A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Felneveltük egymást

2015. július 04., 08:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Könnyű
Lili gombóc korában került mellém, így a nevelése Édesanyámra és rám maradt. Ennyi év távlatából már tisztán látom a hibákat, amelyeket akkor és ott jó lépéseknek gondoltam. Mindenesetre egy biztos: én próbáltam nevelni virgonc ebemet, aki aztán kiképzett kutyaként felnevelt engem az önálló életre.Hihetetlenül rossz apróságként tengette mindennapjait Lili. Persze elképzelhető, hogy az összes, kilenc hetes négylábú éppen ennyire eleven, engem ez a tudat, azonban nem vígasztalt. A rágás, a szekrénysor alá bepisilés, a plüssök lopkodása, és a mindent-azonnal-megevés szokása kicsit megnehezítette közös életünk gördülékeny alakulását.

 

Az idő azonban a legjobb tanító: nem csak türelemre oktat, hanem formál. Nem hiszem, hogy jó gazdaként irányítottam kedvencem cseperedését. Soha előtte nem volt háziállatom, két teknőst leszámítva. Azt sem tudtam eszik-e, vagy isszák ezt a tudományt. Saját, néha sajátos elképzeléseim nyomvonalán haladtam, s azért néha a tervezettnél ugyan rögösebb úton, de elértük a célokat.

 

Lili szobatisztasága maga lett a csoda! Aztán a buszozás, autózás, vonatozás könnyedsége egyre erősítette a reményünket. Ügyes, bátor, eleven, és talpra, pontosabban mancsraesett kutya növekedett óvó karjaink között.

 

Egymást tanítjuk...
Egymást tanítjuk...

 

Aztán eljött a kiképzés, a komolyodás, az elszakadás ideje. Kamasz kutyámból kezdett felnőtt eb válni, s lélekben én is értem. A feladatra. Az életre. Az újjászületésre. Amikor elkezdtünk együtt ténykedni Lillel valóban mindent újra kellett tanulnom. Hirtelen megfordult, az addig jól begyakorolt szerep: a szőrös társból, egyszerre nevelő is lett. Vezetett, és egyben rávezetett az önálló élet szabadsággal kövezett útjára.

 

Ez az a csodálatos kettősség, ami azóta is jellemzi a hétköznapjainkat. A póráz az én kezemben van, ha kell nevelem, fegyelmezem Lilit, de ő szinte minden nap tanít nekem valamit. Az alázatról, a türelemről, a munkáról, a boldogságról – így vagyunk egy egész, mi ketten.

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: Lovagi Milán

Témába vág

Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi? Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi?
Szimatol, fel-alá járkál, köröz, míg végül megtalálja a tökéletes pontot. Művelet közben pedig le nem venné rólunk a szemét. Vagy inkább elbújik? Mit szeretne üzenni kutyánk, amikor ürítés közben ránk néz?

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?

Biztos szereti a kutyád, ha megöleled? Biztos szereti a kutyád, ha megöleled?
Videófelvételek elemzése során arra jutottak a kutatók, hogy a kutyák legszívesebben elkerülnék az ölelést.

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

4 dolog, amiért a gazdikat is ünnepelhetjük Anyák napján 4 dolog, amiért a gazdikat is ünnepelhetjük Anyák napján
Van pár dolog, ami miatt azokat a nőket is ünnepelhetnénk, akik egy, vagy több kutyusnak az „anyukája”. A gazdi szerep, ha nem is ugyanaz, nagyon hasonlít a szülői szerepre.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Beagle Club Online Mondial Assistance GesmbH Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hol és és hogyan fürdethetem kutyámat? Hírek - Címlapon
Hol és és hogyan fürdethetem kutyámat?
Kutyás sportok –Az agility Hírek - Címlapon
Kutyás sportok –Az agility