A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Játékszabály – Kölyköt a nagyok közé!

2016. október 16., 12:45


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Nevelés




Minden gyerek tudja, még a legkisebb is, hogy rossznak lenni sokkal mulatságosabb, mint jónak lenni – állítja Janikovszky Éva egyik művében. Kétség sem fér hozzá, hogy igaza van, akkor is, ha a kutyákra vetítjük a gondolatot. De nem árt néha a rosszaságot keretek közé szorítani…



Kölyköt a nagyok közé! De vajon miért is? A legtöbb gazdinak szeme fénye az új szerzemény, a kölyök. A legújabb, és legcukibb családtagnak természetesen mindent megenged, óvja még a széltől is. De ez nem feltétlenül helyes. Egyre elterjedtebbek a kisméretű kutyák, akikben óriási károkat tud tenni egy hevesen játszó nagytestű, így jogosan félnek a gazdik. Mégsem megoldás a póráz megfeszítése és a kölyök hisztérikus elrángatása egy kutyatársától. Azzal, hogy kutyát vállalunk, vállaljuk a vele járó felelősséget is, a szocializációját, és ösztönkielégítési igénye, valamint a mozgásigénye kielégítését. A kutyáktól való elcibálás, ugyanazon a biztonságosnak elkönyvelt útvonalon sétáltatás minden nap, és az új ingerek kerülése egyenes úton vezet egy ideggyenge, ijedős, domináns, de amellett bizonytalan négylábúhoz, akivel a séta soha nem lesz öröm. Ha beleesünk a félelem csapdájába, kialakul egy ördögi kör. Kedvencünk támadni fog minden jöttmentre, mi egyre jobban fogunk félni ezektől a szituációktól, amit az eb érez, és ki is használ.

 

Mindena szoktatás kérdése
Barátság kiskutya és nagykutya között - Minden szoktatás kérdése
Fotó: img.webmd.com

 

A kölyköt tehát minél előbb kutyák közé kell vinni, rögtön azután, hogy megkapta az oltásait. Ha eleinte nem bízunk a lakótelepi rettegett négylábúakban, esetleg önmagunkban, akkor indítsunk egy kutyaovival vagy -iskolával. Itt felügyelt keretek között van lehetőség a szocializációra, közös játékra és tanulásra. Azonban az iskolában tanultakat nem csak lehet, de kell is alkalmazni a séták alkalmával. Igyekezzünk kiismerni a kutyák gesztusait.

 

  • Ha örömmel és barátsággal közelít az adott négylábú, akkor kedvencünk rövid engedelmes gyakorlat után, miután ránk figyelt, mehet is játszani.
  • Ha pórázon van, figyeljük, hogy a gazdája engedi-e közeledni. Abban az esetben, ha igen, mi is engedhetjük a kölyköt, ellenben ha nem szeretné, hogy találkozzanak, akkor mi se erőltessük, haladjunk szépen tovább kiskutyánk figyelmének felkeltésével.
  • Ha agresszív kutya jön, semmiképpen ne fussunk el, ne kapjuk fel az ebet, ne feszítsük be a pórázt és cibáljuk el a kölyköt. Az ebek értik a testjeleket. A kölyök hátunk mögé tolásával jelezhetjük a harciasnak, hogy ő nem préda, erős falkavezér biztosítja az életét, és védelmezi a testével. Emellett a kölyök is megérzi, hogy ránk számíthat, ha baj van, mindig hozzánk kell visszatérnie, tőlünk kapja a védelmet, így nem kell félnie. Ezzel a módszerrel könnyen varázsolhatunk nyugodt, magabiztos ebet a piciből.
Ezt már jobb elkerülni.
Agresszív kutya - Ezt már jobb elkerülni.
Fotó: m.cdn.blog.hu

 

Akkor is, ha morog! Ne legyen kizáró ok, ha az idegen eb borzolva közelít. Attól még lehet játékos, hogy eleinte bizonytalan. Ha kutyánk épp egy idősebb társa fején, hátán, és egyéb részein ugrál, ne lepődjünk meg, ha az rövidesen rámorog. A kölyök ebből legtöbbször nem ért, folytatja a molesztálást, aminek végeredménye akár egy erősebb, bár sérülést nem okozó harapás is lehet. Ilyenkor ne vigasztaljuk a kicsit, ne kapjuk ölbe, hiszen ő harcolta ki magának, tanul majd az esetből. A felkapás és dicsérgetés, babusgatás felér egy „okos kutyával” a helytelen viselkedésért. Ebből csak azt fogja leszűrni, hogy ő ügyes volt, ezt kell csinálni máskor is, a támadó pedig gonosz, félni kell tőle. Pedig ez nem igaz!

 

Kutyák első találkozása: óvatos ismerkedés
Kutyák első találkozása: óvatos ismerkedés
Fotó: thetravelingpear.com

 

Ugyanúgy, ahogy az étel megszerzésénél és a legjobb alvóhelyek elfoglalásánál, úgy a séta és játék közben is ki kell alakulnia a hierarchiának. Az idősnek felül kell kerekednie a fiatalon, a fiatalnak pedig tanulnia kell tőle, hogy elsajátíthassa a kisebb testbeszédből is érthető jeleket, ezzel elkerülve a konfliktusokat.

Ha nem visszük kutyánkat más ebek közé, az olyan, mintha egy gyereket ketrecben tartanánk. Nem fogja megismerni a kutyás világban jelenlévő álláspontokat, viselkedésformákat és a normát. 

 

 

 


Indexkép forrás: playbuzz.com
Cikk első megjelenése: 2015. szeptember 16.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata
Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata; év végéig 150 intézményben háromszáz érzékenyítő foglalkozást terveznek kutyák, macskák, hüllők és rovarok "közreműködésével" - mondta el az alapítvány kuratóriumi elnöke kedden Budapesten.

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál Hírstart EB OVO Közhasznú Egyesület AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A nyomodban van! Hírek - Címlapon
A nyomodban van!
Várlak haza Gazdi! Hírek - Címlapon
Várlak haza Gazdi!