A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A nyomodban van!

Amiért a kutya nem mozdul a gazda mellől


2016. október 17., 06:00


Szerző: RSM


Kategória: Jó tudni!




Már a kanyarodó kocsi hangját is felismeri, majd az ajtón belépve oly heves reakciókat produkál örömében, hogy nem maradhat el a mosoly és a simogatás. Az együtt töltött időben pedig el sem mozdul mellőlünk. Szeretet ez és biológia.



Minden témáról eszembe jut egy személyes élmény, így van ez ma is. 

 

Marcit az előző gazdája verte, nem szerette, nem etette, félt is tőle. Ez a mamlasz kutya meg válaszul rettegésben tartotta a nénit. Igen, Marcinak megváltás volt elkerülni onnan. Sajnos az ára a néni súlyos betegsége és halála lett. 

Ezt a hétszentséges pulit aztán móresre tanítottuk! Például elkezdtük simogatni, becézgetni, ölelgetni. A sok egyéb falkavezéres gyakorlat mellett. Pár hét alatt a környék szörnyéből egy kezesbárány lett. (Na jó, a mai napig vannak hülyeségei, de így szeretjük.) 

Marci még most is beteg attól, ha nem lehet velünk, mellettünk. Törzshelye az étkezőasztal alatt lett, sokszor észre sem vesszük, hogy bent van a lakásban, mert mozdulatlanul és csendben őriz bennünket. 

Nagymami szerint mind a három kutyánk már akkor jelez, ha mi még csak az utca elején járunk. Fantasztikus érzés, ahogy várnak minket! Egész nap velünk lennének. Démon sír, ha a kennelben kell lennie, miközben mi az udvaron játszunk. Pötyi pedig fiatalodott öt évet, amióta tele lett a ház gyerekekkel, és vigyázhat rájuk. 

 

 

Várj már meg!
Várj már meg!
Fotó: barkpost.com

 

Egy kutatás arra az eredményre jutott, hogy nem véletlen a kutyák ilyen fokú függősége. Azt állítják, hogy alapjáraton hajlamosak barátaink a szeparációs szorongásra, ami akkor jelentkezik, ha nélkülünk, egyedül kell lenniük. Ennek oldására azt tanácsolják a Better Life With Your Dog szakemberei, hogy néhány egyszerű módszerrel enyhítsünk ezen.

  • A mindennapos testmozgással nem gyűlik fel benne felesleges energia. 
  • A parancsszavak gyakorlásával, feladatok végzésével tudja, hogy velünk kell dolgoznia.
  • A kutyának adott élvezetes rágókák hosszú időre lekötik a figyelmét. 

Ezek mellett van még egy kicsit keménynek tűnő gyakorlat, mellyel szorongáscsökkenést érhetünk el: a kutyát figyelmen kívül kell hagyni a nap egy részében. Mindezt az ő érdekében. (Nos, ezzel vagy egyetértünk, vagy nem, mindenki döntse el magában!)

 

Én bizony innen el nem mozdulok!
Én bizony innen el nem mozdulok!
Fotó: pets4homes.co.uk

 

A folyamatos követés egyébként azért van, mert a kutyák valóban szeretik a gazdájukat! Vonzódnak a legbarátságosabb társhoz a falkában, és nagyon kedvelik az együttlétet. A kis tapadókorongosokat olykor még a mellékhelyiségből sem lehet kizárni. Egyszerűen minden egyes pillanatot velünk akarnak tölteni, mert féltenek, óvnak bennünket. És nem utolsó sorban várják azt a pillanatot, amikor valami fincsi lepottyan nekik a földre. (Értem már Marci asztal alatti létét!) 

 

A túlságosan ránk tapadt és szorongó kutyát a fent említett módszerek mellett érdemes az ágyunk mellett altatni, hogy érezze közelségünket!

 

 

Forrás: barkpost.com, petsadviser.com
Cikk első megjelenése: 2015. május 04.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját
Megható videón a két öregecske kutyus, akik már 9 éve igaz barátok!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál Ebugatta EB OVO Közhasznú Egyesület Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyaimádók paradicsoma: óriás beagle szobor, ami vendégházként funkcionál Hírek - Címlapon
A kutyaimádók paradicsoma: óriás beagle szobor, ami vendégházként funkcionál
Játékszabály – Kölyköt a nagyok közé! Hírek - Címlapon
Játékszabály – Kölyköt a nagyok közé!