A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Játékszabály – Kölyköt a nagyok közé!

2016. október 16., 12:45


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Nevelés
Minden gyerek tudja, még a legkisebb is, hogy rossznak lenni sokkal mulatságosabb, mint jónak lenni – állítja Janikovszky Éva egyik művében. Kétség sem fér hozzá, hogy igaza van, akkor is, ha a kutyákra vetítjük a gondolatot. De nem árt néha a rosszaságot keretek közé szorítani…Kölyköt a nagyok közé! De vajon miért is? A legtöbb gazdinak szeme fénye az új szerzemény, a kölyök. A legújabb, és legcukibb családtagnak természetesen mindent megenged, óvja még a széltől is. De ez nem feltétlenül helyes. Egyre elterjedtebbek a kisméretű kutyák, akikben óriási károkat tud tenni egy hevesen játszó nagytestű, így jogosan félnek a gazdik. Mégsem megoldás a póráz megfeszítése és a kölyök hisztérikus elrángatása egy kutyatársától. Azzal, hogy kutyát vállalunk, vállaljuk a vele járó felelősséget is, a szocializációját, és ösztönkielégítési igénye, valamint a mozgásigénye kielégítését. A kutyáktól való elcibálás, ugyanazon a biztonságosnak elkönyvelt útvonalon sétáltatás minden nap, és az új ingerek kerülése egyenes úton vezet egy ideggyenge, ijedős, domináns, de amellett bizonytalan négylábúhoz, akivel a séta soha nem lesz öröm. Ha beleesünk a félelem csapdájába, kialakul egy ördögi kör. Kedvencünk támadni fog minden jöttmentre, mi egyre jobban fogunk félni ezektől a szituációktól, amit az eb érez, és ki is használ.

 

Mindena szoktatás kérdése
Barátság kiskutya és nagykutya között - Minden szoktatás kérdése
Fotó: img.webmd.com

 

A kölyköt tehát minél előbb kutyák közé kell vinni, rögtön azután, hogy megkapta az oltásait. Ha eleinte nem bízunk a lakótelepi rettegett négylábúakban, esetleg önmagunkban, akkor indítsunk egy kutyaovival vagy -iskolával. Itt felügyelt keretek között van lehetőség a szocializációra, közös játékra és tanulásra. Azonban az iskolában tanultakat nem csak lehet, de kell is alkalmazni a séták alkalmával. Igyekezzünk kiismerni a kutyák gesztusait.

 

  • Ha örömmel és barátsággal közelít az adott négylábú, akkor kedvencünk rövid engedelmes gyakorlat után, miután ránk figyelt, mehet is játszani.
  • Ha pórázon van, figyeljük, hogy a gazdája engedi-e közeledni. Abban az esetben, ha igen, mi is engedhetjük a kölyköt, ellenben ha nem szeretné, hogy találkozzanak, akkor mi se erőltessük, haladjunk szépen tovább kiskutyánk figyelmének felkeltésével.
  • Ha agresszív kutya jön, semmiképpen ne fussunk el, ne kapjuk fel az ebet, ne feszítsük be a pórázt és cibáljuk el a kölyköt. Az ebek értik a testjeleket. A kölyök hátunk mögé tolásával jelezhetjük a harciasnak, hogy ő nem préda, erős falkavezér biztosítja az életét, és védelmezi a testével. Emellett a kölyök is megérzi, hogy ránk számíthat, ha baj van, mindig hozzánk kell visszatérnie, tőlünk kapja a védelmet, így nem kell félnie. Ezzel a módszerrel könnyen varázsolhatunk nyugodt, magabiztos ebet a piciből.
Ezt már jobb elkerülni.
Agresszív kutya - Ezt már jobb elkerülni.
Fotó: m.cdn.blog.hu

 

Akkor is, ha morog! Ne legyen kizáró ok, ha az idegen eb borzolva közelít. Attól még lehet játékos, hogy eleinte bizonytalan. Ha kutyánk épp egy idősebb társa fején, hátán, és egyéb részein ugrál, ne lepődjünk meg, ha az rövidesen rámorog. A kölyök ebből legtöbbször nem ért, folytatja a molesztálást, aminek végeredménye akár egy erősebb, bár sérülést nem okozó harapás is lehet. Ilyenkor ne vigasztaljuk a kicsit, ne kapjuk ölbe, hiszen ő harcolta ki magának, tanul majd az esetből. A felkapás és dicsérgetés, babusgatás felér egy „okos kutyával” a helytelen viselkedésért. Ebből csak azt fogja leszűrni, hogy ő ügyes volt, ezt kell csinálni máskor is, a támadó pedig gonosz, félni kell tőle. Pedig ez nem igaz!

 

Kutyák első találkozása: óvatos ismerkedés
Kutyák első találkozása: óvatos ismerkedés
Fotó: thetravelingpear.com

 

Ugyanúgy, ahogy az étel megszerzésénél és a legjobb alvóhelyek elfoglalásánál, úgy a séta és játék közben is ki kell alakulnia a hierarchiának. Az idősnek felül kell kerekednie a fiatalon, a fiatalnak pedig tanulnia kell tőle, hogy elsajátíthassa a kisebb testbeszédből is érthető jeleket, ezzel elkerülve a konfliktusokat.

Ha nem visszük kutyánkat más ebek közé, az olyan, mintha egy gyereket ketrecben tartanánk. Nem fogja megismerni a kutyás világban jelenlévő álláspontokat, viselkedésformákat és a normát. 

 

 

 


Indexkép forrás: playbuzz.com
Cikk első megjelenése: 2015. szeptember 16.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Idén csaknem ötszáz oktatási intézmény pályázott az állatbarát címre Idén csaknem ötszáz oktatási intézmény pályázott az állatbarát címre
Negyedik alkalommal hirdette meg az állatvédő és állatbarát címek elnyerését célzó pályázatát az Állatorvostudományi Egyetem és az Állatvédelem gyerekeknek Facebook-oldal, amelyre az idén csaknem ötszáz oktatási intézmény nevezése érkezett.

Mit tehetsz, ha kutyád fél a vihartól? Mit tehetsz, ha kutyád fél a vihartól?
Fél, retteg, pánikol, ha közeledik a vihar. Rosszabb esetben félelmében rombol, netán saját magában is kárt tesz, miközben menekülni próbál. A vihartól, mennydörgéstől való félelem a kutyatulajdonosok nagy részét érinti. Mi lehet gyógyír a problémára, hogyan enyhíthető a kutya rettegése?

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni
Megannyi érvet és ellenérvet sorolhatnánk fel a téma kapcsán, mindenesetre érdemes átgondolni. Nemcsak saját kutyánkról, hanem a kutyák viselkedéséről is fontos, hogy birtokában legyünk a megfelelő információknak ahhoz, hogy eldönthessük, futizzunk-e vagy sem?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Mondial Assistance GesmbH AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A nyomodban van! Hírek - Címlapon
A nyomodban van!
Várlak haza Gazdi! Hírek - Címlapon
Várlak haza Gazdi!