A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Nevelés

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Játékszabály – Kölyköt a nagyok közé!

2016. október 16., 12:45


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Nevelés
Minden gyerek tudja, még a legkisebb is, hogy rossznak lenni sokkal mulatságosabb, mint jónak lenni – állítja Janikovszky Éva egyik művében. Kétség sem fér hozzá, hogy igaza van, akkor is, ha a kutyákra vetítjük a gondolatot. De nem árt néha a rosszaságot keretek közé szorítani…Kölyköt a nagyok közé! De vajon miért is? A legtöbb gazdinak szeme fénye az új szerzemény, a kölyök. A legújabb, és legcukibb családtagnak természetesen mindent megenged, óvja még a széltől is. De ez nem feltétlenül helyes. Egyre elterjedtebbek a kisméretű kutyák, akikben óriási károkat tud tenni egy hevesen játszó nagytestű, így jogosan félnek a gazdik. Mégsem megoldás a póráz megfeszítése és a kölyök hisztérikus elrángatása egy kutyatársától. Azzal, hogy kutyát vállalunk, vállaljuk a vele járó felelősséget is, a szocializációját, és ösztönkielégítési igénye, valamint a mozgásigénye kielégítését. A kutyáktól való elcibálás, ugyanazon a biztonságosnak elkönyvelt útvonalon sétáltatás minden nap, és az új ingerek kerülése egyenes úton vezet egy ideggyenge, ijedős, domináns, de amellett bizonytalan négylábúhoz, akivel a séta soha nem lesz öröm. Ha beleesünk a félelem csapdájába, kialakul egy ördögi kör. Kedvencünk támadni fog minden jöttmentre, mi egyre jobban fogunk félni ezektől a szituációktól, amit az eb érez, és ki is használ.

 

Mindena szoktatás kérdése
Barátság kiskutya és nagykutya között - Minden szoktatás kérdése
Fotó: img.webmd.com

 

A kölyköt tehát minél előbb kutyák közé kell vinni, rögtön azután, hogy megkapta az oltásait. Ha eleinte nem bízunk a lakótelepi rettegett négylábúakban, esetleg önmagunkban, akkor indítsunk egy kutyaovival vagy -iskolával. Itt felügyelt keretek között van lehetőség a szocializációra, közös játékra és tanulásra. Azonban az iskolában tanultakat nem csak lehet, de kell is alkalmazni a séták alkalmával. Igyekezzünk kiismerni a kutyák gesztusait.

 

  • Ha örömmel és barátsággal közelít az adott négylábú, akkor kedvencünk rövid engedelmes gyakorlat után, miután ránk figyelt, mehet is játszani.
  • Ha pórázon van, figyeljük, hogy a gazdája engedi-e közeledni. Abban az esetben, ha igen, mi is engedhetjük a kölyköt, ellenben ha nem szeretné, hogy találkozzanak, akkor mi se erőltessük, haladjunk szépen tovább kiskutyánk figyelmének felkeltésével.
  • Ha agresszív kutya jön, semmiképpen ne fussunk el, ne kapjuk fel az ebet, ne feszítsük be a pórázt és cibáljuk el a kölyköt. Az ebek értik a testjeleket. A kölyök hátunk mögé tolásával jelezhetjük a harciasnak, hogy ő nem préda, erős falkavezér biztosítja az életét, és védelmezi a testével. Emellett a kölyök is megérzi, hogy ránk számíthat, ha baj van, mindig hozzánk kell visszatérnie, tőlünk kapja a védelmet, így nem kell félnie. Ezzel a módszerrel könnyen varázsolhatunk nyugodt, magabiztos ebet a piciből.
Ezt már jobb elkerülni.
Agresszív kutya - Ezt már jobb elkerülni.
Fotó: m.cdn.blog.hu

 

Akkor is, ha morog! Ne legyen kizáró ok, ha az idegen eb borzolva közelít. Attól még lehet játékos, hogy eleinte bizonytalan. Ha kutyánk épp egy idősebb társa fején, hátán, és egyéb részein ugrál, ne lepődjünk meg, ha az rövidesen rámorog. A kölyök ebből legtöbbször nem ért, folytatja a molesztálást, aminek végeredménye akár egy erősebb, bár sérülést nem okozó harapás is lehet. Ilyenkor ne vigasztaljuk a kicsit, ne kapjuk ölbe, hiszen ő harcolta ki magának, tanul majd az esetből. A felkapás és dicsérgetés, babusgatás felér egy „okos kutyával” a helytelen viselkedésért. Ebből csak azt fogja leszűrni, hogy ő ügyes volt, ezt kell csinálni máskor is, a támadó pedig gonosz, félni kell tőle. Pedig ez nem igaz!

 

Kutyák első találkozása: óvatos ismerkedés
Kutyák első találkozása: óvatos ismerkedés
Fotó: thetravelingpear.com

 

Ugyanúgy, ahogy az étel megszerzésénél és a legjobb alvóhelyek elfoglalásánál, úgy a séta és játék közben is ki kell alakulnia a hierarchiának. Az idősnek felül kell kerekednie a fiatalon, a fiatalnak pedig tanulnia kell tőle, hogy elsajátíthassa a kisebb testbeszédből is érthető jeleket, ezzel elkerülve a konfliktusokat.

Ha nem visszük kutyánkat más ebek közé, az olyan, mintha egy gyereket ketrecben tartanánk. Nem fogja megismerni a kutyás világban jelenlévő álláspontokat, viselkedésformákat és a normát. 

 

 

 


Indexkép forrás: playbuzz.com
Cikk első megjelenése: 2015. szeptember 16.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Járvány-közeli állapot a fővárosban: egyre több a Parvo-vírusos kutya Járvány-közeli állapot a fővárosban: egyre több a Parvo-vírusos kutya
Egyre több kutyánál diagnosztizálják az állatorvosok a Parvo-vírust: Dél-Pest több kerületében már járvány-közeli helyzetről beszélnek.

Nyíllal átlőtt mellkasú kölyökkutyát mentettek az állatvédők Nyíllal átlőtt mellkasú kölyökkutyát mentettek az állatvédők
Újabb “ékes” bizonyíték az emberi szívtelenségre. Nem tudni, hogy a kölyökkutya egyszerűen útban volt valakinek, bosszantott valakit, vagy egyszerűen csak rosszkor volt rossz helyen, és a játszadozó illető ezért szemelte ki céltáblának…

Kiskutya érkezik a házhoz? Íme 10 hasznos tipp! Kiskutya érkezik a házhoz? Íme 10 hasznos tipp!
Ha egy kiskutya örökbefogadásán gondolkozol, tanácsaink segíthetnek felkészülni az örömteli eseményre, és az első időszakban is megkönnyíthetik mindennapjaitokat.

Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből? Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből?
Kiskedvenced előszeretettel cipeli be használt pulcsidat fekhelyére, hogy bevackolhasson vele? Netán elcseni az éppen levetett zoknidat, majd boldogan körbe-körbe rohangál a házban? Miért csinálja?

Nem hagyja abba a mosolygást a kölyökkutya, akit az utcáról mentettek meg Nem hagyja abba a mosolygást a kölyökkutya, akit az utcáról mentettek meg
Nem csak boldog farokcsóválással, hanem bűbájos mosollyal köszönte meg az alig 7 hetes kölyökkutya megmentőinek, hogy nem hagyták az utcán meghalni.

Mit tehetsz, ha kutyád fél a vihartól? Mit tehetsz, ha kutyád fél a vihartól?
Fél, retteg, pánikol, ha közeledik a vihar. Rosszabb esetben félelmében rombol, netán saját magában is kárt tesz, miközben menekülni próbál. A vihartól, mennydörgéstől való félelem a kutyatulajdonosok nagy részét érinti. Mi lehet gyógyír a problémára, hogyan enyhíthető a kutya rettegése?

Kutyafélelmek – különös esetek Kutyafélelmek – különös esetek
Tartós vagy átmeneti, indokolt vagy látszólag indokolatlan: ha egy kutya fél, komolyan kell venni és segíteni neki átlendülni azon. Félelmi agresszió esetén nehezebb egy kutyatréner dolga, mint mondjuk kutyák közti agresszió esetén. A félelem fajtáiról, oldhatóságának feltételeiről szól szakírásunk.

Tanuljunk kutyául! 16 jel kedvencünk könnyebb megértéséhez Tanuljunk kutyául! 16 jel kedvencünk könnyebb megértéséhez
A kutya testbeszédének megértése elengedhetetlen a bizalmon és szereteten alapuló, erős kapcsolat megteremtéséhez gazdi és kedvence között. Ha odafigyelünk ezekre a jelekre, könnyebben megtudhatjuk, hogyan is érzi magát négylábú barátunk.

Hangos lesz a Bakony júniusban - körültekintéssel szervezz kirándulást! Hangos lesz a Bakony júniusban - körültekintéssel szervezz kirándulást!
Lövésektől, ágyúk zajától lesz hangos júniusban a Bakony: a nemzetközi hadgyakorlatok erős zajhatással járnak, így érdemes átgondolni, milyen irányba indulunk kirándulni, túrázni - különösen, ha kutyánk fél a hasonló hangoktól.

Miért remeg a kutyám? II. - Érzelmek és a "kiskutya-remegés" Miért remeg a kutyám? II. - Érzelmek és a "kiskutya-remegés"
Izgatott? Fél? Szorong és stresszes? A fizikai tényezők mellett érzelmi okok is kiválthatják a remegést kedvenceinknél, melyre hatással lehet a testméret is. Tudj meg többet!

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Vizslatúra Mondial Assistance GesmbH AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
A nyomodban van! Hírek - Címlapon
A nyomodban van!
Várlak haza Gazdi! Hírek - Címlapon
Várlak haza Gazdi!