A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Játékszabály – Kölyköt a nagyok közé!

2016. október 16., 12:45


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Nevelés
Minden gyerek tudja, még a legkisebb is, hogy rossznak lenni sokkal mulatságosabb, mint jónak lenni – állítja Janikovszky Éva egyik művében. Kétség sem fér hozzá, hogy igaza van, akkor is, ha a kutyákra vetítjük a gondolatot. De nem árt néha a rosszaságot keretek közé szorítani…Kölyköt a nagyok közé! De vajon miért is? A legtöbb gazdinak szeme fénye az új szerzemény, a kölyök. A legújabb, és legcukibb családtagnak természetesen mindent megenged, óvja még a széltől is. De ez nem feltétlenül helyes. Egyre elterjedtebbek a kisméretű kutyák, akikben óriási károkat tud tenni egy hevesen játszó nagytestű, így jogosan félnek a gazdik. Mégsem megoldás a póráz megfeszítése és a kölyök hisztérikus elrángatása egy kutyatársától. Azzal, hogy kutyát vállalunk, vállaljuk a vele járó felelősséget is, a szocializációját, és ösztönkielégítési igénye, valamint a mozgásigénye kielégítését. A kutyáktól való elcibálás, ugyanazon a biztonságosnak elkönyvelt útvonalon sétáltatás minden nap, és az új ingerek kerülése egyenes úton vezet egy ideggyenge, ijedős, domináns, de amellett bizonytalan négylábúhoz, akivel a séta soha nem lesz öröm. Ha beleesünk a félelem csapdájába, kialakul egy ördögi kör. Kedvencünk támadni fog minden jöttmentre, mi egyre jobban fogunk félni ezektől a szituációktól, amit az eb érez, és ki is használ.

 

Mindena szoktatás kérdése
Barátság kiskutya és nagykutya között - Minden szoktatás kérdése
Fotó: img.webmd.com

 

A kölyköt tehát minél előbb kutyák közé kell vinni, rögtön azután, hogy megkapta az oltásait. Ha eleinte nem bízunk a lakótelepi rettegett négylábúakban, esetleg önmagunkban, akkor indítsunk egy kutyaovival vagy -iskolával. Itt felügyelt keretek között van lehetőség a szocializációra, közös játékra és tanulásra. Azonban az iskolában tanultakat nem csak lehet, de kell is alkalmazni a séták alkalmával. Igyekezzünk kiismerni a kutyák gesztusait.

 

  • Ha örömmel és barátsággal közelít az adott négylábú, akkor kedvencünk rövid engedelmes gyakorlat után, miután ránk figyelt, mehet is játszani.
  • Ha pórázon van, figyeljük, hogy a gazdája engedi-e közeledni. Abban az esetben, ha igen, mi is engedhetjük a kölyköt, ellenben ha nem szeretné, hogy találkozzanak, akkor mi se erőltessük, haladjunk szépen tovább kiskutyánk figyelmének felkeltésével.
  • Ha agresszív kutya jön, semmiképpen ne fussunk el, ne kapjuk fel az ebet, ne feszítsük be a pórázt és cibáljuk el a kölyköt. Az ebek értik a testjeleket. A kölyök hátunk mögé tolásával jelezhetjük a harciasnak, hogy ő nem préda, erős falkavezér biztosítja az életét, és védelmezi a testével. Emellett a kölyök is megérzi, hogy ránk számíthat, ha baj van, mindig hozzánk kell visszatérnie, tőlünk kapja a védelmet, így nem kell félnie. Ezzel a módszerrel könnyen varázsolhatunk nyugodt, magabiztos ebet a piciből.
Ezt már jobb elkerülni.
Agresszív kutya - Ezt már jobb elkerülni.
Fotó: m.cdn.blog.hu

 

Akkor is, ha morog! Ne legyen kizáró ok, ha az idegen eb borzolva közelít. Attól még lehet játékos, hogy eleinte bizonytalan. Ha kutyánk épp egy idősebb társa fején, hátán, és egyéb részein ugrál, ne lepődjünk meg, ha az rövidesen rámorog. A kölyök ebből legtöbbször nem ért, folytatja a molesztálást, aminek végeredménye akár egy erősebb, bár sérülést nem okozó harapás is lehet. Ilyenkor ne vigasztaljuk a kicsit, ne kapjuk ölbe, hiszen ő harcolta ki magának, tanul majd az esetből. A felkapás és dicsérgetés, babusgatás felér egy „okos kutyával” a helytelen viselkedésért. Ebből csak azt fogja leszűrni, hogy ő ügyes volt, ezt kell csinálni máskor is, a támadó pedig gonosz, félni kell tőle. Pedig ez nem igaz!

 

Kutyák első találkozása: óvatos ismerkedés
Kutyák első találkozása: óvatos ismerkedés
Fotó: thetravelingpear.com

 

Ugyanúgy, ahogy az étel megszerzésénél és a legjobb alvóhelyek elfoglalásánál, úgy a séta és játék közben is ki kell alakulnia a hierarchiának. Az idősnek felül kell kerekednie a fiatalon, a fiatalnak pedig tanulnia kell tőle, hogy elsajátíthassa a kisebb testbeszédből is érthető jeleket, ezzel elkerülve a konfliktusokat.

Ha nem visszük kutyánkat más ebek közé, az olyan, mintha egy gyereket ketrecben tartanánk. Nem fogja megismerni a kutyás világban jelenlévő álláspontokat, viselkedésformákat és a normát. 

 

 

 


Indexkép forrás: playbuzz.com
Cikk első megjelenése: 2015. szeptember 16.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Hagyjunk égve lámpát kutyánknak a sötétben, ha elmegyünk otthonról? Hagyjunk égve lámpát kutyánknak a sötétben, ha elmegyünk otthonról?
Kedvenceink jobban látnak a sötétben, mint mi, de ettől még egyáltalán nem biztos, hogy jól is érzik magukat, amikor egyedül kell lenniük napnyugta után. Kapcsoljuk fel nekik a lámpát vagy szükségtelen?

Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát? Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát?
Mentális gondokat is okozhat a hosszabb időn át tartó bezártság, nem beszélve arról, milyen problémákat vet fel a kutyák általános jóléte, egészsége szempontjából.

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk? Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk?
Az őszi és téli időszakban gyakrabban fordul elő, hogy sötétedés után kerül sor a sétára. Tippjeink segítségével könnyebben felkészülhetsz erre.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A nyomodban van! Hírek - Címlapon
A nyomodban van!
Várlak haza Gazdi! Hírek - Címlapon
Várlak haza Gazdi!