A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Felneveltük egymást

2015. július 04., 08:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Könnyű




Lili gombóc korában került mellém, így a nevelése Édesanyámra és rám maradt. Ennyi év távlatából már tisztán látom a hibákat, amelyeket akkor és ott jó lépéseknek gondoltam. Mindenesetre egy biztos: én próbáltam nevelni virgonc ebemet, aki aztán kiképzett kutyaként felnevelt engem az önálló életre.



Hihetetlenül rossz apróságként tengette mindennapjait Lili. Persze elképzelhető, hogy az összes, kilenc hetes négylábú éppen ennyire eleven, engem ez a tudat, azonban nem vígasztalt. A rágás, a szekrénysor alá bepisilés, a plüssök lopkodása, és a mindent-azonnal-megevés szokása kicsit megnehezítette közös életünk gördülékeny alakulását.

 

Az idő azonban a legjobb tanító: nem csak türelemre oktat, hanem formál. Nem hiszem, hogy jó gazdaként irányítottam kedvencem cseperedését. Soha előtte nem volt háziállatom, két teknőst leszámítva. Azt sem tudtam eszik-e, vagy isszák ezt a tudományt. Saját, néha sajátos elképzeléseim nyomvonalán haladtam, s azért néha a tervezettnél ugyan rögösebb úton, de elértük a célokat.

 

Lili szobatisztasága maga lett a csoda! Aztán a buszozás, autózás, vonatozás könnyedsége egyre erősítette a reményünket. Ügyes, bátor, eleven, és talpra, pontosabban mancsraesett kutya növekedett óvó karjaink között.

 

Egymást tanítjuk...
Egymást tanítjuk...

 

Aztán eljött a kiképzés, a komolyodás, az elszakadás ideje. Kamasz kutyámból kezdett felnőtt eb válni, s lélekben én is értem. A feladatra. Az életre. Az újjászületésre. Amikor elkezdtünk együtt ténykedni Lillel valóban mindent újra kellett tanulnom. Hirtelen megfordult, az addig jól begyakorolt szerep: a szőrös társból, egyszerre nevelő is lett. Vezetett, és egyben rávezetett az önálló élet szabadsággal kövezett útjára.

 

Ez az a csodálatos kettősség, ami azóta is jellemzi a hétköznapjainkat. A póráz az én kezemben van, ha kell nevelem, fegyelmezem Lilit, de ő szinte minden nap tanít nekem valamit. Az alázatról, a türelemről, a munkáról, a boldogságról – így vagyunk egy egész, mi ketten.

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: Lovagi Milán

Témába vág

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg
"A legfontosabb, amit Ginger tanított nekem, talán pont az, hogy sohasem késő újrakezdeni."

A Te kutyádnak is van legjobb barátja? A Te kutyádnak is van legjobb barátja?
Az ember legjobb barátja a kutya – nem is kérdéses e szavak igazságtartalma. De honnan lehetünk ennyire biztosak benne? Bundás pajtásunk szívének minden szeretete felénk irányul vagy azért más(ok)nak is akad benne hely?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI Beagle Club Online Praktiker Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hol és és hogyan fürdethetem kutyámat? Hírek - Címlapon
Hol és és hogyan fürdethetem kutyámat?
Kutyás sportok –Az agility Hírek - Címlapon
Kutyás sportok –Az agility