A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért húz a pórázon a kutyám?

2023. február 06., 06:30


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés




Bizony húz. Ha sétálni indultok, ha meglát egy másik kutyát. Ha a bokor alól akar felenni valamit, ha futhatnékja van. Húz, amint kiléptek a házból. Ha a park közelében vagytok, még inkább. Sok gazdi életét megkeseríti a kutyusok ezen szokása. Mert nem békés a séta, mert megfájdul az ember karja félórán belül. Főleg, ha nagyobb testű a szemünk fénye. Sokszor társul ez a szokás idegen kutyák megugatásával, ami megint csak nehezíti a közösen eltöltött időt.



 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

 

Mit lehet tenni húzás ellen?

 

Mindig azt tanácsolom: első lépés, hogy megállapítsd pontosan, mi váltja ki e nem kívánatos cselekvést. Kutyusodban túl sok a felgyülemlett többletenergia? Keveset van sétáltatva és nincs kimozgatva? Ezt a legegyszerűbb megoldani. Indítsd egy kiadós közös futással, mozgásos játékokkal vagy vadászbotozással (videóban mutatom, hogy csináld) a sétát.

 

 

 

 

Egészen biztos, hogy kellően lefárasztva kevesebb energiája marad előre vágtatni. Arra érdemes persze figyelned, akkor iktass intenzív mozgásos gyakorlatokat napi rutinjába, ha nincs szív- és érrendszeri vagy mozgásszervrendszeri betegsége. Kölyköknél, idősebb kutyusoknál a törtrésze legyen a napi aktivitás annak, amit egy ereje teljében lévő, egészséges, fiatal felnőtt kutyusnak terveznél. 

 

Lehetséges, hogy nem tanult még meg kutyusod láb mellett követni? Itt is könnyű lesz a dolgod. Ha megtanítod, onnantól elvárhatod tőle a kulturált sétát. Persze nem az embertelen és fölöslegesen félelmet keltő technikákra gondolok (amik sajnos mai napig kiirthatatlanul dívnak bizonyos kutyaiskolákban), mint mondjuk vízzel leöntése a kutyusnak, ha az ember teste elé megy. Sokkal hatékonyabb, ha jutifalatot veszel a kezedbe, odatartod orrocskájához, beigazítod vele bal lábad mellé kutyatársad. Ha ezt már tudja, indulj el bal lábbal lassan sétálva, végig odatartva neki a finomságot. Induláskor mondd neki, hogy „Lábhoz!”. Ha szépen követ téged, megkaphatja a falatkát menet közben. Ezután mindig újra mondd neki a vezényszót. A sorrend: vezényszó, a kutyus láb mellett követ laza pórázon, dicséret, falat. Újra és újra. Ha már 5-6 lépést is szépen melletted tud sétálni, elég minden második, aztán minden harmadik dicséret után jutalmazni. Videómban egy gerinctörésből gyógyult növendék kutyust láthatsz, akit a fent leírt technikával tanítunk gazdijával együtt szépen sétálni.

 

 

 

 

Némileg összetettebb a helyzet, ha azért húz kutyusod, mert ismerkedni szeretne. A szokásos forgatókönyv ilyenkor: meglát egy új kutyát, húzni kezd. Ha nem engeded oda, még nagyobb erővel húz, hátha ezzel meg tudja közelíteni fajtársát. Ilyenkor kutyusod azt gondolja, ha belead anyait-apait, sikerrel jár majd terve. Néhány kutyus idővel hajlamos bedühödni, amiért nem ismerkedhet kedvére és nem mehet oda minden kutyához, akit csak megpillant. Ez veszélyeket hordoz magában, hiszen a csalódottság, a kudarc és a düh könnyen átfordul agresszióba, amikor sokszor ismétlődik a kutyus számára sikertelenséggel záruló jelenet. Aminek eredménye az lesz, hogy sétálni indultok, kedvenced pórázon, meglát egy másik kutyát, azonban e megpillantás élménye társul a korábbi kudarcok (sikertelen ismerkedési kísérletek) emlékeivel és ennek hatására kitör fajtársa ellen. Ilyenkor emleget – a teljesség igénye nélkül – a szakirodalom például póráz-reaktivitást. Aminek tehát sokszor a kiváltója: a kutyus nincs megtanítva arra, hogy nem mindig és azonnal teljesülnek a vágyai. Egy kölyöknek, vagy frissen örökbefogadott kutyusnak pont ezért az elsők között van, amit tudnia kell, az impulzus-kontroll! (Na nem mintha ez felnőtt korban kevéssé lenne lényeges vagy megtanítható.) El kell viselnie a kutyának a várakozást, mielőtt ismerkedhet vagy mielőtt teljesülnek a kívánságai. Meg kell tanulnia tiszteletet mutatni. Átmeneti jelleggel visszafogni vehemenciáját. Ha mindezt megteszi gazdija kedvéért, akkor jutalomképp szaladhat játszani, barátkozni. E ponton kapcsolódik a folyamatba az engedelmes-képzés, hiszen annak elemeit betart(at)va neveljük kutyusunkat hevességének korlátozására. Ha nincs megtanítva ülni, feküdni vagy helyben maradni, mindezek nincsenek egy napi szintű teljesítési rutin elemeként elvárva tőle és gyakorolva, biztosan nem fogja megtenni őket épp akkor, amikor egy számára érdekes kutyaismerőst kiszúr. Nem mellékesen ilyenkor az embernek sincs alapja elvárni a kutya teljesítését, hiszen nem tanította meg a helyes viselkedésre!

 

 

Nem javasolt pórázon összeengedni a kutyákat
Nem javasolt pórázon összeengedni a kutyákat
Fotó: Unsplash - Bundo Kim

 

 

Röpke kitérő erejéig nézzük meg, honnét ered kutyusod elképzelése, hogy szabadon lehet ismerkedni mindig mindenkivel. Kölyökkorából! Gondolj bele, testvéreivel együtt egy alomban cseperedtek. Akkor, ahhoz a tesóhoz, annyiszor mehettek oda, amikor, akihez és ahányszor csak akartak. Ha nyolc hetesen kerültek a kicsik gazdihoz, pont elkezdődött ama bizonyos érzékeny, korai szocializációs életszakasz. Amikor szivacsként szívtak magukba minden ismeretet. Nagyon gyorsan kialakulhatott bennük a (vélt)szabály: ha a mama és a testvérek mellett szabadon lehetett felvenni a kapcsolatot, akkor ez érvényes más emberekre és kutyákra is. Igazán nem hibáztathatod őket e következtetésért. Viszont már látod azt is, mennyire fontos, hogy egy lelkiismeretes tenyésztő időben elkezdje kialakítani bennük – életkornak megfelelő technikákkal – a később szükséges tartalmakat. A fenti „szabály” még erősebben vésődik bele egy kiskutyába, ha növendék korában kerül csak gazdihoz, mondjuk 7-8 hónaposan. És addig végig egy közös kifutóval bíró menhelyi területen él. Ahol ismét csak kedve szerint pajtizhat a többiekkel.

 

 

Az impulzus-kontroll ki nem alakítottsága és a pórázhasználat által természetszerűleg beszűkülő élettér az, amik miatt azt szokták javasolni a kiképzők, pórázon ne eresszünk össze kutyákat, mert könnyen baleset lehet a vége.

 

 

Ez sajnos sokszor igazolódik. Ha szeretnéd kutyusod megtanítani az impulzus-kontrollra, az engedelmes viselkedésre, mindig kérd kutyatréner segítségét! Rendkívül fontos lehet, hogy a már csontosodott negatív viselkedési minták esetén szakszerűen legyenek feltárva a kiváltó okok, hiszen ahány eredő, annyi kezelési mechanizmus lehet szükséges. Ha pedig rossz irányba indulsz, hamar felerősítheted a problémát! Soha ne kísérletezz azzal, pórázon odaereszted kutyusod ismerkedni egy másikhoz, csak mert húz! Inkább fáraszd őt le egyénileg, aztán tisztes távolságot tartva a másik kutya-gazdi párostól, mindkét kutyát pórázon vezetve tegyetek egy hosszú, közös sétát. Hidd el, szaginformáció útján 1-2 méterről is szuperül tudnak ismerkedni az eleddig egymás számára ismeretlen kutyák!

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: k9ofmine.com
Cikk első megjelenése: 2022. március 23.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk? Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk?
Az őszi és téli időszakban gyakrabban fordul elő, hogy sötétedés után kerül sor a sétára. Tippjeink segítségével könnyebben felkészülhetsz erre.

Betiltották Angliában az elektromos nyakörv használatát Betiltották Angliában az elektromos nyakörv használatát
Az állatvédők hosszas kampányolásának hatására betiltották Angliában az elektromos nyakörvek használatát. A törvény 2024. február 1. napjától hatályos.

Miért csinálja a kutyám? – Támadás Miért csinálja a kutyám? – Támadás
Sok sétát és kutyussal töltött szabadidőt keserít meg a támadás jelensége. Amikor hiába szeretnél egy nyugis sétát tenni, lehetetlennek tűnik. Mert kiszámítható, mi fog történni. Eleinte minden rendben, labdáztok, játszotok. Ügyesen megcsinál minden feladatot. Aztán kedvenced meglát egy másik kutyát pár méterre... Megáll. Befeszül a teste. Összecsukja a száját és meredten néz. Nem borzol, nem ugat. Csendben van. Elég beszédes az a csend…! Sokszor állatorvosi rendelőben köt ki az áldozat kutyus. Aki túléli vagy nem a támadást. Aggodalom, orvosi számla és a félelem… Mi van, ha megismétlődik?

Miért ugrál fel a kutyám? Miért ugrál fel a kutyám?
Melyik gazdi ne ismerné a jelenetet, amikor egy hosszú munkanap végén végre hazaér, nyílik az ajtó… és ott tobzódik előtte kutyusa széles vigyorral. Pörög, toporog izgalmában, hol tutulkodva fontoskodik, hol meg nyálas puszikat oszt vég nélkül, mindeközben pedig igyekszik megmászni szeretett kétlábúját?

Az időszámításunk szerinti első századig nyúlik vissza a vakvezető kutyák történelme Az időszámításunk szerinti első századig nyúlik vissza a vakvezető kutyák történelme
A kutyák és vakok közötti legelső különleges kapcsolat elveszett az idők homályában. A legkorábbi feljegyzett példa egy Kr. u. első századi falfestmény a római Herculaneum eltemetett romjain. Ázsiából és Európából a középkorig nyúlnak vissza a feljegyzések vakokat vezető kutyákról.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál EB OVO Közhasznú Egyesület MTI Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Okos kutyus - Finom szendvicsekbe rejtették el a gyógyszereit, de ő inkább kispárnát csinált belőle Hírek - Címlapon
Okos kutyus - Finom szendvicsekbe rejtették el a gyógyszereit, de ő inkább kispárnát csinált belőle
Pokrócával nyugtatja magát Bubby a csalikutyának használt pitbull Hírek - Címlapon
Pokrócával nyugtatja magát Bubby a csalikutyának használt pitbull