák és gazdik…
Felfüggesztett börtönbüntetést és állattartástól való eltiltást kaphat a nő, aki gondatlanságával szenvedést okozott kutyájának Hírek - Címlapon
Felfüggesztett börtönbüntetést és állattartástól való eltiltást kaphat a nő, aki gondatlanságával szenvedést okozott kutyájának