A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért ül rám a kutyám?

2024. február 04., 14:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Ha Te is azok közé tartozol, akik szeretik dédelgetni kutyájukat, örömmel tölthet el, ha kedvenced időnként az öledben kucorodik össze. De mit is jelent ez a viselkedés valójában?



 

Egyes kutyák felnőttként is megőrzik kölykös jellemvonásaikat, szeretnek bújni, és életük végéig fontos marad számukra a testi kontaktus. Derűs látványt nyújt, ahogy egy bernáthegyi vagy német dog a gazdája ölében igyekszik elhelyezkedni, s amennyire csak tudja, a lehető legkisebbre húzza össze magát, hogy elférjen ott.. Közelségünk a biztonság, a valakihez való tartozás érzését keltheti kedvencünkben, ám egyéb okai is lehetnek, miért inkább rajtunk foglal helyet saját fekhelye vagy a kanapé helyett.

 

 

Cavalier King Charles Spániel a gazdi ölében
Cavalier King Charles Spániel a gazdi ölében
Fotó: pinterest.com

 


Szeretet, kedveskedés
Egy hosszú nap után hazatérve kitörő örömmel fogad kutyád, és bármit megtenne, hogy a közeledben lehessen? A nyomodban van, és amint kényelembe helyezed magad a fotelben vagy a kanapén, felpattan és letelepszik melléd, netán rád? Így is kifejezheti, hogy hiányzott neki a társaságod, és másra sem vágyik, mint egy kis kedveskedésre. Szeretetének, ragaszkodásának jele lehet ez, amennyiben simogatással jutalmazod, hamar megtanulhatja, hogy ez a fajta viselkedés kedvességet vonz maga után. Amiből sosem lehet eleget kapni. 

 

 

Dominancia*
A kutya domináns viselkedését jelezheti, ha hajlamos az öledbe ugrani anélkül, hogy kérnéd rá vagy kitartóan kaparja a lábadat a mancsaival, hogy felvedd. Ugyanígy az általa kiválasztott pihenőhely – ami adott esetben a gazdi valamelyik testrésze is lehet - kisajátítása és bevédése is erre utalhat. Ha megpróbálod elmozdítani vagy arrébb tenni, akár csak magadtól arrébb tolni, és elkezd morogni, netán odakap, bizony van még javítanivaló kettőtök viszonyán. Érdemes szakértő tanácsát kérni. 

 

 

Bernáthegyi - a nagyranőtt öleb
Bernáthegyi - a nagyranőtt öleb
Fotó: meaningfulmommy.wordpress.com

 

 

Védelem, avagy a határok jelzése
Néhány kutya számára a gazdi ölében történő üldögélés vagy a gazdihoz dörgölőzés jelzésértékkel is bír – saját maga és a külvilág felé is. Mi talán csak annyit veszünk észre, mikor felkelünk a kanapéről, hogy szőrös lett a ruhánk, más kutyák azonban felismerik rajtunk kedvencünk illatanyagait. Részben védelmező, részben domináns viselkedés ez, melynek lényege, hogy kutyánk akkor is velünk lehessen („az én Gazdim”), ha éppen otthon kell maradnia. 

 


Egyéb okok 
Gyakran éppen a gazdiról árul el többet, ha kutyája előszeretettel kucorodik össze az ölében. Ők ugyanis megérzik, ha félünk, betegek vagy szomorúak vagyunk, és megpróbálhatnak a maguk sajátos módján felvidítani. Ha szorosan hozzád bújik vagy rád telepszik ilyen esetben, minden bizonnyal azt szeretné tudatni veled, hogy melletted van, rá mindig számíthatsz. Más kutyák pusztán otthonuk legkényelmesebb pontját keresik, ami lehet, hogy éppen a gazdi.  

 

 

A gazdi ölében édes a pihenés
A gazdi ölében édes a pihenés
Fotó: dogtime.com

 

 

A falkában tartott ebek gyakran együtt alszanak, szorosan egymáshoz bújva vagy akár egymáson elhelyezkedve – ez az ősi ösztön léphet működésbe, ha kedvenced édes álomra szenderül öledben vagy fejét rád hajtva. Ha pedig mi is elszundítunk vele együtt, nehogy véletlenül megzavarjuk pihenésében, emlékezzünk arra, hogy a kutyával történő alvás egészségesebb, mint gondolnánk

 

 

 

*A dominancia-teória széles körben vitatott téma a kutyabarátok, kiképzők és viselkedéskutatók között, ám nem hagyhatjuk teljes mértékben figyelmen kívül ennek lehetőségét sem. 

 

 

 

Forrás: www.cuteness.com
Indexkép forrás: dogsofsf.com/imgur.com
Cikk első megjelenése: 2017. április 20.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet? Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet?
Ahogy öregszik kedvencünk, gyengülhet a látása. Mintha homály fedné szemeit, vagy valami másról van szó?

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com MTI Hírstart AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ünnepeld sztárokkal és kutyákkal az Állatok Világnapját! Hírek - Címlapon
Ünnepeld sztárokkal és kutyákkal az Állatok Világnapját!
A nyers erő versenye - Küzdj le minden akadályt kutyáddal! Hírek - Címlapon
A nyers erő versenye - Küzdj le minden akadályt kutyáddal!