A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A Te kutyád tud úszni?

2015. július 31., 06:00


Szerző: RSM


Kategória: Jó tudni!




Noha elterjedt tényként hallható, hogy minden kutya tud úszni, ez koránt sincs így! Vannak fajták, akik imádják a fürdést, másokat meg lehet tanítani rá, de léteznek olyanok is, akiknek a szőr feláll a hátán a víz gondolatától.



Egyre több helyen fedezhetünk fel kutyás strandokat, ahol kedvencünk is megmártózhat a hűsítő vízben. Egyes állatoknál az ilyen kirándulás maga az öröm, míg másoknál inkább felejtsük el ezt a programot. 

De min múlik a vízszeretet, vagy -iszony? 

 

Sokáig az a tény terjedt el, hogy a kutyák génjében van az úszni-tudás. Valóban ösztönösen csapkodnak a lábaikkal a vízben, hogy a fejük fent maradjon, és ne fulladjanak meg, de ez még nem jelent igazi kutyaúszást. 

 

A kutyák három csoportba sorolhatóak a fürdőzés-kedvelés szempontjából:

Az elsőhöz tartoznak azok, akik természetes közegnek élik meg a vizet; míg a másodikba azokat vesszük, akik inkább maradnak a parton, és azt a nedves valamit kikerülik; a harmadik kategória tagjai pedig beadják a derekukat, és megtanulnak úszni. 

 

Retriever a vízben
Lételeme a víz
Fotó: www.tophdart.com

 

"Kitűnő úszók vagyunk!"

 

A vizet a nagytestű kutyák kedvelik leginkább, akiknek szőrük vízálló és úszóhártyák találhatóak az ujjaik közt. Ilyen például a labrador, a golden retriever és a Chesapeake Bay retriever is. 

Vannak olyanok, akik már a nevükben is vízszeretetüket hordozzák, például a portugál vízikutya, a spanyol vízikutya, illetve az amerikai és az ír vízispániel is. 

Ezeket sokszor kifejezetten vizes munkára tanítják be, mivel lételemük ebben a közegben időt tölteni.

 

Ennyire nem fanatikusak, de nagyon szeretik a csobbanást az újfundlandik, az ír szetterek, az uszkárok és a schipperkék is. 

 

Munka és szórakozás
Munka és szórakozás a vízben
Fotó: www.upload.wikimedia.org

 

 

"Köszönöm, de nem kérek belőle!"

 

Jöjjenek azok, akiknél sosem lesz népszerű az a nyaralás, mely úgy kezdődik, hogy "beleugrunk a vízbe". Említett kutyák javarészt hasonló testfelépítéssel rendelkeznek (nagyobb méretű fej, rövidebb láb). A bulldogok, tacskók és boxerek nem vagy csak nehézségek árán képesek a felszínen maradni. A mopsznak például a légzőszerve nem bírja ezt a sportágat, nagyon könnyen kifullad. 

A kistermetűek közül sokan ügyes úszók lennének, de annyira megijednek az első vizes élménykor, hogy soha többet nem vehetők rá a pancsolásra. Általában ők nagyon érzékenyek is, és könnyen megfáznak.

 

 

Szoktassuk őket a vízhez!

 

Íme néhány tanács azoknak, akik szeretnék kutyájukkal megismertetni a fürdőzés örömét, de eddig nem tudták, miként lássanak a feladathoz.

  • Csak lassan a testtel! Ne hirtelen dobjuk be a stégről, hanem fokozatosan hívjuk, csalogassuk a vízbe. Legyen ideje felismerni, hogy ez jó móka. Még akkor is jobb lépésről lépésre haladni, ha vízimádó fajtánk van.
  • Adjunk rá úszómellényt, ha biztonságban szeretnénk érezni kedvencünket.
  • Ha félénk, gázoljunk mi először a vízbe, és csalogassuk. Sok dicsérettel menni fog.
  • Először sekély vízben kezdjük a munkát, és egy labda, vagy bot segítségével hívjuk beljebb. Ha utána megy a játéknak, látni fogjuk, hogy mennyire érzi kényelmesen magát. Dobáljuk messzebbre a tárgyat, és kérjük, hogy apportírozzon.
  • Ha szívesen úszik, szívesen fog búvárkodni is.
  • A falka biztonságot ad. Ha más kutyák is vannak a vízben, akkor megtapasztalja, hogy a többiek hogyan mozognak, haladnak. Bátorságot merít a társaiból. 
  • Ha azt látjuk, hogy nincs kedve a fürdéshez, rázza a hideg, nyüszít, akkor ne erőltessük tovább. Vannak kutyák, akik sosem fognak békét kötni a vízzel, vagy csak nagyon hosszú idő múlva.
  • A fizikailag gyenge kutyáknál minden esetben használjunk mellényt, vagy más eszközt, amivel fenn tudnak maradni a víz tetején.
Csobbanni élvezet
Csobbanni élvezet
Fotó: www.mascotarios.org

 

Mindennek van határa

 

Bármennyire is szereti és élvezi a fürdőzést kedvencünk, egy idő után az úszás fizikai fáradtságot eredményez. Elsősorban a fiatal és idős kutyák szervezetét meríti ki. Ezért figyeljünk arra, hogy a mélyvizes mártózás után sekélyebb területre menjünk, ahol biztonsággal leért a lábuk. 

 

A nyári melegben ügyeljünk arra, hogy a strandolás végeztével hűs helyen pihenhessen, kapjon vizet, hogy újult erővel vághasson neki pár óra múlva a hullámoknak. 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: http://healthypets.mercola.com/
Indexkép forrás: http://www.snappypixels.co

Témába vág

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját
Megható videón a két öregecske kutyus, akik már 9 éve igaz barátok!

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet? Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet?
Ahogy öregszik kedvencünk, gyengülhet a látása. Mintha homály fedné szemeit, vagy valami másról van szó?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület AEGON Magyarország Zrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Pörgesd fel a hétvégéd! Hírek - Címlapon
Pörgesd fel a hétvégéd!
Állatvédő egyesületek, fajtamentők figyelem! Hírek - Címlapon
Állatvédő egyesületek, fajtamentők figyelem!