A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Felneveltük egymást

2015. július 04., 08:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Könnyű
Lili gombóc korában került mellém, így a nevelése Édesanyámra és rám maradt. Ennyi év távlatából már tisztán látom a hibákat, amelyeket akkor és ott jó lépéseknek gondoltam. Mindenesetre egy biztos: én próbáltam nevelni virgonc ebemet, aki aztán kiképzett kutyaként felnevelt engem az önálló életre.Hihetetlenül rossz apróságként tengette mindennapjait Lili. Persze elképzelhető, hogy az összes, kilenc hetes négylábú éppen ennyire eleven, engem ez a tudat, azonban nem vígasztalt. A rágás, a szekrénysor alá bepisilés, a plüssök lopkodása, és a mindent-azonnal-megevés szokása kicsit megnehezítette közös életünk gördülékeny alakulását.

 

Az idő azonban a legjobb tanító: nem csak türelemre oktat, hanem formál. Nem hiszem, hogy jó gazdaként irányítottam kedvencem cseperedését. Soha előtte nem volt háziállatom, két teknőst leszámítva. Azt sem tudtam eszik-e, vagy isszák ezt a tudományt. Saját, néha sajátos elképzeléseim nyomvonalán haladtam, s azért néha a tervezettnél ugyan rögösebb úton, de elértük a célokat.

 

Lili szobatisztasága maga lett a csoda! Aztán a buszozás, autózás, vonatozás könnyedsége egyre erősítette a reményünket. Ügyes, bátor, eleven, és talpra, pontosabban mancsraesett kutya növekedett óvó karjaink között.

 

Egymást tanítjuk...
Egymást tanítjuk...

 

Aztán eljött a kiképzés, a komolyodás, az elszakadás ideje. Kamasz kutyámból kezdett felnőtt eb válni, s lélekben én is értem. A feladatra. Az életre. Az újjászületésre. Amikor elkezdtünk együtt ténykedni Lillel valóban mindent újra kellett tanulnom. Hirtelen megfordult, az addig jól begyakorolt szerep: a szőrös társból, egyszerre nevelő is lett. Vezetett, és egyben rávezetett az önálló élet szabadsággal kövezett útjára.

 

Ez az a csodálatos kettősség, ami azóta is jellemzi a hétköznapjainkat. A póráz az én kezemben van, ha kell nevelem, fegyelmezem Lilit, de ő szinte minden nap tanít nekem valamit. Az alázatról, a türelemről, a munkáról, a boldogságról – így vagyunk egy egész, mi ketten.

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: Lovagi Milán

Témába vág

Elvesztett barátaira emlékezett a kutya, ahogy átsétált a valódi Szivárványhídon Elvesztett barátaira emlékezett a kutya, ahogy átsétált a valódi Szivárványhídon
„Meghitten nézte a nyakörveket és a hámokat, majd a következő pillanatban felkapaszkodott a korlátra, és lehajtotta a fejét.”

Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket
Egy kutatás szerint mélyebben együtt érzünk azokkal, akik nem tudják megvédeni önmagukat, és az irántuk érzett szeretetünk is erősebb.

Előrehozták a karácsonyt, hogy a súlyos beteg kutya is ünnepelhessen Előrehozták a karácsonyt, hogy a súlyos beteg kutya is ünnepelhessen
Riley, a 11 éves német dog elmondhatatlanul örült ajándékainak!

Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül! Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül!
Te is elgondolkodtál már azon, mi lenne, ha kedvenced elmesélhetné, mit érez? Az alábbi jelek segítségével megtudhatod a választ az egyik legfontosabb kérdésre is: boldog-e a kutyád?

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart EB OVO Közhasznú Egyesület AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hol és és hogyan fürdethetem kutyámat? Hírek - Címlapon
Hol és és hogyan fürdethetem kutyámat?
Kutyás sportok –Az agility Hírek - Címlapon
Kutyás sportok –Az agility