A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hol és és hogyan fürdethetem kutyámat?

Szabályok, amik a természetes vizekre és a magán tulajdonú vízpartokra vonatkoznak.


2015. július 05., 09:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
A kutyabarát strandokról már olvashattatok nálunk. Hazánkban azonban ezeken kívül rengeteg természetes vizek: tavak, folyók, és patakok találhatók. Tudjátok, milyen szabályok vonatkoznak ezekre? Mi eláruljuk!Korábbi írásunkban elolvashattátok, melyek azok a strandok, vízpartok, ahova kutyával is betérhetünk, akár együtt ismártózhatunk a négylábú barátainkkal.

 

A strandokon és szabadstrandokon kívül azonban még nagyon sok tó, folyó, patak található hazánkban.

Sajnálatos, hogy a kutyákkal együtt való fürdőzés növekvő igényével a jelenleg érvényes jogszabályozás nem tart lépést, ezzel némileg akadályt gördítve, - de nem teljes mértékben akadályozva, - az igényt kiszolgálni próbálók elé.

Nézzük, milyen szabályok vonatkoznak ezekre a vízpartokra!

 

A természetes vizekre és természetes fürdőhelyekre vonatkozó szabályok

 • A természetes  vizek azon részein, ahol nincs fürdésre kijelölt hely (strand), és nem tiltja tábla, nincs elkerítve mint magánterület, ott nincs akadálya a kutyák fürdetésének.
 • A természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló 78/2008. (IV. 3.) Korm. rendelet a 7. mellékletében tiltja az állat bevitelét a fürdőhelyre.
  • Csak arra az időszakra vonatkozik a tiltás, amire a kijelölés. Ezt követően a tulajdonos vagy a strand kezelője dönthet a területen a kutyák jelenlétéről.
  • Amennyiben a terület/partszakasz önkormányzati tulajdonban/kezelésben van akkor a strand üzemeltetésén kívül a terület  automatikusan közterület besorolás alatt, az adott önkormányzat más egyéb közterületére vonatkozó szabályok az érvényesek. Pl. ha nem tiltott a közterületen a kutya jelenléte, akkor a területen/partszakaszon sem,  ha póráz kötelezettséget ír elő a közterületre vonatkozó helyi szabály, akkor pórázon kell tartani a kutyát.
  • Ez utóbbi már ellentmondásra adhat okot, mert pl. nehezen elképzelhető és kivitelezhető, hogy a gazdi a pórázzal a kezében parton sétál és a kutya a póráz másik végén a vízben úszik. (de egy 10-15 m hosszúságú un. vonó pórázzal ez is kivitelezhető)
  • Amennyiben a terület/partszakasz magán- vagy jogi személy tulajdonában van akkor a tulajdonos álltal előírt szabály vonatkozhat a használatra és azon belül a kutyák jelenlétére.
 • Elképzelhető, hogy természetes vízparton lévő területen un. kutyafuttatót létesíthet az önkormányzat, akár valamilyen jogi formában működő kutyás civil- vagy gazdasági szervezettel közös kialakításban és/vagy üzemeltetésben. Ilyen esetben a kutyafuttatókra vonatkozó általános jogszabályok mellett érdemes figyelembe venni, ha a partszakasz valamilyen fokú természetvédelmi és/vagy vadászatra is használt területen fekszik, az arra vonatkozó külön szabályokat, rendeleteket.

 

Ahol tábla nem tiltja, ott megengedett a fürdőzés a természetes vizekben.
Ahol tábla nem tiltja, ott megengedett a fürdőzés a természetes vizekben.
Kép: proof.nationalgeographic.com

 

Magánterületekre vonatkozó szabályok

 • Amennyiben egy hotel vagy kemping rendelkezik a területéhez/tulajdonához tartozó közvetlen vízparttal, - de az nem minősül strandnak, - akkor maga az üzemeltető vagy tulajdonos szabja meg a kutyával történő használat lehetőségeit, formáját és idejét.

Ezeken a területeken rendszerint van érvényes házirend, melyről  az adott intézmény honlapján, telefonon, vagy emailben tájékozódhatunk.

 

Összegyűjtöttük azokat az általános szabályokat is, melyek a legtöbb kutyás strandon érvényesek lehetnek. (ezek csak általános  szabályok, az egyes fürdőhelyek házirendi szabályai ettől eltérhetnek!)

 • A területen csak, 3 hónapnál nem régebben féregtelenített, a korának megfelelő oltásokkal rendelkező, chip azonosítóval ellátott kutya tartózkodhat
 • Egy gazdával, egy időben maximum 3 kutya használja a területet
 • Mindenki a saját felelősségére használja, a kutyáját önálló elhatározása, döntése alapján hozza be a területre
 • A kutyaürülék feltakarítása és a kijelölt helyre dobása a gazda számára kötelező (legyen kijelölt hely !)
 • 6 éven aluli, - illetve úszni nem tudó 14 éven aluli gyermekek, csak felnőtt kíséretében használhatja a területet
 • A területen és a vízben olyan magatartást kell tanúsítani, hogy a többi vendéget/használót ne zavarja, másoknak és másik kutyának kellemetlenséget, megbotránkozást ne okozzon
 • Minden kutyatulajdonos, vagy kutyával tartózkodó személy felelős a vele lévő kutyát olyan mértékben ellenőrzése alatt tartani, hogy az állat más személyek vagy állatok számára ne jelentsen közvetlen veszélyt, személyben, állatban, növényzetben vagy tárgyi berendezésben kárt ne tegyen
 • A kutya által okozott mindennemű anyagi kárért a kutya chipjével azonosítható tulajdonost  terheli a felelősség
 • Beteg, sérült vagy tüzelő kutyával a terület nem látogatható/használható
 • Alkoholos állapotban vagy egyéb narkotikum befolyásoltsága alatt lévő embernek, - sem kutyával, sem kutya nélkül, - a területen tartózkodni tilos!
Egy igen találó karikatúra az érvényes szabályokról.
Egy igen találó karikatúra az érvényes szabályokról.
Kép: nlcafe.hu

 

Ezen szabályok betartásával minden kutya és gazdi nyugodtan fürdőzhet, hűsölhet. Minden vízpartnál érdemes azért a kihelyezett táblákat is figyelni, ezek segítségével biztosan nem kerülünk kellemetlen szituációba. Hűsölés és játék közben figyeljünk oda egymásra, és a nem-kutyásokra, horgászokra is, hogy mindenkinek kellemes lehessen a nyári pihenés!

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: Stefan Siman
Indexkép forrás: goodwp.com
Cikk első megjelenése: 2015. június 19.

Témába vág

Kutyás strandolás a naplementében és tovább - ilyen volt az első Kutyastrandok Éjszakája Kutyás strandolás a naplementében és tovább - ilyen volt az első Kutyastrandok Éjszakája
Több helyszínen zajlott szombaton a különleges vízparti program, a Kutyastrandok Éjszakája. Az eseményhez csatlakozott kutyabarát vízparti helyszínek hosszabb nyitvatartással és programokkal készültek a kutyák és gazdik számára egyaránt.

Idén először: Kutyastrandok Éjszakája! Idén először: Kutyastrandok Éjszakája!
Közeleg az éj… amikor a Neowise továbbállt, és már a Perseidák is messze járnak… egy újabb augusztusi éjszaka, amire megéri várni! Kutyastrandok Éjszakája - idén augusztusban első alkalommal!

Két napra bezár a fonyódi Kutyás fürdetőhely augusztusban Két napra bezár a fonyódi Kutyás fürdetőhely augusztusban
Két napra nélkülöznünk kell a fonyódi Kutyás fürdetőhelyet: rendezvény miatt nem lesz látogatható a terület.

Nyári veszélyek - Vízmérgezés kutyáknál Nyári veszélyek - Vízmérgezés kutyáknál
Jóból is megárt a sok, és ha kutyánk előszeretettel játszik a vízben vagy a kerti slaggal, a szükségesnél nagyobb mennyiségű vizet nyelhet le, mely rövid idő alatt életveszélyes állapothoz vezethet. Tudj meg többet a vízmérgezésről és megelőzési lehetőségeiről!

Szénanátha kutyáknál - Tünetek és teendők Szénanátha kutyáknál - Tünetek és teendők
Az emberekhez hasonlóan a kutyák is szenvedhetnek a szénanátha kellemetlen tüneteitől, bár esetükben elsősorban a bőr érintett. Mit érdemes tudni az állapotról és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Hivatalos: kutyával is strandolhatunk a Borostyán-tavon! Hivatalos: kutyával is strandolhatunk a Borostyán-tavon!
Örömhír a kutyával utazóknak: újabb vízparton engedték meg a kutyák jelenlétét! A festői környezetben fekvő Borostyán-tó partján jelöltek ki egy partszakaszt, melyre kutyával is érkezhetünk.

Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta? Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta?
Napsütés, lengedező szél, nyár… Mi is lehetne kellemesebb kikapcsolódás, mint kedvencünk társaságában ellátogatni a partra és megmártózni a vízben. És ha ő másként gondolja?

Megnyílik az Omszk park a kutyások előtt – fürdetésre is lesz lehetőség Megnyílik az Omszk park a kutyások előtt – fürdetésre is lesz lehetőség
Hosszú egyeztetések és lakossági fórumok után megszületett a döntés: bizonyos szabályok mellett megnyílik az Omszk Park a kutyások előtt. Az Omszk-tó bizonyos részén a kutyák fürdetésére is lesz lehetőség.

Kutyamedence készül Budapesten! Kutyamedence készül Budapesten!
Gazdi és kutyus együtt strandolhat? Igen! Budapest első kutyamedencéje készülőben a Petneházy Club Hotelben!

Szép időben vízparton: a kék-zöld alga okozta mérgezés a kutyákra is veszélyes lehet Szép időben vízparton: a kék-zöld alga okozta mérgezés a kutyákra is veszélyes lehet
Napfényes órákban az erdő, mező felfedezése mellett vízparton is szívesen eltöltenénk szabadidőnket. Érdemes odafigyelni, mielőtt kedvencünk megmártózna a hűs vízben.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Vizslatúra Brimo partysátor Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
10 hűsítő eszköz a kutyamelegben! Hírek - Címlapon
10 hűsítő eszköz a kutyamelegben!
Felneveltük egymást Hírek - Címlapon
Felneveltük egymást