A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyatréner kulisszái mögött – Új kutyák és gazdik…

2022. február 03., 11:30


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés




Az év első hónapjában számos új kutyussal megismerkedtem. Akikkel persze kétlábúak, alias gazdik is együtt jártak. Mindig rácsodálkozom az emberek sokféleségére. Ugyanolyan fontos jól felmérnem egy gazdi terhelhetőségét, jellemét, erősségeit és tudásának, viselkedésének optimálandó pontjait, mint kutyusánál. Enélkül nem segíthetek. Hiszen ketten (hárman, többen) képeznek egységet.



 

 

 

 

Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeuta

 

Mini-blog Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeutával.

Privát gondolatokkal, kérdőjelekkel, sikerről és örömökről.

 

***

 

 

 

 

Egy házba vagy lakásba belépve – túl az első impresszión, azaz hogyan köszönt a kutyus –, mindig szembetűnő az ember viselkedése. Oldottsága vagy zavara. Öröme a közös munka végett vagy az egyet nem értés kiáltó jelei, amikor egy pár például nem ért egyet a tréneri segítségkérés kapcsán… Sokszor mondom, csak nyugalom. Nem kell a világot kifordítani a négy sarkából, mert épp egy kutyatréner is jelen van.

 

No de csapjunk a lecsóba, nézzük, milyen élményekben volt részem a január folyamán!

 

  • Egy csodálatosan kedves és okos német juhászkutyát tanítottam, hogyan nyugodhat le relatíve magas energiaszintje mellett.
     
  • Voltam olyan bull típusú kutyusnál, akit láb mellett követés tanítása során vízzel öntöttek le egy kutyaiskolában, ezért elvesztette nyugalmát tréninghelyzetben és kiélezetté vált az emberi reakciókra.
     

 

Egy kedves és okos német juhászkutyát tanítottam, hogyan nyugodhat le relatíve magas energiaszintje mellett.
Egy kedves és okos német juhászkutyát tanítottam, hogyan nyugodhat le relatíve magas energiaszintje mellett.
Fotó: panyizita.hu

 

 

 

  • Egy pekingi kisfiúhoz hívtak (cirka 5 kg), akit saját otthonában egy másik kutyaiskolából kiszálló két hölgy fojtóra rakva rángatott végig az udvaron. Szerintük ettől majd nem lesz agresszív gazdájával. Nem jött be a számításuk… Megjegyzem, feltehetően neurológiai probléma áll a viselkedés hátterében, jelenleg orvosi konzultáció előtt a gazdik…
     
  • Találkoztam olyan 11 éves terrierrel, aki hölgy és férfi gazdiját is vérző sebet okozóan megharapta a család babavárásának idején.
     
  • Voltam olyan havanese-mix kutyusnál, akinek egy éve három helyen tépte szét hasfalát egy kertből kiszabadult nagytestű kutya. A gazdi pedig retteg új kutyákkal találkozni.
     
  • Végül találkoztam olyan corgikkal, ahol a falkadinamikát kell picit alakítani.

 

 

A kis pekingi agresszivitást mutatott gazdáival szemben
A kis pekingi agresszivitást mutatott gazdáival szemben
Fotó: panyizita.hu

 

 

 

Jó, ez így száraz lehet. Irány az extrémebb tapasztalatok világa…

 

  • Volt, aki megtagadta a helyszínen a velem való munkát. Mégiscsak egy nő mondja meg a saját lakásában, mit kéne tennie a kutyussal. Non plus ultra – mint megtudhattam – nem mindenki szeret szerepelni…
     
  • Másutt durvának találták, hogy ember ellen rendszeresen odakapó, agresszív kutyus esetén pórázt kértem a mancsosra és átmenetileg – lenyugvásáig – egy másik helyiségbe irányítottam.

 

 

Mi volt a terv? Tényleg azt várják felnőtt emberek, hogy csettintésre történik varázslat önnön munkájuk és a valósággal való szembesülés nélkül? Most írjam ide, hogy no comment…?

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: panyizita.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért csinálja a kutyám? – Támadás Miért csinálja a kutyám? – Támadás
Sok sétát és kutyussal töltött szabadidőt keserít meg a támadás jelensége. Amikor hiába szeretnél egy nyugis sétát tenni, lehetetlennek tűnik. Mert kiszámítható, mi fog történni. Eleinte minden rendben, labdáztok, játszotok. Ügyesen megcsinál minden feladatot. Aztán kedvenced meglát egy másik kutyát pár méterre... Megáll. Befeszül a teste. Összecsukja a száját és meredten néz. Nem borzol, nem ugat. Csendben van. Elég beszédes az a csend…! Sokszor állatorvosi rendelőben köt ki az áldozat kutyus. Aki túléli vagy nem a támadást. Aggodalom, orvosi számla és a félelem… Mi van, ha megismétlődik?

Miért ugrál fel a kutyám? Miért ugrál fel a kutyám?
Melyik gazdi ne ismerné a jelenetet, amikor egy hosszú munkanap végén végre hazaér, nyílik az ajtó… és ott tobzódik előtte kutyusa széles vigyorral. Pörög, toporog izgalmában, hol tutulkodva fontoskodik, hol meg nyálas puszikat oszt vég nélkül, mindeközben pedig igyekszik megmászni szeretett kétlábúját?

Miért húz a pórázon a kutyám? Miért húz a pórázon a kutyám?
Bizony húz. Ha sétálni indultok, ha meglát egy másik kutyát. Ha a bokor alól akar felenni valamit, ha futhatnékja van. Húz, amint kiléptek a házból. Ha a park közelében vagytok, még inkább. Sok gazdi életét megkeseríti a kutyusok ezen szokása. Mert nem békés a séta, mert megfájdul az ember karja félórán belül. Főleg, ha nagyobb testű a szemünk fénye. Sokszor társul ez a szokás idegen kutyák megugatásával, ami megint csak nehezíti a közösen eltöltött időt.

Szeretnék második kutyust! Ahogy indul… Szeretnék második kutyust! Ahogy indul…
Nincs gazdi, akinek ne fordulna meg a fejében időnként ezen ötlet. „Milyen szép lenne, ha a két kis gombóc naphosszat eljátszana egymással! Sosem lennének egyedül, ha dolgozni megyek.” Így indul. De mi történik, hogy ez az idilli kép egyszer csak csalódott, elkeseredett gazdikat prezentál? Törvényszerű e változás? Egyáltalán, hogy lehet valaki csalódott, ha kiskutyák ugrándozzák körbe?

Miért agresszív a kutyám? Miért agresszív a kutyám?
Az egyik legaggasztóbb kérdés a gazdik számára és a legösszetettebb probléma, amellyel szembesülhetnek a friss és a már gyakorló kutyások. Az utóbbi évtizedekben szemmel láthatóan nőtt a harapásos esetek száma. Dr. John Tulloch állat-egészségügyi szakértő (University of Liverpool) sok-sok éve figyelemmel kíséri és kutatja a gyerekeket és felnőtteket érő kutyatámadásokat hazájában. Munkája eredményeképp derült rá fény, hogy az utóbbi húsz évben több mint kétszeresére nőtt a támadásos esetek száma. Sajnos Magyarországon is megfigyelhető hasonló tendencia.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta JULIUS-K9 Beagle Club Online Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy menhelyi kutya nyugtatta meg a szorongásos rohammal küzdő lányt az utcán Hírek - Címlapon
Egy menhelyi kutya nyugtatta meg a szorongásos rohammal küzdő lányt az utcán
Norvégiában betiltják az angol bulldog és a Cavalier King Charles Spániel fajták tenyésztését Hírek - Címlapon
Norvégiában betiltják az angol bulldog és a Cavalier King Charles Spániel fajták tenyésztését