A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért ugrál fel a kutyám?

2023. február 12., 08:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés




Melyik gazdi ne ismerné a jelenetet, amikor egy hosszú munkanap végén végre hazaér, nyílik az ajtó… és ott tobzódik előtte kutyusa széles vigyorral. Pörög, toporog izgalmában, hol tutulkodva fontoskodik, hol meg nyálas puszikat oszt vég nélkül, mindeközben pedig igyekszik megmászni szeretett kétlábúját?



 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

A gazdik habitusuktól függően másként reagálnak erre. Van, aki szerint cuki és maga is lelkesen részt vesz a földön fetrengésben, kötéllel kezdenek huzakodni, hosszas labdázásba torkollik a köszöntés rítusa. Mások szabályokhoz tartják magukat és kivárják, míg csillapodik kedvencük, utána magukhoz hívják és szeretettel üdvözlik egymást. Megint mások sikoltva rohannak a fürdőszobába, hogy az a bundás raptor már megint széjjelszaggatta a harisnyájuk. Ami pedig friss szerzemény volt – kisebb vagyonért. Szegény kutya csak lapul. Fogalma nincs a nyúlós textil értékének mibenlétéről, arról meg végképp: ugyan mi rosszat tett?!

 

 

Több jelentéssel is bírhat a felugrálás
Több jelentéssel is bírhat a felugrálás
Fotó: doggybrace.com

 

 

Tényleg! Miért is ugrálnak fel a kutyák?

Minősítsük bármilyennek is ezt a viselkedést, izgalmas feltárni az eredetét!

 

 • Kölykök esetében általában annyit tesz a gesztus: „én apró vagyok, kérlek, szeress engem, nem fogok ártani neked”. Nem egyszer így köszön vissza az a fajta játékosság, amikor egymás hegyén-hátán másztak és birkóztak az alomban. Ha ott lehetett, és ezt minden résztvevő értette, akkor miért ne lenne érvényes az emberek között is? Joggal teheti fel ezt a kérdést a kiskutya.
 • Növendék, azaz kamaszkorú kutyánál egy picit árnyalódik a jelentés. Sokszor olyan náluk az üdvözlő ugrálás, mint amikor nyegle és túlfűtött kamaszok verdesik egymást hátba kézfogás közben a villamosra felkapaszkodva. Lehetőleg minél látványosabban, hogy figyelmet kapjanak környezetüktől és mutassák: ők már felnőttesen köszöntik egymást.
 • Bizony erősen mást jelent olyan kutya részéről, aki egy icipicit sem tiszteli az embert! Ilyenkor ez egyenértékű lehet akár a másik fizikai arrébb tolásával, jelezheti a kutyus vélt-valós fölényét az emberrel szemben.
 • Kutyusod mancsán illatmirigyeket találsz. Egészen pontosan a talpánál. Gyakran azért érint üdvözlésnél a talpacskájával, hogy ismét „otthon-szagod”, „család-illatod” legyen, miután sok-sok órát töltöttél távol a munkahelyeden. Vagy épp fordítva! Szagolja csak ki mindenki a messzeségben, milyen kutyushoz tartozol – az ő filozófiája szerint. Szóval rajtad hagyja kommunikációs feromonjait.
 • Sokszor figyelheted meg, hogy sétán, amikor túl sok vagy túl izgága fajtársak vannak körülötte, kutyusod segítséget kér. Felkapaszkodik lábszáradra, farkincáját behúzza maga alá és aggodalmasan pillant fel rád. Ez nagyjából annyit tesz: „Vegyél fel! Nem akarok köztük lenni! Sok nekem ez a kavalkád. Kérlek, ments ki innen!”
 • És persze megesik, hogy neked durran szemed fénye. Vigyorgó fej, játékra hívó meghajlás utána, ezerrel csóvál. Talán még vakkant is. Egyértelmű az üzenet: „Játssz velem! Virgonc vagyok és jólesne kergetőzni egyet. Az olyan bulis!”

 

Az Ülj! vezényszóval kikerülhetjük az ugrálást
Az Ülj! vezényszóval kikerülhetjük az ugrálást
Fotó: Unsplash - Taylor Kopel

 

 

Mit tudsz tenni felugrálás ellen?

 

 1. Karba font kézzel elfordulsz tőle, hátat fordítasz neki. Ha nincs lelógó kéz, amit rágicsálni lehetne, és nem kapja meg a figyelmed, hamar leesik neki a tantusz: nem szeretnéd, hogy mászógyakorlatokat hajtson végre a testeden.
   
 2. Ha ismeri az „Ül!”  vezényszót, nyugodtan hangoztathatod! Értelemszerűen még időben, beelőzve az ugrálást. Sokkal célravezetőbb megmondani neki, mit vársz tőle, mint egyfolytában tiltani, hogy nem, nem, nem, nem… Még a végén azt hiszi, így köszönsz neki.  :)
   
 3. Ha kölyökkutyusod van, aki még járatlan a képzés és a viselkedési szabályok terén, megerősítheted a földön tartózkodását oly módon, hogy finomságokat pottyantasz elé a padlóra vagy ott kezded gurítani kedvenc labdáját. Ez lehet akár üdvözlési rítusotok is. A kicsi levezetheti a visszatérésed keltette izgalmát a laszti után vetődéssel, te pedig megdicsérheted és jutalmazhatod. Játékosan tudsz tehát kialakítani alternatív viselkedést a felugrálás helyett.

 

 

 

 


Cikk első megjelenése: 2022. június 04.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért csinálja a kutyám? – Támadás Miért csinálja a kutyám? – Támadás
Sok sétát és kutyussal töltött szabadidőt keserít meg a támadás jelensége. Amikor hiába szeretnél egy nyugis sétát tenni, lehetetlennek tűnik. Mert kiszámítható, mi fog történni. Eleinte minden rendben, labdáztok, játszotok. Ügyesen megcsinál minden feladatot. Aztán kedvenced meglát egy másik kutyát pár méterre... Megáll. Befeszül a teste. Összecsukja a száját és meredten néz. Nem borzol, nem ugat. Csendben van. Elég beszédes az a csend…! Sokszor állatorvosi rendelőben köt ki az áldozat kutyus. Aki túléli vagy nem a támadást. Aggodalom, orvosi számla és a félelem… Mi van, ha megismétlődik?

Miért húz a pórázon a kutyám? Miért húz a pórázon a kutyám?
Bizony húz. Ha sétálni indultok, ha meglát egy másik kutyát. Ha a bokor alól akar felenni valamit, ha futhatnékja van. Húz, amint kiléptek a házból. Ha a park közelében vagytok, még inkább. Sok gazdi életét megkeseríti a kutyusok ezen szokása. Mert nem békés a séta, mert megfájdul az ember karja félórán belül. Főleg, ha nagyobb testű a szemünk fénye. Sokszor társul ez a szokás idegen kutyák megugatásával, ami megint csak nehezíti a közösen eltöltött időt.

Szeretnék második kutyust! Ahogy indul… Szeretnék második kutyust! Ahogy indul…
Nincs gazdi, akinek ne fordulna meg a fejében időnként ezen ötlet. „Milyen szép lenne, ha a két kis gombóc naphosszat eljátszana egymással! Sosem lennének egyedül, ha dolgozni megyek.” Így indul. De mi történik, hogy ez az idilli kép egyszer csak csalódott, elkeseredett gazdikat prezentál? Törvényszerű e változás? Egyáltalán, hogy lehet valaki csalódott, ha kiskutyák ugrándozzák körbe?

Miért agresszív a kutyám? Miért agresszív a kutyám?
Az egyik legaggasztóbb kérdés a gazdik számára és a legösszetettebb probléma, amellyel szembesülhetnek a friss és a már gyakorló kutyások. Az utóbbi évtizedekben szemmel láthatóan nőtt a harapásos esetek száma. Dr. John Tulloch állat-egészségügyi szakértő (University of Liverpool) sok-sok éve figyelemmel kíséri és kutatja a gyerekeket és felnőtteket érő kutyatámadásokat hazájában. Munkája eredményeképp derült rá fény, hogy az utóbbi húsz évben több mint kétszeresére nőtt a támadásos esetek száma. Sajnos Magyarországon is megfigyelhető hasonló tendencia.

Advent kutyával - Tippek, hogy gondtalanul készülhess az ünnepekre Advent kutyával - Tippek, hogy gondtalanul készülhess az ünnepekre
Nemsoká útjára indul a karácsonyi készülődés és láz, ami számos bevásárlással, utazással, programgazdag hétköznapokkal jár. Egy pici többletenergiával fűszereződnek az esték munka után: tervezni a meglepetéseket, beszerezni a hozzávalókat, barátokkal beülni a közeli vegán éttermekbe levezetésképp. Mindebben részt venni kutyatársadnak hol kihívás, hol vakkantásra ingerlő élménykavalkád, mi tagadás.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Beagle Club Online JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Proteo a mexikói mentőkutya életét vesztette Törökországban Hírek - Címlapon
Proteo a mexikói mentőkutya életét vesztette Törökországban
Az időszámításunk szerinti első századig nyúlik vissza a vakvezető kutyák történelme Hírek - Címlapon
Az időszámításunk szerinti első századig nyúlik vissza a vakvezető kutyák történelme